8mill 4-5mill 2,5mill.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kapittel 3. Jordbruk og sivilisasjoner
Advertisements

Vegetarmat Case for ungdomsskolen av Hanne S. Finstad i samarbeid med lærer Trude Nordli ved Jordal Ungdomsskole.
BOKMÅL Tre samfunnstyper.
Tina Åsgård, kvinnepolitisk leder i SV
Kapittel 4: Jordbruk BOKMÅL Elevene skal kunne
Introduksjon til eldre historie
18. aug – 9. sept Hvorfor? Stortingsvalget 2013 blir et verdivalg. Jesus sier at hans kirke er verdens lys og jordens salt. Derfor er det ingen.
Undring Tro Viten.
Nyere global historie Etter 1800.
Bonde i medgang og motgang. Kleiva Halle Arnes Distriktsleder HMS Nord Norge. 1.
Internasjonal engelsk Verdens mest brukte språk. Verdens mest brukte språk. Gode engelskkunnskaper åpner nye muligheter, gjør livet lettere og gir selvtillitt!
Kapittel 9. Norsk økonomi Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne informasjon.
Kommunikasjon og kunnskap. Det moderne mennesket: eksistert i år Skriftspråket: år gammel Vår tid: de fleste kan både lese.
Sosiale systemer og sosial struktur Et sosialt system er et sett av roller som står i et gjensidig definert forhold til hverandre. Sosiale strukturer er.
Tema 1.Morgendagens rekrutteringsutfordringer. Ved Erik Nyhus, regionsleder Proffice Telemark, Vestfold og Østfold. 2.Viktige endringer i arbeidsmiljøloven.
Kapittel 12. Det internasjonale samfunnet Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a.
Kvinnesyn i bibelen og i kirkehistorien
Lønn og arbeidsledighet. Lønn og lønnsforskjeller Markedsteori – teori om kompenserende forskjeller Forhandlingsteori Effektivitetslønnsteori Hvordan.
Folkehelsearbeid – medaljens bakside Forebygging Fagforbundet 25. September 2013.
Strategisk Næringsplan Knutepunkt Sørlandet 1. Bakgrunn Målet er å utvikle kommunene og sikre innbyggerne i regionen et så godt og effektivt tjenestetilbud.
Hva driver egentlig det offentlige med? Det offentlige utfører: Viktige fellesoppgaver (som politi og brannvesen) Omfattende regulering av økonomisk virksomhet.
Lykkeforskning Av Knut, Petter og Erik
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
Bygging av Gjestehus i Gbecohn, Liberia
Likner du på han her? Tema: Hominidene Plan for timen:
Hva handler matematikk om? Om hvorfor har vi det i skolen?
Lønnspolitisk drøftingsmøte HTA. Kap. 4.1, 5.1 og 3.4.2
Rapport: Å ville utvikle skolen
Stavrianos’ inndeling
Er prosessen som fører til at individer eller grupper
Ideologier Syn på hvordan et samfunn skal styres og utvikles
Arbeidsgiverstrategi
Arbeidskraftprosjektet
En stjerne skinner.
Å leve med assistanse Denne bolken holdes av noen som selv lever med assistent i parforholdet. Ca 1time brukes på dette. Veldig fint med dialog mellom.
Visjon/Strategi 2020 Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet
Den industrielle revolusjonen
FNs bærekraftsmål FNs bærekraftsmål skal sikre at hele verden tar vare på miljøet samtidig som at alle mennesker kan ha muligheter for et godt liv.
Norsk e-helsebarometer 2017
Historie kapittel 1 Norge blir et velferdssamfunn. Du skal lære om:
En reise jorda rundt Områder på vår planet der mennesker ikke kan bo
Teorier om universets begynnelse
Bosetting av flyktninger og kjennskap til Husbankens virkemidler
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
Norsk frivillighet og organisasjonsliv: hvor, hva, hvem, hvorfor, hvordan… Hvorfor er utviklingstrekkene i norsk frivillighet og organisasjonsliv tema.
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Det gamle Hellas Bilde: Akropolis.
Verdiøkning.
KOMPETANSE FOR MANGFOLD
Det gamle Hellas Bilde: Akropolis.
LMK - den rene motorhistoriske kulturorganisasjon!
Fremmed art Fremmed art Paul Harald Pedersen CC BY 4.0.
12/29/2018 Bjørn Songe-Møller Grants Subcommitee Chair Hei! Jeg er…
7 Økonomi og miljø Er forurensning en kostnad? Hvorfor ikke ha totalforbud mot forurensning av luft, jord og vann? Hva har økonomer å bidra med i forurensningsdebatten?
Jeger- og sankersamfunn
VIKINGTID KORT OVERSIKT.
TEKNOLOGI, RESSURSER OG UTVIKLING UNDERVEIS GEOGRAFI KAP. 3.
10 Konjunkturledigheten
EN KORT PRESENTASJON AV PROSJEKTET
Kroppens byggesteiner.
Nasjoners velstand (og fattigdom)
Religion og Identitet Lisa Stornes
Sysselsetting, arbeidsledighet og lønn
Diskuter formålet med FN og anna internasjonalt samarbeid
WORKSHOP!.
En bibelsk forståelse av ekteskapet
Mor-far-barn-relasjonen
Kirkens Nødhjelp og Fasteaksjonen
KILDER TIL LIVSKVALITET, Regional folkehelseplan Nordland
Kroppens byggesteiner.
Utskrift av presentasjonen:

8mill 4-5mill 2,5mill

300 000 130 000(?) Neandertalerne dør ut for ca. 30 000 år siden

Fra jeger- og sankersamfunn til jordbruk Mennesket har eksistert i mer enn 150 000 år, og bare i de 10 000 siste som noe annet enn jegere og sankere.

De første menneskene: JEGER- OG SANKERe Levde av jakt, sanking og fiske Små grupper Forholdsvis flat struktur Religion: Ikke personlige guder, men animisme, naturtilbedelse, fruktbarhetskultus Forholdsvis få barn Ingen egentlige kriger Ingen personlig eiendomsrett

HVOR KOMMER VÅR KUNNSKAP OM URMENNESKET FRA? Arkeologiske utgravinger Nålevende stammesamfunn Kunnskap om oss selv: Genetisk sett er vi omtrent de samme som for 150 000 år siden.

arbeidsfordeling Undersøkelser av nålevende stammesamfunn viser at menn går på jakt og sørger for kjøtt. Kvinner sanker bær, røtter, samler egg osv. Kvinner stod for basisføden Kvinner arbeidet flere timer enn menn

Kvinnenes rolle Barnebegrensning gjennom lang ammeperiode og et kosthold med lite kjøtt. Kvinnene hadde en forholdsvis god posisjon i forhold til menn. Dette kom av at kvinner sto for fruktbarhet. De kunne være religiøse ledere.

HVORFOR FORLATER ADAM OG EVA PARADIS? ”Jeg er ikke i tvil om at disse stammene lever verdens beste liv. De høster direkte av naturen og deler alt. Her er det ingen statusforskjeller. Disse menneskene har få bekymringer så lange de får leve i fred i en regnskog som er frisk” Sitat: Anders C. Krogh, norsk oppdagelsesreisende, om et stammesamfunn som eksisterer i dag. For ca. 10 000 år siden begynner menneskene å dyrke jorda, hvorfor?

HVA GJØR MENNESKENE TIL BØNDER? Folkevekst fører til at menneskene blir fordrevet fra de mest ideelle stedene å bo på. De må begynne å dyrke jorda. Etter som arten menneske øker i antall, må de ta i bruk stadig nye områder, som det krever slit og oppfinnsomhet å overleve i. Et eksempel på det er Norge.

JORDBRUKET KREVER NYE SAMFUNNSFORHOLD: Privat eiendomsrett Gjerder Behov for beskyttelse av avling Krigerklasse – opphav til en høvdingklasse Arbeidsdeling Kvinner blir underordnet mannen, kontroll av kvinners seksualitet for å sikre at barna var ektemannens Byer, handel

STYRESETT Større enheter Noen produserer, andre styrer og beskytter Opphopning av rikdom Klasseskiller

Jeger- og sankersamfunnet, en enkel modell av sammenhenger: Økonomi, næringsliv SANKING/JAKT/ FISKE Ulike deler av samfunnet påvirker hverandre. Religion, tenkesett, ideologi, FRUKTBARHETS- DYRKING/NATURGUDER Styresett, Organisering SMÅ ENHETER/ FLAT STRUKTUR

JORDBRUKSSAMFUNNET en enkel modell av sammenhenger: Økonomi, næringsliv JORDBRUK Utviklingen i nærings- grunnlaget fører til endringer i styresett og tenking. Religion, tenkesett, ideologi, GUDER SOM LIGNER MENNESKENE Styresett, organisering STØRRE ENHETER/ ARBEIDSDELING/ KRIGERKLASSE

HØYKULTURER Jordbruksrevolusjonen legger grunnlaget for høykulturene. Historisk tid: Skriftlige kilder Tekniske framskritt oppstår som følge av: - Ønske om mer rikdom - Behov for større produksjon pga. befolkningsvekst. Endret kosthold fører til økt fruktbarhet.

RELIGION Personlige guder som gjenspeiler styresettet Presteskap og herskere samarbeider Flere herskere hevder de er i slekt med gudene for å legitimere sin stilling.

RESULTATER AV JORDBRUKET Teknisk utvikling Flertallet av menneskene blir etter hvert bofaste. På 10 000 år endrer levesettet til menneskene seg fra steinalderstadiet til det samfunnet vi har i dag.