Skolebibliotekets muligheter

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva sier de offentlige styringsdokumentene?
Advertisements

Ekstern skolevurdering Sandnes skole,
Fellesfag Yrkesretting Relevans
SkolebibliotekLøftet
Forventninger og videre arbeid…...
Samarbeidsseminar om tvangsekteskap
Rapport Nr Ann Margareth Aasen og Kristin Søby ”Vi ser at det funker” En kvalitativ og kvantitativ evaluering av arbeidet med LP-modellen
N Y G IV – OKTOBER 2012 Erfaringer med Ny Giv-prosjektet fra Tæruddalen skole.
Samarbeid folke- og skolebibliotek v/ biblioteksjef Guri Sivertsen Haugan, Levanger bibliotek Skal si litt om hva vi har gjort i Levanger, og hva vi.
SkolebibliotekLøftet
Dag Johannes Sunde, Ida Large, Trude Saltvedt, Hedda Huse
STRATEGIKART SKOLE Kunnskap og glede, Mykje er stedet!
Velkommen til Osloskolen og Nordstrand skole!
PEDAGOGISK UTVIKLINGSPLAN 2008 /2009
PISA Litt om resultatene bak overskriftene - og noen fortolkninger Halden 14. februar 2008 Svein Lie ILS, Universitetet i Oslo.
MILEPÆLPLAN FOR EIDET, STRAUME OG STEINE SKOLE Utfordringer, prosess, til ferdig plan.
Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Bibliotekreform 2014 INNHOLD OG TJENESTER.
Lektor-2 Innlandet. Seminar GLT-regionen, Ingunn Hermansen, prosjektkoordinator i Innlandet.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE FOR VG1
Velkommen til foreldremøte for Vg Ny visjon og nye verdier: Lærelyst for livet: Det beste i hver enkelt. Mestring – Engasjement - Respekt.
Elevvurdering i Kunnskapsløftet
STASJONSUNDERVISNING
1. Metatema: Analyse av skolen som organisasjonen
”Den viktigste av alle pedagogiske oppgaver er å formidle til barn og unge at de stadig er i utvikling, slik at de får tillit til egne evner.” Kilde:
Forventninger til oss som skole:
Bibliotekprosjekt – Mortensrud skole
Velkommen til klasse- foreldrene
VELKOMMEN TIL NORDPOLEN SKOLE !
Ingjerd, Beate, Kristin, Arne Olav
Den informasjonskompetente lærer Et samarbeidsprosjekt mellom Høgskolen i Bergen, Hordaland fylkesbibliotek og praksisskoler i Hordaland Presentasjon ved.
Bibliotek, digitale medier og læring: Lykkelig trekant? Det norske bibliotekmøte 2010 Hamar, Maren Hegna Kunnskapsdepartementet.
Program for skulebibliotekutvikling – kva skjer? Institutt for nordisk og mediefag, Universitetet i Agder Siri Ingvaldsen Hamar, 17. mars 2010.
Ungdomstrinn i utvikling - Ressurslærersamling
Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling UiO Hva i all verden har skjedd i realfagene? Norske elevers resultater fra TIMSS 2003 Liv.
Forankring av arbeid med LP- modellen Opplæringslovens betsemmelser og faglige begrunnelser for lederoppgaver og –ansvar Gardermoen juni 2012 Svein.
FAU og Styreopplæring Velkommen til opplæring og erfaringsutveksling foreldretillitsvalgte Fra barneskolene er det invitert 3 fra hver skole: FAU.
Informasjon til skolens ansatte om skoleprogrammet VIP
STRATEGIPLAN LILLEHAMMER-SKOLENE
Hvorfor er skolebibliotek viktig?
Kampanjeråd Norsk Bibliotekforening Bibliotekarforbundet Biblioteksentralen Skolebibliotekarforeningen i Norge Utdanningsforbundet Elevorganisasjonen.
Regjeringens navn på den nye skolereformen
Velkommen til Osloskolen Skolestart 2014/2015
Regelverk, rammefaktorer og målsettinger
NY GIV Kroppsøving Byåsen vgs Ny-Giv kroppsøving, et prosjekt rettet mot elever med IV og karakteren 1 og 2..
Bibliotekprosjekt Spjelkavik barneskole
Barnehagekontoret Møte for familiebarnehagene 27.oktober 2009.
Tilpasset undervisning PPT – sakkyndig vurdering og veiledning
Temamøte Skole 2. februar 2009 Velkommen !. Skolen og grenda.
Morsmålsopplæring Fjell skole, Drammen
Velkommen til et nytt skoleår!
Velkommen til Varden skole Program i kveld
FORMÅLET MED SKOLEN Opplæringen skal, i samarbeid og forståelse med hjemmet, åpne dører mot verden og framtiden og gi elevene historisk og kulturell innsikt.
KURS FOR INSTRUKTØRER 4.DESEMBER 2014 Bli kjent med og avklare rollen som lærebedrift i et 4-åring utdanningsløp.
Program for skolebibliotekutvikling Institutt for nordisk og mediefag, Universitetet i Agder Siri Ingvaldsen Juni 2011.
Førskoledag 15. juni Hordvik skole
Skolen som lærende organisasjon NFFL
Velkommen som student Anne-Beathe Mortensen-Buan
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
av Rune Thodesen rektor Elihu Kristne Grunnskole
Kulturetaten/Nordland fylkesbibliotek Nordland fylkesbibliotek Elevane skal ha tilgang til skolebibliotek (Opplæringslova §9.2) Skolen skal ha skolebibliotek.
HVA ER ET GODT SKOLEBIBLIOTEK? Skolebiblioteknettverk, støttespillere og konkrete eksempler Skolebibliotek i Nordland – Plankonferanse 20./ Randi.
Elev- og lærlingombudet i Nordland Regional elevrådskolering VURDERING.
Forebygging i skolen Tromsø 19. mars 2013 KoRus-Nord.
Det digitale skolebiblioteket om å utvikle digitale bibliotektjenester til elever og lærere i grunnskolen.
Foreldremøte 10. trinn Velkommen Roar Bjarne Kvamme.
Skolebasert kompetanseutvikling
Skolebasert kompetanseutvikling
Samarbeid hjem – skole (en veileder)
VELKOMMEN TIL NETTVERSSAMLING!
Utskrift av presentasjonen:

Skolebibliotekets muligheter Barn XO 23.5.12

Randi Lundvall Skolebibliotekar siden 1988 i Bærum Skolebibliotekar og faglærer i engelsk på Løkeberg skole siden 1998 Leder i NBF skole i ca 10 år, nå styremedlem Leder IFLA Section for School Libraries and Resource Centers siden 2009 Veileder Program for skolebibliotekutvikling fra 2011

Rammefaktorer Offentlige publikasjoner Det fysiske rom og dets innhold Skolebibliotekaren Skolens holdning (rektor, pedagogisk personale) Skolens planer Økonomi

Skolebiblioteket i offentlige skrifter Opplæringsloven … skoleelever skal ha tilgang til bibliotek Kunnskapsløftet… med de grunnleggende ferdigheter, Læringsplakaten Program for skolebibliotekutvikling 2009-2013 IFLA/UNESCO skolebibliotekmanifest IFLA/UNESCO Guidelines Evt. kommunale planer om skolebiblioteket

Limbergs taksonomi (1990) 1. skolebiblioteket som lagerlokale (systematisert samling for gjenfinning, men lite brukt i undervisningen) 2. sporadisk bruk av skolebiblioteket (noe opplæring i bruk av biblioteket og noe bruk av det i undervisningen. Men opp til den enkelte lærer)

3. strukturert planlegging av skolebibliotekbruk (biblioteket er integrert i undervisning og årsplaner til noen lærerteam. Disse lærerne og skolebibliotekar samarbeider om elevenes bruk av biblioteket)

4. Pedagogisk utviklingsarbeid (skolebibliotekaren er en del av det pedagogiske personalet og bidrar med spesialkunnskap om bibliotek og litteratur og med sin informasjonskompetanse. Skolebiblioteket er inkludert i de lokale læreplanene på systemnivå).

Hvor er ditt skolebibliotek? 1. skolebiblioteket som lagerlokale 2. sporadisk bruk av skolebiblioteket 3. strukturert planlegging av skolebibliotekbruk 4. med i pedagogisk utviklingsarbeid

Det fysiske rom Skolebibliotekets plassering i skolen - tilgjengelighet, god plass, trivelig Åpningstid Nok hyller og bøker? Er samlingen aktuell? Pcer Bord, stoler, sofa etc. Er det plass til læringsarenaen?

Skolebibliotekaren Rommets viktigste innhold?

http://www.youtube.com/watch?v=xEpJVJ4xk_s Christiane Osestad-Schitz, St. Svithun vgs, Stavanger

Litt teori Fra ”Norwegian Policy: Empowering School Libraries” (Rafste,E.T. og Sætre, T. P., 2006) I artikkelen drøfter Rafste og Sætre hvordan skolebiblioteket kan få en sterkere stilling (empowering) i skolen. To maktbegreper er sentrale i den sammenheng: legalitetsbase og legitimitetsbase.

Legalitetsbasen omfatter de lover og regler for skolebiblioteket som er vedtatt nasjonalt eller på fylkes- eller kommunenivå. Videre omfatter det posisjonsmakt, stillingsautoritet, formell myndighet og makt til å delegere oppgaver og gi fullmakter.

Legitimitetsbasen Omfatter skolebibliotekarens profesjonelle og personlige makt og faglige autoritet i arbeidet, så vel som tillit og oppslutning blant kolleger og det pedagogiske personalet på skolen. En slik trygghet og selvtillit opparbeides først og fremst gjennom høy og relevant kompetanse.

Videre sier de at… * Skolebiblioteket skal avspeile skolens overordnede målsettinger

Og…. Skolebiblioteket må ha en skolebibliotekar med solid legitimitet og et rom og en samling som gjør det attraktivt for lærere og elever å bruke.

På den måten kan skolebiblioteket være med i implementeringen av gjeldende læreplan (jf. læringsplakaten, de grunnleggende ferdighetene, spesielt leseferdigheter, og en rekke av kompetansemåla innenfor alle fagområder).

Viktig! Skolen som helhet, og rektor som leder, har ansvar for skolebiblioteket – ikke skolebibliotekar alene

Hvordan står det til hos deg? Er skolebibliotekaren en del av det pedagogiske personalet? Har skolen en egen bibliotekplan? Har skolebibliotekaren et godt samarbeid med lærerne? Hvordan er rommet? Er samlingen aktuell? Kommer elevene?

Gode rammefaktorer gir gode muligheter for skolebiblioteket Arena for læring Støtte i lærernes pedagogiske arbeid Sosial og kulturell møteplass Ressurs for ALLE på skolen

Litt om biblioteket på Løkeberg skole

Rektor og administrasjon ser betydningen av skolebiblioteket Alle klasser kommer regelmessig Åpent hele arbeidsdagen Hyggelig rom (150m2) Sitteplass til hel klasse + sofakrok Stort fokus på lesing og stor samling

Andre aktiviteter, for eksempel Regnbuelesing (lesekurs) daglig i biblioteket parallelt med klassebesøkene 2012-13 prosjektskole i Program for skolebibliotekutvikling med tema informasjonskompetanse Velkommen på besøk!

Kilder: http://www.skolebibliotek.uia.no/ http://nbfskole.blogspot.com/ http://www.skolebibliotekarforeningen.no/ https://www.baerum.kommune.no/Organisasjonen/Skoler/Skolebibliotek/ http://www.youtube.com/watch?v=xEpJVJ4xk_s

”Norwegian Policy: Empowering School Libraries” (Rafste,E. T ”Norwegian Policy: Empowering School Libraries” (Rafste,E.T. og Sætre, T. P., 2006) Hoel: Opplevelse, oppdagelse, opplysning. Biblioteksentralen 2008.