Initiativtaker til prosjektet: Gründer Svein Lilleengen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Erfaringer med biogass i Østfold fylke
Advertisements

Lansering Oslo 16. mars 2009 Jørgen Randers, BI Sverre Aam, SINTEF Steinar Bysveen, EBL.
Statssekretær Anita Utseth, OED. SINTEF-seminar 13. mars 2007, Oslo
Biogass i Østfold – Ved Martha Mjølnerød Leder i Østfold Bondelag Østfoldlandbruket er med!!
Program 08:45 – Grønne investeringer i industrien
Biogass – kost/nytte – mulighetenes kunst
Miljøverndepartementet Norsk mal: Startside Miljøverndepartementet HUSK: krediter fotograf om det brukes bilde Klimapolitikken og biogass Politisk rådgiver.
Biogass Ørland Presentasjon på Biogass 09 Fosen, 11
Industriell verdiskapning en mulighet for gode klimatiltak? Stortingets klimaforlik, klimatiltak og virkemidler i industrien Terje Lien Aasland, Næringskomiteen.
Vannforvaltning og landbrukstiltak Bjørn Gimming Østfold Bondelag Son,
Ole Jakob Johansen Ph.D VAV
Kretsløpsbasert avfallssystem i Oslo
BIOGASS – GÅRDSANLEGG LITE ELLER STORT ?
februar 2010 Ketil Kvam Fosen Næringshage AS
Morten Fossum, Trondheim Energi Fjernvarme AS
Arne Grønlund Bioforsk Jord og miljø
Bondens gull •Et historisk CO2 nivå på 240ppm er økt til 390ppm. •Det brukes 84,7 millioner fat olje om dagen i verden, og 1 million fat bioetanol/diesel.
Tormod Briseid, Bioforsk
VESTLANDSFORSKING Kommunene som aktør i klimapolitikken - noen internasjonale erfaringer Foredrag på seminaret ”Hva betyr liberalisering av kraftmarkedet.
Biogasskonferanse Mulighetsanalyse for biogassutbygging Indre Østfold, Rakkekstad og Halden 23. mai 2013 Re Bioconsult – Ivar Sørby.
Bioenergiprogrammet 2009/ Biogass Ørlandet 11.mai 2009.
Biogasskonferanse i Østfold, 23.mai 2013 Satsninger i kommunene Eidsberg kommune v/ varaordfører Maren Hersleth Holsen.
Teknologi og samfunn Felles Næringsutviklingsprosjekt i Melhus, Klæbu og Midtre Gauldal - samhandling med FoU – miljø Sverre Konrad Nilsen.
Europeiske selskapers tilpasning til EUs klimapolitikk Jon Birger Skjærseth CREE-CICEP 2012.
Energisektorens bidrag og muligheter til å nå klimamålene Steinar Bysveen Adm. dir., EBL Eneregirådet, EBL – drivkraft i utviklingen av Norge.
Klimamål i et kommuneperspektiv Status og utvikling i kommunalt klimaarbeidet Aggregering til klimamål og tiltakspotensial for et samlet kommune-Norge?
1 St. meld. nr. 20: Vilje til forskning En tilbakemelding ved Unni Steinsmo, SINTEF NHOs forskningspolitiske konferanse 7. april 2005.
FJERNVARMENS JULEMØTE :00Bedre kommunikasjon av fjernvarmens verdi v/ Trygve Mellvang-Berg Oppsummering fra fagmøte om kunderelasjoner. Forslag.
Felles faktorer for beregning av klimagassutslipp
Utnyttelse av et gassrør til Grenland
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Miljøutfordringer løst i andre land ? VRI Rogaland Sola 20. januar 2012.
Agderlandbruket i et globalt perspektiv - med fokus på klimaendringer
Innhold Kort om CenBio Bioenergi i verdens energimiks Bioenergi i EU
Fornybar kraft og varme
Sept Fosen Næringshage tar bærekraftig utvikling inn som en av sine profilområder (naturgass, biobrensel, biogass med mer) Gründer/ingeniør/bonde.
Biogass – Det må satses ! 8. mars 2011 Cato Kjølstad, Daglig leder.
– FRA PLAN TIL HANDLING ! Biogass11 tirsdag 8.mars 2011 Hallgeir Grøntvedt Ordfører Ørland.
Landbruket – fremdeles en del av løsningen?
Biogassproduksjon En ny utfordring for bonden når det gjelder: tekniske løsninger kunnskap om drift kunnskap om biologi.
Biogasskonferanse Ørland Asbjørn Johnsen
Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority mai 2009Biogasskonferanse, Ørland1 Nasjonalt utviklingsprogram for klimatiltak i.
Biogass – landbrukets kinderegg
Ressursoptimalisering eller problemløsning
Biogassproduksjon i Landbruket Oslo, 23. okt
St.meld. Nr. 39 klimautfordringene – landbruket en del av løsningen
Energiforum 19. juni 2009 Biogass og biorest som klimatiltak.
Energikonferansen Sør 2010 UiA, Campus Grimstad Effektiviseringspotensial i industrien og virkemidler Jens Christian Fjelldal, Selvstendig/NHO Agder.
Klemetsrudprosjektet
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Biogass - naturgass Hva er forskjell på BIOGASS og NATURGASS?
Nå starter jobben! Trøndelagsrådet 14. sept Quality hotell, Stjørdal Merethe Storødegård NHO Trøndelag.
1 KLIMA Innen 2020 skal utslippene av klimagasser i Trøndelag reduseres med 30% sammenlignet med Trøndelag skal spille en ledende rolle i forhold.
EU - nye markeder - Aquacity/Innovasjon Høstkonferansen i Stavanger 12. oktober 2004 Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Et konkurransedyktig grønt næringsliv NFD Innspillskonferanse Gisle Løhre Johansen Konserndirektør FoU og Forretningsutvikling.
Europapolitisk samarbeid informasjon til nye politikere høsten 2015.
1 Fylkesplan for Østfold med fokus på klima og energi Fylkesplan  Tre grunntemaer  10 satsingsområder  6 mål og indikatorer for miljø Levekår.
Energi- og klimaplan i Rendalen kommune. Vedtatt i slutten av 2010 Mål: – Å redusere utslipp med i over 10 % i forhold til 1990 nivå – Dette betyr en.
Bioenergi på Kongsgården, 30. august 2011 Bioenergi - hovedtrekk og trender Odd Jarle Skjelhaugen, Senterdirektør.
Eidsvoll kommune -på historisk grunn inn i fremtida s ide 1 Bårlidalen RA – fra kloakkrenseanlegg til miljø og energianlegg.
Nasjonal innovasjonscamp
Klimasmart bruk av drivstoff i landbruket
Skolebasert kompetanseutvikling
Klimaveikart Agder Presentasjon for kommuner og regionråd
Klimaveikart Agder Presentasjon for kommuner og regionråd
Biogass i landbruket. Gjødsla kan bli mer verdt enn kjøtt og melk.
Wenche Teigland,
Skolebasert kompetanseutvikling
Klimakur og biogass Harold Leffertstra
Næringslivet har miljøansvar
Utskrift av presentasjonen:

Initiativtaker til prosjektet: Gründer Svein Lilleengen Ønsker å få med seg Fosen Næringshage på et prosjekt som inneholder Produksjon av fornybar energi Reduksjon av klimautslipp Muligheter for ny næringsutvikling Muligheter for kompetanseformidling/undervisning Etablere et pilotanlegg som kan gi kunnskap om biogassproduksjon til resten av landet gjennom forskning tilknyttet anlegget Konklusjon: Interessant prosjekt, FNH går med

3

1. Innledning - Biogass Ørland Vi skal utvikle og bygge: fullskala biogassanlegg basert på landbruksgjødsel, samt andre ledige og reine biomasseressurser nasjonalt pilotanlegg for sentraliserte biogassanlegg i husdyrtette områder kompetansesenter for utvikling og drift av biogassanlegg 4

1.1 Innledning - St.meld. nr. 39 Klimautfordringene Landbruket står for 9 % av de nasjonale klimagassutslippene For å nå nasjonale mål klimamål må landbruket og avfallssektoren bidra med en reduksjon med 1,0-1,5 mill CO2 Det er økt behov for matproduksjon i verden og i Norge ……norsk matproduksjon vil øke med 50 % innen 2030 Potensialet for klimatiltak i landbruket er satt til 1,1 mill tonn CO2-ekvivalenter årlig Biogass fra husdyrgjødsel og matavfall (0,50) Effektivisering av husdyrproduksjon (0,29) Redusert N-gjødsling i korn-, gras- og beiteproduksjon (0,17) Redusert lystgass fra vekstrester (0,14)

1.1 Innledning - St.meld. nr. 39 Klimautfordringene LMD skal gjennomføre studier, og komme tilbake til Stortinget med forslag til virkemidler for å iverksette tiltak Regjeringen mener at det bør være et mål at 30 % av husdyrgjødsla går til biogassproduksjon innen 2020 På grunn av lave energipriser er ikke biogass bedriftsøkonomisk lønnsomt per i dag, men samfunnsøkonomisk lønnsomt fordi det settes en verdi på reduserte utslipp av klimagasser. Regjeringen vil utarbeide en samlet virkemiddelpakke for økt produksjon og bruk av biogass og biorest. Departementet vil bidra til at det etableres et samarbeid mellom ansvarlige aktører som sikrer nytteverdien av biogass og biorest for landbruket, industrien og samfunnet. Videre er det viktig å arbeide for at det etableres god logistikk med hensyn til lokalisering av produksjonsanlegg, transport og lager, transport av råstoff, energi og gjødselspredning.

Varmesentral Ørland Fjernvarme Bioreaktor Node ØHF TINE Ørland 4.2 Geografisk lokalisering og trasse - Kart over Ørland Varmesentral Ørland Fjernvarme

2.1 Biogass Ørland - Nasjonal pilot - Vi har gjort leksa vår og er klare til å starte Svein Lilleengen har arbeidet med biogass og biorest i mange år Det er skap et engasjement på Ørland rundt Svein sine tanker og ideer Vi har utviklet en Klima- og energiplan for Ørland som viste … …. at landbruket står for 50-70 % av klimagassutslippene i kommunen Vi har gjennomført et forstudium med positivt resultat Det er etablert et bondesamvirke og et aksjeselskap ….. basert på et tett samarbeid mellom landbruket, kommunen og det lokale energiverket Og vi har etablert og iverksatt et tett samarbeid med FoU-miljøene i Trondheim og internasjonale kompetansemiljøer

2.2 Biogass Ørland - Nasjonal pilot - Relevante og sterke ressurser Tett landbruksmiljø – mye gjødsel i et lite geografisk område Tilgang til råmaterialer Husdyrgjødsel og annen biomasse fra landbruket Biprodukter fra næringsmiddelindustri Matavfall fra storhusholdninger Kunder som kjøper varme, gass og/eller strøm Gras-, grønnsak- og kornprodusenter som kan benytte seg av bioresten Aktiv kommune og lokalt energiverk Vilje og gjennomføringsevne Kompetanseressurser og tett samarbeid med FoU 1 times båttur til en av Europas største forskningsmiljø

2.3 Biogass Ørland - Nasjonal pilot - Stor betydning for miljø og verdiskaping Betydelig reduksjon av metanutslipp fra husdyrgjødsel Og redusert lystgassutslipp fra kornproduksjon ..... ved redusert bruk av kunstgjødsel Redusert avrenning av næringsstoffer til sjø og vassdrag Reduserte luktproblemer Økt lokal verdiskaping ved: Økt omsetning av lokalt produsert gjødsel Økt aktivitet for landbruksentreprenører Utvikling av kompetanse og opplæringsmiljøer Næringsutvikling gjennom ny bruk av bioresten

2.4 Biogass Ørland - Nasjonal pilot - Stor overføringsverdi Ørland er en relevant modell for andre husdyrtette områder, ….. og resultater og erfaringer kan overføres til andre områder Det er etablert et tett samarbeid med FoU …… som skal sikre forskningsfaglig oppfølging og god evaluering Tilgang til internasjonale forskningsresultater gjennom deltakelse i EUs 7. rammeprogram Det er utviklet og forankret en god organisasjonsmodell …… med et bondesamvirkeforetak som samarbeider tett med lokalt energiselskap og kommune

3. Risikoelementer - Nasjonal klima- og energipolitikk Storting og regjering har satt høye klima- og energimål St.meld. nr. 39 setter konkrete mål for klimatiltak i landbruket Andre land har etablert målrettede virkemidler som fungerer Det er pr i dag ikke etablert statlige virkemidler som sannsynliggjør at myndighetenes mål kan nås Det bør være aktuelt å etablere pilotanlegg som utvikles og bygges parallellt med utvikling av politikk og virkemidler

4. Biogass Ørland - Nasjonal pilot for sentraliserte biogassanlegg Biogass Ørland bør bli en nasjonal pilot for sentraliserte biogassanlegg Miljøet på Fosen har arbeidet lenge og er klare til å starte Det er knyttet vesentlig risiko til framtidig politikk og mulige virkemidler Biogass Ørland har: sterke og relevante ressurser Stor husdyrtetthet og kort avstand til store energibrukere Tydelige og aktive prosjekteiere Et godt konsept Om samfunnet vil ta tak i klimagassutslippene fra landbruket, er Ørland klar for å starte opp.