Klimaarbeid fra plan til praksis Kommunal klimastatistikk og resultatoppfølging? Eivind Selvig Civitas Rådgivergruppen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Mål- og resultatstyring i Hedmark fylkeskommune
Advertisements

Klimabegrep I markedsføringen Klimabegrep I markedsføringen Jørgen Randers Professor Senter for klimastrategi Handelshøyskolen BI Forbrukerombudet Oslo,
Unntak fra tilknytningsplikt for fjernvarme Fjernvarmedagene 2011 Arne H. Trollstøl.
Få et forsprang med energimerking Konferanse om energimerking 9. mars 2010 Seksjonssjef Birger Bergesen Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Bergen en sykkelby med potensiale
www. klimagassregnskap
Kostnadsbilder i pleie og omsorg
Universell Utforming – regional samling Gruppeoppgaver.
Energikonferansen Sør 2010 Arild Olsbu Egbert Bak
Praktisk Ledelse Kompetanseprosjektet Et samarbeidsprogram mellom Kompetanseprosjektet og Mercuri International for utvikling av ledere. Hvorfor lederutvikling.
Arbeidstidsordninger i barnehagen. Mer papirarbeid? Kartlegging i barnehagen, Lasse Kolstad.
Motivasjonsklima Mestringsorientert – vektlegger innsats, utfordringer, personlig fremgang, alle er like mye verdt Prestasjonsorientert – vekt på sosial.
Høring om fiskeforskrifter-laks  Hva skal vi uttale oss om?  Fiskeforskrifter som gjelder elvene(frist 15 januar)‏  Fiskeforskrifter som.
Hvordan kan kommunene gripe an arbeidet med klima?
VESTLANDSFORSKING Kommunene som aktør i klimapolitikken - noen internasjonale erfaringer Foredrag på seminaret ”Hva betyr liberalisering av kraftmarkedet.
Biogasskonferanse i Østfold, 23.mai 2013 Satsninger i kommunene Eidsberg kommune v/ varaordfører Maren Hersleth Holsen.
1 KOSTRA KOmmune-STat-RApportering Av Jon Olav Folsland 1. april 2006.
Energisektorens bidrag og muligheter til å nå klimamålene Steinar Bysveen Adm. dir., EBL Eneregirådet, EBL – drivkraft i utviklingen av Norge.
25 kommuner tar grep om egen utbygging Trude Andresen Fagsjef KS EffektiviseringsNettverkene.
Inntektssystemet Kommunenes inntekter Ansvar, målsetting og verktøy Arbeid med inntektssystemet Forbedringer for å oppnå målsettingen Vår anbefaling Samhandlingsreformen.
Klimamål i et kommuneperspektiv Status og utvikling i kommunalt klimaarbeidet Aggregering til klimamål og tiltakspotensial for et samlet kommune-Norge?
Morgendagens kompetanse
Arealpolitikk Ole Haabeth, fylkesordfører Østfold Fylkesordførernes sommermøte 8. aug 2011.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Naturvernskolen: Tema på foredrag: Legg strategi for å vinne en miljøsak Tid: 30 minutter For mer info om foredraget kontakt: Andre relevante foredrag.
Naturvernskolen: Energieffektive og oljefrie kommuner Tema på foredrag: Hvordan jobbe med energi- og klimasaker lokalt Tid: ca. 20 min For mer info om.
Defo – Distriktenes energiforening, Knut Lockert1 Kontaktmøte OED 22. april 2010 Felles nasjonale tariffer? Knut Lockert, daglig leder Defo.
Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority mai 2009Biogasskonferanse, Ørland1 Nasjonalt utviklingsprogram for klimatiltak i.
© EL & IT forbundet, tirsdag, 15. juli 2014 Lysbilde nr.: 1 Nettregulering 2007 Innhold Hva er nettregulering? Inntektsrammemodellen NVEs forslag pr
Plan og miljø Energi- og klimaplan for Bærum kommune utkast januar 2009 seminar om ny plan- og bygningslov februar 2009.
”Selbuseminaret” 2011 SAS Radison Blue Værnes 9-10 mars 2011 Tore Hoven Avdelingsdirektør Virksomhetsutvikling Vegdirektoratet.
St.meld. Nr. 39 klimautfordringene – landbruket en del av løsningen
Innledning til debatt etter framsyning av filmen ”An Inconvenient Truth” under Internasjonal veke i Sogndal. Sogndal Kulturhus, 27. september 2007 Kvifor.
Framtidens byer Virksomhetsmøte Tone Skau Jonassen.
Framtidens byer Status og Handlingsprogrammet For Framtidens byer Formannskapet Tone Skau Jonassen.
Nasjonalt fond for lokale klimatiltak STATLEG KJØP AV LOKALE KLIMAKUTT
Energi Statssekretær Frank Jenssen.
Arbeidsmøte: Mål, tiltak og effekt Fellessamling Grønne energikommuner og Livskraftige kommuner.
Barnevernet i Norge – et oversiktsbilde Nina Hjertø Ingebrigtsen, Anne Jensen og Mette Smedstad KS Myndighetskontakt.
MÅLRETTET MILJØARBEID
Statlige bindinger på kommunene. 2 Bakgrunn og problemstilling Staten benytter et bredt spekter av virkemidler i styringen av kommunene. −Tre hovedtyper:
Regionale forskningsfond
Finansieringsordninger for bedre samhandling 22.oktober 2009 Utarbeidet for KS av Peter Emmerich Hansen, Jesper Luthman og Kari Sletnes fra Implement,
Virkemidler1 ECON 3910 Innføring i miljøøkonomi, vår 2008 Forelesning 5 Virkemidler Avsnitt Foreleser: Finn R. Førsund.
Kapittel 6: Samfunnskunnskap 8-10 (s.107) Lokalsamfunnet Etter dette kapittelet skal du kunne: Hva er en kommune? Hvorfor er Norge delt inn i kommuner?
1 Fylkesplan for Østfold med fokus på klima og energi Fylkesplan  Tre grunntemaer  10 satsingsområder  6 mål og indikatorer for miljø Levekår.
| Fredagsforum | 1 Samhandlings- statistikk Helsedirektoratet Beate M. Huseby.
Regional planstrategi
Sammendrag av resultater fra FoU-prosjektet:
Prosjektpresentasjon for [Virksomhet]
MAT0100V Sannsynlighetsregning og kombinatorikk
Sammendrag av prosjekt utført for KS
Kapittel 6: Samfunnskunnskap 8-10 (s.107) Lokalsamfunnet
Evalueringens problemstillinger
Miljøproblemer. Miljøproblemer Miljøproblemer Miljøproblemene skyldes gjerne eksterne virkninger, dvs. virkninger av produksjon og forbruk som rammer.
KOSTRA arbeidsgruppe rus- og psykisk helsearbeid
Skolebasert kompetanseutvikling
Statsbudsjettet 2018 Statssekretær Paul Chaffey Bø, 13. oktober 2017.
«En selvstendig og nyskapende kommunesektor»
Fem faser når plan- og byggesaksområdet skal fornyes..
Sammendrag av prosjekt utført for KS
Evalueringens problemstillinger
Sammendrag av resultater fra FoU-prosjektet:
Klimamål i et kommuneperspektiv Status og utvikling i kommunalt klimaarbeidet Aggregering til klimamål og tiltakspotensial for et samlet kommune-Norge?
Skolebasert kompetanseutvikling
Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN
Klimapraten 2019 Presentere deg selv og klimapraten2019.
Utskrift av presentasjonen:

Klimaarbeid fra plan til praksis Kommunal klimastatistikk og resultatoppfølging? Eivind Selvig Civitas Rådgivergruppen

Kommunene er avgjørende i norsk klimapolitikk! Av de direkte norske utslippene slippes: • 70 prosent ut på fastlandet og • 40 prosent er tett knyttet til aktivitet i kommunene • Utslipp fra konsum av importerte varer kommer i tillegg

3 SSBs klimastatistikk for kommunene: • Utgis med ca 2 års forsinkelse, 2008 tall publiseres i 2010 • Beregnes fra nasjonalt utslippsregnskap ved hjelp av fordelingsnøkler • Fordelingsnøklene oppdateres sjelden og ”tilfeldig”! • Fordelingsnøklene fanger ikke opp endringer i den enkelte kommune fra år til år • Utslippseffekten av en kommunes tiltak ”smøres” ut over alle kommuner, dvs. effekten av energiomlegging og effektivisering, innføring av miljøfartsgrenser, økt el-bil andel, endret praksis i jordbruket, teknologikrav, mv. Konklusjon: Dagens SSB statistikk kan brukes til å danne et første bilde av situasjonen i kommunen mhp energibruk og klimagassutslipp, men den kan IKKE anvendes til å måle resultatene av den enkelte kommunes samlede klimapolitikk!

Mål og ambisjoner er viktig, men å dokumentere effekter motivere! Vår erfaring er at det er vanskelig å motivere kommunene til videre innsats når kommunens innbyggere i offentlig statistikk ikke ser utslippsvirkninger av egne endringer. Politikere må kunne dokumenter at bruk av skattebetalernes penger gir effekter i egen kommune og til felleskapets og individets beste! Det er vanskelig å motivere til videre aktiv klimapolitikk hvis dette ikke lar seg gjøre! Klimastatistikk er nødvendig for gjennomføre resultatoppfølging, og identifisere de mest effektive tiltak og virkemidler Dokumentasjon er nødvendig hvis nye statlige og kommunale virkemidler og finansieringsordninger skal innføres.

5 God statistikk er nødvendig for å dokumentere effekter av kommunal klimapolitikk Et utvalg bestående av representanter fra SSB, SFT, NVE, KS og MD er samstemte i synet på det er et sterkt behov for å bedre dagens statistikkgrunnlag slik at kommunene skal kunne: -løse sine oppgaver innen klima- og energiarbeidet -gjenfinne effekten av sitt arbeid i klima- og energistatistikken

6 Våre spørsmål til statsråden blir derfor: Kan statsråden slutte seg til vår vurdering om at god klimastatistikk er viktig for kommunenes motivasjon til videre klimaarbeid? Deler statsråden vårt syn på at det er en statlig oppgave i samarbeid med kommunene, å sørge for god kommunal klimastatistikk? Hva vil statsråden gjøre for å sikre at SSB både på kort og lang sikt, løser denne oppgaven?