Kap.12. Organisk kjemi Karbonforbindelser Rettlinjede Forgrenede

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fra nukleinsyre til protein
Advertisements

Kapittel V Næringsstoffer.
Dannelse og anvendelse
Organisk kjemi - kjeder av karbonatomer
Velkommen til 2. dag på Engia
Organisk kjemi – hydrokarboner
Organisk kjemi – funksjonelle grupper i molekyler
Har du noen gang lurt på? Hvordan man lager parfyme?
Avfall og avfallsbehandling
Hva er omega-3-fettsyrer – og trenger vi dem?
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Gener og arv.
KARBOKSYLSYRER Kjennetegnes ved at de inneholder en karboksylgruppe:
Fossilt brensel. Anvendelse
Fortolkning av IR-spektra
KARBONATOMETS KJEMI Oppbyggingen til 30 millioner forskjellige stoffer
Oppbygning av stoffer Kjemiske endringer
Oppbygning av stoffer Kjemiske endringer
Karbohydrater.
Lipider Oljer, fast fett,voks Winnie Eskild, IMBV 2004.
Atomer, molekyler m m.
Alkoholer, aldehyder, ketoner, karboksylsyrer, karbohydrater
- Kjeder av karbonatomer
Karboksylsyrer.
Estere, fettstoffer og proteiner
Eller: Organisk kjemi er omtrent som å bygge med LEGO
Organisk kjemi 1 Hydrokarboner.
Alkoholer, aldehyder, ketoner, karboksylsyrer, karbohydrater
Elektronegativitet. Kjemiske reaksjoner og bindinger
Estere, fettstoffer og proteiner
GENERELT OM ORGANISK KJEMI. Organisk kjemi Det finnes millioner av organiske forbindelser – Dette skyldes karbonatomets sin evne til å danne lange kjeder.
Karbonkjemi – frå planter til plast Organiske stoff  Ei samnemning på alle stoff som inneheld karbon.
Påvisningsreaksjoner. Reaksjonstyper Flere av reaksjonstypene er motsatte reaksjoner:
Hva er kjemi? Alt i naturen består av stoffer Hvordan er de bygget opp? Hvilke egenskaper har de? Hvordan kan stoffene reagere med hverandre og danne nye.
Karboksylsyrer Svake syrer – finnes i mat. Karboksylsyrer – sur smak og holdbarhet Sitroner, appelsiner og eddik – sur smak fra karboksylsyrer Sitroner,
Lipider Fettstoffer av biologisk opprinnelse Lipidene deles i flere typer o Triglyserider o Di- og mono- glyserider o Fettsyrer o fosfolipider o Stereoider.
-kjedar av karbonatom.  Organiske stoff er, med få unntak, alle stoff som inneheld karbonatom  30 millionar ulike organiske sambindingar- 95% av alle.
Organisk kjemi - kjeder av karbonatomer Kunne fortelle om grunnleggende kjemi Kunne forklare noen typiske trekk ved organiske stoffer Kunne tegne skallmodellen.
Grunnstoffene og periodesystemet
Kva er spesielt med organiske stoff? - Ei mengd stoff som tidlegare berre var kjende frå planter og dyr, blir no framstilte i laboratorium. - Det vert.
Plast - Polymerar Hydrokarbon med korte molekylkjeder Gassen ETEN varmas opp under høgt trykk, molekyla bindas saman til lange kjeder, POLYETEN. (Poly.
Det periodiske system. MÅL FOR TIMEN: Det periodiske system MÅL FOR TIMEN: -Repetere hvordan atomer er bygget opp.
Prøvemuntlig: -Fenomener og stoffer -Kropp og helse
Stoffer og reaksjoner Vi bygger molekyler.
Noen enkle protonspektra
Organisk kjemi.
Kjemiske reaksjoner og egenskaper til stoffer
KARBOHYDRATER.
Karbonkjemi – vi repeterer
KARBON.
Alkoholer, tioler, etere, sulfider med mer. Kap 11/Solomon/Fryhle
Reaksjoner med aromatiske forbindelser Kap 15/Solomon/Fryhle
Alkoholer fra karbonylforbindelser Oksidasjoner og reduksjoner Kap 12/Solomon/Fryhle Hele kapitlet viktig i farmasien 1/1/2019.
Aromatiske forbindelser Kap 14/Solomon/Fryhle
ORGANISK KJEMI.
Kjemiske reaksjoner.
Alkoholer, tioler, etere, sulfider med mer
Grunnstoffer og periodesystemet
Olje og gass Oljelandet Norge.
Utskrift av presentasjonen:

Kap.12. Organisk kjemi Karbonforbindelser Rettlinjede Forgrenede Organisk kjemi er karbonforbindelsenes kjemi, med unntak av karbonsyre og blåsyre, saltene av disse syrene og i tillegg karbonoksidene. Karbonforbindelser Rettlinjede Forgrenede Ringer Med dobbelt og trippelbinding

Hydrokarboner -er forbindelser som bare inneholder hydrogen og karbon. Vi deler hydrokarboner i flere grupper: Alkaner har bare enkeltbindinger i kjeden. Den generelle formelen er CnH2n+2 Metan, etan, propan, butan, heksan, heptan, oktan, nonan, dekan Navneregler IUPAC (Union of Pure and Applied Chemistry) alkylgrupper

Hydrokarboner, fortsatt Alkener har en eller flere dobbeltbindinger i kjeden. Alkener med en dobbeltbinding har den generelle formelen CnH2n Eten, propen, buten, osv strukturisomeri, cis/trans Alkyner har en eller flere trippelbindinger i kjeden. Alkyner med en trippelbinding har den generelle formelen CnH2n-2 Etyn, propyn, butyn, osv

Hydrokarboner, fortsatt Sykloalkaner er ringformede alkaner som består av minst tre karbonatomer. Aromatiske hydrokarboner inneholder minst en benzenring. Navnsettingen av hydrokarboner følger denne regelen:. (IUPAC) Den lengste sammenhengende karbonkjeden i molekylet gir stammen i navnet. Karbonatomene blir nummerert fra 1 og oppover, med start i den enden som er nærmest en forgreining. Substituentene blir nummerert på de karbonatomene som de er knyttet til.

I en addisjonsreaksjon binder et lite molekyl seg til et annet molekyl. eks. Halogener og alkener gir halogenerte hydrokarboner. I en substitusjonsreaksjon blir et atom eller en atomgruppe i et molekyl byttet ut med et annet atom eller atomgruppe. eks. Halogenering av aromater.

Med funksjonelle grupper mener vi atomgrupper som karakteriserer de ulike stoffgruppene i organisk kjemi. Alkoholer inneholder den funksjonelle gruppen OH, og de har alle endingen –ol. I enverdige alkoholer er det en OH-gruppe , mens flerverdige alkoholer har to eller flere OH-grupper. Vi kaller alkoholene primære, sekundære eller tertiære, alt etter om karbonatomet som OH-gruppen sitter på, er bundet til ett, to eller tre andre karbonatomer.

Aldehyder inneholder den funksjonelle gruppen CHO, og de har alle endingen –al. Aldehydene blir dannet ved oksidasjon av en primær alkohol. Ketoner inneholder den funksjonelle gruppen CO, og de har alle endingen-on etter hydrokarbonets navn. Ketonene blir dannet ved oksidasjon av en sekundær alkohol. Karboksylsyrer har den funksjonelle gruppen COOH. De blir dannet ved oksidasjon av et aldehyd. Fettsyrer er karboksylsyrer med mer enn tre C-atomer i kjeden.

Aminer er avledet av ammoniakk ved at ett eller flere hydrogenatomer er erstattet med alkylgrupper. Aminosyrer inneholder både en NH2-gruppe og en COOH-gruppe. Aminosyrene knytter seg sammen i lange kjeder og danner proteiner. Det finns tyve forskjellige aminosyrer, ni av dem er essensielle. Plast er et polymert materiale der polymeren er sammensatt av en rekke monomerer. Vi deler plasttypene inn i termoplast, herdeplast og gummi (elastomerer)