EKSEMPEL PÅ NÆRINGSMIDDELPROSESS

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Festsalen Kurs- og konferanse
Advertisements

I.
Enkle regler for koking av kjøtt (1)
Teknisk og metodemessig oversikt
Rosèvin.
Vokste du opp i eller i 70-årene ? Hvordan har du greid å overleve ?
Klikk Aktiver redigering i meldingsfeltet.
En innføring i spillet: Lag En Setning
Legeringer Per-Einar Rosenhave
Gudstjeneste med Skattejakt.
Hva er PRIMTALL?.
Råd for et sunt kosthold (1)
FLYTÅRN Vi fikk ei stor eske inn på avdelinga, som Rainer foreslo
Styret har bestått av: Leder: Geir Maldal Nestleder: Gry Wiik Sekretær: Simon Pedersen Kasserer: Espen Andersen Medlem: Alexander Skoland Medlem: Inger.
Unge & rus.
Råd for et sunt kosthold (1)
Frankrike.
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
En innføring i spillet: Dobbeltkrig – Grønn
Estland Flagg.
Fotosyntesen Her er et forsøk på å vise på en veldig enkel måte hvordan vi kan tenke oss fotosyntesen foregår Vi kan tenke oss at det er en liten fabrikk.
Å skrive en god innledning
Kyrie Solo: 1. Vers Kyrie kyrie eleison Kyrie eleison miskunn.
Med sekken full av penger!
SOLA.
AP - Arbeidsplan Vi jobber med arbeidsplanen nesten hver dag.
lig velkommen til høsttakkefest med dåp i Botne kirke
Drivhuseffekten Jordens panelovn.
Tenn lys. Et lys skal brenne for denne lille jord
Himmelsk lapskaus 11. Desember 2012.
De viktige ting i livet Kilde: Ukjent.
NATUR, KOMPETANSE OG EN STADIG SØKEN. Ungdomsprosjektet.
1: Gjengs leie for hybler og leiligheter i Oslo fjerde kvartal 2006.
Fiskeri- og havbruksnæringens betydning for Norge
Velkommen til Barnas gudstjeneste!
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Hvordan reise på utveksling fra UMB? 1.
2 Internasjonal mobilitet i norsk høyere utdanning Margrete Søvik UMB,
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
Post 4, sykehuset Levanger
Kapittel 42 Religioner i Norge.
Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
Kapittel 5 oppgave b Sett inn riktig form av substantivene, med artikkel hvis nødvendig.
Kapittel 19 Hva er klokka? Vet du hvor mye klokka er? Har du klokke?
Einar K. Gjessing, tidligere brannsjef i Bergen
Hvis du dør i natt, tror du at du kommer til Himmelen?
DÅP - hvem? - hva? - hvorfor?.
Tro & Tilhøre Gode vaner for å pleie forholdet til Jesus.
Tenn alle lysene! Julemesse, Misjonssalen Sandnes 29. november 2013 Asbjørn Kvalbein 1.
1 Å tjene skaperen eller skapelsen  Givertjeneste handler om penger ”Gi, så skal det bli gitt dere! Et godt mål, stappet, ristet og overfylt, skal bli.
Yggdrasil – Verdenstreet. Del 2.
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
100 lure ord å lære.
Hellas 2007 En tur du aldri vil glemme!. På to ukes seiltur blir det å gå fra Lavrion og rett ut i Kykladene! Hvilke øyer eller steder vi stopper på kan.
 En modig leder  Mangel på kvalifisert arbeidskraft  Noen så mitt potensial  Noen tok seg tid for å forklare  Noen ble av og til irritert på grunn.
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Og.
VINLÆRE GB Eriksson.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
“Disippel-høring”.
Presentasjon av bryggeutstyr
Brit Skaugrud og Svein Tveit, Skolelab-kjemi, Universitetet i Oslo
Kapittel 6 Kveldsmat hos familien Dalilah.
- Kjeder av karbonatomer
Karboksylsyrer.
Velkomen til Sogn og Fjordane Helsing til Stortinget sin kommunal- og forvaltningskomite 27. oktober 2014 Fylkesordførar Åshild Kjelsnes (AP)
Øl Foto: Paul Joseph / Wikimedia commons. Lisens: CC by-sa.
Bruk av levende organismer i produksjon av nye produkter
ØL By cyclonebill (Øl) [CC BY-SA 2.0 ( via Wikimedia Commons Thomas Holmstrøm.
Hva gir oss energi i maten
Utskrift av presentasjonen:

EKSEMPEL PÅ NÆRINGSMIDDELPROSESS Erlend Edvartsen og Martin Hoffmann

Prosessindustrien i Norge Består av Kjemisk industri, Borregaard Næringsmiddelindustri Metall-, olje-, gass-, vann-, mineral- og treforedling Farmasøytisk industri Skriker etter kvalifisert arbeidskraft Tidvis dårlig rekruttering til prosessingeniørstudiene Tiltak for økt interesse Hva kan få studentene til å bli interessert? Eksempel på næringsmiddel prosess

1.Amanuensis Tor Kristian Stevik kom da med en ide for Hva vil studentene ha? Praktisk og interessant arbeid Oppgaver der teorien blir brukt i praksis 1.Amanuensis Tor Kristian Stevik kom da med en ide for å fange studentenes interesse: LA STUDENTENE BYGGE OPP ET ØLBRYGGERI Vi er godt på vei! Eksempel på næringsmiddel prosess

Hva er øl? Samlebetegnelse på alkoholholdige drikker laget av korn De fleste øl i dag er laget av maltet bygg, humle og vann Litt historie Bryggekunsten antas å være 10 000 år gammel I Norge har vi drukket øl i 3500 år! Ølet ble sett på som hellig og hadde en særstilling i samfunnet Ingen avtale var gyldig, giftermål var ikke godkjent før det var drukket øl som bekreftet avtalen Øl var en serimoniell drikk ved fødsel, dåp, forlovelse, giftermål og gravferder. Et øl til hver sammenheng Eksempel på næringsmiddel prosess Mesopotamia. Eldste oppskrift Alulu Beer Receipt, barnsøl = barsel

Gulatingsloven (900 e. kr) ”Enno ei ølgjerd har me lov å gjera, husbond og husfru like mykje malt kvar, etter vekt, og signe det jolenatti til takk frå Krist og Sankta Maria, til godt år og fred. Um so ikkje vert gjort, skal det bøtast tre merker til biskopen. Men um nokon sit soleis tre vintrar at han ikkje gjer ølgjerdene eller greider dei bøtene som me har lagt på for kristendomen vår, og han vert sannskyldig i det, då har han forbrote kvar penning av godset sitt. Det eig kongen vår halvt, men halvt biskopen. Um han ikkje vil det skal han fara ut or riket åt kongen vår” Kort fortalt: Bonden mistet alt han eide, halvparten til biskopen og halvparten til kongen hvis han ikke brygget øl på tre år. I verste fall kunne en bli landsforvist. Det sies at Island ble befolket på denne måten… Eksempel på næringsmiddel prosess

Mot nyere tider Det flytende brød Øl ble brukt som styrkedrikk på norske sykehus helt frem til 60-tallet. Antall bryggerier i Norge sank betydelig i det 20. århundre. 1857 – 343 bryggerier 1890 - 46 bryggerier 1987 - 15 bryggerier Nedgangen i norske bryggerier skyldes i stor grad oppkjøp Med bryggeriene forsvant mye av norsk kultur og mangfoldet vi en gang hadde. Eksempel på næringsmiddel prosess Bokkøl med eggeplomme

Ølrennesansen i det 21. århundret Endring av alkoholloven I 2003 førte til oppblomstring av små bryggerier over hele Norge Mange av de små bryggeriene spesialiserer seg mot øl til mat Hvorfor ikke bruke øl til maten i stedet for vin? Hvorfor ikke lage ølet selv? Eksempel på næringsmiddel prosess Eksempler, atna ægir

Krasjkurs i hjemmebrygging Råvarer Maltet korn Bygg, hvete, havre og mais Noe blir også ristet, karamellisert og røkt Må kvernes før bruk, men en kan få kjøpt ferdig kvernet malt Humle Er en slyngplante som tilhører hampfamilien Tilsettes ølet for å gi det sin karakteristiske bitterhet og aroma. Humla har også en konserverende virkning Eksempel på næringsmiddel prosess Konservering, IPA

Råvarer Vann Hardt vann og bløtt vann. Hardt vann innholder mye mineraler, bløtt vann inneholder lite. Hardt vann brukes i typiske engelske ølsorter som ale Bløtt vann brukes ofte til pils En kan tilpasse vannet et bruker til ølet en skal brygge ved å bruke mineraltilsetninger. For “enkel” hjemmebrygging brukes bare vannet i springen Eksempel på næringsmiddel prosess

Råvarer Gjær Er encellede organismer som er i stand til å omdanne sukkeret i maltet til alkohol og karbondioksid Har også noen biprodukter deriblant, estere som gir en fruktig smak på ølet. Finnes i hovedsak to typer gjær; undergjær for gjæring ved lave temperaturer (ca 10°C), og overgjær for høyere temperaturer (ca 18°C). Overgjær gir mer smak til ølet. Eksempel på næringsmiddel prosess

Krasjkurs i hjemmebrygging Utstyr Hva du trenger på kjøkkenet ditt 2 store kjeler, 1 sil, en kjølespiral og et gjæringsfat Eksempel på næringsmiddel prosess

Krasjkurs i hjemmebrygging Fremgangsmåte Eksempel på næringsmiddel prosess

Krasjkurs i hjemmebrygging Fremgangsmåte Mesking Under meskingen skal en blande malt og vann, som så varmes opp. Dette gjøres for å få ut næringsstoffene fra malten. Meskingen foregår rundt 70°C i 60-90 minutter. Når meskingen er ferdig, helles silt væske over i vørterpannen. For å få mest ut av malten tilsetter en mer oppvarmet vann i meskekaret som igjen siles og tilsettes vørterpannen. Dette gjøres til en har ønsket mengde mesk i vørterpannen. Eksempel på næringsmiddel prosess

Krasjkurs i hjemmebrygging Fremgangsmåte Vørterkoking Mesken skal nå koke i 60-90 minutter. Her tilsettes også humle. Smaken av humlen avgir avhenger av når i kokingen du tilsetter den. Eksempel på næringsmiddel prosess

Krasjkurs i hjemmebrygging Fremgangsmåte Gjæring Etter endt vørterkoking kjøles vørteren ned til rundt 20°C Vørteren helles så over i et gjæringskar og gjæren tilsettes. Avhengig om en skal ha undergjæring eller overgjæring plasseren en gjæringsfatet ved 10°C eller 18-20°C Gjæringstiden varierer alt fra noen dager til 3 uker. En tommelfingerregel er at gjæringen er ferdig når det har sluttet å boble i gjærlåsen og gjæren har sunket til bunns Eksempel på næringsmiddel prosess

Krasjkurs i hjemmebrygging Fremgangsmåte Ettergjæring og lagring Etter endt gjæring tappes ølet over på flasker eller fat. Dette kan gjøres med en hevert For at det skal dannes kulsyre tilsettes 8-10 gram sukker per liter. Ca en teskje per flaske. Finnes flere alternative måter å danne kullsyre Eksempel på næringsmiddel prosess

Da var det en tur ut i sola for litt vareprøving! DETTE ER TITTELEN PÅ PRESENTASJONEN Da var det en tur ut i sola for litt vareprøving!