Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Vegetarmat Case for ungdomsskolen av Hanne S. Finstad i samarbeid med lærer Trude Nordli ved Jordal Ungdomsskole.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Vegetarmat Case for ungdomsskolen av Hanne S. Finstad i samarbeid med lærer Trude Nordli ved Jordal Ungdomsskole."— Utskrift av presentasjonen:

1 Vegetarmat Case for ungdomsskolen av Hanne S. Finstad i samarbeid med lærer Trude Nordli ved Jordal Ungdomsskole.

2 Definisjon Veganer: spiser kun mat som er basert på grønnsaker, frukt, korn og nøtter. Spiser ikke fisk, kjøtt eller egg. Vegetarianer: spiser mat som er basert på grønnsaker, frukt, korn og nøtter og dessuten egg. Spiser ikke fisk og kjøtt. Lactovegetarianer: inkluderer også melkeprodukter i sin meny. Noen mennesker kaller seg vegetarianere selv om det eneste de ikke spiser er kjøtt. De spiser altså både egg, fisk og melkeprodukter.

3 Historisk bakgrunn Vi mennesker har antagelig spist både kjøtt og grøntfor bestandig. For tredimensjonale laserkart av 2.5 millioner år gamle mennesketenner, viser at tennene allerede den gangen var utrustet til å kutte over kraftige kjøttstykker. For 2000 år siden ble noen filosofer rundt Middelhavet og i India vegetarianere. De mente det var galt å spise kjøtt fordi de trodde på gjenfødelse. Andre sluttet å spise kjøtt for å ta avstand fra blodige offergaver i forbindelse med religiøse seremonier. Indiske buddister hevdet dessuten at det var etisk galt å drepe dyr. I bibelen beskrives også Adam og Eva som vegetarianere i paradis. Og asketiske jøder og noen av de første kristne mente at inntak av kjøtt var fråtsing, hjerterått og dyrt.

4 Mer historie... På og 1800-tallet i Europa ble vegetarmat sett på som moralt riktig av noen filosofer og kristne. Man mente at man ikke kunne skille mellom dyrs og menneskers lidelser. Først i det 20. århundret begynte noen å hevde at vegetarmat var gunstig av helsemessige årsaker. Man fikk spisesteder med vegetarmat, vegetariske kursteder og foreninger for vegetarianere. Det vokste opp en industri av matprodusenter som lager mat spesielt beregnet på vegetarianere.

5 Motiver for å være vegetarianer
Religiøse/filosofiske Etiske/moralske: det er uetisk å spise kjøtt fordi det forårsaker lidelse blant dyr. Økonomiske/ressursmessige: vegetabilske matvarer er mer miljøvennlige og energibesparende enn animalske matvarer.

6 Argumenter for å spise kjøtt
Inntak av kjøtt er en del av naturens orden. Den sterke spiser den svake og slik har det vært gjennom millioner av år. Vi trenger næringen, og da spesielt vitamin B12, som bare finnes i kjøtt. Dessuten innholder proteinene i kjøtt mange av de aminosyrene som vi ikke kan lage selv. Kjøtt er godt.

7 Planter og kjøtt i næringskjeden
For å ale opp et husdyr for så å spise det, mister vi 90% av energien som ble brukt til å fore dyret med. Det er derfor mer energibesparende å spise planteforet selv.

8 Jordas befolkningsvekst og matsituasjon
I dag er det 6 milliarder mennesker på jorda. Det produseres egentlig mat nok til å dekke energibehovet til verdens befolkning. Allikevel fører skjev fordeling til at 750 millioner mennesker har en usikker matsituasjon. Vi blir stadig flere. Med dagens utvikling vil vi i følge Verdens helseorganisasjon være 7.5 milliarder mennesker innen 2020.

9 Nye forskningsresultater rundt vegetarmat
Ernæringsforskere har lenge vært skeptiske til vegetarkosthold. Man har undret på om slik mat er like sunt som vanlig kost. Denne holdningen er i ferd med å snu. Det viser seg at mennesker som spiser velbalansert vegetarmat (det vil si at de er nøye med å spise variert) ofte har meget god helse, ja faktisk bedre helse enn de som lever på et kosthold med kjøtt. Frukt, grønnsaker og kornprodukter beskytter mot en rekke helseproblemer som hjertekarsykdom, kreft og overvekt.


Laste ned ppt "Vegetarmat Case for ungdomsskolen av Hanne S. Finstad i samarbeid med lærer Trude Nordli ved Jordal Ungdomsskole."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google