Fagfornyelsen Høring av læreplanene 22.mai 2019

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
5 Kultur.
Advertisements

Fremmedspråk for fremtiden Dagsseminar for rådgivere Fremmedspråksenteret, Denne presentasjonen er eit utdrag frå.
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Det nye lærefaget ”HELSEFAGARBEIDER”
Samarbeidsseminar om tvangsekteskap
Velkommen til Tanks.
SKOLEHVERDAGEN I ET FLERKULTURELT PERSPEKTIV
KUNNSKAPSLØFTET SØR-VARANGER KOMMUNE
Mangfold og fellesskap
Samepolitikken – av statssekretær Raimo Valle Nordland fylkeskommune, Bodø.
Prinsipper i opplæringen Læreplanverket Kunnskapsløftet - Samisk
Tre påstander  Internasjonalt, i ILO og FN har Norge markert seg som en forkjemper for urfolks rettigheter.  I Norge er det en bred erfaring, både faglig.
LÆREPLANVERKET FORMÅL OG STRUKTUR Ved Ola Ivar Eikebø
Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere
Religion, etikk, filosofi: Ny Rammeplan for barnehagen
”Programfag til valg” En nyskaping innen yrkes- og utdanningsveiledning?
1 Nye læreplaner – Noen utfordringer for lærerne Utdanningsforbundet 3. mai 2005 Stein Dankert Kolstø Institutt for fysikk og teknologi Universitetet i.
Krav om ”måltall” - en måte å sikre praksis og oppfylle samfunnets behov for helse- og sosialutdannende?
Gávnos og samisk innhold i Kunnskapsløftet
Fremmedspråk for fremtiden Dagsseminar for rådgivere Fremmedspråksenteret, Denne presentasjonen er eit utdrag frå.
Eikeli videregående skole FAGVALG. Hvordan gjøre et mest mulig riktig og gjennomførbart valg? Interesser Faglige forutsetninger Motivasjon Trivsel.
Utdanningshistorie  Berit Bratholm:
Ny rammeplan for barnehagen Konsekvensar for matematikkfaget.
Førskolelærerutdanning tverrfaglig og temabasert modell
17. april 2017.
Maritim lærerkonferanse Gardermoen, april 2015.
Det flerkulturelle samfunnet Norge er et flerkulturelt samfunn. Svært forenklet betyr det at det bor folk fra mange kulturer her. I denne sammenhengen.
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
Meld. St. 20 (2012–2013) På rett vei Kvalitet og mangfold i fellesskolen.
Eikeli videregående skole. Hvordan gjøre et mest mulig riktig og gjennomførbart valg? Interesser Faglige forutsetninger Motivasjon Trivsel.
Kompetanse for mangfold
Hva synes dere er det viktigste innholdet i fagene?
Vg1 Studiespesialisering Onsdag 25. januar 2017
Internasjonalisering
Internasjopnalisering
U. Pihl videregående skole
Fagvalg for skoleåret 2017/18
Kultur, kjønnsroller og samliv
Informasjon om fagvalg for 1ST (studiespesialisering) for skoleåret
Dr. Avis Glaze Utdannelse for demokrati;
Hva synes dere er det viktigste innholdet i fagene. 2
Bærekraft og global bevissthet
Overordnet del – verdier og prinsipper for grunnopplæringen - Et verdiløft? Snakkepunkter: Overordnet del – verdier og prinsipper for grunnopplæringen.
Ny læreplan… Høst 2017.
Studiespesialisering
– verdier og prinsipper for grunnopplæringen
Samisk opplæring og samiske læreplaner Bodø
Fagfornyelsen og kjerneelementer i fag
Edvard Munch videregående skole
Fagfornyinga Innleiing på samling for Utdanningsforbundet og KS i Trøndelag 16.mars 2018 Av Torbjørn Ryssevik, spesialrådgjevar i Utdanningsforbundet.
Presentasjon av vårt nye undervisnings-materiell
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
SKOLEUTVIKLING GJENNOM ERASMUS+
Fagfornyelsen Vi skal fornye læreplanene ved å gjøre dem mer relevante for framtiden. Fagene skal få mer relevant innhold, tydeligere prioriteringer.
Fagfornyelsen i grunnopplæringen og de tre tverrfaglige temaene
Hvilke planer har vi på vår skole?
Studiespesialisering
Fagfornyelse: ny læreplan i morsmål for språklige minoriteter Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020: LK2020 Aleksandra Kuźnik.
Fagfornyelse: ny læreplan i morsmål for språklige minoriteter Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020: LK2020 Aleksandra Kuźnik.
Fagfornyelsen Hva skal fornyes og hvorfor
Informasjon om fagvalg til Vg2
Læreplanarbeid yrkesfag
Fagfornyelsen og kjerneelementer i fag
Arbeid med overordnet del
Tverrfaglige tema.
Nå er de revidert!.
VELKOMMEN TIL NETTVERSSAMLING!
Læreplan i samisk som førstespråk
Opplæringens verdigrunnlag
Ida Large og Beate Tislevoll, Udir
Utskrift av presentasjonen:

Fagfornyelsen Høring av læreplanene 22.mai 2019 Presentasjon av meg selv. Høring av læreplanene 22.mai 2019 Fagleder i Sametingets grunnopplæringsseksjon, Brita Oskal Eira

SAMETINGET ARBEIDER FOR Sametingsrådet, Mikkel Eskil Mikkelsen At den samiske dimensjonen ivaretas i nasjonal, nordisk og internasjonal politikk for utdanning og forskning. At samer får den kompetansen, de kunnskaper og ferdigheter som kreves for å klare seg i livet, for å kunne verne om og utvikle samisk språk, samiske samfunn og delta aktivt i det samiske, nasjonale og internasjonale samfunnet.  At ikke-samer får gode kunnskaper om samisk kultur, samfunn og historie At det samiske interesser og behov ivaretas i lovverk og styringsdokumenter for barnehage, grunnopplæring, høyere utdanning og forskning. Samisk parlamentarisk råd med medlemmer fra Sametingene i Sverige, Finland og Norge Internasjonal politikk gjennom FN permanent forum for urfolk, 2019 er forøvring FNs urfolksspråksår hvor sametingspresidenten Aili Keskitalo er leder i styringsgruppen Samiske perspektivet for eksempel er det veldig aktuelt i disse dager med nye læreplaner ( som jo er forskrift) , revidering av opplæringsloven, implementering av Rammeplanen for barnehagene, inkluderende fellesskap, lærerutdanningen osv Ikke samer – fordommer, hatytringer, de skal rett / riktig kunnskaper om landets urfolk Nordlys har stengt kommentarfeltet pga av hatytringer mor samene, Det har vært rettsak pga sjikane mot samer i facebook, der saksøker vant i første runde, omdet ankes det får vi se. vindmøller, gruveutbygninger utløser mye debatt og uheldige ytringer

Alle elever i Norge har rett til samisk innhold i fagene, Overordnet del –verdier og prinsipper Gjennom opplæringen skal elevene få innsikt i det samiske urfolkets historie, kultur, samfunnsliv og rettigheter. Elevene skal lære om mangfold og variasjon innenfor samisk kultur og samfunnsliv. Den samiske kulturarven er en del av kulturarven i Norge Et demokratisk samfunn verner også om urfolk og minoriteter. Urfolksperspektivet er en del av elevenes demokratiopplæring. Alle deltakere i skolefellesskapet må utvikle bevissthet om både minoritets- og majoritetsperspektiver og skape rom for samarbeid, dialog og meningsbrytning. Urfolk er etterkommere av dem som opprinnelige var bosatt i et landområde før dette landområdet ble overtatt eller erobret av andre. FNs erklæring om urfolks rettigheter. ILO –konvensjon nr 169.er et internasjonalt dokument som er rettslig bindende og beskriver rettighetene til nettopp urfolk og stammefolk.

Sametingets myndighet Læreplanar skal gi pålegg om opplæring om den samiske folkegruppa og om språket, kulturen og samfunnslivet til denne folkegruppa i tilknyting til dei ulike fagområda. Innanfor rammer fastsette av departementet gir Sametinget forskrifter om innhaldet i slik opplæring (Opplæringslovens § 2-3 og § 3-4). Alle elever i Norge skal få opplæring om samer, deres språk og samfunnsliv i de ulike fagområder. Sametinget gir forskrifter om læreplanar for opplæring i samisk språk i grunnskolen og i den videregående opplæringa, og om læreplaner for særskilde samiske fag i den videregåande opplæringa. Se lysbilde om Ikke samiske elever – har rett til samisk innhold Elevene skal ha samisk innhold i sitt totale skoletilbud for eksempel i samfunnsfag andre fellesfag. Læreplangruppene må vurdere om det er aktuelt å ha samisk innhold , for eksempel er det aktuelt i Kunst og skapende arbeid, arkitektur og samfunn eller historie og filosofi , rettslære – veldig aktulet, Antikkens språk og kultur??? Hvem har ansvaret? Alle i læreplangruppene har ansvar,det er ikke kun den/de samiske medlemmne i gruppen, leders ansvar å se til at retningslinjene blir fulgt. Se retningslinjer for arbeidet med læreplanene

Hva endres/ endres ikke Overordnet del – verdiløft Tre tverrfaglige temaer Folkehelse og livsmestring Demokrati og medborgerskap Bærekraftig utvikling Eksplisitt og implisitt samisk innhold Fag- og timefordelingen Grunnleggende ferdigheter Kjerneelementer i fag Noen begreper: dybdelæring, kompetansebegrepet Færre kompetansemål Hele læreplanverket, tagginger, koblinger og sammenhenger

Status Fastsatt: Høring: Gjenstår: Overordnet del – verdier og prinsipper Kjerneelement i fag Høring: Høringsfrist 18.juni Læreplan 2020 og læreplan 2020 Samisk: De gjennomgående fagene (48) Fastsettes 1.november Gjenstår: Yrkesfag og programfag, videregående opplæring (35) 4 gjennomgående fag mangler samiske læreplaner. Disse er matematikk, kroppsøving, engelsk og samisk for hørselshemmede

Takknemlig for innspill!