Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Ny skogbruksforskrift i Marka

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Ny skogbruksforskrift i Marka"— Utskrift av presentasjonen:

1 Ny skogbruksforskrift i Marka
Avdelingsdirektør Frode Lyssandtræ Oslo, 12. september 2017

2 Skogbruksloven av 2005 Utgangspunktet for loven er at skogeier skal ha frihet under ansvar – skogeiers forvalteransvar. Hogst er i utgangspunktet frivillig og ikke meldepliktig. Skogeier har ansvar for at alle tiltak i skogen er i samsvar med regler i lov og forskrift. Skogeier skal ha oversikt over miljøverdiene i egen skog og ta hensyn ved gjennomføring av alle tiltak i skogen.

3 Bærekraftforskriften
Regler om miljødokumentasjon og miljøregistrering Regler om miljøhensyn ved skogbrukstiltak. Overtredelse kan føre til straff eller tvangsmulkt. Forskriften viser til Norsk PEFC skogstandard. Norsk PEFC Skogstandard konkretiserer og forsterker lovverkets krav til miljøhensyn og ressursforvaltning

4 Hvordan er miljøtilstanden i skogen?
Flere store trær Mer gammel skog Mer død ved Det er satt til side omkring dekar til nøkkelbiotoper

5 Forholdet mellom markaloven og markaforskriften
Avklaring fra lovavdelingen Markaloven regulerer ikke hogst. Landbrukstiltak er unntatt fra byggeforbudet, men må ha tillatelse etter markaloven. Vurderingen er begrenset til å kontrollere at tiltaket er i samsvar med arealplanen; altså at omsøkte tiltaket faktisk er et landbrukstiltak.

6 Dagens markaforskrift
Forskriften trådte i kraft 1. juni 1993. Hjemmel i lov 21. mai 1965 om skogbruk og skogvern § 17b. Gjeldende skogbrukslov § 13 er en videreføring av § 17b. Detaljerte regler om skogbehandling og miljøhensyn.

7 Behov for endring – oppdatering
Bærekraftforskriften PEFC Naturmangfoldloven Hvilke særlige restriksjoner er igjen som bare gjelder Marka? Unngå dobbeltbehandling

8 Behov for endring – markaloven
Stortinget la til grunn ved behandling av loven at LMD skulle gjennomgå markaforskriften, Innst. O. nr 58 ( ) "Restriksjonsnivået for skogbruket vil stort sett være det samme som før markaloven." "Flertallet mener at jordbruket og skogbruket fortsatt vil være viktige for å bevare og videreutvikle Marka som et attraktivt og tilgjengelig friluftsområde."

9 Behov for endring – forenkling
Landbruksdirektoratet har innhentet statistikk for perioden 2013 til Se høringsnotatet. Meldeplikten er i praksis en søknadsplikt. Omfattende saksbehandling både etter markaforskriften og naturmangfoldloven. 5 prosent ble påklaget av andre enn skogeier i 2016. Under 2 prosent førte til endring. Unødvendig byråkrati.

10 Lovens rammer for å gi forskrift - §13
Område av særlig miljøverdi, skogområder i bynære strøk. Loven gir hjemmel for å gi strengere restriksjoner på hogst. Sammenheng mellom verdien som skal beskyttes og restriksjonen. Krav om at tiltaket kan føre til vesentlig skade eller ulempe for miljøverdiene.

11 Forslaget til ny forskrift - oppsummert
Tatt ut mye som er regulert andre steder. Skogeier ansvarliggjort i tråd med lovens system – endringer i meldeplikten. Stort sett samme restriksjonsnivå for hogst. Arealgrensene medfører en innstramming. Samordning virkeområde og klageinstans med markaloven.

12 Nærmere om endring i meldepliktsordningen
Meldeplikt uten krav om tilbakemelding før tiltak iverksettes. Skogeiers ansvarlig i tråd med lovens system. 10-dekarsgrense for hva som må meldes. Kommunen har mulighet til å gripe inn dersom det er nødvendig. Klagerett oppstår ikke dersom kommunen ikke fatter vedtak. Forutsettes at det opprettes et system for innsyn i hogstmeldingene.

13 Prosessen videre med markaforskriften
Høringsfrist 7. oktober 2017 Høringssvarene gjennomgås av departementet Departementet ferdigstiller og fastsetter Ikrafttredelse

14 Avdelingsdirektør Frode Lyssandtræ


Laste ned ppt "Ny skogbruksforskrift i Marka"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google