Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O"— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Deles inn i tre grupper Monosakkarider Disakkarider Polysakkarider

3 Karbohydrater blir dannet i fotosyntesen CO2 + H2O  C6H12O6 + O2

4 Monosakkarider Glukose C6H12O Fruktose C6H12O6

5 FORENKLET:

6 Disakkarider glukose + fruktose = sukrose

7 Disakkarider C12H22O11 Sukrose (rørsukker) Laktose (melkesukker)
Maltose (maltsukker)

8 Polysakkarider Stivelse (energilager i planter)
Cellulose (cellevegger i planter) Glykogen (energilager i lever og muskler) Langsomme karbohydrater

9 Påvisning av karbohydrat

10 Fett Gir energi Gir beskyttelse og isolasjon Danner viktige hormoner
Bygger opp cellemembraner

11 Triglyserider – glyserol og tre fettsyrer

12 Fettstoffer = lipider Løses ikke i vann
Triglyserider Vanlig fett Steroider Kolesterol, kjønnshormoner Andre fettstoffer Fosforlipider (i cellemembraner)

13 Fettsyrer Mettede fettsyrer Umettede fettsyrer C-C enkeltbindinger
Dobbeltbindinger mellom C-atomer enumettet flerumettet

14 Mettet fett Umettet fett Fett med mettede fettsyrer
Fett i kjøtt, smør, ost, melkeprodukter (”i dyr med fire bein”) Fast ved romtemperatur Usunt (for mye kan gi hjerte- karsykdommer) Umettet fett Fett med umettede fettsyrer Fett i planter, fisk, fugl, sjøpattedyr (”i dyr som svømmer eller flyr”) Flytende ved romtemperatur Sunt (gir ikke hjerte- karsykdom i samme grad som mettet fett)

15

16 Proteiner – verktøy og byggematerialer
Gir energi Transport Hemoglobin frakter oksygen Struktur og styrke hud, sener, hår, negler, muskler Enzymer (”Verktøy”) katalysatorer i celler Bevegelse Muskelfibre Signalstoffer Insulin (hormon) som regulerer sukkerinnhold i blodet

17 Protein = lang kjede av aminosyrer
20 forskjellige aminosyrer Fra 50 til hundrevis av aminosyrer i et protein Rekkefølgen aminosyrene er koblet sammen i, bestemmer egenskapene til proteinet

18 Biuretreagens – påviser proteiner

19 Proteiner kan denaturere
Proteinkjedene forandrer form ved høy temperatur i sure løsninger i etanol (alkohol) Se mer om proteiner på "gensidene"

20 Vitaminer Organiske stoffer Livsnødvendige Må tilføres gjennom maten
Vi trenger bare små mengder av vitaminer daglig For lite vitaminer i maten kan gi mangelsykdommer

21 Vitaminer Vannløselige Fettløselige B-vitaminer (flere)
Hjelpestoffer for enzymene som deltar i omsetningen og forbrenningen av næringsstoffene Vitamin C (askorbinsyre) Stimulerer opptak av jern (Fe) Antioksidant Nødvendig for dannelse av bindevev Vannløselige vitaminer skilles ut i urinen og må tilføres jevnlig Fettløselige Vitamin A Nødvendig for å danne lysfølsomt stoff i øyet Vitamin D Nødvendig for opptak av kalsium (Ca) Vitamin E Antioksidant Vitamin K Nødvendig for blødningsstans Fettløselige vitaminer lagres i fettvev

22 Mineralstoffer Mineraler og sporstoffer utgjør bare 4% av kroppsvekten vår
inngår i hormoner (jod I) inngår i cellemembraner og arvestoff (fosfor P) er hjelpestoffer som får enzymer til å virke som de skal – f.eks. jern (Fe), kalsium (Ca), sink (Zn), selen (Se) Sporstoffer er grunnstoffer vi trenger svært lite av (mindre enn 100 mg per dag)

23

24 Sammenhengen mellom konsentrasjon av mineraler og vitaminer i kroppen og livskvalitet

25 Vann Transportmiddel Løsemiddel Kjølemiddel
Deltar i kjemiske reaksjoner

26 Vann som løsemiddel for salter

27 Arbeidsoppgaver Hvilke næringsstoffer har vi? Sett strek under dem som gir oss energi. De store molekylene i næringsstoffene dannes ved at de små molekylene kobles sammen. Hvordan skjer dette? Karbohydrater består av grunnstoffene H, C, og O. Disse deles inn i 3 ulike grupper, hva kalles disse gruppene? Karbohydrater dannes under fotosyntesen, beskriv fotosyntesen med ord. Hva er det som er karbohydrater her da? Hvordan er monosakkarider, disakkarider og polysakkarider bygget opp? Gi et eksempel på hver av dem. Hva er forskjell på raske og langsomme karbohydrater? Hvordan er fettstoffer bygget opp? Er det forskjell på plantefett og dyrefett? Hvordan er proteiner bygget opp, og hvordan binder de seg sammen? Gi eksempler på hvorfor mineraler og vitaminer er viktige for kroppen vår?


Laste ned ppt "Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google