Tid for endring – en kamp mot tvang, undertrykkelse og definisjonsmakt Mette Ellingsdalen We Shall Overcome (WSO)

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Å kunne kommunisere om seksualitet
Advertisements

Per Harald Pettersen, Helseavdelingen, Fylkesmannen i Nordland
LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
I.
Kontroll ved bruk av tvang
«[Revenge is] like a poison, it can take you over
Fra ord til liv Mars 2011.
Psykiske helsetjenester, etikk og tvang – foreløpige erfaringer fra en intervensjonsstudie med refleksjonsgrupper Reidar Pedersen Marit Helene Hem Bert.
Kommunale råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne – en ”vaktbikkje” også for utviklingshemmede? Gunn Strand Hutchinson, medlem av Bodø kommunale råd.
VERDIGHETSPRINSIPPER
Hva er det som driver meg? Greiner på det gode treet.
Anne Lene Lie Trollvik Gjestegård.
1 TUD – erfaringer og problemstillinger sett fra kommunehelsetjenestens side Trond Hatling.
Det gode Det rette Det rettferdige
Julemesse, Misjonssalen Sandnes 30. november 2013 Asbjørn Kvalbein
Kognitiv behandling ved sammensatte lidelser.
MI – Motiverende intervju som hjelpemiddel ved livsstilsendring
LOVGRUNNLAG LOV OM PASIENTRETTIGHETER § 2-5: Pasient som har behov for langvarige og koordinerte helsetjenester, har rett til å få utarbeidet individuell.
Fra ord til liv desember 2008 " Men la din vilje skje, ikke min " (Lk. 22,42)
Etikk og Verdighet i Demensomsorgen Høgskulen i Førde 27/ Seminar om Demens Tor Jacob Moe Avdelingsoverlege NKS Olaviken behandlingssenter.
Fra prosjekt til tiltak •Prosjekt - Felles ansvar –Snu unge lovbrytere i tide –Salten politidistrikt •Tiltak –Felles ansvar i Salten –Salten.
”Prosjekt selvbestemmelse” Nordmøre og Romsdal
Kari Reine, mor og jurist Landskonferansen om Down Syndrom 2012
Tilpassede helsetjenester
Se Verden – Se Livet.
Prosjekt Housing First Trondheim
Hvordan overleve som personale i skjermet enhet
Utdanning eva magnus. Karin sa: Vi må jo jobbe litt ekstra (hørselshemmede), men det har vi jo gjort hele tida. For oss er det helt vanlig……..Jeg tror.
Samhandlingsreformen og brukermedvirkning
Taushetsplikt for frivillige
Profesjonsetiske verdier i møte med virkeligheten
Hva hører du når du lytter? Hvem blir du når du svarer?
Systemisk tilnærming ved overgrep mot eldre - gjør den en forskjell?
4 NYE HELSELOVER Lov om pasientrettigheter Lov om psykisk helsevern
Kjell Erik Øie Statssekretær
Eldre mennesker Har levd et langt liv med både gode og vonde opplevelser For de fleste vil mye livskunnskap og livserfaring bidra til trygghet og ro Mer.
”PAULSRUDUTVALGET” FRA MAI 2010 TIL 2011 Advokat Mette Yvonne Larsen, medlem av utvalget.
Cafédialog – elevmedvirkning
Avdeling for sosionomutdanning
Johannes 14,1-11 veien, sannheten og livet
Pressekonferanse 6. mars 2009 Holdning til psykisk helsevern og tvangsbehandling Landsomfattende undersøkelse 5. – 16. februar 2009.
Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven – paradigmeskifte for vår interessepolitiske retorikk og metode? SAFO konferansen januar 2009 Gunnar.
Muskelsykdommer = sjeldne sykdommer
KOMMUNIKASJON Grunnleggende kommunikasjonsteori
Hva er det vi har behov for å få hjelp til av spesialisthelsetjenesten? Av Per Willy Ormestad, Sosionom m/spesialkompetanse i sosialt arbeid på rusfeltet.
Finansiering av spesialisthelsetjenesten – konsekvenser for MS-pasientene Innlegg på Dagens Medisin seminar 8/ Bjørn Svendsen Norges Handelshøyskole/
Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon FFO består av 68 medlemsorganisasjoner, som til sammen har ca medlemmer. FFO er Norges største paraplyorganisasjon.
Verdighet og livskvalitet hos pasienter med urinlatingsplager
Etikk i Haugesund Kommune
ERFARINGER OG ETISKE UTFORDRINGER VED BEHANDLINGSAVKLARING SETT FRA EN SYKEHJEMSOVERLEGE NAVIDA HUSSAIN.
Og.
Det nytter - når vi gjør ting i fellesskap Home-Start Familiekontakten – samling for landets familiekontakter Kjell Erik Øie Statssekretær
Kjersti Roalsvig – rådgiver/ jurist Fylkesmannen i Rogaland
Kroppen som Gud har villet
Bjørgene Omsorg- og utviklingssenter Bjørgene omsorg- og utviklingssenter 8.juni 2011.
Modellkommunene Hva er unikt?
© Olav Torvund - INSTITUTT FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO Rettigheter til programmer Informasjonsrett.
Samarbeid med familien
Benny Huser HSH1 I arbeid med mennesker En introduksjon til yrkesetikk og taushetsløftet Kull 2005 høst 2005.
Kapittel 5 oppgave i Sett inn preposisjoner eller adverb som passer.
Liv M. Lassen,2008 Etikk og Holdninger Ramme & Plattform i Spesialpedagogisk Rådgivning 1. September, 2008 Liv M. Lassen.
Samfunnsviternes etiske retningslinjer. Hva er etikk? Etikk er begrunnelser for våre valg og handlinger. ”Man kan skille mellom etikk og moral. Moralen.
Pasient- og brukerombudet i Buskerud
Profesjonsetiske retningslinjer for veterinærer
Etikk Læren om rett og galt.
Hverdagsmakt Etter foredrag/inspirasjon av Stine Marlen Henriksen på SOR-konferansen Innrømmer glatt: dette er ikke noe jeg har sugd av eget bryst.
Helsesøsterkongressen 2017
Creative response process
Utilregnelighet v/psykisk sykdom - straffeansvar og straffereaksjon
Verdier Ikke fem punkter på en lapp, men det som kjennetegner livet og hvordan det leves. Utfordres eller befestes av vår etikk. Ofte ser vi at gode verdier.
Utskrift av presentasjonen:

Tid for endring – en kamp mot tvang, undertrykkelse og definisjonsmakt Mette Ellingsdalen We Shall Overcome (WSO)

”Jeg er ikke interessert i å spise smuler fra bordet til en som ser på seg selv som min herre. Jeg vil ha hele menyen av rettigheter” Desmond Tutu

”Programmet er utarbeidet i et nært samarbeid mellom alle viktige aktører i dette vanskelige feltet; pasient- og pårørendeorganisasjoner, brukere, faglige foreninger, helseforetak og sentrale myndigheter. Berørte parter må gjennom dialog og gjensidig tillit ta et felles ansvar for å bringe diskusjonen inn i et konstruktivt spor, og videre.” Programmet – Menneskerettigheter, tvang og etikk

”Npf har felles sak med WSO, vi ønsker alle at mennesker med psykisk lidelse skal oppleve respekt, god og nyttig behandling og et godt liv. Vi kan være uenige i forståelse og metode i enkelte saker, men om målet må vi stå sammen.” ”Vi håper boka finnes interessant, og at vi gjennom informasjonsutveksling kan nærme oss en ”felles virkelighet”.” Utdrag fra brev fra Npf til WSO.

Omdømmebygging – ikke endring Mange innlegg og svar på innlegg i hovedstadsavisene, særlig Aftenposten, har preget debatten. Det har vært flere kritiske innslag på TV. I ”Brennpunkt” ble kolleger nærgående eksponert, men ”sto han godt av”, selv om slikt er belastende. Styret var aktivt i å møte befolkningens mulige reaksjoner på programmet og å støtte kollegene. Utdrag fra Npf årsmøteprogram 2009, s 51.

Omdømmebygging – ikke endring Problemet er at det skjer, problemet er ikke at noen får vite om at det skjer.

Stopp diskrimineringen – fjern psykisk helsevernloven Vi trenger rettsvern og en beskyttelse mot overgrep på lik linje med andre borgere. Vi kan ikke være avhengig av ”gode intensjoner” Vi kan ikke være avhengig av ”godt klinisk skjønn”. Vi kan ikke være avhengige av psykiatriens definisjonsmakt.

Omdefinering og tilsløring ”Handlinger som i andre hus kalles tortur, overgrep og straff, skal gis et annet fortegn når det utføres av leger (..)” Tidligere psykiatrisk pasient. Handlinger som i psykiatrien er definert som behandling ville vært definert som overgrep, voldshandlinger eller kriminell adferd hvis det hadde vært utført utenfor psykiatrien.

Vår konklusjon er at dagens praksis og lovverk skaper ofre. Å ikke ønske endring ut i fra en frykt for at det vil gå ut over noen som kanskje ikke får behandling, er å sette historiene til de som får hjelp over historiene til de som tvangen skader. Målet må være å legge til rette for at de som trenger det skal få hjelp og støtte, uten at det går ut over menneskerettighetene og rettsikkerheten til andre. Vår konklusjon er at dagens praksis og lovverk skaper ofre. Å ikke ønske endring ut i fra en frykt for at det vil gå ut over noen som kanskje ikke får behandling, er å sette historiene til de som får hjelp over historiene til de som tvangen skader. Målet må være å legge til rette for at de som trenger det skal få hjelp og støtte, uten at det går ut over menneskerettighetene og rettsikkerheten til andre. Særuttalelse ”Tid for endring og paradigmeskifte”.

FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) Fra en ”medisinsk modell” til en ”menneskerettighetsmodell”. CRPD presiserer viktige frihets- og ikke- diskrimineringsprinsipper, universelle rettigheter uten unntak for mennesker med funksjonsnedsettelser.

Det pågår en stor internasjonal kamp for likeverd og like rettigheter, mot tvang, undertrykkelse og diskriminering av mennesker med funksjonsnedsettelser, hvor psykiatriens brukere og overlevere og deres organisasjoner har en sentral rolle....CRPD er en milepæl i dette arbeidet. Særuttalelse ”Tid for endring og paradigmeskifte”

En ny modell – basert på menneskerettigheter og likeverd Ikke-diskriminering, Frivillighet, Fritt og informert samtykke. Støtte til selvbestemmelse Respekt for menneskets egenverd og autonomi.

Den doble krenkelsen Overgrepet Å ikke bli trodd, eller at historiene ikke får noen konsekvenser.

”Som en forbryter har han vendt tilbake til åstedet, men uten frykt for pågripelse og straff. For den legale misgjerning kreves ingen annen straff enn den pine ettertanken gir. Her kan man ganske trygt gråte høyt, og vite at ingen lytter.” Ingvar Ambjørnsen, 23-salen, 1981