Tekstutvikling.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Skjønnlitterær fortelling
Advertisements

Vi har to typer tekster i fagplanen i norsk.
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Hva sier den nye læreplanen i norsk (K06) om skriveopplæring?
Stimulere situasjonsuavhengig kommunikasjon i barnehagen
Barn som pårørende - i fastlegenes smågruppemøte.
Verbal a) Form Verbalet blir dannet av verbene i setningen.
Syntaktisk utvikling Syntaktisk utvikling handler om hvordan barn lærer seg å stille ord sammen til større innholdsmessige enheter som setningsledd og.
Stilistikk 4 En setning En ytring.
Skriftspråkstimulering og barnelyrikk
Bønn Uke 42.
EPISK DIKTNING inkl novelle
Eventyr som litterær sjanger
Etiske modeller - hva er det?
Kommaregel 2 Vi setter komma etter en leddsetning som står først i en helsetning.
ZIPPYS VENNER Et program fra Organisasjonen Voksne for Barn.
Roman- og novelleanalyse
6-åringen forteller eventyr
Muntlig eksamen i historie Del 2 – fagsamtalen
Muntlig eksamen i Historie og filosofi Del 2 – fagsamtalen
Morfologi.
Morfologi.
Tekstmestring, leseutvikling og skrive- og lesevansker
Del 1: Språktilegnelse – det tidlige samspillet og språket i bruk
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Modell for analyse av elevtekster
Om å skrive om litterære tekster
Forskjeller på tale og skrift
Å samtale så barn lytter, og snakker Haldor Øvreeide
”Den viktigste av alle pedagogiske oppgaver er å formidle til barn og unge at de stadig er i utvikling, slik at de får tillit til egne evner.” Kilde:
Bokpresentasjon Oslo.
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Kapittel 2: Episk diktning
Skriftspråksutvikling Anne Høigårds kapittel 8 Fra toårsalderen med høytlesing Skriftspråksutviklinga følger Søderberghs firepunkts oppsett (4 prinsipper):
Essay er en skriftlig sjanger.
Problemstilling Frode Svartdal UtTø H-2007.
Kpt. 2 «Handling og tilstand»
Sundvolden – ”Hvordan gjør vi det – kommunikasjon på tvers av kulturer” - Utenlandske innsatte – ”utenlandske” - Hva er kommunikasjon? - Hvordan.
Språk og leseplan 6.trinn Innlandet skole
Språk og leseplan 7.trinn Innlandet skole
Litterære virkemidler
Lek og Læring i barnehagen
EXFAC03-MVIT Tegn-tenkning om kommunikasjon. Kommunikasjonen snakker oss Ingen trafikk uten trafikkregler.
Hva kjennetegner en tekst? (Berge: Skolestilen som genre,1988)
Toddlergeometri Hva er det ?.
Undervisningsforløpets dramaturgi/struktur Strategisk og situasjonsbestemt ledelse.
Sammenheng i tekst Trinnforelesning A
Elevtekster Trinnforelesning A
ORD??? Hvorfor skal vi drive med dette ’a, lærer????
Tekstlingvistikk Astrid Granly
Labov og Waletzky Narrativ analysis
Prosessorientert skrivepedagogikk Astrid Granly
Fra kontekstavhengig til kontekstuavhengig språkbruk
Tekstlingvistikk Astrid Granly
Veiledning og kommunikasjonsteori
Elevtekster LUT
INTRO GRAMMATIKK A1A/B
Problemløsning.
Prinsipper for arbeid i lærergruppene Levanger 20. – 21. april 2006 Torunn Tinnesand lp-modellen læringsmiljø og pedagogisk analyse.
Kapittel 7 Analyse Å analysere noveller SG- design/Fotolia.
Oppstart oppstart. Hva er matematikk for små barn? Barn er opptatt av og nysgjerrige på det meste, også på matematikk. Størrelser, alder, former, tall.
Muntlig kommunikasjon 2. Tre appellformer Appellform – hvordan du appellerer til mottakeren for å få fram ditt budskap og overbevise mottakeren. Greske.
Sammenheng i tekst Stilistikk 20/ Hva er en tekst? Den består av språklige elementer som er knyttet til hverandre. Den utgjør en avsluttet innholdsmessig.
Tekstlingvistikk LUT Hva er tekstlingvistikk? Den delen av grammatikken som sier oss noe om hvordan tekster henger sammen og gir mening. Handler.
A1a: Sammenheng i tekst Hva en tekstlingvistikk? Den delen av grammatikken som sier oss noe om hvordan tekster henger sammen og gir mening.
Saktekster Skriving i norskfaget. Kompetansemål fra læreplanen skrive ulike typer tekster etter mønster av eksempeltekster og andre kilder gjenkjenne.
Les læringsutbyttene i Kommunikasjon og samhandling
Vurderingskriterier enkel versjon
Basis Lesing Panorama Vg1 Læreplanmål:
SG- design/Fotolia Kapittel 7 Analyse Å analysere noveller.
Utskrift av presentasjonen:

Tekstutvikling

Hva kjennetegner en tekst? En tekst må ha en begynnelse og en slutt En tekst består av to eller flere betydningsenheter Det må være et eller annet samband mellom betydningsenhetene Teksten må ha en makrostruktur, en rød tråd, et overordna tema og formål. (Berge: Skolestilen som genre,1988)

Hva kjennetegner en tekst 2 Høigård knytter tekst mot begrepet sammenheng: Det må være en språklig sammenheng på tekstens mikronivå (ord og setninger) og en innholdsmessig sammenheng mellom de enkelte delene av teksten.

Er dette en tekst? Har fortellingen språklig sammenheng? Er det en innholdsmessig sammenheng?

Egosentrisk språk Er dette et eksempel på egosentrisk språk? (Høigård s.79 og 139)

Begrepet desentrering ”Å være gjest i den andres sinn” (Ragnar Rommetveit) Utvikling fra en jeg- sentrert til en mottakersentrert språkbruk Piaget mener det er først i åtteårsalderen at barn for alvor har evnen til å desentrere

begrepene tekstmestring, kommunikativ monolog og tekstkompetanse Et barn mestrer en tekst når det kan fortelle noe i sammenheng på en slik måte at en tilhører som ikke kjenner innholdet fra før, forstår uten å kjenne innholdet. Skjelbred kaller en slik tekst en kommunikativ monolog   I begrepet tekstkompetanse ligger også sjangerkompetanse

sentrale ferdigheter for tekstmestring Kunne bruke språket situasjonsuavhengig Frigjøre seg fra her-og-nå-situasjonen (dekontekstualisere) Ta mottakerens perspektiv (mottakerbevissthet) Evne til å desentrere Greie seg uten dialogstøtte Utvikling fra dialog til monolog Kunne bruke regler for tekstbinding

Tekstbindingsregler

Finn tekstband Referentkopling Setningskopling Grammatisk: Leksikalsk noen – jeg – vi Leksikalsk troll –redd skogen – skogen redde –redd skogen – natursti Setningskopling Additivkopling Adversativkopling

Finn tekstband Referentkopling Setningskopling Grammatisk: Leksikalsk tråle (trollet) – så (som) Leksikalsk Finæn - finæn Tråle –tråle Tryne –tryne Vase –vase Setningskopling Fortellingen består sannsynligvis bare av en helsetning. Det er mulig å tolke ”så” som sekvens-kopling, men da må vi underforstå agens (dvs trollet): Så gikk trollet osv

Hvordan kan voksne stimulere utviklingen av barnas fortellerkompetanse? Ragnhild Söderbergh skiller mellom tre måter å snakke med små barn på: handlingsakkompagnerende samtale handlingsoppsummerende samtale handlingsplanleggende samtale

Kjennetegn ved fortellingen som sjanger Kronologi: tid er det strukturerende prinsippet Der-og-da-perspektiv: Avstand mellom fortellertidspunktet og handlingene det fortelles om Tredelt oppbygning: vanligvis en åpning, en midtdel og en slutt (Skjelbred s.164)

Hvorfor er fortellingen grunnleggende i mennesklig kommunikasjon Erkjennelseskategori: Gjennom fortellingene forstår vi oss selv og verden (Skjelbred side 167)

Refererende fortellinger Refererende fortellinger er kjennetegnet ved : dagligdagse hendelser kronologisk rekkefølge bed-to-bed-story flat struktur uten høydepunkt ”og så og så”-struktur

Egentlige fortellinger Egentlig fortellinger er kjennetegnet ved: et brudd,, noe uvanlig, ei underliggjøring stigende struktur mot ett ( eller flere høydepunkt) ”allmenngjøring”