Tidlig innsats og utfordrende atferd

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Aggresjon.
Advertisements

HÅNDTERING av BRÅK og URO
Aggresjon.
MOBBING OG RASISME Vg2 H3 Eleven skal kunne forklare hva mobbing og rasisme er, og drøfte forebyggende tiltak.
SKOLEVEGRING Oslo kommune Veileder.
Konflikthåndtering. Fra Inkluderende arbeidsliv.. Konflikter er en naturlig del av et arbeidsmiljø. Konflikten i seg selv er ikke en negativ arbeidsmiljøfaktor,
Velkommen til foreldremøte i Setskog Barnehage – div info v /Vigdis – foreldreråd, m/ valg av foreldrerepresentanter
Friluftskortet. -Barna skal bli glad i å være ute -Barna skal kjenne mestring ved å ha erfaring og kunnskap om naturen -Barna skal bli i stand til å ta.
Ledende vernepleier Tone Kristiansen Hva gjør utfordrende atferd med helsepersonell? Regional seksjon psykiatri utviklingshemning/autisme.
Velkommen til foreldremøte Stokkavannet og Mosvannet.
INFOHEFTE FOR FORELDRENE «LØFT ER TØFT». INNLEDNING: I gjorde vi i Skaubo AS en stor satsning hvor alle ansatte i alle barnehagene gikk på kurs.
TIDLIG INNSATS OG UTFORDRENDE ATFERD Boka: Kompetanseløft i bhg Pål Roland.
Livsmot og livsmestring -Kunnskap om sunnhet som grunnlag – Martha Bjelland Bø – Sagavoll folkehøgskole.
Normer, sanksjoner og internalisering Normer:  forventninger til et individs atferd i en bestemt situasjon Sanksjoner:  ros eller straff som har til.
| Muntlig kommunikasjon. Kompetansemål lytte til og vise åpenhet for andres argumentasjon og bruke relevante og saklige argumenter i diskusjoner bruke.
«En god barnehagehverdag» Bergheim Friluftsbarnehage Oktober, 2014.
SEKSUELLE OVERGREP Kjennetegn og Fakta Elisabeth Torp kirkeligressurssenter.no.
Makt og autoritet. Makt Makt er muligheten til å få en annen til å gjøre noe han ellers ikke ville ha gjort Makt brukt på en konstruktiv og forsvarlig.
Arbeidsplassutvikling [Sett inn navn på arbeidsplassen og dato]
Accountability – med tilstandsrapportering som eksempel ”6- Fylkeskommunesamarbeidet” Oslo
Valg av verdier bilde. Våren 2015 SSK fotball ønsket å bli mer bevisst på hva vi vil og hvordan vi vil ha det. Alle lag ble bedt om å diskutere verdier.
Foreldremøte Læringsmiljø Jan Åge Almås. Thomas Nordahls 8 punkter for at en elev skal ha et godt læringsmiljø Thomas Nordahl: skoleforsker og professor.
Læreren som sosialiseringsagent og relasjonsbygger. Kommunikasjon med barn og andre mennesker. Forelesning A1A og A1B S.100 den Bjørn Damsgaard.
Velkommen til nytt barnehageår!. Velkommen til foreldremøte på Roligheden gård barnehage Felles informasjon ved oppstart nytt barnehageår - Anne Hjemmesiden.
+ Mestringstro Lise Andersen – Sykepleier Vårkurset i Oslo 22.April 2016.
Aggresjon. Aggressivitet Begrepet aggressivitet beskriver en stabil tendens til å utføre negative handlinger, noe som kan karakteriseres som et personlighetstrekk.
Barnesyn og barns medvirkning
Fritid med Bistand V/ Seniorrådgiver Anders Midtsundstad
Araki mellom kultur, organisasjonskultur og kulturmiks
Samarbeid og konflikt.
Kommunikasjon I personlig kommunikasjon er vi både sendere og mottakere og kommunikasjonen kan være verbal eller ikke-verbal I massekommunikasjon blir.
Familieråd En for alle, alle for en
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
Håndtere endringer i organisasjonen
Samarbeid og medbestemmelse
Velkommen til August 2017.
Hvordan samtale om barnas seksuelle utvikling -erfaring fra helsestasjonen og hvordan forebygge at grensene krenkes. Barns seksualitet 0-6 år Sissel Irene.
ADHD er egentlig tre diagnoser:
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Ingvild Vardheim, KoRus – Sør
«Alle med… Går ikke på bare 123»
(Parent Management Training - Oregon)
Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Den matematiske samtalen
Matematikk på ungdomstrinnet
Bydel Søndre Nordstrand - URO Fagtorg
Velkommen til foreldremøte
Kapittel 11 Læringsteori.
Sinne Kraivalee Arnesveen.
1. Innledende påstander om organisasjoner
Vold Hva tenker dere om dette bildet?
Velkommen til foreldremøte
Bikkjestykket barnehage Tidlig innsats og utfordrende atferd
Gjennomgang og praktisk øvelse med SIP-modellen
Side
Voldsforebyggende opplæring
Velkommen til foreldremøte
Velkommen til foreldremøte
Tidlig innsats og utfordrende atferd
Foreldremøte Glomfjord barnehage
Hva lærer barna om seg selv i barnehagen?
Aktiv lytting gjennom fem steg.
Autoritær voksenstil Autoritativ voksenstil Ettergivende voksenstil
Vi oppnår resultater gjennom samarbeid Vi respekterer hverandres meninger Vi gjør det som er besluttet Vi oppnår resultater.
Del 3 Lek og samarbeid mot mobbing
Hvem er jeg? Marius, 36 år Utdannet lærer, og videreutdanning innenfor bedre læring for personer med ASF Jobber i Grunnskoleteamet til Ålesund kommune.
Validering- å lytte til følelsene
Utskrift av presentasjonen:

Tidlig innsats og utfordrende atferd

Adferdsproblemer Dreier seg om: I hvilke grad barns adferd bryter med gjeldende regler, normer og forventninger i oppvekstmiljø og samfunn I hvilke grad adferden avviker fra aldersadekvat oppførsel på en slik måte at den klart forstyrrer eller hemmer barnets egen læring og utvikling I hvilke grad adferden forstyrrer eller skaper problemer for andre og/eller forstyrrer eller hemmer positiv sosial samhandling mellom barn/barn, barn/voksen (Ogden 2012)

Kjennetegn på adferdsproblemer Utagerende adferd: Konflikter med andre Høy grad av sinne og eller Verbale og/eller Fysisk angrep mot noen Innagerende adferd: Angst Depresjon Utestengt fra jevnaldrende -> større grad forstyrrende for barnets trivsel og fungering i hverdagen

Kartlegging av adferdsproblemer Varighet: Hvor lenge har adferden pågått Frekvens: Hvor ofte adferden blir gjentatt Intensitet: Hvor sterkt utrykket i handlingen er Omfang: Er adferden ti stede på flere arenaer og i hvilke sammenheng den kommer fram Intensjon: I hvilke grad det ligger en bevissthet bak de utførte handlingene

Aggresjonsformer og samspill Def. av aggresjon: Negative handlinger utført med en intensjon om å skade andre (Aronsen 2004) Det er en krevende oppgave å skulle endre et handlingsmønster preget av aggresjon. Det er viktig å endre den aggressive adferden fordi den på lengre sikt og med økende alder er forbundet med negativ utvikling på mange områder ( bl.a skoleprestasjoner, mot jevnaldrende, psykosomatiske vansker).

Aggresjonsformer og samspill Sinne: Handler om følelser Aggresjon: Inkluderer en negativ handling – går utover andre Barnet må lære å skille mellom sinne og aggresjon – kan oppnås med økende alder og i samspill med voksne og jevnaldrende. Barnet har rett til å vise alle sine følelser , også aggresive og sterke, samtidig er det noe i det aggresive uttrykket som barnet m lære å kontrollere og beherske -> OMLÆRING av aggresjon

Omlæring av aggresjon Har til hensikt å hjelpe barnet til å kontrollere hvordan aggresjon en kommer til uttrykk i bestemte situasjoner, til beste for omgivelsene og for barnet selv.

To former for aggresjon – reaktiv aggresjon Hissig øyeblikks orientert negativ handling drevet fram av frustrasjon eller opplevd provokasjon (rykker ut til forsvar for seg selv og sine interesser) Målblokkering: Barnet føler frustrasjon når det forsøker og få til noe det ønsker eller håper, som ikke lar seg oppnå -> akutt utilfredshet hos det frustrerte barnet/personen -> bygger seg opp et følelsesmessig trykk som kan få dramatiske ytre utrykk

Reaktiv aggresjon I etterkant må den voksne snakke med barnet om den aggressive hendelsen: Prøve å komme bak selve aggresjonen Bruke tid på å fa barnet til å sette ord på frustrasjonen Hva var det barnet ønsket og ikke fikk? Hva var det barnet ville, men ikke klarte? Barn som ikke får hjelp til å bearbeide sin reaktive aggresjon kan utvikle et reaktivt aggresjonsmønster – temperamentsfull og relativt uberegnelig adferd.

Reaktiv aggresjonsmønster Har en tendens til å tolke budskap fra andre på en negativ måte De kjenner seg oftere provosert og rykker oftere ut mot andre Lavere tålegrense for frustrasjon Blir lettere irriterte, avvisende og sinte -> Lett bli utestengt fordi de skaper mye uro og utrygghet rundt seg Krever spesiell oppmerksomhet fra de ansatte i barnehagen: Trenger å møte voksne som er i stand til å kombinere varm relasjonsbygging med tydelig grensesetting Tilrettelegge for gode felleskapsopplevelser hvor også disse barna kan føle seg inkludert i gruppen Legge sterk vekt på sosial kompetanse

To former for aggresjon – proaktiv aggresjon Negativ adferd som er drevet fram av forventninger om å oppnå en belønning eller stimulans i etterkant av aggresjonen. Deles inn i to nivåer: Utgjøres av selve den aggressive handlingen Det resultatet som den aggressive handlingen er ment å skulle føre til – belønningen For den voksne som skal bearbeide denne formen for aggresjon – viktig å skille disse to nivåene fra hverandre

Proaktiv aggresjon Fører til en mer kontrollert og beregnende adferd enn reaktiv aggresjon Utestengning i barnehage grenser mot proaktiv aggresjon – kan utvikle seg et mønster der det er det samme barnet/ de samme barna som blir utsatt for utestengning over tid. De som stenger et annet barn ut fra felleskapet , kan selv få en positiv tilhørighetsopplevelse. Denne «positive» erfaringen vil utgjøre en drivkraft til å gjenta handlingene og stenge andre ute. Kan være noen få som står for selve utestengningen , men lar alle de andre barna dette skje uten å gripe inn, aksepterer de stilltiende det som skjer, de de en del av utestengingen. Viktig å ta tilløp til utestengning på alvor fra første stund – viktig for at et ikke skal utvikle seg til et mønster.

Forebygging Usunt å bli utestengt av jevnaldrende Har sterkt stressende og negativ effekt på barn i tidig alder Påvirker selvbildeutviklingen på en uheldig måte Forebygging viktig Tremblay: Barn lærer ikke å bli aggressive – de lærer å temme sin aggressivitet med årene Barn viser økende evne til å kanalisere frustrasjonen og sterke følelser på måter som ikke er til skade fr omgivelsene og for dem selv. Innen skolestart har de fleste barna lært andre og mer akseptable måter å uttrykke seg på

Varme og grensesettende voksne Har en stor oppgave å utføre når det gjelder: Å forstå barnets reaksjonsmønster der sterke følelser er involvert Samhandle på en slik måte at det skjer en omlæring av barnets aggressive uttrykk Skjer samtidig som barnet mer og mer blir i stand til å finne sin plass i felleskapet på en måte som kjennes god, både for barnet selv og for de andre

Refleksjonsoppgaver

SIP modellen

SIP modellen Databasen: Innholdet som er lagret i hukommelsen vår, som tidligere hendelser og erfaringer – latente mentale strukturer (minner, verdier, tankemønstre eller skripter) Består av 4 punkter; Minnebanken: tidligere erfaringer, skripter, sosiale skejma som er lagret i langtidshukommelsen Normer: blir innlært i samspill med viktige (signifikante) andre Sosiale skjema: mentale bilder eller representasjoner a andre personer i barnets erfaringsverden Sosial kompetanse: barnet gradvis tilegner seg sosial ferdigheter på grunnlag av erfringer som det gjør i ulike situasjoner i samspill med andre

Trinnene i modellen

Trinnene i modellen

Trinnene i modellen