Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Årsaker til økonomisk vekst

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Årsaker til økonomisk vekst"— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Årsaker til økonomisk vekst
Tre hovedårsaker til forskjeller i økonomisk vekst: Forskjeller i produksjonsfaktorer Forskjeller i produktivitet Bakenforliggende årsaker

3 Produksjonsfaktorer – realkapital og humankapital
I nesten all produksjon brukes realkapital (for eksempel maskiner og bygninger). Jo er realkapital tilgjengelig, jo høyere kan produksjonen bli. Rike land har mulighet til å spare mye. Denne sparingen fører til høy investering i ny realkapital. Humankapital er også en viktig produksjonsfaktor. Det er stor forskjell på humankapitalen mellom verdens rike og fattige land. Fattige land sliter ofte med lavt utdanningsnivå og lavt produksjonsnivå på grunn av dårlig helse.

4 Utdanning og BNP

5 Produktivitet Produktivitet er produksjonsnivået sett i forhold til bruken av produksjonsfaktorer. Amerikanske og norske arbeidstakere ligger på toppen i verden når det gjelder produktivitet. Det er særlig to årsaker til forskjellene i produktivitet: Teknologi (kunnskap om hvordan produksjonsfaktorene kan omdannes til produksjon) Effektivitet (hvor effektivt teknologien og produksjonsfaktorene brukes)

6 Teknologisk framgang Teknologisk utvikling skjer gjennom gode ideer, ”prøving og feiling”, og gjennom vitenskaplig forskning. Teknologi er kunnskap og ideer og er dermed ikke-rivaliserende, dvs. at en persons bruk av den ikke forhindrer andres bruk. Et patent gir oppfinneren enerett til å bruke oppfinnelsen i en bestemt periode. Offentlig støtte er viktig for å finansiere forskning og kunnskapsutvikling som ikke så lett kan brukes i kommersiell virksomhet.

7 Effektivitet Effektivitet er hvor stor verdiskapingen blir sett i forhold til teknologien og bruken av produksjonsfaktorer. Lav effektivitet kan skyldes ineffektivitet i den enkelte bedrift, for eksempel på grunn av motstand mot ny teknologi. Lav effektivitet kan også skyldes at samfunnet ikke fungerer, for eksempel ved at bedriften ikke får tak i nødvendige deler. I sentralstyrte økonomier har arbeidere og ledere dårligere muligheter og svakere insentiver til effektiv drift. ”Rent seeking” (gevinstsøking) og kriminalitet er uproduktive og skadelige aktiviteter som hemmer veksten i økonomien.

8 De bakenforliggende årsakene
Forskning og teknologiutvikling Utdanning Infrastruktur Rettssikkerhet og eiendomsrettigheter Markeder og planlegging Demokrati og offentlige myndigheter

9 Hva skyldes forskjellene i produksjonsnivå?


Laste ned ppt "Årsaker til økonomisk vekst"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google