UNIVERSELL UTFORMING I KOMMUNAL PLANLEGGING

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kompetanseprogram for fylkeskommuner og kommuner om universell utforming innenfor plan- og bygningslovens virkeområde Et samarbeid mellom KRD, MD, Deltasenteret,
Advertisements

Jørn Engebretsen Fagleder byggesak, Re kommune
BU31.4: Kostnader ved universell utforming i eksisterende bygg og uteområder. Prosjekt for universell utforming av eksisterende bygg og uteområder på kommunenivå.
hva betyr universell utforming i utvikling av gode lokalsamfunn?
UU og Fylkesmannens rolle
BÅTSFJORD NYE SENTRUM - FRA PLAN TIL GJENNOMFØRING
Risløkka kompetansesenter
Fylkesmannen i Buskerud Study trip Estonian municipalities Hvordan arbeider vi med universell utforming hos Fylkesmannen i Buskerud? Ved rådgiver.
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Landskapstilpasning og krav til teknisk infrastruktur
Kartlegging av tilgjengelighet I Bydel Stovner
Dialogtorg i Kristiansand
| Veien til egen bolig NFU's konferanse 13. november 2007 | 1 Statusrapport om utviklingshemmedes levekår, tjenestetilbud og rettssikkerhet.
Krohnstadparken felt N1 Prosjekter omfatter totalt 95 leiligheter med hovedvekt på 2 og 3 roms leiligheter.
ROM I SLOTTSPARKEN FOR BOSTEDSLØSE
2013.
Fylkeskommunenes Akvakulturseminar 2012 Planarbeid.
Mulighetenes jorde……...
Ny Diskriminerings – og tilgjengelighetslov UMB/NTNU Ski Kjell Erik Øie Statssekretær 21. Oktober 2008.
ROM som kollektivknutepunktutvikler En moderne skysstasjon, samarbeid, organisering, tilrettelegging og utforming Øyer, 6 september 2011.
STATUS BANEPROSJEKT
MySaemien Sijte Arbeidskrav av Anita Kvilvang. Jeg har laget et forslag til utforming av et sørsamisk museum og kultursenter i sketchup. Jeg har brukt.
Utdanning eva magnus. Karin sa: Vi må jo jobbe litt ekstra (hørselshemmede), men det har vi jo gjort hele tida. For oss er det helt vanlig……..Jeg tror.
Presentasjon for Drammen formannskap 7. juni 2011
Krav til Universell utforming i ny plan- og bygningslov og byggteknisk forskrift Marita Grande.
Fv. 108 Tangebekken-Skjærhalden - tiltak for myke trafikanter Åpent møte Hvaler rådhus 11. desember 2012.
5. oktober 2010 Kjetil Helland ByBo AS
ARBEIDSGIVERPOLITIKK
Teknisk forskrift (TEK 10) og universell utforming
Universell utforming i friluftsområdene 5. og 6. Juni 2012; Istindportalen og Bardufosstun Universell utforming i friluftsområdene 5. og 6. Juni 2012;
Hvordan måle fremgang? Utvikling av tilgjengelighetsindikatorer for kollektivreiser under handlingsprogrammet for BRA Inger Marie Lid, Sosial- og helsedirektoratet,
Nordseter barnskole, Presentasjon fra informasjonsmøtet 7. juni 2012
Embetsoppdrag 2004 Resultatområde Regional planlegging Resultatkrav: Fylkesmannen skal påse at nasjonal politikk formidles og ivaretas i behandlingen av.
Universell utforming av bibliotek Erfaringer fra en kartlegging i Østfold Anne Berit Brandvold Spesialbibliotekar Østfold fylkesbibliotek Rosfjord Strandhotell.
Universell utforming i Mandal kommune.
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Reguleringsplaner.
Resultater fra en undersøkelse i 7 kommuner med vekt på uteområder Rapport august Kostnader ved universell utforming i kommunene.
Universell utforming Drammen
Universell utforming og reguleringsbestemmelser
Universell Utforming = ÅPEN BY De folkevalgtes rolle i arbeidet med et samfunn for alle.
Ny terminal ved Rådhusbrygge 4
Verktøy i pbl. Kulturminner, kulturmiljø og landskap.
Planbestemmelser.
Folkehelse og universell utforming
 Den universelle vegen videre Hvordan få gode integrerte løsninger.
HANDLINGSPLAN FOR UNIVERSELL UTFORMING Prosjektleder: Oddrun Helen Hagen, SWECO Samferdsels- etaten.
Eksempler til sjekkliste
Vivian Abbi Johnsen prosjektleder Groruddalssatsingen Bydel Stovner
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Handlingsplan for parkering Trenger byen en P-politikk?
«Tidlig innsats» Spesialundervisning.
Tema: Universell design Rune Runnestø Mem Thi Van Seminar om utfordringer og muligheter innen Universell utforming av IKT 5. Mars 2009.
Universell utforming Fagsjef Toril Laberg Fagpolitisk konferanse
Rånåsfoss – Mulig samordning med Auli
Testing av ledelinjer i gategrunn i Kristiansand, september Hva er viktig for drift og vedlikehold?
 Utbyggingsavtale er helt nødvendig for å avklare kostnadsfordeling mellom privat offentlig.  Kommunen må være flikere til å bidra med kostandstilførsel.
Universell utforming i TEK 10 - og Tromsø kommune.
Befaring – Ytre Vikna Vindmøllepark 19. oktober
Tilrettelegge for orientering Logisk, oversiktlig, forutsigbart Intuitiv bevegelsesflyt ute og inne: Komposisjon, volum, størrelser, høyder og hierarki.
Planlegging. I kommunene er målene formulert på ulike måter, men de fleste har mål som er knyttet til følgende tema: Levekår og livskvalitet Boliger.
Foto: Bjørn Erik Olsen Gode oppstartsmeldinger Geir Davidsen, fagleder plan
Arealforvaltning etter plan- og bygningsloven
Oppgaven fra samfunnsdelen og strategisk kart
UNIVERSELL UTFORMING I KOMMUNAL PLANLEGGING
UU og Fylkesmannens rolle
Universell utforming i regional og kommunal planlegging
Lover og forskrifter Kort introduksjon til modulen.
Detaljregulering Bertramjordet Borettslag
Bygg og uteområder Kort introduksjon til modulen.
Utskrift av presentasjonen:

UNIVERSELL UTFORMING I KOMMUNAL PLANLEGGING

ET EKSEMPEL TANGEN – DEN NYE BYDELEN I KRISTIANSAND

PROSJEKTOMRÅDE LUND KVADRATUREN TANGEN ODDERØYA VÅGSBYGD

REGULERINGSPLAN Utomhusplanen er utarbeidet i hht. reguleringsplan for Tangen fra 2004 Reguleringsplan for Tangen fastlegger de overordnede grepene for utvikling av området, også universell utforming Det kan bygges 43.000 m2 boliger og 33.000 m2 næring og skole, til sammen 76.000 m2 Utbyggingsperiode: 2006 – 2012 ?

HOVEDPLAN

PLANPROSESS UTOMHUSPLAN Detaljplanene for Tangen er blitt utarbeidet i nært samarbeid med Rådet for funksjonshemmede Arbeidsmøtene har pågått fra oppstart til ferdigstillelse av planene Det ble gjennomført et seminar i regi av Rådet for funksjonshemmede Deltakerne ble sendt ut i bybildet i rullestoler og med briller og blindestokk Målet var at de prosjekterende og utbygger skulle forstå hvordan det er å være funksjonshemmet i Kristiansand

PLANPROSESS UTOMHUSPLAN Utomhusplan for Tangen ble politisk godkjent av byutviklingsstyret i Kristiansand kommune i to faser Første fase: Byutviklingsstyret godkjente utomhusplan for Tangen i 2006 Byutviklingsstyrets vedtak ble lagt til grunn for det videre planarbeidet med andre fase av utomhusplan samt designhåndbok Andre fase: Byutviklingsstyret godkjente utomhusplan og designhåndbok i 2007

PLANPROSESS UTOMHUSPLAN I fase 2 ble det utarbeidet detaljplaner av utomhusarealene og en designhåndbok for de offentlige arealene på Tangen I arbeidet med detaljutformingen har hovedfokus vært: Å UTFORME EN NY BYDEL MED UNIVERSELL UTFORMING SOM EN FØRENDE PREMISS I FORMGIVINGEN Utforming og materialbruk for funksjonshemmede er en integrert del av designet og ikke spesialtilpassede løsninger

DESIGNHÅNDBOKA Designhåndboka skal bidra til at de offentlige arealer i bydelen fremstår med gode estetiske løsninger som bygger på en helhetlig plan for hele området. Designhåndboka vil være et redskap for den enkelte utbygger til å se hvordan de kan tilpasse sine anlegg til det helhetlige formingsuttrykket som er valgt for de offentlige arealene. Designhåndboka vil også være et redskap for Kristiansand kommune til å vurdere om planer og byggeprosjekter er i tråd med de valg som er gjort for de offentlige arealene. www.universell-utforming.miljo.no/file_upload/tangen_design.pdf

UNIVERSELT FOKUS Tilgjengelighet handler i storgrad om detaljer. De generelle kvalitetene innenfor et hvert planområdet skal utvikles slik at de dekker behovet for alle brukere.

UNIVERSELLE TILTAK Trygge og logiske forbindelseslinjer Stigningsforhold maks 1:20 Slette og stødige dekker Minimalt lengde- og tverrfall God jevn belysning som ikke blender Gangarealer uten løse innretninger Soner for plassering av innretninger som skilt, benker, sykkelstativ, trær, søppelstativ Gangfelt med nedsenket kantstein Planter som ikke er allergifremkallende

PLANENS HOVEDSTRUKTUR Det skal være lett å orientere seg på Tangen. Det er et mål at veier, promenade, gangsoner og gatetun skal fremstå med et tydelig hierarki av klart definerte overganger og systemer som forenkler orienteringen på stedet.

LEDESONER Det er valgt ledesoner som orienteringsprinsipp for blinde og synshemmede. Med ledesoner menes at det etableres et gangareal mellom to avgrensninger i form av en kontraststein Kontraststeinen i dette prosjektet er hovedsakelig to til tre striper med svart smågatestein

LEDESONER Ledesonene er lagt på en logisk måte med lange rettstrekk Der det er plassert master eller trær langs fortauskant, er det etablert en egen ledesone min 75 cm fra hindringen

PROMENADEN Regulert til gågate/promenade Belegget i promenaden er granittheller Gjennom promenaden er det en sammenhengende ledesone med avgreininger til hver av tverrgatene. Bredden på ledesonen er 90 cm i hele promenaden Uteservering i promenaden skal gjøres på gatenivå. Aktivitetsområdet for lek i promenaden framstår som ”øyer” i granittdekket.

BYSTRANDA Bystranda er planlagt videreført i samme uttrykk som eksisterende betong-konstruksjon Strandsonen vil få god tilgjengelighet fra den nye promenaden Mot sjøen etableres det nye lange trapper, slik at det vil være lettere å komme ned til vannet Det blir også bygget en ny rampe ned i sjøen med universell utforming I overgang mellom promenade og rampe er det en platekantstein som varselindikator

TANGEN PARK Ytterst på Tangen skal det anlegges et parkareal på ca. 12 da Arealet skal opparbeides med en stor gresslette og tilrettelegges for fri lek, samt et stort klatrenett Mot sjøen og elva er det ekstra sikring av kanten mot storm og flom Det skal etableres en asfaltert gangvei langs ytterkanten av Tangen park. Veien skal ha samme prinsipp for avgrensning som øvrige ledesoner

GATETUN I gatetunene blir det en kombinasjon av lek, opphold, parkering og kjøring Dekket i gatetunene har asfalt med striper av granitt og smågatestein Biltrafikk er med unntak av HC-parkering begrenset til den østre halvdel av hvert gatetun I møbleringssonen blir alt av innretninger som sykkelstativ, benker, lysmaster, skilt, trær og annen vegetasjon plassert Mellom bygningene og møbleringssonen blir det en ledesone som skal være fri for innretninger

GANGAKSE Parallelt med promenaden, gjennom fremtidige kvartaler i nord-sydlig retning er det regulert inn et offentlig areal som er 6 meter bredt I denne sonen ligger det en gangakse som binder kvartalene sammen Gangaksen er opparbeidet med asfalt i en bredde på 3 meter

LANGS OTRA Langs elvepromenaden er det bygd utkraginger ut over Otra Plassene er spennende steder å stoppe for folk som ferdes langs elvepromenaden

Illustrasjon: Arkitektkontoret Kari Nissen Brodtkorb AS

BEVISST DESIGN OG HÅNDVERKSMESSIGE SOLIDE LØSNINGER I PLAN- OG ANLEGGSFASEN GIR UNIVERSELL UTFORMING

www.gronnstrek.no www.ramboll.no www.universell-utforming.miljo.no/file_upload/tangen_design.pdf