Helse i Plan - koblinger til uu? Pilotfylker Gardermoen 12. juni 2009 Seniorrådgiver Asle Moltumyr Helsedirektoratet.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kompetanseprogram for fylker og kommuner om uu Et samarbeid mellom Husbanken, BE, Deltasenteret, MD, KRD og KS.
Advertisements

Ny lov om folkehelsearbeid
Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
Fagforbundets barneby i Angola er åpnet
Ny plan- og bygningslov og nye muligheter for uu-arbeidet
Helse i Plan Bruk av kommuneplan som verktøy i folkehelsearbeidet
Kommunal planstrategi.
Skoleeiere og skoleledere skal kunne kombinere elementer fra temaene* i videre planlegging og ledelse av utviklingsarbeidet i egen organisasjon. * Evalueringen.
1 Diverse orienteringer - utviklingsarbeid Quality Airport Hotel Gardermoen februar 2011.
- Hvordan bidra til helsefremmende samfunnsutvikling i kommunene?
LEVEKÅRSDIMENSJONEN I PASIENTFORLØPET
Storskala utbredelse av elektronisk meldingsutveksling i helsetjenesten Prosjekt FUNNKe region nord Gerd Ersdal, medisinsk.
Universell utforming og folkehelse. Helse i plan som verktøy •Femårig utprøvingsprosjekt i samarbeid mellom MD og Sosial og helsedirektoratet –oppfølging.
Folkehelse i Plan 29. august 2007 Lillehammer INTRODUKSJON TIL DRØFTING Asle Moltumyr HOD/MD/SHdir.
Helse i Plan. Bruk av kommuneplan som verktøy i folkehelsearbeidet 11. april 2008 Tromsø INTRODUKSJON TIL DRØFTING Asle Moltumyr HOD/MD/SHdir.
Kommunes overordnede arealpolitikk/ utfordringer/ strategier
Lov om spesialisthelsetjenesten m.m.
Universell utforming i friluftsområdene 5. og 6. Juni 2012; Istindportalen og Bardufosstun Universell utforming i friluftsområdene 5. og 6. Juni 2012;
Storskala utbredelse av elektronisk meldingsutveksling i helsetjenesten Prosjekt FUNNKe region nord Gerd Ersdal, medisinsk.
Samspill mellom de nye plantypene
TNS gallup Ledende helsesøstre: Skolehelsetjenesten i grunnskolen og videregående Landsomfattende kommuneundersøkelse september 2003 Seniorrådgiver Bjarne.
Nye rammebetingelser for folkehelsearbeidet Samling for folkehelsekoordinatorer/HEFO koordinatorer 13.april 2010 Kjetil Drangsholt Seniorrådgiver Regionalutviklingsenheten.
Bruk av ulike plantyper og utredninger
Utvikle standardisert analyse og kunnskapsbase Et samarbeid mellom Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Helseforetaket i Nord-Trøndelag og Fylkeskommunen i Nord-Trøndelag.
Universell Utforming – regional samling Velkommen til Oslo
Ny handlingsplan Bakgrunn Nye lover FN Konvensjonen.
Gruppeoppgave Uu-pilotfylkeordningen fra 2009 Oppgave 1: Uu-pilotfylkeordningen 1.Gi innspill til forventninger, kriterier, mv. for et uu-pilotfylke.
Veien videre 16 pilotkommuner og 1 ressurskommune Visjon om at pilotkommuner for UU gir lokalsamfunn med god tilgjengelighet, likeverd, deltaking og valgfrihet.
Ny plandel i plan- og bygningsloven. 2 Miljøverndepartementet februar 2008 Ny plandel i PBL Ny plandel av plan og bygningsloven Lovforslaget lagt fram.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef.
Pilotfylkesamling Innledning Gardermoen 11. juni 2009 Einar Lund, Miljøverndepartementet.
Hva skjer akkurat nå? Ny organisering i Sosial-, helse- og barnevernsavdelingen hos Fylkesmannen Embetsoppdraget/samhandling. Familieveiviserprosjektet.
Klima- og bærekraftstrategier i DK Status Framtidens Byer – 4 departementer, 13 bykommuner – intensjonavtale : Areal og transport Stasjonær energi.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Storskala utbredelse av elektronisk meldingsutveksling i helsetjenesten Prosjekt FUNNKe region nord Gerd Ersdal, medisinsk.
Veien videre med Ung:leder prosjektet? Hva Hva skjer i 2012 sentralt? - Søknad inne hos Gjensidigestiftelsen om 3 nye år med støtte - Vi ønsker å starte.
HORDALAND MUSIKKRÅD Konferanse for lokale musikkråd Bergen, 12. – 13. mars 2010.
Folkehelsearbeid i Lier kommune
FOLKEHELSE OG PLAN FOLKEHELSEPARTNERSKAPET TRYSIL 12. OG 13. FEBRUAR 2009.
Aktørenes roller i planprosessene
Kommunal- og moderniseringsdepartementet Norsk mal: Startside ALTERNATIV A Tips for engelsk mal velg KMD mal ENG under ”oppsett”. Strandsoneforvaltning.
Organisasjons-struktur
Klikk for å legge inn navn / epost / telefon Folkehelsetilsynet i Oslo og Akershus 2014 Møte for ledende helsesøstre og kommunejordmødre i Akershus
Tariffkonferanse i Larvik 10. juni 2010 Nytt fra KS.
VS2010 Verdiskaping bedriftsutvikling gjennom bred medvirkning Programkoordinator Anne Marit Skulberg Norges forskningsråd.
VALGFORUM MEDLEMSFORUM FOR VALGADMINISTRASJONEN I KOMMUNENE OG FYLKESKOMMUNENE.
Ungdomstrinn i utvikling 1. samling i pulje 4 for skoleeiere og skoleledere Internett:
Medvirker partnerskapsmodellen til mobilisering og folkehelsearbeid? Marte Hanche-Dalseth Folkehelsekonferanse, Alta
Ny planlov, nye muligheter Morten Strand, spesialrådgiver i KS.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Foto: Bjørn Erik Olsen Kommunal planstrategi Tim Chr. Tomkins-Moseng Dato Plannettverk Salten.
Kommuneplanen – samfunnsdel og økonomi
KS 10 råd 10 RÅD FOR ET VELFUNGERENDE OG EFFEKTIVT PLANSYSTEM
Kommunal planlegging.
Læringsnettverk for kommuner
Leppefiskstatistikk Tove Aasheim, Statistikkavdelingen
Nytt fra opptakskontoret
Effektiv kommunal planlegging Oversiktlig plansystem med klar arbeidsdeling mellom plannivåene og plantypene Rådmannen må se kommunal planstrategi.
Bærekraftig samfunnsutvikling
Årlig publisering av de enkelte fylkers prognoser for demografiske variable innenfor områdene befolkning, bolig og arbeidsliv.
Tips, råd og verktøy til kommunenes planstrategier
Bærekraftig samfunnsutvikling
Uføretrygd 2. kvartal // Eli Sektnan og Geir Arntzen.
Ny tilskuddsordning for fagskoleutdanning
Læringsnettverk for kommuner
Ungdata i folkehelsearbeidet i Vestfold
Ved fylkeslege Petter Schou
Delprosjekt 2 – Rapport – Planprosess
Utskrift av presentasjonen:

Helse i Plan - koblinger til uu? Pilotfylker Gardermoen 12. juni 2009 Seniorrådgiver Asle Moltumyr Helsedirektoratet

Innlegg. Disposisjon • Rask oversikt over fylker og kommuner som deltar i utprøvingsarbeidet. Helse i Plan. • Hvordan bruker vi ny plan - og bygningslov? • Regionalt nivå: Oppgaver og roller • Utdanning • Erfaringer etter 4 års utprøving • Utfordringer framover

HVA ER HELSE I PLAN? • Samarbeidsprosjekt: MD/HOD/SHdir • Utgangspunkt: Folkehelsemeldingen og Planlovutvalgets NOUer og lovendringer (MD) Går over 5 år. Målsetting: • forankring i kommunale og regionale styrings- og plandokumenter • kompetanseoppbygging/plan- og prosess • Over 30 kommuner i 8 fylker deltar i utprøving

Hvorfor kommuneplan? • fra ad hoc til kontinuitet. Planforankring bygger på erfaringer fra utviklingsarbeid. • behov for tverrsektorielle løsninger • nedbygging av plankrav innen helse - sektoren. • demokratisk verktøy. Medvirkning

Oversikt over fylker og kommuner som deltar i utprøvingen • Østfold: Sarpsborg, Eidsberg, Våler, Moss, Spydeberg, Råde. • Akershus: Lørenskog og Oppegård • Nordland: Brønnøy, Fauske, Vefsn og Vestvågøy. • Oppland: Østre – og Vestre Toten, Nordre – og Søndre Land, Gjøvik og Gran.

Oversikt forts.. • Vestfold: Larvik og Re. 4 ”nye” kommuner i prosess på deltakelse. • Agder: (aust og vest knyttet sammen i partnerskap): Flekkefjord, Kristiansand, Lindesnes Grimstad og Arendal. Åseral og Valle nye fra • Møre & Romsdal: Haram, Surnadal, Ulstein, Volda og Ålesund. Flere kommuner i deltakerprosess – konferanse til høsten 09

”Nye” fylker fra 2009 • Rogaland: Time, Sauda og Eigersund. • Hordaland: Ikke avklart kommuner. • Sør – Trøndelag: Melhus, Trondheim, Tydal, Malvik og Orkanger (?) • Nord-Trøndelag: Prosess med fylket om hvordan bruke HUNT- data i det kommunale folkehelse - arbeidet. Ikke formalisert samarbeid. • Finnmark: I ”dialog” med fylkesmannen/folke - helsekoordinator. • Telemark og Troms i dialog – under utvikling

HVORDAN ? HVORDAN BRUKER VI HVORDAN BRUKER VI KOMMUNEPLANVERKTØYET KOMMUNEPLANVERKTØYET PROAKTIVT? PROAKTIVT?

Praktisk tilnærming på kommunalt nivå • Utgangspunkt i nasjonale og regionale føringer. • Grunnlaget for all planlegging er hva er nå - situasjonen og hvor vil vi i vår kommune? • Hvem sitter på kunnskapen om status om uu og folkehelse? Kommunehelseprofiler, levekårs - indeksen, kommunelegen, helsesøster, KOSTRA for tannhelse, SSB, politi, organisasjoner osv? • Viktig å trekke ressurspersonene inn i plan - leggingen. Etablere samhandlingsarenaer.

| Det kommunale plansystemet Kommunal planstrategi Kommuneplanens samfunnsdel Kommunedelplaner Handlingsdel ”Grovmasket” ”Detaljert” Område- regulering Detalj- regulering Gjennomføring Økonomiplan Arealdelen Kommuneplan Reguleringsplan

Kritiske punkter i planprosessen Politisk og adm motivering Plan program Samf del Areal Te ma Økonomi

Kommunale temavalg i Helse i Plan  Universell utforming  fysisk aktivitet  ernæring  trygghetsskapende arbeid/tiltak  psykisk helse  sosiale ulikheter i helse - utfordring

Erfaringer  Folkehelse forankret i samfunnsdel (29 kommuner)  Folkehelse konkretisert i arealdel (22 kom)  Folkehelse i kommunedelplaner – fordeler ulemper med det. (12 kommuner)  Forankring i økonomiplan (12 kommuner)

Regionalt nivås roller/oppgaver  Regionalt nivå – minimum helse- sosialavd (fm) og planavd (fk) – påkoblet fra oppstart – - samarbeid en forutsetning. Regional kompetanseoppbygging.  Løfte tema inn i regionale plan –jf pbl  Veilederrolle – stort behov for plan- og prosesskompetanse. Hvordan dekke det?  Tilrettelegger – og pådriverrolle, konferanser, oversikter, formidling mm

Helse i Plan: Regional organisering  Agder: FM, FK UiA, Sørlandet sykehus HF, kommunene, frivllige. HIP inngår her.  Møre & R: ”God helse” – partnerskap med 21 kommuner. Helse/sosial avd, areal- og miljø, kultur, friv. org.  Oppland: Forankret i Opplandresepten. Ass. fylkesmann leder. Regional utvikling (fk), arb. Gruppe med fm  Østfold: Partnerskap folkehelse (fm, fk, kommunene, sykehus, høgskole, idrettskrets, nasjonalforeningen folkehelse og friv senter i Ø.

Utdanning  Høgskolen i Vestfold: Nytt kull fra høsten studiepoeng  Høgskolen i Bodø: Helse i Plan integrert i masterstudium i folkehelsevitenskap (30 stp)  Høgskolen på Gjøvik. Helse i Plan i masterutdanningen fra  UMB og Høgskolen i Oslo samarbeider om et planfaglig studietilbud (uah av Helse i Plan)

Sammendrag underveis evaluering Helse i Plan  I Helse i P kommunene er det tverrsektorielle arbeidet mer aktivisert. Politikere og rådmenn deltar mer  Tettere samarbeid mellom helse og plan  2/3 av folkehelseansvarlige deltatt i kompetanseoppbygging på plan og prosess  folkehelsetema:; fysisk aktivitet, kultur og helse, skade ulykker, trygghet – og krimforebygging

Resultater Helse i P forts….  96% av Helse i P kommunene arbeider med grønt – og friluftsområder mot 67 % for resten av kommunene  65% arbeider med universell utforming mot 38 % ellers  60 % av Helse i P kommunene har kommunedelplaner på fysisk aktivitet, mental helse og rusforebygging. Kommuner generelt %

Utfordringer Helse i Plan  Informanter mener fylkene burde bidra mer i prosessen overfor kommunen. Presset på ressurser. Kommunene ønsker mer drahjelp  Informanter fra kommunene opplever personalsituasjonen som ustabil  God tilbakemelding til fylkesmannen og Helsedir, men Helsedir må bli bedre på tverrfaglighet, på hvordan samarbeidet mellom plan og helse skal kunne fungere og mer ressurser til folkehelsearbeidet

Utfordringer for fylkene  Utfordring for fylkene: Hvordan komme tettere på banen om bruk av kommuneplan som verktøy i uu - arbeidet?  Forutsetter tett samarbeid mellom f.k og f.m  Stort behov for plan/prosesskompetanse. Samarbeid med kompetansemiljøer i fylket. Høgskolen?  Bygge på og videreutvikle de samarbeids - strukturene som allerede finnes regionalt.

Mer info om Helse i Plan Klikk på Samfunnsmedisin og folkehelse