Verneområdene i Forollhogna – muligheter og utfordringer sett fra et lokalt ståsted. Erling Aas-Eng, Vingelen Utvikling , 29.01.2013.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forventninger og videre arbeid…...
Advertisements

Samlokaliserte boliger og store bofellesskap
«Korleis skape felleskunnskap ut av individuell kunnskap»
Kommunen har avgjørelsesmyndighet
Fritidsboliger i seterlandskapet
VERNEOMRÅDENE I HOLTÅLEN KOMMUNE FORVALTNING PÅ / AV STATSALLMENNING.
Stjørdal fagskole Kvalitetssystemet Styremøte 18. mars 2014
Potensialet for Opplevelsesturisme i Vefsnavassdraget Innlegg på Vern Vefsna’s vassdragstreffseminar i Mosjøen 13. august 2004 Audun Sandberg© DNT’s landsstyre.
Vernekategoriene Nasjonalpark Landskapsvernområde Naturreservat
FYLKESMANNEN I FINNMARK FINNMÁRKKU FYLKKAMÁNNI
mellom vern og demokrati
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
Ved Ola T. Heggem Statssekretær Landbruks- og matdepartementet Jordvern og arealpolitikken.
Line Richardsen Fagleder KS Forskning, Innovasjon og Digitalisering
Prosjektet ”samhandling mellom kommunene i Sør-Trøndelag” Styringsgruppens konklusjoner og anbefalinger Orientering på KS høstkonferanse Røros, 5. november.
Lærerprofesjonens etiske plattform
Kort om forsøk om samordning av innsigelser - FOSIN -Nordland Plankonferansen 11. desember 2013.
Hyttemøte med Hol Kommune 23. Februar 2013 Christine Neumann
KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL
Naturvernets utvikling
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Delprosjektets status og framdriftsplan Prosjektleder Hilde Skyvulstad.
1 Dag Henrik Sandbakken statssekretær, 12 K strategiseminar, Langesund 2006 Nye regioner, kommunenes muligheter?
Ny handlingsplan for økt tilgjengelighet i Presentasjon - Soria Moria erklæringen - Statsbudsjettet for 2007.
Ny plandel i plan- og bygningsloven. 2 Miljøverndepartementet februar 2008 Ny plandel i PBL Ny plandel av plan og bygningsloven Lovforslaget lagt fram.
Økt tilgjengelighet – Ny diskriminerings- og tilgjengelighetslov PresentasjonPresentasjon Soria MoriaSoria Moria StatssekretærutvalgetStatssekretærutvalget.
RFF’s ÅRSKONFERANSE 2013 BERGEN 6. – 8. MAI. RFFs vedtekter (utdrag): Navn og formål  Rådet for offentlige fagskoler (RFF) er et koordinerende organ.
Elise Nordskag Rådgiver areal og plan Bykle kommune
Forvaltningsplan for Rohkunborri nasjonalpark
Forvaltning av Forollhogna. Den grønne nasjonalparken Stort, sammenhengende, og i det vesentlige urørt fjellområde. Plante- og dyreliv. Villrein. Kulturminner.
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
Arealsamling Stavanger 21 – 22 september 2004 Kartfesting av kjerneområder for landbruk Erik Anders Aurbakken rådgiver.
1/9 Christian Steel Rådgiver, SABIMAs sekretariat Ny naturmangfoldlov – Blir det godt nok?
Rollen som ”ansvarlig søker”
Vurdering av behovet for verneplan for Sørkedalen
Barn som pårørende.
Nasjonalt forventningsbrev Statens forventninger/erfaringer
Nasjonal handlingsplan for friluftsområder
Regionalplan for Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene og Setesdal Austhei = Heiplanen Hva, hvorfor, litt hvordan. Muligheter.
Departementets styring og styrenes rolle
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Vegaøyan verdensarv - Vår enestående verdensarv, våre største utfordringer - Dette har vi lyst til å bli spesielt gode på.
Vedtatt mai Arbeidsgiverpolitisk plattform - AGP.
Nasjonal strand- og kystsonekonferanse Fevik 2014 Færder nasjonalpark - Innledning - Hva vil vi med den marine delen? -Innspill til sentrale myndigheter.
Markaloven og Maridalen Fem fylker – 19 kommuner 310 km2 i Oslo 850 km2 i Akershus 325 km2 i Buskerud 210 km2 i Oppland 5 km2 i Østfold Til sammen 1700.
xxx 1.
Idrettsrådets ansvar og rolle
Utdanningsforbundets arbeid med profesjonsetikk
1 av Roger Iversen politisk rådgiver KRD BFO-konferanse Oslo, 18.november 2004 Hvordan skal man sørge for at de private og offentlige aktørene arbeider.
Miljøverndepartementet Norsk mal: Startside Miljøverndepartementet HUSK: krediter fotograf om det brukes bilde Forvaltning av norske verneområder Ingunn.
FAKTA om kommunedelplanen som Nore og Uvdal, Sigdal og Rollag har utarbeida i en parallell prosess til verneprosessen for Trillemarka - Rollagsfjell Kommunedelplanen.
Naturmangfoldloven og plan- og bygningsloven
Pressekonferanse 9. mai 2003 Statsråden St.meld. nr. 31 ( ) Storbymeldingen Om utvikling av storbypolitikk.
Innherred samkommune 1 KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL 28. februar 2008 Berit Hakkebo.
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side Kristin Danielsen Avdelingsdirektør Norges forskningsråd Oslo, 29. november 2005.
Kreativ planlegging for en kreativ region?. Evalueringen av Felles fylkesplan Startet rundt årsskiftet 2004/2005 Har fulgt planprosessen fram til høsten.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Bruk og vern i Beiarn Trine-Marie Fjeldstad, Trygve Snøtun Beiarn, 11. juni 2012 Foto: Peter Hamlin.
Mulighetenes Oppland Regional plan for Rondane - Sølnkletten Bygger på «Fylkesdelplan for Rondane» «Skal legges til grunn for regionale organers virksomhet.
Presentasjon kompetanse- samling 7.-8.april 2016.
«Hvordan vil kommunen bidra til en helhetlig og samordnet arealforvaltning og samfunnsutvikling i egen region ?
Hva har skjedd i Forollhogna siden området ble vernet for 11 år siden – verneverdier, næring, bosetting. Utfordringer videre Forollhognakonferansen 29.
Hvem er vi og hvilke utfordringer har vi?
Bærekraftig samfunnsutvikling
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side
FAGGRUPPER OG PROSJEKTGRUPPER
Trollheimen LVO Innerdalen LVO Svartåmoen NR Minilldalsmyrene NR
Områdegjennomganger – en kommentar
Verneområder og nasjonalparker.
Utskrift av presentasjonen:

Verneområdene i Forollhogna – muligheter og utfordringer sett fra et lokalt ståsted. Erling Aas-Eng, Vingelen Utvikling , 29.01.2013

«Den grønne nasjonalparken..»

«Den grønne nasjonalparken..» Fjell-Norges rikeste jordsmonn En svært artsrik flora preget av beitebruken En unik fauna symbolisert med Hogna-ren’ Et unikt kulturlandskap formet av seterdrift og utmarksbruk Bærekraftig lokal forvaltning gjennom generasjoner

«Den grønne nasjonalparken..» « Norge har to unike kvaliteter som reismål, sett i global sammenheng; fjordene på Vestlandet og seterlandskapet i innlandet..» Reiselivsguru Jens A. Riisnæs (Fjellpolitikk-konferansen, Røros 2006)

Utfordringene Endringene i husdyrholdet og seterbruken «Planteppet» Kommuneplan, kommunedelplan, reg.plan, verneforskrift LV, verneforskrift NP, naturreservat, nasjonalt kulturlandskap, villreinplan.. Fra brukskultur til opplevelseskultur Hvordan utvikle reiselivsnæring ut av et vern som ikke skal tilrettelegge for økt besøk og trafikk? Politisk organisering med ny forvaltningsmodell Ivaretas en aktiv forvaltning på en bedre måte med ny modell? Klarer en å ha fokus på utvikling av randområdene med ny modell ? Er verneforskriftene i takt med utvikling og bruk av Forollhogna-området?

Gjør det noen forskjell med lokal forvaltninger ? «Bløtkake-modellen» 2001-2008: - 8 år med svak samordning og aggregert forvaltning. ..men lite konfliktfylt. Ulogisk med et felles verneområde med felles verneformål og felles verneverdier og forskjellig forvaltning. Ny forvaltningsmodell - samordnet lokal forvaltning Har vi grepet sjansen til å utøve en aktiv lokal forvaltning etter 29. november 2010? «.. Etter vår vurdering er denne varianten av «bløtkakemodell» som er valgt i Forollhogna likevel en lite egna modell, først og fremst fordi modellen har krav til koordinering mellom kommunene uten at det koordinerende organet er gitt myndighet» Sluttrapport fra evaluering av forvaltningsforsøket, T,Skjeggestad 2008

Viktige oppgaver for NP-styret for Forollhogna Opprustning eller vedlikehold? Felles kjøreregler for veier i LV’ene rundt Forollhogna Påbygg, anneks, standardheving eller nødvendig vedlikehold? Sikre ensartet praksis i disp.saker for hytter og seterbebyggelse. Rev. av forv.planene og utarbeide skjøtselplaner for spesielle områder. Se helheten i området mht. hyttebygging og trafikkbelastning for å trygge verneformålet i NP.

Hva bør NP-styret ellers fokusere på? Passiv forvaltning eller aktiv skjøtsel og utvikling? Økte rammer for næringsutvikling i randsonen - et utviklingsprosjekt for området og bygdene rundt. Arbeid politisk for å øke setertilskuddet i Forollhogna Teste ut nye tiltak og beitemetoder for å ivareta kulturlandskap og beitebotanikk Utvide handlingsrommet for verneforskriftene eller utnytte handlingsrommet innenfor verneforskriften?

Eksempelet Londalen-Ørvilldalen LV i Vingelen « Området skal være vernet mot alle tekniske inngrep eller tiltak som vesentlig kan endre eller virke inn på landskapets art, slik som for eksempel oppføring av bygninger, anlegg og faste innretninger, vegbygging, oppdyrking av nye arealer, inngjerding av utmarksarealer, drenering, og annen form for tørrlegging, uttak, oppfylling, planering og lagring av masse. Opplistingen er ikke uttømmende..» Verneforskrift for Londalen- Ørvilldalen LV.

Endret bruk av setrer og utmark 2001: 16 setrer i aktiv drift, 2012: 4 setrer i aktiv drift, 1 av disse beiter med mjølkebuskapen i utmark. Kraftforsilo på setervoll – underbygger det vernet eller skader det vernet? Inngjerding av utmark for effektiv beitebruk - underbygger det vernet eller skader det vernet? Nydyrking for effektivt seterbruk - underbygger det vernet eller skader det vernet?

Vern til glede eller besvær? Let etter muligheter – vernet er kommet for å bli.. Tenk kreativt og arbeid for utvikling av alle bygdelag rundt Forollhogna Bli glad i Forollhogna ! Lykke til med konferansen!