Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Klimasmart bruk av drivstoff i landbruket

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Klimasmart bruk av drivstoff i landbruket"— Utskrift av presentasjonen:

1 Klimasmart bruk av drivstoff i landbruket
Det politiske engasjementet Jon-Olav Strand, fylkesvaraordfører Aust-Agder

2 Hvorfor engasjerer vi oss som fylkespolitikere?
Fordi vi har et regionalt ansvar for utvikling av hele fylket. Fordi vi ser landbruket som en bærebjelke i samfunnet. Trygg og sikker matproduksjon Regional utvikling Opprettholde levedyktige distrikter med infrastruktur som kommer alle til gode. Fordi vi har en plikt til å bidra til å ta vare på naturen og sikre at framtidige generasjoner skal få leve i et samfunn med rein luft, fin natur – både uberørt natur og kultivert natur. Kontakt med jorda, dyra og forståelse av kretsløpet i naturen gir oss mer respekt for det store kretsløpet vi er en del av.

3 Landbruksforum Samarbeidsorgan for å sette fokus på muligheter og utfordringer i landbruket. Mandat: « Forumet skal være en arena for samarbeid og utveksling av informasjon mellom viktige aktører tilknyttet landbruksnæringen og fylkeskommunen.» Bredt sammensatt: Aust-Agder bondelag, fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder, Innovasjon Norge, NIBIO, fylkeskommunen med flere.

4 Hva har politikerne i Aust-Agder bidratt med?
Det politiske engasjementet i Aust-Agder. De videregående skolene, Sam Eyde og Holt Vært på jakt etter felt der vi kan engasjere oss for konkret å vise at vi mener alvor med miljøengasjementet vårt.

5 Sam Eyde videregående skole
Har vært en av skolene med høyt CO2-utslipp av naturlige årsaker. Skolen er svært miljøvennlig med tanke på oppvarming; fjernvarme etc, men den store aktiviteten med anleggsmaskiner har ført til vesentlige utslipp Innfasing av biodiesel: Her har skolen og vår administrasjon vært svært aktive – også i forvissning om at dette er et felt politikerne er opptatt av. De videregående skolene er viktige fordi de er med på å forme ungdoms holdninger, blant annet når det gjelder klima og miljø. Ungdom lar seg engasjere, og de er framtida! Vi får høre mer fra Odd Arne Sjøberg seinere i seminaret om de konkrete erfaringene med bruk av biodrivstoff

6 Tvedestrand og Åmli vg skole, avdeling Holt
Ny driftsbygning offisielt åpna i desember 2016. Kanskje landets mest moderne (?). Pris ca. 36 mill. I denne sammenheng: Miljø og energi er en gjennomgående tenking i prosjektet: Bioenergi, biogass (Telemarkreaktor) og solceller. Hvorfor satser vi så høyt? Fremme miljøtenking Lage et utstillingsvindu. Motivasjon for næringa. Fremme grønn vekst. Tanker rundt et grønt senter når ny skole på Mjåvann står ferdig i 2020.

7 Miljøpaviljongen

8 Miljøpaviljongen Miljøpaviljongen
"Telemarksreaktoren", en oppfinnelse som omdanner gjødsel fra dyra til gass og som føres inn i bygget til biogassbrenneren. Det er meningen at den nye driftsbygningen, internatbygget og muligens også hovedbygget skal tilknyttes vannbåren varme som produserer i Miljøpaviljongen. Miljøpaviljongen skal inneholde styring for solceller, biogasskjele og silo for flis og brenner for flis. Det søkes også om tillatelse til montering av solceller på taket av den nye Miljøpaviljongen.

9 Ny skole i Tvedestrand Skal bygges som «plusshus»: bygging, drift og eventuell avvikling skal gå i pluss energimessig i byggets levetid (som normalt er satt til 60 år)

10 Oppsummering Fylkeskommunen ønsker å bidra til at vi når de klimamessige målene våre. Politikerne er «på» – men vi kan bli enda bedre – ikke minst dersom vi får innspill fra dere i næringa. Vi ønsker at Landbruksforum skal være en pådriver for næringa i fylket og håper på videre engasjement, også fra de som ennå ikke har meldt seg på. Næringa er viktig både for bosetting og utvikling i fylket, og vi vil fortsette å arbeide for gode rammebetingelser i samarbeid med næringa. Takk for oppmerksomheten!


Laste ned ppt "Klimasmart bruk av drivstoff i landbruket"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google