Moralsk arbeidsdeling og bedrifters samfunnsansvar Alexander W. Cappelen Senter for etikk og økonomi, NHH.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Parsons og Merton Dahrendorf Luhmann, og differensiering
Advertisements

Hvorfor skal du stemme? Skrevet av Hallvar Furø, Digital Medieproduksjon i Halden
Bruk mediene - hvis ikke, vil mediene bruke deg Medieseminar Aurland 20. april Audun Tjomsland.
Ny i styret: Ombud i praksis Veiledningskurs i organisasjons- og styrearbeid.
Fra ord til liv mai 2009 “Tjen hvernadre, hver og en med den nådegave han har fått, som gode forvaltere av Guds mangfoldige nåde.” (1. PT. 4,10)
Samfunnskunnskap - Makt
Rita Lucia Endresen. Medlem NFU´s Landsstyre Den første person med utviklingshemming som er medlem i Landsstyret i egen organisasjon.
MARKEDSBASERT FORVALTNING Stein Ivar Steinshamn Senter for fiskeriøkonomi SNF.
Hauge-Partner Presentasjon.
KOMMUNER I INNKJØPSSAMARBEID
GROW modellen.
Rovprisingsforbudet anvendt på transport (ferge) av Sjeføkonom Lars Sørgard Konkurransetilsynet i Norge Konkurranserett i shipping Det 22. nordiske sjørettsseminar.
Kryss-subsidiering og andre feller
FRA PASIENT TIL FORBRUKER. VALGFRIHETENS KONSEKVENSER - Thor Øivind Jensen Inst for adm org, UiB
Nærhet vs. stoppeklokke
Samfunnet og meg – eller meg og samfunnet?
JUS 102 Forelesning 4. mai 2010.
Personlighetsbegrepet i veiledning
Velferdsteori - markedseffisiens
LÆRING Grunnleggende prosesser
Outsourcing av oppgaver som gjelder myndighetsutøvelse Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Profesjonsetiske verdier i møte med virkeligheten
Ansvar i teori og praksis Fagdag, Grimstad 24. mai 2010 Dag G. Aasland.
Hva hører du når du lytter? Hvem blir du når du svarer?
Perspektiver i sosiologien
10. Organisasjoners effektivitet
11. Legitimitet og makt Påstandene:
8 Mål og strategier Påstandene:
Undervisning om ulike trostradisjoner
2. Lærerprofesjonens etiske plattform i et lederperspektiv
Strategiske Valg Intern Analyse Ekstern analyse VALG AV HOVEDSTRATEGI
Et sosialsemiotisk perspektiv på multimodalitet
Filosofisk visdom i den kommunale hverdag
Om å ta mennesket på alvor Filosofisk visdom i den medisinske hverdag Henrik Syse, forsker og filosof NORDAF, Gardermoen,
Etiske utfordringer i prostitusjonsfeltet Bymisjonssenteret, Tøyenkirken torsdag 26. februar 2009 Sturla J. Stålsett.
”Brukermedvirkning for mennesker med begrenset samtykkekompetanse”.
Forelesning i mikroøkonomi.
Forholdet mellom etiske- faglige, og juridiske dilemmaer
Forholdet mellom etiske- faglige, og juridiske dilemmaer
Vårkonferansen Norges Handelshøyskole 2005
Etikk i pedagogisk arbeid
Seminar Dagkirurgi i Norge 7 februar 2014: Finansieringsordninger som fremmer utvikling av dagkirurgi Tor Iversen.
Integrasjonsteori og integrasjonshistorie
SGO ETNISK SEGREGASJON. ETNISITET: BRUKSMÅTER Objektiv egenskap ved grupper (“ethnic identity”): nasjonalitet/nasjonalitetsbakgrunn, kultur,
Eierskap i norsk næringsliv - de grunnleggende spørsmålene Victor D. Norman, NHH.
Kollektivisme og individualisme i historiske fag
Ole Kr. Fauchald Kort om oppgaven n Oppsummering av fase 1 ä Hva har vi lært (utover kunnskap om investeringsavtaler)? ä Forhandling av avtaler.
Hypotesetesting, og kontinuerlige stokastiske variable
Hvilke leger trenger samfunnet i fremtiden, og hva kan det bety for utdanningen av dem?
Sentrale begreper Stig Roar Wigestrand, 2008.
Benny Huser HSH1 I arbeid med mennesker En introduksjon til yrkesetikk og taushetsløftet Kull 2005 høst 2005.
RELASJONELT PERSPEKTIV PÅ ARBEID MED PROBLEMATFERD I SKOLEN
1 Ansatt i Arendal kommune -hva betyr det?. 2 Bystyret er sjefen Flertallsvedtak i bystyret er pr.definisjon riktig  Mangelfull sakstillrettelegging.
Forholdet mellom stat og org. I Norge er det lang tradisjon for at de som blir berørt også skal bli hørt før myndighetene gjør viktige vedtak. De store.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Kapittel 1 – Hva er samfunnsøkonomi?. I kapittel 1 skal du blant annet lære: Hva samfunnsøkonomi er Om forskjellen mellom mikroøkonomi og makroøkonomi.
Velferdsteknologi.
Kapittel 13 Lønn og lønnsforskjeller.
Miljøproblemer. Miljøproblemer Miljøproblemer Miljøproblemene skyldes gjerne eksterne virkninger, dvs. virkninger av produksjon og forbruk som rammer.
10. Organisasjoners effektivitet
Er svart økonomi en trussel mot velferdsstaten?
12. Organisasjonsutvikling
Håvard Hansen Doktorgradsstipendiat Institutt for markedsføring
12. Organisasjonsutvikling
Kap. 9 Organisasjonens omgivelse
Del III: Relasjonsforhold mellom kunde og leverandør
Etikk og politikk Filosofiske og praktiske tanker om
Årsaker til økonomisk vekst
Utskrift av presentasjonen:

Moralsk arbeidsdeling og bedrifters samfunnsansvar Alexander W. Cappelen Senter for etikk og økonomi, NHH

Hvem har vi forpliktelser overfor? To fundamentalt forskjellig tilnærminger til dette spørsmålet: –Partikularisme Moralske forpliktelser oppstår dersom det eksisterer en bestemt type relasjon mellom aktører eller grupper av aktører. Tre velkjente varianter av dette perspektivet –Mutual benefit tradisjonen (Rawls) –Kommunitarismen (Miller, Sandel) –Voluntarismen (Nozick) –Universalisme/essensialisme Vi har de samme forpliktelse overfor alle aktører som har visse egenskaper. –Utilitarismen –Implikasjonene av de to perspektivene behøver ikke å være vesentlig forskjellige. Jfr. Pogge og Beitz

Hvem har bedriftene ansvar overfor? Tradisjonelle tilnærminger til bedrifters samfunnsansvar har basert seg på (mer eller mindre eksplisitte) versjoner av partikularismen. –Shareholderperspektivet kan betraktes som en variant av voluntarismen –Stakeholderperspektivet er mer uklart, men kan betraktes som en variant av mutual benefit tradisjonen eller kommunitarismen. Men det er vanskelig å argumentere for at shareholder- eller stakeholderperspektivene – slik de tradisjonelt fremstilles – er fullt ut konsistente med noen av de velkjente partikularistiske teoriene.

Moralsk arbeidsdeling Hvordan kan en universalistisk etikk forenes med ideen om spesielle forpliktelser? Assigned responsibility model –Robert Goodin Grunnleggende ideen er at spesielle forpliktelser bør betraktes som et resultat av en moralsk arbeidsdeling.

Den moralske arbeidsdelingen mellom marked og myndighet Tanken om en moralsk arbeidsdeling ligger implisitt i velferdsøkonomi fra Adam Smith og fram til i dag. Velferdsteoriens to hovedteoremer: –Forteller oss at under visse betingelser kan vi oppnå det beste resultatet for samfunnet dersom myndighetene tar ansvar for å regulere markedet og å omfordele ressursene. Markedets eneste oppgave er da å sikre effektivitet. Effektivitet sikres best ved at aktørene maksimerer sin profitt/nyte.

Fordeling av moralsk arbeid Som ved enhver annen arbeidsdeling bør en oppgave fordeles til de aktører som har best forutsetninger for å løse dem. Idealet beskrevet av velferdsteoriens to hovedteoremer fungerer åpenbart ikke alltid. –Myndighetene har begrenset evne til å regulere og til å omfordele ressurser. Derfor må bedriftene ta et selvstendig moralsk ansvar utover det å sikre effektiv ressursutnyttelse. –Men overfor hvem og i hvilke situasjoner?

Identifikasjon av interessenter The assigned responsibility model vil benytte følgende prinsipp for identifikasjon av interessenter: –En bedrifts interessenter er de aktører som er sårbare overfor bedriftens beslutninger, dvs., de individer eller grupper av individer som bedriften er i posisjon til hjelpe eller skade. Hvem bedriften skal ta særskilte hensyn til avhenger dermed av hvor sårbar de ulike gruppene er. –Ansvaret vil for eksempel avhenge av hvilke alternativer du ulike gruppene har.

Identifikasjon av situasjoner Vel så viktig som å identifisere interessenter – er det å identifisere situasjoner hvor bedriften må ta et selvstendig ansvar. Tre spørsmål: i.Er noen aktører sårbare overfor mine beslutninger? ii.Er det mulig for bedriften å ivareta hensynene til disse aktørene? iii.Er andre aktører (myndigheter, NGOs) bedre egnet til å ivareta disse hensynene?

Økt behov for CSR? To tilsynelatende motstridende utviklingstrekk i.Nasjonalt har utviklingen gått i retning av økt arbeidsdeling mellom marked og myndighet. -Sosiale oppgaver har blitt overført fra bedriften til velferdsstaten ii.Samtidig har internasjonaliseringen av næringslivet gjort at en økende andel av bedriftene er engasjert i land med svake og udemokratiske regimer. -I disse landene fungere ikke den moralske arbeidsdelingen. -Nødvendig at bedriftene nærmer seg spørsmål om sitt samfunnsansvar på en annen måte.

Oppsummering En partikularistisk tilnærming til bedrifters samfunnsansvar er utilfredsstillende på en rekke områder –Uklar identifikasjon av interessenter –Tar ikke hensyn til forskjeller i situasjon En universalistisk tilnærming – kombinert med tanken om moralsk arbeidsdeling kan håndtere disse spørsmålene på en å bedre måte.