Nordisk tilsynskonferanse

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
Advertisements

Hege Rismoen Kort om Elverum kommune  innbyggere  implementerte system for IP 2005  alle fagavdelinger har et ansvar  systemkoordinator.
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Nordisk tilsynskonferanse
SLT i Sandnes Orientering om bakgrunn, formål, organisering og tiltak
Utarbeidet i tilknytting til deltagelse i Kompetanseprogrammet
Ingen Tromsværing er så liten at ikke fylkesmannen ser han eller henne Fylkesmannen i Troms: SJUMILSSTEGET Bodø januar 2013.
GÁIVUONA SUOHKAN – KÅFJORD KOMMUNE
FAMILIENS HUS Hvor: Hoff Terrasse 20 (Senter for familiebarnehager)
Universell Utforming – regional samling Gruppeoppgaver.
Lederperspektiv på prosjektet, Framtida nå, les og forstå
Det kommunale og det statlige barnevern
Levanger og Verdal som kvalitetskommuner
Folkehelse i Plan 29. august 2007 Lillehammer INTRODUKSJON TIL DRØFTING Asle Moltumyr HOD/MD/SHdir.
Sjumilssteget for Fylkesmannen i Sogn og Fjordane
Levanger kommune enhet Velkommen! Bunntekst 1. Levanger kommune enhet Bunntekst 2 Kommunedelplan oppvekst Hvorfor lager vi kommunedelplaner? Behov for.
Line Richardsen Fagleder KS Forskning, Innovasjon og Digitalisering
Kommunereform – Nye kommunale oppgaver?
HARSTAD KOMMUNE I Harstad bor det ca
BMS på gausdøl BUKERUNDERSØKELSER DIALOG VIRKSOMHETSSTYRING
Arbeidsgiverrollen - politisk og administrativt
Vergemålsreformen Fylkesmannen overtar som lokal vergemålsmyndighet fra 1.juli 2013 v/ seksjonssjef Janne Woie Informasjon til hjelpeverger og verger i.
Vannforvaltning som regional planlegging - Verktøy for teknokrati eller politikk? Fagkonferansen, HIOA, 24. oktober 2013 Sissel Hovik.
Kommunikasjonsstrategi Innherred Samkommune
1 Samhandlingsreformen: Utfordringer og påvirkningsarbeid - fysioterapeutenes plass i ny kommunehelsetjeneste? NFF
Fusjonsprosessen UiA/HiT Larvik 6. juni 2011 John W. Viflot Høgskolen i Telemark.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Erfaringer fra modellkommuneforsøket
Manifest mot mobbing 2011 – 2014 Statsminister Stoltenberg og sentrale parter signerte i januar et nytt Manifest mot mobbing. Manifestet skal gjelde.
”BARNAS PROBLEMER ER IKKE INNDELT I FAG- OMRÅDER, FORVALTNINGSNIVÅ ELLER I KONTORER. UTFORDRINGEN ER DERFOR Å SE HELE BARNET OG I TILLEGG Å FLYTTE KOMPETANSEN.
Organisering og arbeidet i kommunene
Samvirke innen offentlige tjenester Pleie- og omsorg FoU-prosjekt nr
Samhandling Nyskaping Optimisme Raushet STYRINGSDOKUMENT FOR BARNEHAGEN ER: 1. BARNEHAGELOVEN 2. RAMMEPLAN 3. ENKELTE KOMMUNER HAR UTARBEIDET LOKALE STYRINGSDOKUMENT.
Inn på tunet – noe for Hemne kommune? Kari Frøseth, rådgiver
Evaluering av rådmannen ved Finn Christian Brevig
Lederens rolle i systematisk etikkarbeid og noen erfaringer…. Sandefjord, Stokke, Larvik Kommune Larvik, Leni Klakegg, KS.
Nordlandskartdagene GeoNordland 2005 Satsing på Arealis og Geovekst Magnar Bakksjø Enhet for plan og miljø Kultur- og miljøavdelingen.
Å lede i det skapende spenningsfeltet - KS’ policy for god ledelse
Ordfører Bente Elin Lilleøkseth i utvidet ledergruppe onsdag
Kvalitet i møtet med brukeren Hvordan lykkes med kvalitetsforbedring?
NAV-konferanse 5.mars 2009 Rådmannens ansvar og interesse for NAV-kontoret.
Møte i Møre og Romsdal Kommunereformen i Vestfold Vestfold er det fylket i landet som antakelig får med flest kommuner i LØP1, dvs. sammenslåing.
Temamøte Skole 2. februar 2009 Velkommen !. Skolen og grenda.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Tilbakeblikk på Arendalskonferansen - og hvor er vi egentlig nå? Innovasjonsalliansen 8. september 2010.
Tilskudd til forebygging av uønskede svangerskap og abort 2015
Idrettsrådets ansvar og rolle
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Alvorlig skolefravær.
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlings- reformen Rådmann Arve Semb Christophersen Larvik kommune Larvik – der det gode liv lever!
Miljøfyrtårn i Troms fylkeskommune Kjetil Kleveland, 30.oktober 2014.
Lokalpolitisk handlingsrom Strategikonferansen februar 2010 Gunda Johansen, Hovedstyret KS.
Fra ordførerstol til undervisningsareal – pålagt kvalitetsvurdering blir til forankret kvalitetsutvikling i Malvik kommunes grunnskoler Lasse.
Side 1Navn på seminar / Botilbud til unge som er utsatte for tvangsekteskap eller trusler om tvangsgifte Handlingsplanen mot tvangsekteskap,
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
Involvering og forankring av arbeidsgiverpolitikken i Gjøvik kommune. HR – sjef Elin G. Limoseth
Arbeidsgiverpolitikk gir gode resultater Strategikonferansen i Akershus Spesialrådgiver Hanne Børrestuen.
Involvering av barn og unge. Hva er involvering? 15. november 2012 Ikke informasjon – bare en forutsetning for å få til involvering Se Forstå Akseptere.
Lørenskog kommune PUBLISERT: OMRÅDE: TEMA: SAMHANDLINGSREFORMEN LOSBYSEMINARET 2011RÅDMANN TRON BAMRUD.
Ungdomstrinn i utvikling Om den nasjonale satsingen og arbeidet ved vår skole.
Fylkesmannens rolle for ungdommen i OT sin målgruppe
KS 10 råd 10 RÅD FOR ET VELFUNGERENDE OG EFFEKTIVT PLANSYSTEM
Et praktisk verktøy for å kartlegge dine lokale aktører
Fylkesmannen i Rogaland inviterer kommunene til å være med på den nasjonale satsingen "Sjumilssteget - for en god oppvekst". Gjesdal deltar fra høsten-14.
Hva jobbet vi med i går? Kommunen i systemet Rollene og spilleregler
Lokal samfunnsutvikling i kommunene (LUK)
Innspillskonferanse folkehelsemeldingen
Opplæring Koordinatorer 1. november 18
Utskrift av presentasjonen:

Nordisk tilsynskonferanse Sjumilssteget - Nordisk tilsynskonferanse Seniorrådgiver Eivind Bratsberg

”På leting etter en ny felles legalitet” Finnes det en overordnet legalitet som sikrer innsats for hele barnet, både for spesielle problemer barnet har – og for helheten i barnets oppvekst? Dersom det finnes en slik overordnet legalitet, hvem har i så fall ansvaret for at denne blir satt ut i livet? Hvem har myndighet til å gjøre nødvendige grep for at de ulike fagmiljøene skal jobbe mer

Hvordan kan vi lykkes med Sjumilssteget? Hvem må vi nå? - Politiske ledere - Administrative ledere - Faglige ledere og ansvarlige - De som skal utføre tjenestene og skal samhandle - Brukerne – barn og ungdom og foreldre - Andre ressurser i lokalsamfunnene –frivillige organisasjoner Ikke nok å ansvarliggjør ledere, hele organisasjonen må ansvarliggjøres også fagmiljøene. Men dette er ikke mulig uten at det er legitimitet hos ledelsen.

Hvordan kan vi nå ut til de rette personene? Må finne arenaer der vi kan nå fram til de ulike gruppene. Fylkesmannens kontakt med kommunene gjennom tilsyn, veiledning, regelverksopplæring etc kan brukes for å nå flest mulig. Lagde egne arenaer der vi kunne møte nøkkelpersoner i kommunene fra de ulike tjenestene. Innså tidlig at vi måtte finne ulike veier til de ulike gruppene. Viktig å ha fokus på dette i alle relevante fora der Fylkesmannen deltar.

Brev nr. 1 – 2009 – til kommunene i Troms Introduksjon av Sjumilssteget ”For Fylkesmannen er det et overordnet mål at kommunene skal kunne øke sin evne til å sikre at barn deltar i samfunnsutviklingen og at hvert barn og hver familie får nødvendige og tilstrekkelige tilbud fra kommunens ulike tjenester. For å bidra til oppnåelse av dette målet, introduserer derfor Fylkesmannen Sjumilssteget”. ”Fylkesmannen ønsker at kommuneledelsen iverksetter en analyse/vurdering av kommunens tilbud med utgangspunkt i spørsmålene i Sjumilssteget.” Bevist strategi for å oppnå en form for progresjon. Starte med formell skriftlig henvendelse og så gå videre til presentasjon i ulike arenaer.

Januarmøtet – ordførere og rådmenn Fylkesmenn Svein Ludvigsen holder en årlig tale (januartalen) der han poengterer viktige satsingsområder: ”Norge ratifiserte Barnekonvensjonen 8. januar 1991. Jeg oppfordrer ordførerne til å sette på kommunestyrets dagsorden en debatt om hva dette innebærer for kommunene og for alle oss som har ansvar for barn; enten som kommunestyre, ordfører, rådmann eller fylkesmann. Norge har ratifisert avtalen, men har dere ratifisert den i vedtak og handlinger i egen kommune? ” Er en viktig arena som fylkets politiske og administrative ledere prioriterer. Har fått en viss status som viktig arena der de som har makt og innflytelse i kommunene møtes. God arena for å formidle et slikt budskap.

Januarmøtet ”Mitt budskap til dere som er topplederne i kommune Troms er altså at dere, med utgangspunkt i de sju stegene vi har beskrevet, bidrar til å sette barn og unges hverdag og vilkår på den politiske dagsordenen. La oss begynne med dette i år, og fortsette i all framtid. Sjumilssteget tar utgangspunkt i FNs barnekonvensjon, og vi har plukket ut sju artikler som vi mener kan være en veileder for det arbeidet dere skal gjøre for barn og unge i kommunene.” Helt bevisst å bruke denne arenaen. Den sikreste arena for å møte lederne i hele fylket.

Tema på avdelingsvise samlinger i regi av Fylkesmannen i Troms Regionvise møter med ordførere og rådmenn der kommunenes arbeid med Sjumilssteget var tema. Direktekontakt til kommunens rådmenn i forbindelse med gjennomføringen av kommuneanalysen. Tema på avdelingsvise samlinger i regi av Fylkesmannen i Troms Møter med frivillige organisasjoner, ungdommens fylkesråd…. Ikke nok med klart budskap på elt slikt møte. Ulike kulturer i kommunene og de må jobbes strategisk utenom fora der en formidler et ”stort” budskap. Nytter ikke å vente på kommunene – må drive en form for motivering, påvirkning….

Sjumilsstegskonferansen Målgruppe: Kommunens politiske og administrative ledelse. Fagpersoner i kommunene som jobber med barn og ungdom. Ungdom Frivillige organisasjoner Ulike foredrag og innspill for å få fram budskapet om satsing på tverrfaglighet og samhandling. Vise at det nytter gjennom gode eksempler. Møteplasser er viktig. Felles ståsted og har klart en effekt i forhold til å inspirere og få et faglig fundament for det arbeidet som gjøres. Sammen med de andre virkemidlene tror vi

For å få til forankring er det ikke noe at politiske og administrativ ledelse vet om et slikt prosjekt. De må også være aktivt med å støtte opp den kommunale organisasjonen. (Involvering) I organisasjoner av en viss størrelse (med inndelinger etter hierarkier, fag eller sektorer) handler forankring også om å definere ansvar for å få intensjoner omsatt i praksis, bl.a. ved å sørge for at basisorganisasjonen har tilstrekkelig evne og vilje i til å avsette eller bidra til at tilstrekkelige ressurser som personell, tid og økonomi er tilstede for å sikre gjennomføring av arbeidet.

- Erfaringer viser at kommuner som lykkes best med sin stedsutvikling har forankret arbeidet godt hos politisk og administrativ ledelse og i kommuneorganisasjonen for øvrig. Aller helst bør det være tverrpolitisk enighet om satsingen siden arbeidet vil gå over mange år og kreve kontinuitet uavhengig av politiske skifter i kommunen.  regjeringen om stedsutvikling

Å få til forankring er ikke en engangshappening, men et langsiktig kontinuerlig arbeid. Må være dialog som viser at utviklingen går i den retning som ligger i prosjektets mål. Blir derfor viktig å gi tilbakemeldinger begge veier i en organisasjon. Må vite at det nytter og får motivasjon til å fortsette! Vi har fortsatt med å nå ut til ulike fagmiljøer i kommunene og fortsatt med noen overordnede konferanser der vi møter både ledelse og fagmiljø.

Ordfører Barna selv Rådmann Foreldre Fagfolk Frivillige org. Statlige myndigheter Frivillige org.