Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hva gir oss energi i maten

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hva gir oss energi i maten"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hva gir oss energi i maten
Et fokus på energi betyr i praksis et fokus på gruppen vi kaller karbohydrater

2 Maten består i stort av karbohydrater, protein, fett, antioksidanter, vitaminer og mineraler
Vi skal ha mest energi fra karbohydrater (55-65%) Proteiner bygger muskler og består av aminosyrer Fett er energilager i hovedsak (20-30 % av energien) Antioksidanter beskytter maten og oss Vitaminer er stoffer som trengs for å få visse reaksjoner til å skje og som beskytter noen stoffer i kroppen(noen er også antioksidanter) Mineraler er sporstoffer som vi trenger i små mengder

3 Dagens anbefalte inntak
Økt proteinnivå (23 E%) + Lav glykemisk indeks, i en diett med fri tilgang til mat holdt vekten nede på overvektive personer 12 kg Dagens anbefalte inntak Larsen TM et al. New Engl J Med 2010

4 Glykemisk indeks og glykemisk load
Indeks er hvor høyt blodsukkeret man får Load er den totale belastning over tid

5 Hva snakker vi om egentlig
Hva snakker vi om egentlig? Diskuter to og to hva som vil fungere best i en skoledag/barnehagedag

6 Vi må spise riktig i dag for å unngå et problem i framtiden
Maten må smake godt Maten må gjøre godt På skolen trenger dere nok energi til viktig læring i hver time Maten må vare helt til neste måltid

7 En svært skjematisk oppsummering av begrepet gastromekanikk

8 Det handler om hvor lang tid det tar for mage/tarm å hente ut energien i maten
Det er flere faktorer som påvirker: Hvor mye er det i mage/tarm fra før Hvilken rekkefølge kommer det ned i magen og hvor lenge blir det der, det vil si lengden på måltidet Hvordan konsistensen er på det vi spiser Hvordan er fordelingen av partikkelstørrelser, det vil si hvor mye er melet malt, hvor mye er grønnsaker varmebehandlet Hvordan er sammensetningen, for vi vet at fett setter ned absorpsjonshastigheten, protein og lange karbohydrater pakker inn lettere fordøyelige ting Bakterier i mage og første del av tarmen (det er ikke mye, men de har betydning Signalsubstanser som sier til hjernen at det er nok/ikke nok (fett, hormoner, peptider av protein og karbohydrater)

9 Karbohydrater er sukker, stivelse og fiber
Sukker er som en perle på et perlekjede, bare utrolig mye mindre

10 Dette er druesukker som går rett i blodet det gir energi med en gang, men varer kort

11 Når vi setter sammen druesukker til kjeder blir det stivelse
Det smaker ikke søtt

12 Når vi forgreiner blir det seine karbohydrater eller kostfiber

13 Hvilken mat mener vi når vi sier karbohydratrik mat?
RASKE

14 SEINE Karbohydrater

15 Stivelse Vanlig sukker
Stivelse er sukker fruktsukker Stivelse Glukose eller druesukker Vanlig sukker

16 Vi regner energi i maten i kalorier og vi trenger ganske mye hver dag
Over halvparten av energien hver dag kommer fra sukker, stivelse eller karbohydrater Men det er ikke likegyldig hvilke karbohydrater

17 Maten skal vare helt til neste måltid
Mat som er rask å fordøye Mat som er sein å fordøye Mat som er rask å fordøye varer kort Da må vi spise oftere og det blir det mer kalorier av Når blodsukkeret faller får vi mat eller sukkersug, ofte i form av en uro i kroppen Mat som er sein varer lenge Da spiser vi sjeldnere og er mer opplagte i tiden i mellom, det blir kanskje like mange kalorier, men vi føler oss bedre Dessuten blir det ikke sendt sukker til lager til siden

18 Dette krever en forklaring
Sukker i blodet er kroppens energi Sukker og fett fyller samme funksjon Det kalles blodsukker Alt vi spiser som skal gi energi omdannes til sukker slik at kroppen kan bruke det Dette er sukker, stivelse, fiber og fett Når det er for mye sukker i blodet omdannes resten til fett og lagres til siden Når vi har for lite sukker i blodet tar vi fett fra maten eller lager på kroppen og omdanner tilbake til sukker

19 Vi spiser like mye energi av hver, hva er best og hvorfor?
byggrynsgrøt

20 Blodsukker Sulten FETT til lager Bygg, havre og grønsaker
Boller, pasta, ris, sukker, poteter og hvitt mel Sulten FETT til lager Bygg, havre og grønsaker Tid til neste måltid

21 Blodsukker Sulten bygg Tid til neste måltid Pasta, ris
Poteter og hvitt mel Sulten bygg Tid til neste måltid

22 Dagen i kort med følgende mat:
Fett til lager F m L 14.00 Foredrag

23 Alternativ mat F m L 14.00 Foredrag

24 Konklusjon For å holde konsentrasjonen oppe hele dagen
trenger du mat som holder deg opplagt helt fram til neste måltid Det er viktigere enn hvor mange kalorier det er i maten

25 Hvis du ikke vil legge på deg trenger du mat som gjør at blodsukkeret stiger sakte

26 Litt reklame til slutt Bygg inneholder lange fibre som det tar lang tid å bryte ned kalt Betaglukaner I kroppen fungerer disse som langsom energi og de beskytter mot matforgiftning, kreft og gir fiber til tarmen

27 https://brodogkorn.no/fakta/bygg/


Laste ned ppt "Hva gir oss energi i maten"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google