Lunner Skolefaglig rådgiver Velkommen til UNGDOMSRÅD!

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Arbeidsmiljøutvalget (AMU)
Advertisements

Fra Arbeidsprogram til Årsmelding
Hvem skal bestemme?.
Minoritetsspråklige søkere
MEDLEM AV SKOLENS SAMARBEIDSUTVALG
Samarbeid mellom barnehage og barneverntjeneste
Hvem styrer i kommunen?.
Opplæring for representanter i skolemiljøutvalget
Velkommen til Ungdomstinget i Oslo Bispedømme
Engebråten skole 2008/09 Skrevet av Cathrine Juul
NESOs Formannskole klasse / 2014
GÁIVUONA SUOHKAN – KÅFJORD KOMMUNE
Barn og unges rett til deltakelse
Motivasjon og begeistring. Foreldre er viktige i skolen
Rita Lucia Endresen. Medlem NFU´s Landsstyre Den første person med utviklingshemming som er medlem i Landsstyret i egen organisasjon.
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år
Hva skal et styre gjøre av arbeidsoppgaver?
8 Det politiske systemet i Norge
Hvorfor FRIBU FRIBUs visjon: ”Vi bygger åpne fellesskap der barn og unge blir sett, møter Jesus og utrustes til å leve som hans etterfølgere” FRIBU = FRIkirkens.
Ved Svein Helland Sivertsen SLT- koordinator
Teamarbeid ved Avdeling for IT: Utarbeidelse av handlingsplaner Jan Høiberg Personalseminar, Hydra,
FAU Møte 3. september 2013 Velkommen Registrering ved døren.
Bufdirkonferansen Før – stue bort - På høy tid at barna selv blir spurt ”Jeg har satt meg fore å endre på at voksne diskuterer hva som er best.
UNGDOMSKONFERANSEN 2007 ÅPENT TEMA. 1.Kollektivtransport / samferdsel Kollektivtransport: Mål: –Videreutvikle tilbringertjenesten i hele fylket - snarest.
Cafédialog – elevmedvirkning
Elevråd er makt Elevrådet er elevenes viktigste organ i skoledemokratiet Elevene har tillit til tillitselevene Tillitselevene fremmer elevenes interesser.
Arbeidsseminar om elevmedvirkning ELEVUNDERSØKELSEN Slik følger vi opp resultatene på Lambertseter videregående skole.
Styret – hjertet i foreningen
Alternative ledelsesformer ved HIN Per J. Nicklasson.
Lærlingordningen i Stavanger
9 Politikk – noe for meg?. Stemme ved valg Frie politiske valg er et av de viktigste kjennetegnene på et demokrati. Ved å delta ved valg stemmer vi på.
Gjennomføring av unge&rus Nordseter skole 2008/09 Lena Bjørnsen Hoff.
Hundsund ungdomsskole
LOBBYVIRKSOMHET Hvordan få gjennomslag for våre meninger og standpunkter hos politikere? Jon G. Olsen Styreleder VOFO-Akershus Daglig leder Akershus musikkråd.
Orientering om eksamensperioden, klageadgang og russtid
1 Skoledirektøren i Kristiansand 2004 Skolens styre.
VIP Introduksjon til nye kontaktlærere. Undersøkelser viser at Unge ønsker mer kunnskap om psykisk helse og at opplæringen skal foregå på skolen. Elever.
Foreldremøte 7.trinn 2011 Rektor Merete Eskelund
FAU - Lysarkene ligger på MEDLEM AV FAU - HVA NÅ? - Hva gjør FAU? - Hvordan jobber FAU? - Hvorfor har vi FAU? Alle foreldre som.
NIFS LOV OM IDRETTSRÅD I ALLE KOMMUNER MED MER ENN TRE IDRETTSLAG SKAL DET VÆRE IDRETTSRÅD FOR IDRETTSLAG SOM ER MEDLEM I NIF. (NIFS LOV § 8) Idrettsrådet.
VÅRT LOKALSAMFUNN En oppdagelsesferd på samspill mellom mennesker, næringsliv og offentlige tjenester i et lokalsamfunn.
11.00 –11.10 Innledning  Velkommen ved Hedda Bondehagen og Oda Lien. Begge tidligere representanter i elevrådet ved Hov og valgte medlemmer i ungdomsrådet.
Vergesamling 3. april 2014, Haugesund
Cafédialog – elevmedvirkning
Motivasjon = Begeistring Tillitsvalgte foreldre er viktige i skolen!
Veileder for risikovurdering
(atg-nettverk nov-2011) –Årsmøte i Utdanningsforbundet Bergen mars Det deltar 111 delegater. –Årsmøtet er den viktigste arenaen for å være.
Dokumentasjonsdag Torsdag 17.mars :00 – 15:00 Oppsummering fra gruppearbeid.
Idrettsrådets ansvar og rolle
Samlinger november 2014 Før inntaket 2015/16 Søknadsfrist 1.februar Meldingsskjema 1.mars Spesialundervisning.
Folkehelseplan (kommunedelplan) for Aurskog-Høland kommune
Informasjon om videregående opplæring Tirsdag 8. nov Magnus Hugdahl, rådgiver Vikhammer ungdomsskole.
Velkommen til Tastarustå skole
IMDi Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Gjøvik
Frittstående kurs Vi gjennomfører årsmøtet Robert Olsvik.
Kurs for valgfunksjonærer
Utdanningsvalg for skoleåret 2015 –
MOT v/Sandnessjøen videregående skole. Dette er MOT: MOT er en ideell organisasjon som har livet til ungdom i sentrum MOT bevisstgjør ungdom til å ta.
Startmøte Veilederutdanning Hva er et startmøte? Et møte der det gjennomføres en prosess med styret og mange ressurspersoner i klubben.
Dialogverksted [Sett inn navn på arbeidsplassen og dato]
Involvering av barn og unge. Hva er involvering? 15. november 2012 Ikke informasjon – bare en forutsetning for å få til involvering Se Forstå Akseptere.
UNGE OG RUS - AUSK. ALTA UNGDOMSSKOLE Alta ungdomsskole har pr. dato ca. 475 elever og ca. 70 ansatte Skolen består av 17 klasser (inneværende år 6 klasser.
Levanger ungdomsskole og FAU inviterer til temamøte for elever og foreldre Tema fra skolen – aktuelt for hvert trinn Pause, salg av kaffe og kaker.
Velkommen til Tastarustå skole Foreldremøte nye 8.trinn Fellesskap, Aktivitet og Glede Rustå for livet.
Samarbeid og medbestemmelse Samling: Godt samarbeid. Målgruppe: partene, øverste ledelse og tillitsvalgte Opplæringsmateriale.
Velkommen til FAU Sammen skal vi: Jobbe for et godt skolemiljø Ta initiativ til sosiale aktiviteter for elevene Informere og høre alle foreldre om aktuelle.
Velkommen til FAU - møte
Norsk skole.
Hva jobbet vi med i går? Kommunen i systemet Rollene og spilleregler
Den lovgivende makten i Norge
Utskrift av presentasjonen:

Lunner Skolefaglig rådgiver Velkommen til UNGDOMSRÅD!

Lunner Skolefaglig rådgiver DEMOKRATI (MEDBESTEMMELSE)  Barn og unge skal:  bli hørt i saker som er viktig for dem og samfunnet de lever i  ha mulighet til å prioritere tiltak og fordele penger til tiltak som vedrører dem  bli kjent med demokratiske prosesser ( dvs. hvordan beslutninger i samfunnet tas)  motiveres til politisk arbeid senere i livet

Lunner Skolefaglig rådgiver Hvem kan sitte i ungdomsrådet? Medlemmene må :  bo i Lunner kommune  være mellom 12 og 19 år Det er en fordel om man er interessert i hva som skjer i samfunnet rundt oss

Lunner Skolefaglig rådgiver Hvor mange sitter i ungdomsrådet?  En fra hvert årstrinn på ungdomsskolene  velges for ett år om gangen  Elevrådsleder fra hver ungdomsskole  En fra 6. og en fra 7. trinn på Harestua og Grua, + elevrådsleder på skolene.  2 fra 6. og 2 fra 7. trinn på Lunner barneskole, + elevrådsleder.  velges for 2 år i 6. Klasse  stemmerett først som 7. klassing.

Lunner Skolefaglig rådgiver Hvor mange sitter i ungdomsrådet? (forts.)  En representant fra hver av avdelingene på Hadeland videregående skole.  Totalt 22 representanter.  Av disse har 18 stemmerett.

Lunner Skolefaglig rådgiver MØTER  Det er møter 4 ganger i året  Høst – møte 1:  Kurs i ungdomsrådsarbeid  Valg av leder og nestleder  Valg til Ungdommens fylkesting – 2. hvert år  Vinter  Møte 2 - før jul: Arbeidsmøte, plansaker/høringsuttalelser  Møte 3 - etter jul: Fordeling av midler(penger)  Vår – møte 4:  Arbeidsmøte, plansaker/høringsuttalelser

Lunner Skolefaglig rådgiver Til de 2 arbeidsmøtene er det viktig at dere: Melder opp saker til ungdomsrådet som dere ønsker å få behandlet til en av de under:  lederen av ungdomsrådet  ungdomsrådets sekretær  koordinator for ungdomsrådet  barn- og unges representant  politisk ansvarlige

Lunner Skolefaglig rådgiver Forbered dere godt i forhold til sakene  Sakene skal behandles i elevrådet ved skolen  Sakene kan også behandles i klasserådet  For å skape et godt ungdomsråd må du delta aktivt ved å ta med:  innspill  spørsmål  Delta aktivt i gruppearbeidene under ungdomsrådsmøtene

Lunner Skolefaglig rådgiver Gjør vi dette arbeidet godt, får vi et levende ungdomsråd som de voksne tar på alvor.

Lunner Skolefaglig rådgiver HVORDAN FOREGÅR ET MØTE  Faste medlemmer vil få tilsendt papirer ca. to uker før møtet  Kontaktlærer skriver ut papirene via Lunner kommunes hjemmeside og forbereder/tar opp sakene i elevrådet ved den enkelte skole  Møtene foregår i Lunner rådhus, kommunestyresalen  Lederen av ungdomsrådet orienterer om saker som det er viktig at dere kjenner til.

Lunner Skolefaglig rådgiver Så settes møtet:  Sak for sak blir tatt opp…….  Det orienteres fra lederen eller de voksne i støtteapparatet  Så gis det tid til spørsmål, diskusjoner  I noen saker kan det være nyttig med gruppearbeid  Dette gjelder særlig når det skal arbeides med planer og høringsuttalelser

Lunner Skolefaglig rådgiver Fortsettelse: Så settes møtet:  Når dette er ferdig, skal det stemmes  De som er enige, forholder seg i ro  De som er uenige, viser stemmetegn ved å rekke opp hånden.  Sekretæren noteter resultatet av avstemmingen, og fører det i møteprotokollen

Lunner Skolefaglig rådgiver Hvordan gjennomføres et valg?  Den som har lyst til å stille til valg, gir beskjed til lederen om dette i forkant av møtet.  Da vil lederen fremme kandidaten  Ellers kan andre fra salen foreslå en kandidat til valg, det er best at man har spurt personen først om han/hun vil.

Lunner Skolefaglig rådgiver Fortsettelse: Hvordan gjennomføres et valg?  Ved et valg som går på person, kan man kreve skriftlig avstemming.  Da vil først alle kandidatene få mulighet til å presentere seg og fortelle hvorfor de ønsker å stille til valg.  Deretter får alle en lapp der de skriver navnet på den de ønsker å stemme på.  Dette samles inn, og den/de som har flest stemmer blir valgt

Lunner Skolefaglig rådgiver Fortsettelse: Hvordan gjennomføre et valg?  Dersom det er et valg mellom to personer, er det også mulig med skriftlig avstemming om noen ønsker det.  Men mest vanlig er det imidlertid at lederen ber forsamlingen stemme ved at noen forholder seg i ro mens andre viser stemmetegn

Lunner Skolefaglig rådgiver Hvordan søkes det om midler?  Det skal fordeles midler hvert år i første møte etter jul.  Skolene og lag og organisasjoner kan søke om midler til fellesskapets beste  Skolen: Klassene tar saken opp i klasseråd. Der kan alle elever komme med ideer og forslag.  Klassen bør bli enig om en eller to saker som tas med til skolens elevrådet.

Lunner Skolefaglig rådgiver Hvordan søkes det om midler fortsetter.  Elevrådet diskuterer forslagene fra klassene og foretar en sortering og et valg.  Elevrådet utarbeider en søknad som sendes til ungdomsrådet i Lunner kommune 1 mnd. før behandling.  Søknaden må ha med et kostnadsoverslag og en gjennomføringsplan.

Lunner Skolefaglig rådgiver Hvordan søkes det om midler fortsetter.  Ungdomsrådets støtteapparat utarbeider en samlet liste over alle søknadene som har kommet inn. Denne sendes ut til representantene 14 dager før møtet.  Skolene møter forberedt ved å ta standpunkt til listen.

Lunner Skolefaglig rådgiver Hvordan søkes det om midler fortsetter.  På møtet i ungdomsrådet presenterer alle skolene sine saker. Sakene fra lag og organisasjoner presenteres også.  Det blir satt av tid til gruppeprosesser før avstemming.  Fordeling av pengene gjøres ved skriftlig avstemming

Lunner Skolefaglig rådgiver Hva gjøres når skolen har fått midler  Tiltak som får midler iverksettes så raskt som mulig  Det utarbeides en rapport som dokumenterer bruk av midlene.  Rapporten sendes Ungdomsrådets støtteapparat.