Teknologi og forskningslære

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
VITENSKAPEN OM SAMFUNNET
Advertisements

Eksamen i Treningslære 2
Nina K. Vøllestad Avdeling for helsefag Institutt for helse og samfunn Det medisinske fakultet TRANSFORMASJON AV VITENSKAPELIGE TENKE -, ARBEIDS- OG VURDERINGSMÅTER.
Studie forberedende formgivingsfag
Utviklingsprosjekt Region nord Mål for dette året • Finne et interesseområde/tema ( 3-4 samarbeider) • Planlegge undervisningen med grunnlag.
LÆREPLAN I RØRLEGGERFAGET
LÆREPLANEN Sosiologi og sosialantropologi – hovedprinsipper.
Foredrag på konferansen Blå bevegelser, Oslo 2004 Kulturell basiskompetanse - - og utdanningen Førsteamanuensis Aud Berggraf Sæbø.
Oppbygning av en nasjonal plan for teknisk fagskole
Na 105 Naturfagdidaktikk Gerd Johansen,
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Nye læreplaner – nye utfordringer?! Fysikermøtet 2005
Plan for praksis Studieåret FU – 2 Gro Lise Syversen – HIØ, Praksisseminar FU og
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Faginformasjon om programfagene for
Samarbeid skole næringsliv Valgfag
Svensedammen skole.
Programfag i studiespesialiserende utdanningsprogram
Hva er fysikk? Naturen er styrt av fysiske lover og prinsipper som beskriver og forutsier fenomener i naturen og universet Planetenes bevegelser Legemers.
FIRST LEGO LEAGUE 2014.
Programfag i studiespesialiserende utdanningsprogram
Den digitale dimensjonen i fagplanen for matematikk i vgs
Læreplanen i eldre historie
FORSKRIFTSENDRING Gjennomgang av sentrale deler av forskriften Konkrete eksempler på vurderingspraksis v/ lærere fra skolen.
Praktisk eksamen Vg2 - yrkesfag
Vitensenteret i Trondheim
Oppgave Se på 3BI eksamen V-1999 Gå igjennom punktene og plasser dem i gruppe etter ”produkt”, ”prosess”, ”samfunnsinstitusjon” Er det noen av spørsmålene.
Arbeidsmåter i naturfag
Læreryrket – en viktig og krevende profesjon
Timeplan ut uka Tirsdag: Vurdering og feltnøtter
Prosjektoppgaven – krav og suksessfaktorer. Suksessfaktorer Bruk biblioteket Bruk veilederen Start skrivingen tidlig Jobb jevnt (lag gjerne tids- og handlingsplaner.
Elever som forskere i naturfag – med wiki
KJEMIKEREN: Utforsker Utforsker Bestemmer og beskriver hvordan stoffene er oppbygd Bestemmer og beskriver hvordan stoffene er oppbygd Forklarer stoffenes.
Ra i første rekke ? læring med IKT Presentasjon ved Berit Bratholm , Høgskolen i Vestfold.
Aksjonsforskning.
Velkommen til ungdomstrinnet.
1 Nye læreplaner – Noen utfordringer for lærerne Utdanningsforbundet 3. mai 2005 Stein Dankert Kolstø Institutt for fysikk og teknologi Universitetet i.
Vurdering Vg2 Design og trearbeid
Språk og språklig fordypning
Elever som forskere i naturfag – ElevForsk
Aggression Replacement Training
FADDERBEDRIFT EN ORDNING SOM GJØR AT ELEVER BLIR KJENT MED EN BEDRIFT OG EN FADDER GJENNOM LÆRINGSOPPDRAG.
Velkommen til kjemi
Av: Anette Helene Smørdal
Valgfag på Kastellet skole
Praktisk arbeid og naturvitenskapelig allmenndannelse
Velkommen til: Debatt om ny læreplan i fysikk Norsk fysikklærerforening og Norsk fysisk selskap.
Forskning – 3 grupper (OECD 1981) Grunnforskning Originale undersøkelser som har til hensikt å skape ny kunnskap og forståelse Karakteriseres ved at den.
Småbarnspedagogikk Fordypningsenhet vår 2007 Pedagogisk arbeid med barn fra null til tre år.
Didaktikk knyttet til arbeidet i Besøkssenteret vår 2008 Tilpasset opplæring Elevaktiv undervisning LK06 – kompetansemål og de fem grunnleggende ferdighetene.
Elev- og lærlingombudet i Nordland Regional elevrådskolering VURDERING.
Valgfag Hva kan jeg velge mellom på ÅUS?.  Fysiske aktiviteter Fysiske aktiviteter  Mål for opplæringen er at eleven skal kunne  delta i gruppeaktiviteter.
KUNNSKAPSLØFTET Ny struktur/nytt innhold i realfagene Den ”nye” eleven/studenten etter kunnskapsløftet.
Velkommen til foreldremøte 10. trinn. Hvem er jeg - hvor vil jeg – hvilket valg skal jeg ta?
ToFs rolle og posisjon overfor høyere utdanning Egil Olsen Naturfagsenteret Nettverkssamling ToF 4/
Naturvitenskapen Foto: Getty images/Thinkstock. Naturvitenskap i dagliglivet Diskuter: Er kunnskap om naturvitenskap viktig for Helse? Forbruk og produksjon?
ELEKTRO Praksisdager HØST 2017.
Nye Medier og kommunikasjon, hva er erfaringene?
Velkommen til Riska ungdomsskole
Velkommen til Riska ungdomsskole
Velkommen til Apalløkka
Valgfag Bjørnsletta Foreldremøte 8.trinn.
FORSKERSPIREN Skolelaboratoriet 9. mars 2007
Utforskende undervisning A – Forarbeid
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Kjerneelementer under arbeid
Valgfaget design og redesign
Gjennomgang før eksamen
Overgangen barnetrinn - ungdomstrinn B – Samarbeid
Utskrift av presentasjonen:

Teknologi og forskningslære Teknologi og forskningslære kom inn som nytt programfag i forbindelse med ”Kunnskapsløftet”. Fagene undervises i Vg2 (ToFX og ToF1) og Vg3 (ToF2). Bakgrunnen for faget er myndighetenes ønske om å få flere elever til å satse på realfag.

Teknologi og forskningslære For å sikre fremtidig velferd trenger vi teknologisk utvikling Faget skal gi erfaringer med realfag i praksis og gi grunnleggende innsikt i naturvitenskaplige og teknologiske utfordringer. Kontakt med forskningsmiljøer og næringsliv. Her er skolene avhengig av drahjelp fra næringslivet.

Teknologi og forskningslære Teknologi og forskningslære X 3-timer Muntlig-praktisk eksamen (lokalgitt) Teknologi og forskningslære 1 5-timer Teknologi og forskningslære 2 Skriftlig (sentralgitt) eller muntlig-praktisk eksamen ToFX gir ikke full fordypning – da må man ha 5-timersfaget ToF1. ToF 2 kan tas uavhengig av ToFX og ToF1, men man må velge ToF1 + ToF2 for å få full fordypning. ToF1 og ToF2 gir ½ realfagspoeng hver.

Teknologi og forskningslære Programfag Hovedområder Teknologi og forskningslære X Den unge Ingeniøren Den unge forskeren Teknologi, naturvitenskap og samfunn Teknologi og forskningslære 1 Design og produktutvikling Teknologi og forskningslære 2 Natur- vitenskapelige arbeidsmetoder Forskning, teknologi og samfunn Vitenskaps- filosofi og vitenskaps- teori

Teknologi og forskningslære ToFX og ToF1 Den unge ingeniøren Elevene skal planlegge og bygge en enkel konstruksjon og vurdere bruk av ulike materialer og sammenføyninger. Dokumentere og vurdere konstruksjoners fysiske egenskaper og funksjonalitet vha målinger og beregninger. 3D-tegning

Teknologi og forskningslære ToFX ,ToF1 og ToF2 Den unge forskeren Elevene skal lære hvordan naturvitenskapelige prosjekter foregår, hvordan disse undersøkelsene planlegges, gjennomføres og presenteres. I tillegg skal man kunne foreta systematiske målinger av fysiske miljøfaktorer som støy, luftforurensing eller lignende, og analysere resultater fra slike målinger. I ToF2 skal elevene gjøre rede for et forskningsprosjekt i en bedrift, og også planlegge, gjennomføre og presentere vitenskaplige undersøkelser basert på egne ideer.

Teknologi og forskningslære ToFX og ToF1 Teknologi, naturvitenskap og samfunn Hvor man skal lære om naturvitenskap og teknologi i et samfunnsperspektiv. Man lærer om den historiske utviklingen og vurdering av miljømessige, kulturelle og etiske utfordringer knyttet til teknologiske produkter. Man skal også beskrive prinsipper og virkemåter for noen moderne instrumenter og kunne gjøre rede for nytten og eventuelle skadevirkninger.

Teknologi og forskningslære ToF1 Design og produktutvikling Hvor man skal utforme, lage og teste produkter basert på elektroniske kretser. Man skal vurdere produktets form, funksjon og miljømessige konsekvenser. Man skal også utføre målinger med sitt eget produkt, og vurdere produktets kvalitet og funksjonalitet. Dette punktet gjelder bare for ToF1. Dokumentasjon og designprosess fra ide til ferdig produkt.

Teknologi og forskningslære ToF2 Naturvitenskaplige arbeidsmetoder Her skal elevene lære om sentrale arbeidsmetoder i naturvitenskap, hvordan modell, teori og hypotese utvikles i forskning, og hvordan empiriske data styrker eller forkaster en hypotese. Hvordan vitenskaplige publikasjoner presenteres er også sentralt her.

Teknologi og forskningslære ToF2 Forskning, teknologi og samfunn Hvor samspillet mellom vitenskap, teknologi og samfunn er sentralt. Her skal betydningen av teknologisk utvikling og naturvitenskaplig forskning diskuteres i forhold til utvikling i næringslivet og samfunnet for øvrig. Hovedområdet handler også om hvordan forskningsresultater og ny teknologi formidles ut i samfunnet av medier og interessegrupper.

Teknologi og forskningslære ToF2 Vitenskapsfilosofi og vitenskapsteori Her skal teknologiens rolle i den historiske utviklingen av vitenskaplige tenkemåter drøftes. Gjøre rede for hovedideene til noen sentrale vitenskapsteoretikere og vitenskapsfilosofer- Å forstå grunnlaget for argumentasjon i aktuelle vitenskaplige debatter.

Teknologi og forskningslære Læremidler Det finnes foreløpig ingen lærebøker i fagene og så vidt vi vet er det heller ingen læreverk under utarbeidelse. Læreplanene gjør at lærerne og elevene står veldig fritt i valg av undervisningsmetode.

Teknologi og forskningslære Hva har vi gjort på Skien vgs. høsten 2007: Loddekurs. Laget små elektroniske kretser Lego Mindstorm- bruk av ulike typer sensorer Kurs i SolidWorks (3D tegneprogram) Bedriftsbesøk hos ABB Prosjekter : om historisk utvikling av teknologiske innretninger. prinsipper og virkemåte for moderne instrumenter i industri og helsevesen vannkvalitet og inneklima I startfasen av et større prosjekt- brobygging