Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Øl Foto: Paul Joseph / Wikimedia commons. Lisens: CC by-sa.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Øl Foto: Paul Joseph / Wikimedia commons. Lisens: CC by-sa."— Utskrift av presentasjonen:

1 Øl Foto: Paul Joseph / Wikimedia commons. Lisens: CC by-sa

2 Gjæringsprosesser Overgjæring Ved overgjæring gjærer man gjerne fra 18°C og opp til 23°C. Gjærsoppen ligger på toppen av brygget i gjæringsprosessen Blir raskt drikkeferdig Noen eksempler på overgjæret øl er: Ale ( pale ale og brown ale), Hveteøl, Witbier, TrappistølAlepale alebrown aleHveteøl WitbierTrappistøl Undergjæring Gjærer i flere uker på temperaturer fra rundt 5 til 13°C. Undergjæring av øl ble vanlig i Europa fra midten av 1800-tallet og utover. Blir ofte servert med en temperatur omkring 8 og 10°C. Vanlige typer undergjæret øl i Norge er blant annet pilsner, bayer og bokkøl. pilsnerbayerbokkøl øl og hvordan øl brygges

3 Ulike råvarer øl og hvordan øl brygges Vann: Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix Lisen: CC by-nc-sa Gjær: Foto: Ildar Sagdejev Lisens: CC by-sa 4.0 Bygg: Foto: Samson Opus / Demotix NDB Scanpix Lisens: CC by-nc-sa Humle: Foto: Martina Schindler

4 Renhetsloven Bestemmelse som sier at øl kun kan brygges av malt, humle, gjær og vann. I Tyskland ble loven innført i 1516 av kurfyrst Wilhelm 4 av Bayern, i Norge i lov av 28. juni 1912. Per 1. januar 1994 måtte også Norge, som det siste land i verden, oppheve renhetsloven, idet Europadomstolen har definert loven som en handelshindring i strid med EUs vedtekter. Også såkalt «råfrukt-øl» importeres dermed til Norge. Flere land følger loven på frivillig basis, idet bryggeriene deklarerer på etiketten hvorvidt flasken inneholder rent maltøl eller om maltet er blandet opp med rimeligere stivelseskilder som mais, ris eller sukker under fellesbetegnelsen råfrukt. Norske bryggerier følger fortsatt renhetsloven frivillig. øl og hvordan øl brygges

5 En liten film om hvordan man brygger øl hjemme https://www.youtube.com/watch?v=_O4uXeR h3bo https://www.youtube.com/watch?v=_O4uXeR h3bo http://ndla.no/nb/node/148001?fag=86643 øl og hvordan øl brygges

6 Presentasjon av NDLA http://ndla.no/nb/node/148274?fag=86643 øl og hvordan øl brygges

7 Vurderings KriterierKan littKan noeKan mye Bryggingen Malt Ulike ølsorter Temperaturer Gjæringsprosessene råvarene Renhetsprinsippet


Laste ned ppt "Øl Foto: Paul Joseph / Wikimedia commons. Lisens: CC by-sa."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google