Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Vi har to typer tekster i fagplanen i norsk.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Vi har to typer tekster i fagplanen i norsk."— Utskrift av presentasjonen:

1 Vi har to typer tekster i fagplanen i norsk.
1: Saktekster (Eksempler: Artikkel, foredrag, intervju, brev, søknad, referat, rapport, kåseri.) 2: Skjønnlitteratur (Diktning og fortellinger: Helt eller delvis oppdiktet.) (Eksempler: Eventyr, sagn, myter, noveller, romaner, lyrikk(dikt), skuespill.) I tillegg har vi : 3: Sammensatte tekster = ord, bilde og lyd (Eksempler: Reklame, bilder, tegneserier, nettsider, film, avis, musikkvideo.)

2 Sammensatte tekster En sammensatt tekst består av flere elementer som:
Bilde Lyd. Disse elementene (delene)skaper mening på ulike måter.

3 Hva er sammensatt tekst?
Vi kaller det sammensatte tekster når ord, bilde og lyd opptrer sammen. Eksempel på sammensatt tekst finner vi i /på: Internett (Web sider) Musikkvideoer Tegneserier Reklame Aviser og blader Film

4 Reklame (http://www.reklamefilmer.com/ )
Reklame som et eksempel på en sammensatt tekst: Når en vare skal selges, skal reklamen: skape oppmerksomhet om produktet skape interesse for produktet gi deg behov for å eie produktet få deg til å handle - altså få deg til å bruke penger (Kilde: Hva er reklame? [Reklame: fra latin reklamare, som betyr å rope ut, stadig gjenta].

5 Musikkvideo – en sammensatt tekst
En sammensatt tekst inneholder flere ulike uttrykksmåter. Musikkvideoen for eksempel kombinerer gjerne bilder, dans, musikk og ord. De forskjellige uttrykksmåtene virker sammen og skaper en helhet. Det er litt på samme måten som når vi lager en matrett: Den ferdige retten er mer enn summen av ingrediensene.

6 Tekst og bilde Appell til hode og hjerte
Fotografier og musikk er ofte velegnede til å engasjere følelsene våre. I eksemplet ser vi et fotografi som appellerer sterkt til følelsene. Mange kjenner et tydelig ubehag i møte med slike bilder. Den skriftlige teksten skal hjelpe oss til å omsette følelsene til handling. Ordene informerer om hva vi kan gjøre for å hjelpe mennesker som opplever tortur. (Kilde:

7 Tegneserie En sammensatt tekst
Tegneserien er en sjanger som kombinerer bilde og tekst for å fortelle en historie. Det fins også noen få tegneserier som består av bare bilder. Tegneserien har utviklet seg i samspill med andre mediesjangrer (medietyper) som film og TV.

8 Tegneserien forteller en historie..
Siden du snakker om det, jeg har også lurt på det? Hvorfor rydder jeg opp etter deg dag etter dag? Hvorfor, hvorfor, hvorfor?

9 Bilder i sammensatt tekster
En egen form for kommunikasjon Den som lager et bilde, vil uttrykke (si) og formidle noe. Og den som ser på et bilde, må tolke det han ser. Bilder er en form for kommunikasjon som har sitt eget språk. (Kommunikasjon = meddele, snakke sammen)

10 forlokkende langt borte…
Bilder forteller ...men på en annen måte enn ord. Kjenner du dette bildet? Det viser en scene fra et norsk eventyr. Hvem er personen som står med ryggen til betrakteren? Og hva er det han ser? Bildet er malt av den norske kunstneren Theodor Kittelsen (1857–1914). Tittelen på bildet er Soria Moria slott, etter eventyret med samme navn. Bildet viser Askeladden idet han får øye på slottet som ligger og lyser i det fjerne. Der bor prinsessen han gjerne vil ha... Askeladden, han ser noe forlokkende langt borte…

11 Balanse i bilder Med balanse mener vi fordelingen av de enkelte elementene på bildeflaten. Symmetrisk balanse Elementene er fordelt omtrent likt på venstre og høyre bildehalvdel. Det gylne snitt Det gylne snitt er en spesiell form for asymmetrisk balanse. Når vi deler opp en firkantet flate i tre like deler både vannrett og loddrett, vil delelinjene ligge omtrent i det gylne snitt. De beste fokuspunktene finner vi der linjene krysser hverandre, og det er der kunstneren gjerne plasserer viktige elementer.


Laste ned ppt "Vi har to typer tekster i fagplanen i norsk."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google