Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

KARBOHYDRATER.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "KARBOHYDRATER."— Utskrift av presentasjonen:

1 KARBOHYDRATER

2 KARBOHYDRATER Sukker, stivelse og cellulose
Viktig som energikilde og kostfiber Kroppen brytes ned til druesukker -> kroppen forbrenner -> energi til bevegelse, arbeid, vokse, beholde kroppstemperaturen konstant… Bygd opp av karbon (C), hydrogen (H) og oksygen (O) Lysbilde 2 Hvordan får vi i oss nok karbohydrater? Ca. 50 % av energien i mat er fra karbohydrater Hvorfor er det viktig å få i oss nok karbohydrater? Gir energi, ikke minst til hjernecellene De vanligste karbohydratene er sukker, stivelse og cellulose Oftest dobbelt så mange H-atomer som O-atomer.

3 Druesukker og fruktsukker Fra druesukker til andre karbohydrater
Druesukker(glukose) lages i fotosyntesen Druesukker, fruktsukker (fruktose) -> samme molekylformel => C6H12O6 Ulik oppbygning av molekyl: druesukker: sekskant fruktsukker: femkant Finnes blant annet i honning, frukter og bær Blir oransjerød i blanding med Fehlings løsning Lysbilde 3 Druesukker blir produsert i grønne planter i fotosyntesen. Husker dere reaksjonslikningen? 6CO2 + 6H2O gir C6H12O6 + 6O2 Karbondioksidgass fra luft + vann fra jord gir druesukker dannet i planten + oksygengass avgitt til luft Klorofyllet binder energien i sollyset og omdanner dette til kjemisk energi i druesukker Kjemiske energien overføres fra ledd til ledd Energien frigis ved at druesukker og andre organiske forbindelser brytes ned til karbondioksidgass og vann i CELLEÅNDINGEN. Dyr og mennesker får energien sin ved å spise planter eller fra kjøtt fra planteetende dyr. Druesukkeret danner en sekskantet ring i fast stoff. Består av fem C-atomer og ett O-atom. På hvert C-atom er det fem OH-grupper + ett H-atom. Det sjette C-atomet inngår i en sidekjede, CH2OH. Fruktsukkermolekylet består av fire C-atomer og ett O-atom. Hvert C-atom har en OH-gruppe og ett H-atom. De to siste C-atomene er bundet til femringen i hver sin sidekjede; CH2OH

4 Sukkerrør/sukkerroe/vanlig sukker Fra druesukker til andre karbohydrater
Sukker er energilageret i sukkerrør og sukkerroe Dannet i 3 trinn: 1) druesukker i fotosyntesen 2) noe omdannes til fruktsukker 3) ett molekyl druesukker + ett molekyl fruktsukker = vanlig sukker Molekylformel: dobbelte av druesukker minus én  H2O: C12H22O11 Lysbilde 4 Vanlig sukker kalles rørsukker, sukrose eller sakkarose

5 Stivelse Fra druesukker til andre karbohydrater
Mange planter -> stivelse = energilager Stivelse: lange, kveilete kjeder av druesukker koplet sammen Ca. 50 % daglig energi-inntak fra stivelse Forandrer farge med jodløsning Fellesforsøk: Stivelse i planter Lysbilde 5 Stivelsen er energilageret med druesukkeret som blir frigjort når planten trenger energi for å vokse. Vi trenger energi for å opprettholde kroppstemp., vokse og arbeide. Energien får vi gjennom forbrenning av stivelse i maten: Hvordan forbrennes stivelse? Den første nedbrytingen av stivelse skjer allerede i munnen, for spyttet inneholder enzymer som spalter stivelse. Fellesforsøk: Stivelse i planter (se LV s. 206)

6 Cellulose Fra druesukker til andre karbohydrater
Skjelettet i en plante Stive cellevegger -> cellulose Bygd opp av lange, rette kjeder av druesukker Mennesket -> ikke energi fra cellulose Cellulose = kostfiber Blir ikke brutt ned Hjelper til med fordøyelsen, hindrer forstoppelse Anbefalt dose pr. dag: g Lysbilde 6 Utgjør en tredel av alt organisk materiale i naturen. I gjennomsnitt spiser vi bare 17 g kostfiber om dagen – Vet elevene om matvarer med mye cellulose, og som er rike på kostfiber: Grovt brød, havregryn, noen frokostblandinger, poteter, brun ris, fullkornpasta, frukt, grønnsaker og belgfrukter

7 Klassifisering Druesukker, fruktsukker -> monosakkarider
Mono = én og sakkarider en betegnelse for sukkerstoff Viktige «byggeklosser» i mer sammensatte karbohydrater Ulike egenskaper Vanlig sukker/sukkerroe -> disakkarider Molekylet består av to monosakkarider Di = to (bygd opp av druesukker + fruktsukker) Stivelse, cellulose -> polysakkarider Poly = mange/flere (bygd opp av lange kjeder meg druesukker) Naturlige polymerer = naturlige forbindelser Smaker ikke søtt, ikke løselig i vann Lysbilde 7 Monosakkarider og disakkarider går under navnet sukkerarter, fordi de smaker søtt. Polysakkarider smaker ikke søtt. Druesukkeret er sekskantet, og består av fem C-atomer og ett O-atom Fruktsukkeret er femkantet, og består av fire C-atomer og ett O-atom Stivelse og cellulose er naturlige polymerer, dvs. naturlige forbindelser. Utfordring: Finn ut hvordan druesukkermolekylet er bygd, og bygg en kulepinnemodell av molekylet.

8 Testing av karbohydrater
Vi tester druesukker og fruktsukker Aktivitet 1 s. 142 Skriv rapport

9 Oppgaver s Gjør oppg. 1-7

10 Karbohydrater og energi
Ved forbrenning i kroppen avgis energi Cellene trenger druesukker (blodsukker) til forbrenningen Druesukker omdannes fra karbohydrater i mat før de forbrennes i cellene Energi lagres i karbohydratene ved fotosyntesen Frigis ved forbrenning av druesukker Kjemiske reaksjoner i leveren og musklene Enzymer (hjelpestoffer) Vanlig sukker forbrenner raskere enn stivelse Cellulose brytes ikke ned Lysbilde 10 Rent druesukker bør spises dersom en har øyeblikkelig behov for energi: Raskt fra tynntarmer og over i blodet Diabetes Raske karbohydrater – går raskt over i blodet og raskt gjennom kroppen, blir for sulten igjen Langsomme karbohydrater – fordøyes langsommere

11 Karbohydrater og energi
Raske karbohydrater Langsomme karbohydrater Det meste av energien i mat får vi fra karbohydrater Sunt kosthold = 50 % kommer fra karbohydrater, resten fra fett og proteiner Kroppen regulerer druesukkerinnholdet ved hjelp av insulin Druesukker lagres som glykogen i lever og muskler Polysakkarid Virker dersom vi plutselig trenger energi «Møte veggen» = glykogenlageret tømmes Jo større glykogenlager, jo lenger høy intensitet Kan økes ved hjelp av trening og spising av karbohydrater rett etter trening. Mye mat, lite trening fører til at overskuddsenergien lagres som fett. Lysbilde 11 Mer energi i maten vi spiser, enn den energien vi bruker, blir energirike stoffer lagret i kroppen. Når glykogenlageret tømmes, må sette ned farten eller spise druesukker.

12 Verdt å vite om karbohydrater
Jo-jo


Laste ned ppt "KARBOHYDRATER."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google