Vurdering for læring UDF/AH 3. og 4.november 2010 Else Ravn

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ekstern skolevurdering Sandnes skole,
Advertisements

Skriftlig vurdering på barnetrinnet formål, bakgrunn, historikk
Nasjonal satsing på Vurdering for læring
Vurdering for læring.
Samarbeidsseminar om tvangsekteskap
Vurdering for læring Tema: Nøkkelen til vurdering på Vg2 og Vg3 frisør
Tema 6 VURDERING OG DOKUMENTASJON
A KSEPTERER DU HVA SOM HELST?. Hvor finner vi rettigheter?  Skolen på papiret finner vi i hovedsakelig i:  Opplæringslova  Opplæringslova har en forskrift.
Forslag til ny vurderingsforskrift
Individuell vurdering
Rådgiver Kjell A. Standal FAGOPPLÆRINGA FOR FRAMTIDEN - sett i lys av nye vurderingsbestemmelser i forskrift til opplæringsloven og privatskoleloven.
Lillehammer 25. September 2012
Fylkesmannens roller Sektormyndighet, veileder og pådriver Samordning
Kroppsøvingsdidaktikk
Hovedprinsipper i forslaget til endring av forskrift til opplæringsloven og forskrift til privatskoleloven Vurdering.
FORSKRIFTSENDRING Gjennomgang av sentrale deler av forskriften Konkrete eksempler på vurderingspraksis v/ lærere fra skolen.
Elevvurdering i Kunnskapsløftet
Om vurdering i vg skole ”Opplæringens mål er å ruste barn og unge til å møte livets oppgaver og mestre utfordringer sammen med andre” (Generell læreplan.
VURDERING.
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Nasjonal satsing på Vurdering for læring
Velkommen til Fylkesmannens fagsamling 29. og 30. oktober 2013.
MØTE FOR SKOLELEDERE TEMA: REKTOR OG SKOLELEDELSENS ROLLE I PEDAGOGISK UTVIKLINGSARBEID – MED UTGANGSPUNKT I VURDERING FOR LÆRING.
Individuell vurdering
Skolebesøk februar 2008 Forskrift Retningslinjer for lokalt gitt eksamen i Oppland fylkeskommune Hjelpemidler ved lokalt gitt og sentralt gitt eksamen.
1 Nye læreplaner – Noen utfordringer for lærerne Utdanningsforbundet 3. mai 2005 Stein Dankert Kolstø Institutt for fysikk og teknologi Universitetet i.
Dokumentasjon på at vurdering er gitt!
Vurdering – hva og hvorfor?
KUNNSKAPSLØFTET UNNEBERG SKOLE
HVA ER DET? Grethe Haldorsen
Individuell vurdering
Den videre satsingen på vurdering Samling i kvalitetssikringsnettverk - etterutdanning 2009/
Satsingen Vurdering for læring - hvordan kan UH bidra? Kvalitetssikringsnettverk etterutdanning UH Gardermoen 3. juni 2010 Hedda B. Huse, Anne Husby, Ida.
Vurdering; Hvem, hva hvorfor
Vurdering for læring.
Anne Stein Bankgata ungdomsskole Eksempler på vurdering i;
1 Vurdering som fremmer læring og utvikling Vurderingskonferanse Øystein Sandsdalen.
De ulike samtalene Videreutdanning 18.okt Grete Sevje Grete Sevje 1.
Lokal arbeidstidsavtale
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Velkommen til et nytt skoleår!
Vurdering i barnehage og skole Utdanningsforbundet Troms Nordreisa 1.feb
KUNNSKAPSLØFTET Rakel.K.Rohde Næss. Tradisjonelt syn på læring og undervisning Pensumstyrt Lærerstyrt undervisning fra kateteret Memorere,rette svar Læreren.
OM LÆREPLANER Hva er en læreplan Læreplaner og virkeligheten
Vurdering av og for læring Ida Large Regional konferanse Tønsberg
1 KUNNSKAPSLØFTET Strømstad Skoleledelsens oppgave med å videreutvikle lærernes vurderingskompetanse utfordringer i vurderingsarbeidet – videregående.
Tiltakspakke og prosjektet ”Bedre vurderingspraksis”
Liv M. Lassen og Nils Breilid
Om å undervise, tilrettelegge veilede, kartlegge, teste, prøve og vurdere elever i en læringsaktivitet Berit Bratholm:
Elev- og lærlingombudet i Nordland Regional elevrådskolering VURDERING.
MATEMATIKK Åmot ungdomsskole Erfaringer -Vurdering -Karakterer -Ulike mål -Hva kan hjemmet bidra med? -Oppgave fra prøve i matematikk 8. trinn.
Aust-Lofoten videregående skole1 RUNDSKRIV UDIR – Individuell vurdering i grunnskolen og videregående opplæring etter forskrift til opplæringslovens.
Om praksis - praksisplan og vurderingsrapport Samarbeids- og vurderingsmøte TOSBA/TOS Studieleder Vibeke Bjarnø 11. JANUAR 2016.
VURDERING Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Utviklingssamtalen og vurdering. Vurderingens oppgave: Å skape dissonans mellom nåværende ståsted og ønsket ståsted som oppleves som en positiv utilfredshet:
Sagt om utdanning….
Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Hole ungdomsskole Visjon: TRYGG, KREATIV OG UTVIKLENDE FOR ALLE.
Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Kurs for nye prøvenemndsmedlemmer perioden
Ny vri Kany, Lene og Mona.
Pedagogisk kafé Kuventræ skule.
Vurdering og undervisning
Utdanningssystemet sitt årshjul
Møte for foresatte til høstens 8.klassinger 2018
Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid
Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid
Ledelse av læringsprosessen
H ”På min skole får jeg tilbakemeldinger som gjør at jeg får lyst til å lære!” Hadde det vel ikke vært kjekt om alle elever på vår skole etter hvert satt.
Gjeldende regelverk om vurdering
Utskrift av presentasjonen:

Vurdering for læring UDF/AH 3. og 4.november 2010 Else Ravn

Vurdering – en viktig del av den profesjonelle yrkesutøvelsen Vurderingskompetanse henger tett sammen med profesjonell yrkesutøvelse Utvikle likere vurderingspraksis blant lærerne Sikre høy kvalitet på læringsarbeidet Gi lærerne større legitimitet Styrke profesjonen

Formålet med vurdering Fremme læring og utvikling av kompetanse Gi grunnlag for tilpasset opplæring Sikre nasjonal standard i opplæringa Fremme læring og utvikling av kompetanse hos elevene

Individvurdering i skolen – Utdanningsforbundets policydokument Vurderingsspørsmål må stå sentralt i den pedagogiske debatten på den enkelte skole Må diskutere faglig vurderingsgrunnlag og felles vurderingskriterier Vurderingskriteriene må presenteres for og drøftes med elevene

Underveisvurderingen må styrkes Informasjon og veiledning til elever og foreldre om elevenes læringsarbeid og læringsutbytte Tilbakemelding på faglig utvikling og læringsutbytte Motivasjon og hjelp i læringsarbeidet Egenvurdering Uttrykke grad av mestring Være tydelig på hva elevene mestrer

Sluttvurdering Oppnådd kompetanse Dokumentasjon og sertifisering Uttrykke grad av mestring i forhold til kompetansemålene Kvalitativ vurdering av den samlede sluttkompetansen

Måling av sosial kompetanse UDF går imot måling av sosial kompetanse ved for eksempel bruk av stegark Læreren skal ha dialog og samtale med elever og foreldre i lys av målene formålet for opplæringen i opplæringsloven, generell del av læreplanen og prinsipper for opplæringen.

God vurderingspraksis Sikres best ved å styrke lærernes vurderingskompetanse og skolenes vurderingskultur Nødvendig med et systematisk utviklingsarbeid for å få til et felles vurderingsgrunnlag Oppbygging av tolkningsfellesskap

Vurderingsforskriften Vurderingsbestemmelsene i forskrift til opplæringsloven regulerer vurderingsarbeidet i skolen Bruke profesjonelt skjønn Kommuner og fylkeskommuner bør være svært tilbakeholdne med å komme med pålegg om å ta i bruk bestemte vurderingsverktøy og vurderingsprosedyrer ut over det som følger av forskriften.  Hvordan bruke det lokale handlingsrommet?

Vurderingsforskriften Dagens forskrift har hensiktsmessige bestemmelser om dokumentasjon Eneste krav til dokumentasjon i forbindelse med underveisvurdering er at det skal kunne dokumenteres at vurdering er gitt Krav om å dokumentere at vurdering er gjennomført, ikke krav om å dokumentere innholdet i vurderingen

Muntlig vurdering En god del vurdering og veiledning av elevene kan med fordel skje muntlig i dialog mellom lærer og elev, blant annet i elevsamtale, og overfor større eller mindre grupper av elever. Oppsummering av undervisningen med fokus på hva en har lært Dekker kravet om at underveisvurdering skal gis løpende som rettledning til eleven

Muntlig vurdering Ensidig vekt på skriftliggjøring av vurderingsarbeidet og tidkrevende dokumentasjon vil føre til ytterligere byråkratisering av arbeidet til lærerne og gi liten tid til veiledning i det videre læringsarbeidet og til å planlegge tilpasset opplæring.

Byråkratisering av lærernes arbeid Tilbakemeldinger fra medlemmer og tillitsvalgte viser at lokale pålegg om dokumentasjon av vurdering øker belastningen på lærere og førskolelærere og tar fokus bort fra andre sider ved det pedagogiske arbeidet.

Lenker Udir-1-2010 Individuell vurdering i grunnskolen og videregående opplæring etter forskrift til opplæringsloven kapittel 3 Vurderingsforskriften kap.3 Vurdering for læring Brosjyre om vurdering – Udir www.udir.no/vurdering www.skolenettet.no/vurdering

Bærum kommune Halvårsvurderingen skal skille seg ut fra de ukentlige vurderingene eller tilbakemeldinger på prøver eleven har hatt. Det er ikke nødvendig å gjenta vurderinger elevene har fått underveis. Nå skal foreldrene og eleven få tilbakemelding på hva klassen har drevet med dette halvåret, og hva eleven har fått med seg i forhold til målene. Altså skiller halvårsvurderingen seg ut fra vurderingen lærerne gir underveis ved å være mer overordnet. Det er ikke mulig å gi et fullstendig utfylt halvårsvurderingsskjema felles for kommunen. Det vil variere fra skole til skole ut fra kompetansemål som prioriteres dette halvåret.

Summing… Dele erfaringer om vurderingsarbeidet i egen kommune og/eller på egen arbeidsplass. På hvilken måte trekkes dere som tillitsvalgte inn i arbeidet med utvikling av vurderingskompetanse?