Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Verneområder og nasjonalparker.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Verneområder og nasjonalparker."— Utskrift av presentasjonen:

1 Verneområder og nasjonalparker

2 Hva vil det si at natur er vernet?
Hvorfor er det viktig å verne natur? Hva er en nasjonalpark?

3 For at leveområdene til dyr og planter ikke skal bli ødelagt er det viktig å la noen store naturområder i Norge få stå urørt. Derfor blir de vernet.

4 Norge har til sammen ca. 2 500 ulike verneområder
Det er regjeringen og Stortinget som bestemmer at et naturområde i Norge skal vernes. Direktoratet for naturforvaltning og fylkesmennene har ansvaret for å gjennomføre vernearbeidet med utgangspunkt i naturmangfoldloven. Norge har til sammen ca ulike verneområder på fastlandet og Svalbard.

5 Når vi verner et naturområde er det for å beskytte området mot større inngrep fra oss mennesker.
(Eks. hyttebygging, hogst av skogen, vann- og vindkraftverk, motorferdsel, militært skytefelt, motorcrossbane osv.)

6 Hva kan du gjøre i et verneområde?
Allemannsretten gir oss mulighet til å ferdes fritt i verneområdene. All ferdsel skal skje hensynsfullt, slik at dyr og planter ikke blir skadet eller forstyrret. I enkelte områder kan det være ferdselsforbud i deler av året, som i hekke- og yngletida.

7 Vern av natur deles inn i ulike grupper etter hva slags natur som skal vernes, og hvor strengt det skal vernes…

8 Ulike verneformer Nasjonalpark Landskapsvernområde Naturreservat
Biotopvern Marine verneområder

9 NASJONALPARK En nasjonalpark er et stort sammenhengende naturområde som er vernet for at det varierte plante- og dyrelivet der skal bevares som det er i framtida.

10 LANDSKAPSVERNOMRÅDE Dette er ikke så strengt vernet som nasjonalpark.
Et område kan f.eks. bli et landskapsvernområde fordi det er et viktig friluftsområde for folk, fordi det inneholder spor etter folk fra tidligere tider eller fordi det er et viktig reindriftsområde.

11 NATURRESERVATER Natturreservat er den strengeste formen for vern i Norge. Dette er områder med sårbare og sjeldne plante- og dyrearter. I naturreservater skal vi mennesker sette minst mulig spor etter oss.

12 BIOTOPVERN Dette er et område som er vernet for å beskytte leveområdet til en spesiell og sjelden plante- eller dyreart.

13 MARINE VERNEOMRÅDER Marine verneområder opprettes for å beskytte livet i havet (koraller, alger, sjødyr, fisk o.l.), Eller for å hjelpe dyr som lever av det som er i havet (f.eks. sjøfugler)

14 NORGES NASJONALPARKER
I Norges nasjonalparker er det naturens lover som gjelder. Vi oppretter nasjonalparker for å ta vare på store naturområder – fra hav til fjell. For oss, for kommende generasjoner og for naturens egen skyld.

15 I Norge er det 40 nasjonalparker. (7 av de er på Svalbard)
Nasjonalparkene er store naturområder der folk kan drive tradisjonelt og enkelt friluftsliv som å gå turer, jakte, fiske, plukke bær o.l. Det at området er vernet sikrer at folk i framtida også vil ha glede av friluftsliv der…

16 4 av Norges nasjonalparker ligger i eller innenfor Nord-Trøndelag:
Børgefjell nasjonalpark Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark Lierne nasjonalpark Skarvan og Roltdalen

17 Kart over Børgefjell nasjonalpark

18 Kart over Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark

19 Kart over Lierne nasjonalpark

20 Kart over Skarvan og Roltdalen nasjonalpark

21 Blåfjella-Skjækerfjella og Lierne nasjonalparker
Foto: Kjartan Trana og Steinar Johansen Fra boka Blåfjella-Skjækerfjella og Lierne nasjonalparker -Blå fjell og gylne drømmer Presentasjonen er utarbeidet av Lierne Nasjonalparksenter Mer informasjon om disse to nasjonalparkene finner dere på vår hjemmeside:

22 Forslag til videre oppgaver / gruppeoppgaver om nasjonalparkene i Nord-Trøndelag.
Finn mer informasjon / fakta om en av nasjonalparkene og presenter det dere finner ut. Lag en liten turistbrosjyre om en av disse nasjonalparkene som gjør at turister får lyst til å ta turen dit. Rollespill. En elev / gruppe jobber i det lokale turistkontoret. De får besøk av en turist / en familie som vil ha informasjon om nasjonalparkene i området Før rollespillet starter finner Turistkontoret informasjon om det de tror de får spørsmål om, og turistene planlegger hva de skal spørre om. Ta utgangspunkt i et kart over en av nasjonalparkene og planlegg en konkret tur (til fots, på ski, på hesteryggen e.l.) Beskriv reiseruta, evt. hvor dere overnatter, hva som er lurt å ha med, om det er spesielle regler og vernebestemmelser å ta hensyn til o.l. Oppgave 2 og 3 kan gjerne gjøres på engelsk


Laste ned ppt "Verneområder og nasjonalparker."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google