Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kommaregel 2 Vi setter komma etter en leddsetning som står først i en helsetning.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kommaregel 2 Vi setter komma etter en leddsetning som står først i en helsetning."— Utskrift av presentasjonen:

1 Kommaregel 2 Vi setter komma etter en leddsetning som står først i en helsetning.

2 Verbal Verbalet i en setning forteller hva noen gjør, eller hva som skjer, og inneholder ord fra ordklassen verb. Verb uttrykker altså handling. Verbalet er den eneste leddtypen som er med i alle setninger. Et verbal kan være enkelt eller sammensatt. Jeg kommer i dag. (Enkelt verbal) Kattene har ikke sunget i dag. (Sammensatt verbal)

3 Subjekt Subjektet er den, det eller de som utfører handlingen i en setning. Til vanlig kommer subjektet rett foran eller rett etter verbalet. Du finner subjektet ved å spørre med hvem eller hva + verbalet. Nedenfor: Hvem synger? Eksempel: Lene synger.

4 Hva er en setning? En setning inneholder til vanlig et subjekt og et verbal. Eksempel: Gråter er verbalet fordi dette er verbet i setningen. Subjekt Verbal Per gråter.

5 Leddsetning Leddsetning er setninger som ikke gir mening om de står alene. En leddsetning står som ledd, eller som deler av ledd, i andre setninger. I eksemplene nedenfor er leddsetningene uthevet med grønn og rød farge. Lillebror sov da Kari kom hjem. Da Per kom hjem, sov Kari. Per sa at Kari lo da han datt. Om du snakker sant, tviler jeg på. Fordi du snart er ferdig med leksene, kan du lage middag.

6 Vi setter komma etter en leddsetning som står først i en helsetning.
Kommaregelen: Vi setter komma etter en leddsetning som står først i en helsetning. Eksempler: Når rådyret får mat, kommer det ofte på besøk. Da rådyret hadde spist, gikk det tilbake til skogen. Hvis du er snill mot dyrene, kan du få mange fine naturopplevelser. Dersom du griner, får du juling. Griner du, får du juling. Jo mer du øver, jo flinkere kan du bli. Jeg så at du kom, og gjemte meg. Jeg sa at siden det var for kaldt, kunne hun holde seg inne. Hva du enn finner på, må du ikke gå alene over Besseggen etter mørkets frembrudd.

7 Tips Det skal ikke være komma når en setning begynner med ved å eller for å. Disse ordene innleder ikke leddsetninger. Eksempler: For å komme hjem må du ta bussen. Ved å bruke hjelm tar du vare på hodet ditt.


Laste ned ppt "Kommaregel 2 Vi setter komma etter en leddsetning som står først i en helsetning."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google