Strategi og høringsuttalelse - vårt svar på nye regler om motorferdsel i utmark Motorsportkonferansen 2007.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
MILJØKOMMUNE.NO Nettbasert veileder for kommunale saksbehandlere innen planlegging og miljøforvaltning.
Advertisements

Jørn Engebretsen Fagleder byggesak, Re kommune
De politiske partiene i Norge
Hurum PPTs erfaringer med LP
Litt historikk - administrasjon
Hvem styrer i kommunen?.
SNØSCOOTERLØYPER FORSØKSORDNING. Bakgrunn • Strategisk næringsplan vedtatt 2012 – ønsker snøscooterløyper. • MD inviterte til deltakelse i forsøksordning.
Noen av sakene Norges Luftsportforbund jobber med Skolesjefsamling motorfly november 2011, Gardermoen John Eirik Laupsa.
LANDSORGANISASJONEN I NORGE
LOs representantskap i Aust -Agder, 4
Samhandlingsreformens utfordringer og muligheter
Gulating lagmannsrett – dom avsagt Uttalelse fra sivilombudsmannen
Hanne Harlem Kommuneadvokat Oslo kommune
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
”Prosjekt selvbestemmelse” Nordmøre og Romsdal
8 Det politiske systemet i Norge
Ved Ola T. Heggem Statssekretær Landbruks- og matdepartementet Jordvern og arealpolitikken.
Hovedprinsipper i forslaget til endring av forskrift til opplæringsloven og forskrift til privatskoleloven Vurdering.
Jakta i fjor og nye forskrifter
Ungdommens Bystyre 21 januar 2011 Erlend Jordal (Høyre)
FYLKESMANNEN I NORD-TRØNDELAG Kommunal- og familieavdelingen.
TRYVANN VINTERPARK ER DET PLASS TIL ILDSJELER I NORGE?
Dialog om kommunal og regional planstrategi Marit Moe, KS Midt-Norge/Nord-Trøndelag, rådgiver
TANKESMIA AS Medieanalyse for Helse Sunnmøre 06. feb 2008.
Medieanalyser Helse Midt- Norge Oppsummering
1) Saksbehandling knyttet til kvalifikasjonene til bemanning på Transocean Leader 25/ I elektronisk post fra Norsk Sjøoffisersforbund/DSO til Petroleumstilsynet.
Nasjonsbygging og demokratisering (Del 2)
Nasjonsbygging og demokratisering (Del 3)
9 Politikk – noe for meg?. Stemme ved valg Frie politiske valg er et av de viktigste kjennetegnene på et demokrati. Ved å delta ved valg stemmer vi på.
EØS-avtalen og kommunalt handlingsrom Innlegg på Åpen landskonferanse, Nei til EU Stavanger 11. mars 2007 Av Seniorforsker Arild Aurvåg Farsund International.
Oljefondskampanjen i Fasteaksjonen 2015: Jobber og utvikling Sundvolden 25. januar 2014.
Husker du fasteaksjonene i 2006 og 2008?. Temaet: Ungdom ut av krig og krise.
Veien videre med Ung:leder prosjektet? Hva Hva skjer i 2012 sentralt? - Søknad inne hos Gjensidigestiftelsen om 3 nye år med støtte - Vi ønsker å starte.
1884 ALL MAKT I DENNE SAL!.
Budsjettarbeidet i 2005 Arbeidet i DKFU i forbindelse med budsjettet Strategi ved inngangen av året Historikk fra 2005 Konkrete resultater oppnådd Utgangspunkt.
UNG som skyggeredaksjon. Anne Lene Blystad. Jeg er koordinator for UNG-reporter redaksjonen i Hamar Arbeiderblad. Jeg er 22 år, nyutdannet journalist.
Noen sentrale kjennetegn ved plan- og budsjettprosessen: Det ble jobbet lite med mål og strategier. Kortsiktighet, dårlig sammenheng mellom planer, budsjett.
Transportvedtekt oppdateres:
# Rapporten skal kun benyttes av Universitetet i Oslo til de formål den er ment og skal ikke distribueres til andre parter uten vårt skriftlige samtykke.
Hørings- prosessen i Vestfold våren 2007 Status. Rammene for høringsprosessen Prosessen skal munne ut i fylkesvise preferanser når det gjelder: –Valg.
1 (Ingvild Tellmann, rådgiver, 9. febr.2009) Valgkonferansen 2009 Nytt ved dette valget.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Våren 2005 Per Gunnar Røe SGO 2100 – Byers geografi Tema: Byplanlegging og bypolitikk i Norge.
Endringene i plan- og bygningsloven Politisk rådgiver Roger Iversen Kommunal- og regionaldepartementet.
Politisk påvirkning.
Kommunens plikt til å forfølge ulovlige forhold
Naturforvaltning i øvings- og skytefelt 165 Lov om vern av natur Bilde/figur (slett boksen før du setter inn bilde). Spillende tiur og to røy på leiklokalitet.
Direkte kontakt og lobbyvirksomhet Vi skiller gjerne mellom to former for uformell kontakt mellom politikerne og ulike pressgrupper: Direkte kontakt og.
Oslo og Omland Friluftsråds arbeid for Markalov Asbjørn Olsen, generalsekretær Granavolden
Klima- og miljødepartementet Norsk mal: Startside Har du bruk for engelsk mal? Klikk på Oppsett under Hjemfanen og velg relevant side i undermenyen  KMDmal_engelsk.
Verktøykasse Lokalvalg 2015 Norsk Revmatikerforbund.
Direktoratet for naturforvaltning - en støttespiller for kommunen i strandsoneforvaltningen? Nils-Yngve Berg Direktoratet for naturforvaltning Friluftslivsseksjonen.
Kommune-og fylkestingvalg høsten 2007 – hva gjør vi? generalsekretær Harald Tronvik FRIFO.
Foreldremøte Kvernevik skole September NY ORGANISERING AV SKOLEDAGEN Ny organisering av skoledagen Inneværende skoleår prøver vi ut ny organisering.
Fagforbundet Sør-Trøndelag, Røros 8. oktober 2008 LOs distriktssekretær, Kristian Tangen.
Vannskuterforvaltning KS
Den politiske styringskjeden
Forvaltnings- og regionreformen Trøndelagsrådet 31. januar 2006
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
Vannscooterforskriften fjernet
Forventningene fra Fylkesmann
Ny skogbruksforskrift i Marka
Bærum Venstre handlingsplaner 2017
Dosent Ingun Sletnes Presentasjon 8 Delegasjon 29. januar 2015.
Ett spørsmål og tre… Om kloakk i Furremarka.
Forskrift om rekreasjonsløype snøskuter
Den lovgivende makten i Norge
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 2016
Om Verdensdagen for psykisk helse
Verneområder og nasjonalparker.
Utskrift av presentasjonen:

Strategi og høringsuttalelse - vårt svar på nye regler om motorferdsel i utmark Motorsportkonferansen 2007

Forslaget fra DN – bakgrunn  Kom på bakgrunn av at Stortinget flere ganger har etterlyst endringer, dagens regelverk er for dårlig.  Første høringsuttalelse kom i 2001, det ville tillate løyper i erkjennelsen av at det ga mindre ukontrollert kjøring  Nytt forslag i 2007 med utgangspunkt i å redusere kjøring.

Forslaget fra DN – innhold  Forby kjøring til fritidsformål, herunder hyttekjøring og lignende  Stramme inn nyttekjøring, innmark blir utmark, kun til tradisjonelt jordbruk ikke til utmarksnæring  Strengere reaksjoner, politimyndighet til SNO  Begrense motorsportbaner

Strategi Budskap:  Motorferdsel i utmark skal fortsatt i utgangspunktet være forbudt, men kommunene må få ansvaret til selv å bestemme hvor og hvordan det skal være lov med motorisert ferdsel i utmarka. (Samme prinsippet som loven om vannscooter) Fremdrift:  Høringsfrist til DN var 15. oktober  DN oversender nytt forslag til Miljødepartementet etter jul  Miljødepartementet legger frem nytt lovforslagi løpet av vinteren/våren  Stortinget har selv uttalt at de skal vedta det i løpet av vårsesjonen (avsluttes i juni).

Strategi fase 1 Valgkampmål: Få oppmerksomhet og debatt om vår sak Tiltak: • SNØFOR organiserte flere medieutspill og leserbrev/kronikker. Mange klubber og enkeltpersoner hadde egne utspill, og flere klubber og partier hadde egne debattmøter om temaet. • Skrev brev til samtlige listetopper i de riksdekkende partiene og noen flere med presentasjon av SNØFOR, saken og spurte om deres holdning. • Laget register presentert på vårt nettsted og i presseoppslag med resultatene av denne aksjonen hvor velgerne kunne sjekke sin kommune. • I sum ble det mye debatt om saken, og alle partiene måtte forholde seg til saken.

Strategi fase 2 Høring: Flertall av høringsuttalelsene for vårt hovedsyn Tiltak: • Vi bidro til å mobilisere andre til å gi hørings-uttalelser. Rekord i antall uttalelser. • Vi brukte de politikerne som støttet oss til å få saken opp. Mange kommuner har uttalt seg om saken • Vi bidro til å få politiet på banen • Vi satte DNs lobbykampanje overfor kommunene på kartet, og klarte dermed å mobilisere ”våre” kommuner til deltagelse. SNØFOR ble nektet å delta. Frist: 15. oktober

Strategi fase 3 Politisk vedtak: Sikre flertall i Storting og regjering for fortsatt bruk av snøscooter til turkjøring i Norge Hva gjør vi: • Vi må bruke partienes lokalavdelinger til å påvirke egne sentrale politikere og partiorganisasjon. Fortsatt bygge på det nettverket som ble etablert gjennom valgkamp og høringsprosess. • Klubber og enkeltmedlemmer mobiliseres til å påvirke lokale politikere og de regionale politikere i Storting og Regjering • Bruke støttespillere på Storting og i regjering for å påvirke MRD til å endre regelverket gjennom dokumentasjon og aktiv oppfølging gjennom møter.

Høringsuttalelse Hovedpunkter • Bruk av snøscooter tillates i egne løyper og områder. • DNs forslag gir mer ukontrollert (ulovlig) kjøring. • Forbudet bygger på myter om snøscooter som miljø- og naturfarlig. • Fratar oss i distriktene et godt nytte- og fritidskjøretøy • Kommunene vedtar selv med hjemmel i plan- og bygningsloven, hvordan dette skal gjøres. • Styrke lokaldemokratiet, ikke svekke det. • Kommunene har bedre oversikt over arealbruk og de sårbare naturområdene som må skjermes.

Utfordringer DN og andre prøver å fremstille oss som: – cowboyer med masse penger og sterke lobbyorganisasjoner, mens naturvernet ikke har tilsvarende. – Kjører stort sett ulovlig og 3 m over bakken. – Tar ikke hensyn til flora og fauna – Bråker, slipper ut co2 og tar ikke hensyn

Utfordringer Viktig for oss å presisere – Vi er opptatt av naturvernet også, derfor vil vi ha løyper slik at trafikken blir ledet utenom sårbare naturområder – Snøscooterkjøring skader fauna og flora mindre enn en turgåer, marktrykket er mindre og dyrene opplever scooteren som mindre trussel enn mennesker og hunder.