Fremtidens folkehelsearbeid

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ny lov om folkehelsearbeid
Advertisements

Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
Hvordan lykkes i det lokale/kommunale trafikksikkerhetsarbeidet?
Hvor ble det av forebygginga?
N orges mest framtidsrettede fagskole, der fagmiljøene møtes og kompetanse utvikles SAMHANDLIGSREFORMEN Pål Storå avd.leder helsefag fagskolen.gjovik.no.
Folkehelsearbeid i Møre og Romsdal Hva gjøres i Kristiansund
12. september 2012 Samlingssjef Britt Rakvåg Roald
Folkehelsemeldinga Implikasjoner for samfunnsmedisinere i kommunene
Frivilligpolitikk i Askim
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Samhandling for et friskere Norge
Samhandlingsreformen – hvor står psykisk helse og rusfeltet?
Samhandlingsreformen med særlig fokus på psykisk helse- og rusfeltet
NFF-møte Dagsorden • Samhandlingsreformen intensjoner • Områder i Samhandlingsreformen i 2012 • Virkemidler i 2012 • Avtaler med sykehuset – samarbeid.
FYLKESMANNEN I AUST-AGDER Fylkesmannens rolle i folkehelsearbeidet i lys av ”Nasjonale mål og hovedprioriteringer” Kristiansand Sidsel Birkeland.
Universell utforming og folkehelse. Helse i plan som verktøy •Femårig utprøvingsprosjekt i samarbeid mellom MD og Sosial og helsedirektoratet –oppfølging.
Helse- og omsorgspolitikk •Samhandlingsreformen. Samhandlingsreformen Rett behandling – på rett sted – til rett tid •Bedre samhandling mellom kommuner.
Ny folkehelselov – styrer staten helseaktiviteten i kommunene?
Helse i Plan. Bruk av kommuneplan som verktøy i folkehelsearbeidet 11. april 2008 Tromsø INTRODUKSJON TIL DRØFTING Asle Moltumyr HOD/MD/SHdir.
Folkehelsemeldingen - hovedtema og strategier
1. Utvikling av fastlegetjenesten og samhandlingen i helse og omsorg 2. Arbeid med folkehelse – folkehelse- profilene fra Folkehelseinstituttet Grenlandstinget,
Fylkeskommunens rolle og innretning på folkehelsefeltet
Gjennomføring av Samhandlingsreformen
Samhandlingsreformen Kommunestyresalen 16.5 og og19.06 og Signe Louise Berthelsen Rigmor Måntrøen Mette Braathen.
Helse- og omsorgsdepartementet Høring 1.Ny lov om helse og omsorg 2.Ny lov om folkehelse 3.Innspill til ny nasjonal plan for helse- og omsorgstjenester.
Helsedirektoratets forventninger: Hvor bør kommune- og spesialisthelsetjenesten være i 2015? Sykepleierforbundets fagseminar om forebyggende helsearbeid.
- rolle- retning og påvirkning Kari E. Bugge Fagsjef
Grenseløse oppgaver og vanskelige prioriteringer Forskrift folkehelse
Samhandlingsreformen
Folkehelsearbeid Nasjonale mål og prioriteringer for kommunene i 2010 Kristiansand
Er vi rusfaglig klar for samhandlingsreformen?
Fysisk aktivitet, folkehelse og samhandling
Folkehelsearbeid i Nav
Hvordan kan samhandlingsreformen gi bedre diabetesomsorg?
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Toril Lahnstein Divisjonsdirektør Divisjon primærhelsetjenester
Samhandlingsreformen sett fra et pasientperspektiv
Folkehelsearbeid i Lier kommune
L. A. Heløe: Samhandlingsreformen
Samhandlingsreformen Av Vigdis Giltun. Riktig diagnose: Må samle et helhetlig ansvar for helsetjenesten Behov for mer spesialiserte helsetjenester i kommunene.
Samhandlingsreformen Av Kari Kjønaas Kjos. Riktig diagnose: Et mer helhetlig ansvar for helsetjenesten Flest mulig helsetjenester i kommunene Tiltak for.
Psykologer i kommunene
Kommunenes rolle i den nye helsereformen Nils Fr. Wisløff rådmann i Drammen kommune og medlem i helsereformens ekspertgruppe.
Levekår og helse i Bergen
Klikk for å legge inn navn / epost / telefon Folkehelsetilsynet i Oslo og Akershus 2014 Møte for ledende helsesøstre og kommunejordmødre i Akershus
Østfoldhelsa og Østfold analyse Tanker rundt Samhandlingsreformen Kjell Rennesund.
Drammen | Sosial- og helsedirektoratets rolle Et fagdirektorat underlagt HOD og AID  Fagdirektoratsrollen Følge utviklingen og samle inn kunnskap.
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlings- reformen Rådmann Arve Semb Christophersen Larvik kommune Larvik – der det gode liv lever!
Samhandlingsreformen Bodø 19. oktober 2010 Sigrid J. Askum KS Helse.
Folkehelseoversikter – Én for alle – alle for én!.
Framtidens sykehus Nasjonal helse- og sykehusplan HelseOmsorg21
Forebygge sammen i Namdalen Overskrift Arial 28 Sett inn tekst og dato her.
copyright kjellaug johannessen
Samhandlingsreformen og Folkehelseperspektiv
Rana kommune -systematisering av kommunalt folkehelsearbeid – 1.Bakteppe 2.Oppbygging av det systematiske folkehelsearbeidet 3.Forklaring av modell for.
Kompetansebehov i fremtidens spesialisthelsetjeneste RSA, Torbjørg Vanvik Direktør for eierstyring.
Folkehelse og rus Avdelingsdirektør Ole Trygve Stigen.
Folkehelsearbeidet Det arbeidet som gjøres i samfunnet for å sikre at folkehelsen blir så god som mulig Overordnet mål: Så mange som mulig skal få så god.
SiS – Førde Samhandlingsreformen fra ord til handling Politisk rådgjevar Tord Dale.
Sammen for bedre: LEVEKÅR INKLUDERING NÆRMILJØ PSYKISK HELSE AKTIVE ELDRE
FOLK Et femårig regionalt kultur- og helseprosjekt hvor kulturelle aktiviteter benyttes som virkemiddel i folkehelsearbeidet ( – ).
Folkehelsearbeidet i Norge. Hva er folkehelse? Folkehelsa beskriver helsetilstanden til befolkningen sett under ett Ikke en beskrivelse av helsa til hver.
Fredrikstad, 23. – 24. november 2006
Ny folkehelselov – behov for nye spørsmål i KOSTRA?
Kommunikasjonsnettverk
Frisklivssentraler inn i KOSTRA?
Ungdata i folkehelsearbeidet i Vestfold
Samhandlingsreformens betydning for St. Olavs Hospital;
Status for arbeidet med ny kulturmelding - en løypemelding.
Hva er kommunenes utfordringsbilde ? Perspektiver fra Lindås kommune
Utskrift av presentasjonen:

Fremtidens folkehelsearbeid i Gjøvikregionen Roger Vestrum Øverby Helsesportsenter Delprosjektleder

Utfordringen Utrede mulighetene for en felles strategi for det fremtidige folkehelsearbeidet i Gjøvikregionen

Hva er folkehelse og folkehelsearbeid? Befolkningens helsetilstand, og hvordan helsa fordeler seg i en befolkning. Samfunnets totale innsats for å opprettholde , bedre og fremme befolkningens helse gjennom å svekke faktorer som medfører helserisiko, og styrke faktorer som bedrer bidrar til bedre helse Folkehelsearbeid omfatter ikke kurative tjenester, og heller ikke sekundær og tertiærforebygging, samt habilitering/rehabilitering Utviklingstrekkrapport 2010 - Helsedirektoratet

Folkehelsearbeidets tretrinnsrakett Løfte folkehelseansvaret ut fra helsetjenesten og inn i kommunen som sådan. Skaffe oversikt over befolkningens helsetilstand og faktorer som påvirker denne. Ha dette som grunnlag for plan- og styringssystemene. Iverksette målrettede tiltak

1. Sosialmedisiner Per Fugellis regel den samfunnsmedisinske relativitetsteori h = b x k x p2 ”Er ordføreren viktigere for helsa di enn legen? ” Med dagens mulige finansieringsløsninger blir det ofte fleipet med at det er rådmannen som bestemmer om du skal legges inn eller ikke. Dette er en fleip som egentlig bør tas alvorlig. Den samfunnsmedisinske relativitetsteori vi ser jo nettopp at det er beslutningstagere i kommune som legger grunnlaget for folks helse.

1. Aaron Wildavskis 10-90-regel Helsetjenesten kan avhjelpe 10 prosent av folks helseproblemer. De øvrige 90 prosent må samfunn og fellesskap ta seg av.  «Doing better and feeling worse: The political pathology of health policy«, Aaron Wildavsky, Boston 1979

2. Britiske epidemiologen Geoffrey Rose: Årsakene til sykdom hos enkeltindividet er ofte andre enn årsakene til sykdom i befolkningen. Eks: Det er en høy andel med DB2i en kommune. Ved en individrettet undersøkelse blant alle med DB2 ser man at de alle har et høyt inntak av sukker og spiser få måltider i løpet av døgnet, noe som disponerer for DB2. Man gir informasjon om nødvendige kostholdsendringer, og setter opp en kostholdsplan. Med jevn oppfølging over en periode hvor pasienten gjør nødvendige endringer synker personens langtidsblodsukker og han kan redusere sitt medikamentforbruk. Ulempen ved denne tilnærmingen er at man ikke ser på årsakene til det ugunstige kostholdet. Dette øker faren for at pasienten ”faller tilbake i gamle vaner”.

2. Helsedeterminantsteorien (Whitehead og Dahlgren 1991 )

3. Viktige momenter i forhold til oppstart av tiltak Høyt fokus på tiltak med rask effekt kan være politisk gunstig pga kjappe resultater, men kan fort holde de bakenforliggende faktorene utenfor med en følge av at ting ”blusser opp” igjen. (Høyrisikostrategi) Høyt fokus på det langsiktige og brede tiltakene kan ta det onde ved roten, men er et tålmodighetsarbeid med mange usikre faktorer som passer dårlig inn i dagens effektfokus. (Helsefremmende tiltak, trivselstiltak) Pek tilbake på de tre trekantene med at det trengs tiltak på alle tre nivåer. Det er alltid folk som ”faller utenfor” og som trenger mer ”øyeblikkelig hjelp”

Temaer i forprosjektet Forebyggende helsetjenester (FLS) Lokalsamfunnsarbeid og frivillighet Kompetanse- utvikling Kommunikasjons-strategi Plan og politikk

Foreløpig produkt i forprosjektet Foreslå organiseringsformer for det kommunale folkehelsearbeidet Se på regional samhandling knyttet til oversikt over kommunehelsa Forslå enkelte helsefremmende måleparametre En felles kommunikasjonsstrategi for folkehelsearbeidet i regionen Foreslå aktører inn i et kompetansenettverk i folkehelse for regionen Styrke frisklivssentralene som en forebyggende helsetjeneste

Finansiering av folkehelsearbeidet Flytte penger og ressurser fra behandlende til forebyggende virksomhet i kommehelsetjenesten. ”Venstredreining av kommunehelsetjenesten” Økte frie midler til forebyggende helsearbeid Bruk av midlene til kommunal medfinansiering for å forebygge bruk av spesialisthelsetjenester

Takk for meg