Hva skal jeg snakke om •Bakgrunn NAKU •Hovedoppgaver •Prosjekter •Kommende prosjekter •NAKU trenger referansegruppe.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Legger dagens løsninger for e-meldinger til rette for god samhandling og dokumentasjonsprosess knyttet til fagområdene: Psykisk helsevern, barn, tverrfaglig.
Advertisements

Ny lov om folkehelsearbeid
Inkludering i skole og fritid – en utfordring
Habiliteringsteamet for barn og voksne
Tilgjengelighet for alle til informasjons- og kommunikasjonsteknologi IT Funk Strategi for forskning og innovasjon.
Forskrift og veileder til forskrift; Nasjonale tjenester
Samarbeid mellom barnehage og barneverntjeneste
Samorganisering av sjeldenfeltet- hvilke muligheter gir dette for FOU? FOU- dag Frambu 5.april 2013 Odd Bakken og Terje Rootwelt Kvinne- og barneklinikken.
Fylkesmannen i Buskerud Study trip Estonian municipalities Hvordan arbeider vi med universell utforming hos Fylkesmannen i Buskerud? Ved rådgiver.
Regionale sentra for omsorgsforskning Kunnskapsutvikling, kunnskapsforvaltning og kunnskapsformidling med kommunenes pleie- og omsorgstjeneste som målgruppe.
Utviklingshemmedes muligheter i arbeidslivet Terje Olsen Nordens Välfärdscenter og Nordlandsforskning Regional konferanse om politikken for mennesker med.
1 TUD – erfaringer og problemstillinger sett fra kommunehelsetjenestens side Trond Hatling.
Skreddersøm for ildsjeler
Prosjekt Skadestatistikk - Bakgrunn Møte i referansegruppen 17. september 2004.
Bruk av velferdsteknologi – Hvor trykker skoen?
Legger dagens løsninger for e-meldinger til rette for god samhandling og dokumentasjonsprosess knyttet til polikliniske pasientforløp? Prosjektgruppen.
UH-nett Vest og Profesjonalisering gjennom internasjonalisering Det 72. norske bibliotekmøte på Hamar Lene Bakke.
Plass for psykologien i psykiatrien? Faget, makten og æren
Brukermedvirkning, Individuell Plan og andre enkle ting
”Prosjekt selvbestemmelse” Nordmøre og Romsdal
Tverrfaglig samarbeid Skien kommune
12. september 2012 Samlingssjef Britt Rakvåg Roald
PRESENTASJON AV NASJONALT SENTER FOR ERFARINGSKOMPETANSE INNEN PSYKISK HELSE NKLMS
DEMENSPLAN 2015 ”DEN GODE DAGEN”
Utdanning eva magnus. Karin sa: Vi må jo jobbe litt ekstra (hørselshemmede), men det har vi jo gjort hele tida. For oss er det helt vanlig……..Jeg tror.
i overgangen barn/voksen, sett fra habiliteringstjenesten for voksne.
Prosjektet ”Nasjonalt pasientregister for muskelsyke”
Strategi for forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) Bjørg Th. Landmark.
Joachim Bjerkvik
Demensteam Lier Kommune
Presentasjon Av Rusbehandling Midt-Norge HF Dagseminar
Kompetansemiljøer som kan bistå kommunene rådgiver Kim Berge.
Bakgrunnen er brev fra HOD av :
Delprosjektets status og framdriftsplan Prosjektleder Hilde Skyvulstad.
Senter for omsorgsforskning ved Høgskolen på Gjøvik Prosjektbasert fra 2005 Offisielt åpnet høsten 2006 Viktigste oppgaver –Et større forskningsprosjekt.
Arbeidsevnekartlegging
Habiliteringstilbud for ungdom med nedsatt funksjonsevne, eller lettere psykisk utviklingshemming Meråker Sanitetsforenings Kurbad AS.
Siste nytt fra NUFHS (Nasjonalt utvalg fagskoleutdanning i helse- og sosialfag) Aud Larsen leder.
Barn som pårørende.
Norsk senter for prosjektledelse Et forskningsbasert samarbeid med norsk næringsliv og forvaltning.
Helse – Midt 6. mars 2012 Erik Torjussen A-larmBrukermedvirker.
Nasjonalt nettverk for læring og mestring innen feltet psykisk helse og rus Sigrid Bøthun, prosjektleder Oslo, 21. september 2011.
HVA ER HABILITERINGSTJENESTEN FOR BARN OG UNGE?
Erfaringer med styrking og allmenngjøring av det flerkulturelle perspektivet i lærerutdanningen Lærerutdanningskonferanse NAFO Oslo 23 og 24 mars Innlegg.
BESTILLERKONTORET Pårørendeskole
Hege Lundeby NTNU-samfunnsforskning/ISH, NTNU.
”Skolens yrkes- og utdanningsveiledning” - tiltak i St. meld. nr. 16 ( ) …og ingen sto igjen Innlegg på konferanse, Bergen, september.
Fra IT for funksjonshemmede til IKT for alle – i et samfunn for alle 1998: Et oppdrag under regjeringens Handlings- plan for funksjonshemmede Finansiert.
PÅRØRENDE KOMPETANSE - er et senter for utvikling, spredning og implementering av pårørendetiltak innen psykisk helse. Pårørende Kompetanse – erfaringsformidling.
1 Rådet for studenter med funksjonshemming Opprettet
Anita R Kivijervi, Barn og ungetjenesten/ Habilitering
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Geir Arnulf Sak Måling av forskning.
HelseOmsorg21: Utfordringer i samhandling mellom universitet, høgskole og sykehus og samarbeid med kommune. UH-rådet, nasjonal fagstrategisk enhet for.
Den Internasjonale sykepleierdagen,
Anna M. Kittelsaa NAKU Utviklingshemning og psykiske helsetjenester.
Hva slags kompetanse er nødvendig? Anne Bakke studieleder etter- og videreutdanning Høgskolen i Akershus.
Hvordan bruke refleksjonskort v/Marit S Håvelsrud
Rådgiver/ nestleder NAKU - Kim Berge. Bakgrunn for opprettelsen av NAKU St.meld.nr. 40 ( ) "Nedbygging av funksjonshemmende barrierer”, har.
Helse- og omsorgsdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 2 Helse- og omsorgsdepartementet Oppfølging av HelseOmsorg21 med fokus på kunnskaps- og.
Dagens trender i tjenestene til personer med utviklingshemming Hentet fra Jan Tøssebro, NTNU, sin forelesning på SOR konferansen 2016.
Prosjekt vår 2016 Samlokalisering av allmennlegetjenester og kommunale helse- og omsorgstjenester Økt tjenestekvalitet?
Kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne
Evaluering av TSB fusjonen i Helse Midt-Norge i 2013/2014
Handlingsplan for habilitering av barn og unge
Kompetanseplan oppvekst
Selvbestemmelse og bruk av tvang og makt
Journalføring.
Bakgrunn for opprettelsen av NAKU
Voksne for Barn Voksne for Barn 2013 Hvem er Voksne for Barn? voksne som bryr oss om barn ideell medlemsorganisasjon etablert i 1960 fremmer.
Boligkonferanse
Utskrift av presentasjonen:

Hva skal jeg snakke om •Bakgrunn NAKU •Hovedoppgaver •Prosjekter •Kommende prosjekter •NAKU trenger referansegruppe

Bakgrunnen for NAKU •Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemning er, på oppdrag fra Sosial- og helsedirektoratet, etablert som en selvstendig enhet ved Høgskolen i Sør- Trøndelag. •Bakgrunnen for og forslaget om opprettelsen av kompetansemiljøet finnes i St.meld.nr. 40 ( ) "Nedbygging av funksjonshemmende barrierer". •Meldingen inneholder et eget kapittel om reformen for utviklingshemmede gjennomført fra 1991, og det pekes på noen av de særlige utfordringene man fortsatt står overfor i oppgaven med å sikre gode levekår for utviklingshemmede.

Her nevnes at 1.Det er en stor utfordring å bedre rekrutteringen og kompetansen hos de som yter tjenester til utviklingshemmede i kommunene. 2.Det er viktig å nå fram til planleggere og tjenesteytere i kommunene med kunnskapen om hvordan levekårene og tjenestene kan bedres. 3.Det må skapes et godt tjenestetilbud til utviklingshemmede med psykiske lidelser og/eller alvorlige adferdsavvik. 4.Kommunene må ivareta behovet for brukermedvirkning og individuelt tilpassede tjenester, også for personer med utviklingshemning. 5.Vi står også overfor utfordringer knyttet til utviklingshemmedes sosiale liv og nettverk. 6.Det må skapes en mer aktiv og variert fritid. 7.Det må sikres at utviklingshemmede som har forutsetninger for det, får delta i det ordinære arbeidsliv.

Hovedoppgaver •Kompetansemiljøets hovedoppgave er å utvikle det faglige grunnlaget for å skape gode levekår for utviklingshemmede •Hovedmålgruppen er kommunalt ansatte •Kompetansemiljøet skal bidra til at kommunalt ansatte kan dra nytte av erfaringer i andre kommuner, av faglig veiledning i nettverk og av tilgang på forskning og fagutvikling ved høgskoler og universitet. TITTEL PÅ PRESENTASJON

Kunnskapsbanken 1.Et virkemiddel i Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemning sitt mål om å; skape en nasjonal oversikt over tilgjengelig kunnskap om tjenester og levekår for utviklingshemmede, 2.Tjene som et nasjonalt rådgivende organ overfor sentrale myndigheter, 3.Tjene som veiviser for fagpersoner og personer med utviklingshemning, deres pårørende som har behov for råd og veiledning i forhold til nye tilnærminger og ny kunnskap, 4.Vise hvordan nye tilnærminger og ny kunnskap kan tas i bruk.

Kunnskapsbanken •Oppvekst og utdanning v/ professor Jan Tøssebro og fagmiljøet ved NTNU •Familie og venner ??? •Hjem og miljø v/ 1.amanuensis Helge Folkestad og fagmiljøet ved Høgskolen i Bergen •Helse og omsorg v/ avdelingsoverlege Geirmund Skeie ved habiliteringstjenesten for voksenseksjonen i Hedmark og Ressurssenter for omstilling i kommunene ved ?? •Arbeid og aktivitet v/ forsker Terje Olsen og fagmiljøet ved Nordlandsforskning og Høgskolen i Bodø •Kultur og fritid v/ stipendiat Ellen Saur og fagmiljøet ved Høgskolen i Nord- Trøndelag •Ved behov; professor Stephen von Tetzhner og jurist Per Harald Pettersen

Referansegruppe NAKU trenger referansegrupper fra tre kommuner, by og land

Arbeidsmiljø Prosjektleder Reidar Sandnes og prosjektrådgiver Jan Christian Grønning •Tema; arbeidsmiljø, brukermedvirkning og selvbestemmelse •Konstituere prosjektgruppe bestående av ”kjendiser” •Metodeutvikling

Helseoppfølging Høsten 2006 ga Sosial- og helsedirektoratet Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemning (NAKU) oppdraget med å etablere en relativ konsensus om hva som er de særlige utfordringene for å ivareta helseoppfølging av personer med utviklingshemming. •Innhente og vurdere eksisterende nasjonal og internasjonal kunnskap som belyser spørsmålet om helseoppfølging av personer med utviklingshemming. •Gjennomføre samtaler og intervjuer med fagpersoner med kunnskap om de utfordringene og løsningene man i dag har innenfor helsetjenestetilbudet til utviklingshemmede. •Arrangere en dialogkonferanse mellom representanter fra miljøer som har ansvar eller oppgaver knyttet til helseoppfølging av personer med utviklingshemning, brukerorganisasjonene mfl., for å drøfte noen av de sentrale problemstillingene som er identifisert gjennom intervjuene og drøftingene med miljøene og fra nasjonal og internasjonal forskning.

Kanskje ikke overraskende resultat NAKU utarbeider rapport i disse dager, stikkord i forslag til tiltak; •Livsstil sykdommer – særlig ved lett utviklingshemming •Faste helsekontroller •Kvalifisering og ansvarliggjøring av nærpersonene •Individuell plan •Spesialisthelsetjenesten

Nasjonalt fagnettverk - psykiatri •Nasjonalt fagnettverk i psykiatri og utviklingshemming •NAKU står som søker til direktoratet •Pådrivere i prosessen har vært fagpersoner i ulike miljø •Uavklart om tildeling av midler