Laste ned presentasjonen
Presentasjon lastes. Vennligst vent
PublisertWenche Holte Endret for 7 år siden
1
Karboksylsyrer Svake syrer – finnes i mat
2
Karboksylsyrer – sur smak og holdbarhet Sitroner, appelsiner og eddik – sur smak fra karboksylsyrer Sitroner, appelsiner og eddik – sur smak fra karboksylsyrer Konserveringsmiddel – holdbarhet, fordi bakterier ikke trives i sure løsninger Konserveringsmiddel – holdbarhet, fordi bakterier ikke trives i sure løsninger Sure matvarer blir derfor mer holdbare Sure matvarer blir derfor mer holdbare
3
COOH-gruppen Alle karboksylsyrer – kjemisk formel som ender på –COOH Får navnet fra antall C-atomer i molekylene Navnet ender på –syre CH 3 COOH – etansyre (eddiksyre)
4
Eksempel på hydrokarboner, alkoholer og karboksylsyrer
5
Karboksylsyrer er svake syrer Fruktsyrer er karboksylsyrer Fruktsyrer er karboksylsyrer pH omtrent 3 pH omtrent 3 Karboksylsyrer løst i vann – syremolekylene gir fra seg H-atomet i COOH-gruppen til et vannmolekyl. H-atomet tar ikke med seg sitt elektron – blir avgitt som H + -ion Karboksylsyrer løst i vann – syremolekylene gir fra seg H-atomet i COOH-gruppen til et vannmolekyl. H-atomet tar ikke med seg sitt elektron – blir avgitt som H + -ion
6
Karboksylsyrer er svake syrer – svært få syremolekyler gir fra seg en H + til vannmolekyler Karboksylsyrer er svake syrer – svært få syremolekyler gir fra seg en H + til vannmolekyler
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.