Varsling om kritikkverdige forhold

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Varsling– omfang og effekter
Advertisements

Når det har skjedd: Varsling
Etikk NKRFs Kontrollutvalgskonferanse 2009 Bård Humberset
1 KvalitetsLosen: Prioriteringer og framdrift innenfor fellesfunksjoner / adm.funksjoner  Utarbeidet: Inneholder 3 sider inkl. denne.  Det.
Kan det lages et felles internkontrollsystem i kommunen. Åre
Arbeidstilsynet Arbeidstilsynet Sør-Norge Park Hotell, Sandefjord 8. Mars Unni Seim Hans Blaafjell.
Norsk sykepleierforbund Bodø
Eierskapskontroll NKRFs kontrollutvalgskonferanse 2009
Møte med RKK Info -Dialog -Samarbeid De beste skolene ligger i Nordland.
Prinsipper for utøvelse av lederrollen
Internkontroll i kommuner
Kvalitetssystemet ISO 9001:2000
”Obligasjonssaken” – orientering til formannskapet
Utfordringer på arbeidsplassen
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Varsling Er alt slik det skal ved UiO?
Enhet for intern revisjon, 1.februar 2010 EIRs rolle i varslingsregimet EIR = Enhet for intern revisjon.
Formannskapsmodellen og det politiske systemet i Stavanger kommune
Etiske regler for ansatte i Oslo kommune
BMS på gausdøl BUKERUNDERSØKELSER DIALOG VIRKSOMHETSSTYRING
«Sammen om Kvalitet» Informasjon om kvalitet, kvalitetssystem og avvikssystem Kurs tillitsvalgte Utdanningsforbundet 23.mai 2013 Kjell Meen, kvalitetssjef.
Jeg er verneombud i HFK.
Smittevern – lover og forskrifter Regional smittevernlege
NY DISKRIMINERINGS- OG TILGJENGELIGHETSLOV Et virkemiddel for universell utforming?
Alle ansatte må involveres Hvordan tilrettelegge HMS-arbeidet i mindre energibedrifter? Rica Nidelven Hotel Trondheim, 26. – 27.januar 2011 Eirik.
Endringer i Bydrift Bergen KF Pressekonferanse 12. desember 2007.
ARBEIDSKONFLIKTER I BARNEHAGER – en praktisk tilnærming
Styringsprinsipper Styringssystem
Oslo kommune Sykehjemsetaten Arbeidsmiljøloven Kai Jensen.
Samhandling leder/verneombud
Vernetjenesten i Kristiansund
Internkontroll etter alkoholloven Møte med bransjen
Bjarkøy kommune Arbeidsgruppe HRM Felles plattform for nye Harstad kommune Max, Trine, Eva, Randi og May Unni.
AKAN PRISEN 2005 AKAN I LARVIK KOMMUNE Larvik kommune Ca innbyggere Ca ansatte (2.200 årsverk) AKAN siden 1993 Vitalisert 2004/2005.
Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven Studieadministrativt forum Kongsberg 23. januar 2009 Kortfattet papirnotat om diskriminerings- og tilgjengelighetsloven.
Lovgrunnlag Historikk Reglement/retningsliner for brukerutval/-råd
Forvaltningsrevisjon gjennomført 2012/13: Prosedyrer og rutiner for journalføring og tilgjengeliggjøring av dokument/saksutredning Statusrapport 2014.
Prosjektleder Inger Svendsrud
Resultat av konsernrevisjon Sykehuset Østfold
Varslere og ytringsfrihet HMS Samarbeidsforum 27. november 2006.
Kommunesammenslåing Avdeling - dato, Nye Sandefjord.
Evaluering av utbruddsvarslingssystemet Berit Tafjord Heier Avdeling for infeksjonsovervåking, FHI Smitteverndagene 2007.
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
Involvering og forankring av arbeidsgiverpolitikken i Gjøvik kommune. HR – sjef Elin G. Limoseth
Ytringsfrihet for offentlig ansatte og offentlige organer Advokat (H), Dr. juris Kyrre Eggen Oslo, 14. oktober 2015.
5.1 Innledning I arbeidsretten ser vi på ulike regler som regulerer ansettelsesforhold. Vi skiller mellom individuell og kollektiv arbeidsrett. I den.
Mandal kommune Utkast til nye etiske regler For ansatte og folkevalgte i Mandal kommune Vilhelm Lunde Holme –økonomi.
ARBEIDSTAKERS YTRINGSFRIHET - VARSLERVERN Nils Kristian Lie advokat.
Arbeidsrett vs. elevrett Når lærernes arbeidsrettslige vern står mot elevenes rett til et godt skolemiljø Cecilie R. Sæther, KS Advokatene Lederkonferansen.
1 Varsling og omstilling Hva skjer med arbeidstakere som ytrer seg kritisk? Skivenes og Trygstad (
Arbeiderpartiet.no NTL-konferansen Sørmarka 10. mars – Hadia Tajik.
Kvalitet, risiko og avvik
«Ytringsfrihet og varsling i norske kommuner og fylkeskommuner»
Sak 3/2017 Om LAMUs rolle og funksjon
Dosent Ingun Sletnes Delegasjon 27. januar 2016.
Betenkning rundt paragrafen om varsling i den nye arbeidsmiljøloven
Intern varsling Ekstern varsling Alt.D Alt.B Alt.A Alt.C Media
Dosent Ingun Sletnes Presentasjon 8 Delegasjon 29. januar 2015.
Møte i Arbeidsmiljøutvalget
NTNUs prosedyrer for håndtering av trakasseringssaker
Innspill til utkast: «NTNUs retningslinjer for håndtering av personkonflikter, trakassering, utilbørlig opptreden mv.» Trondheim – Gjøvik – Ålesund Retningslinjene.
Sikkerhetsforum 8.februar 2018
Arbeidstilsynet syn på verneombudenes plass og rolle i virksomheten
Arbeidsmiljøkonferansen 2018 Scandic Seilet
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Forskrift om Internkontroll
Næringsforeningen i Stavanger-regionen Agenda 2. mars 2018
Hva er et varsel og hvordan håndtere det
Rapport: Personalforvaltning i videregående skole
Arbeidsgiver: Dette kan du gjøre for å forebygge seksuell trakassering
Utskrift av presentasjonen:

Varsling om kritikkverdige forhold

VARSLING- bakgrunn Stor oppmerksomhet knyttet til internasjonale og nasjonale varslersaker (BA-HR, Siemens) Ny arbeidsmiljølov Iverksatt 010106, men ikke varslingsbestemmelsene Lojalitetsplikt - ytringsfrihet Endring i arbeidsmiljøloven fra 010107 om lovfestet rett til å varsle om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen og vern av varsler Fokus - Utarbeide rutiner for intern varsling - …dersom forholdene i virksomheten tilsier det …§3-6.

…dersom forholdene i virksomheten tilsier det … 2-nivå kommune Utflating og delegering medfører en struktur med mange enheter med relativt autonomt ansvar Kontrollspenn – informasjonsflyt og oversiktlighet Organisasjonen er avhengig av at svikt i prosedyrer, rutiner og tjenestetilbud påpekes, meldes og om nødvendig varsles Manglende flyt av denne type informasjon vil kunne gi: Styringsproblemer for både enhetsledelsen og rådmannen Et manglende saksgrunnlag for politikere Et dårligere tjenestetilbud for brukerne Et dårligere arbeidsmiljø

Utredningen Spørreundersøkelse – Varsling i Trondheim kommune Arbeidsseminar, 11.10.06 SAMU,10er gruppe, hovedverneombud Tekniske løsninger Behandlet i formannskapet 03.01.07 og Finans- og næringskomiteen 09.01.07. Bystyret 25.01.07

Spørreundersøkelsen Formålet med undersøkelsen: Omfang av kritikkverdige forhold Hvordan er dagens ytringsklima – blir det varslet? Hva mener de ansatte må gjøres for å bedre ytringsklimaet i kommunen Generelt er kunnskapen om varsling i Norge begrenset

Definisjon - Kritikkverdige forhold Ulovlige, illegitime og umoralske forhold av en mer alvorlig karakter Både i forhold til selve tjenesteproduksjonen, økonomi og arbeidsmiljøet på enheten Kritikkverdige handlinger: Kriminelle, altså ulovlige Mislighold av lovbestemt forbud eller påbud Brudd på etiske retningslinjer, vedtatt januar 2007 Brudd på tydelige rutiner/politiske retningslinjer som er nedfelt i skriftelige dokumenter som er gjort kjent for ansatte og ledelser. Brudd med alminnelige etiske standarder i samfunnet

Varsling - vår definisjon Kilde: FAFO

Konklusjoner fra spørreundersøkelsen Det er kritikkverdige forhold i Trondheim kommune Type kritikkverdige forhold varierer – flest innenfor arbeidsmiljø på enheten De aller fleste varsler om kritikkverdige forhold – 26 prosent har ikke gjort det For å bedre ytringsklimaet er det viktig at det etableres rutiner og systemer for varsling Det er behov for et system som kommer i tillegg til eksisterende systemer Rådmann og enhetslederne må gi tydelige signaler Et system for håndtering av varsling bør ligge i linjeorganisasjonen og ikke eksternt Det er avgjørende at det blir gjort noe med forholdet det varsles om og at den som varsler blir hørt og tatt på alvor

Føringer fra ny lov Arbeidstaker har alltid rett til å varsle om kritikkverdige forhold Fremgangsmåten må være”forsvarlig” – gå tjenestevei Forbud mot gjengjeldelser Arbeidsgiver pålegges å legge forholdene til rette for intern varsling (HMS)

$ Kontroll av Ordningen Arbeidstilsynet , Revisjonen 10 000 ansatte i Trondheim kommune Menge ulike enheter/tjenesteproduksjon Ulik kompetanse Pc/nettverkstilgang? Følgende handlinger er kritikkverdige: Kriminelle, altså ulovlige Mislighold av lovbestemt forbud eller påbud Brudd på etiske retningslinjer Brudd på tydelige rutiner/politiske retningslinjer som er nedfelt i skriftelige dokumenter som er gjort kjent for ansatte og ledelsen. Brudd med alminnelige etiske standarder i samfunnet $ Varsling Varsle til en person eller instans som har myndighet til å gjøre noe med det kritikkverdige forholdet WWW Telefon Postalt Anonymitet Kvalitetssystemet Eksisterende system Hovedvernombud Tillitsmann Overordnet Sekretariat Journalføring/reg. Oppfølgningsspørsmål Legge frem sak for rådmannen Kortfattet tilbakemelding til varsler Uavhengig Bestående av 3-4 personer Tilbakemelding Informasjon Kommunikasjon Sannsynliggjøring Årsrapport Antall varsel Type oppfølgning PIN kode Datatilsynet Utøvende Kommunaldirektør Rådmannen ( revisjon, interne tjenester mv) Statistikk Rapportere Kontroll av Ordningen Arbeidstilsynet , Revisjonen Rapport tilbake til sektretariatet