Bilbelte Læringsmål: Naturfag

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Advertisements

”Fortet” på Gudeberg Et lavterskeltilbud for alle skolens elever og
Jorden sluttet å rotere
Høring i Stortingets finanskomité 17. oktober 2006 Norges Bilbransjeforbund ved administrerende direktør Syver Leivestad.
Kapittel 14 På tur i skogen
Fra Ord til liv November 2009 “Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye enn for en rik å komme inn i Guds rike” (Mt 19,24).
Litterære virkemidler
Motivasjon.
Arbeid i høyden – Fallende gjenstander
TryggTrafikk v/ Distriktsleder Idar Ertsås Pressekonferanse 2. januar 2012.
Alkohol | fotball.
Teknologi i skolen-prosjekt
Krav til A-beviset Helikopter Kilde: Norges Luftsportsforbund / NAK Modellflyseksjonen.
Filosofi og etikk Horisonter Kapittel 1.
Hva hvis? Oljen plutselig ble borte. Scenario I 150 år har vi utvunnet den fra bakken. Et drøyt, allsidig drivstoff som har gjort vår moderne verden mulig.
Tiden ikke var den samme overalt
Prosjekt ”Glad og trygg på vei til Staupshaugen”
Oppgave 42 Finn feilene i setningene, og gi forslag til riktige setninger. Her finnes det selvsagt mange muligheter og ikke én fasit.
Trygg Landing Vi skal nå rette fokus mot årets satsningsområde: Landinger Vi vil bruke ca en halv time. De fleste havarier skjer under landing, som oftest.
Sikkerhetsforum Rune Solheim
Månedsevaluering Januar 2012 Barna utfolder seg i snøen, er kreative og skaper. (Kunst, kultur og kreativitet) Gjennom dramatisering av Eventyr ute tar.
Team Jæren Styrkeprøven Lag TEKNISK SKIKK OG BRUK
Sognsveien sør for John Collets Plass - Kirkeveien
Innlæring av feltsøk med klikkertrening
Å kjøre bil og å stå i bilkø
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Rogaland Januar 2015 HMS en – her og nå – paal Ove.
Shanti - Er det sider ved ditt religiøse liv du synes er for privat til å snakke om? -...[tenker lenge] jeg synes det med menstruasjonen. I India er det.
Problemløsning.
Energi og krefter.
Kapittel 20 Å reise kollektivt Kjører du kollektivt?
Kapittel 34 Ernesto intervjuer en bussjåfør og en ekspeditrise Ernesto.
Kapittel 24 Samtale om været. a) Sett strek mellom ordene og forklaringene. 1. forsinket 2. fortsatt 3. rastløs 4. ingen 5. å huske 6. en helg 7. overrasket.
KAPITTEL 50 Josephs julaften. a) Sett strek mellom ordene og forklaringene som betyr omtrent det samme desember 2. å gå 3. trist 4. nettopp 5.
Kapittel 35 Hans forteller om jobben som sosionom Hans ønsker å hjelpe andre mennesker.
Egenskaper til krefter
Velkommen – presentasjon av deg selv
Samtykke.
KRAFT OG BEVEGELSE Fysikk.
Kvalitet, risiko og avvik
Norsk skole.
Hvorfor er det viktig med naturmangfold?
Skumle klovner.
Mulig.
BILDEANALYSE Marie Moen Liane.
Presis – Ofte – Behagelig
Presis, ofte og behagelig
Billån Uten Sikkerhet
…og de selvkjørende bilene og bussene
Velkommen til Newtonrommet
Presis, ofte og behagelig
Grubleoppgave #1711 Per og Jonas konkurrerer i samme 100-meter løp. Når Per passerer mållinjen er Jonas kommet til 90 meter merket. Per foreslår å løpe.
Medfølelse Til dette temaet er noen av bildene ganske tøffe. Disse er samlet mot slutten. For de yngste elevene må en vurdere om det er lurt å hoppe over.
8. TRINN – BLINDHEIM UNGDOMSSKOLE
Velkommen til Newtonrommet
Velkommen til Newton-rommet
WeDo Milo utforsker vekt og friksjon
Oppgave 42 Finn feilene i setningene, og gi forslag til riktige setninger. Her finnes det selvsagt mange muligheter og ikke én fasit.
Redsel Spør elevene om hvorfor de tenker denne jenta er redd
Velkommen til Newtonrommet
Bevegelsesverb Forelesning i RUS mars 2006.
Kapittel 16 På fotballtrening.
Kapittel 26 Å søke lån i banken
Sinne Film:
Vold Hva tenker dere om dette bildet?
HVORDAN FORSTÅ OG STØTTE FORELDRE OG BARN SOM HAR OPPLEVD SEKSUELLE OVERGREP?
Viltulykker - hva gjør vi?
Eine og Andri på viktig oppdrag
Arbeid, energi og effekt
Sangtekstens innhold 5.-7.trinn
Utskrift av presentasjonen:

Bilbelte Læringsmål: Naturfag - gjøre greie for hvordan 
 trafikksikkerhetsutstyr hindrer og
 minsker skader ved uhell og ulykker

Ord og uttrykk - sett strek mellom ord og riktig betydning Være ute å kjøre Være overflødig Ha hendene på rattet Rydde kraftig opp Være femte hjul på vogna Komme i vanskeligheter Kjøre rundt i gatene uten formål Råne Eie et dollarglis Være original i det man foretar seg Gjøre vei i vellinga Ha en flott amerikansk bil Gå egne veier Være den som styrer, angir retning FASIT

Ord og uttrykk - sett strek mellom ord og riktig betydning Være ute å kjøre Være overflødig Ha hendene på rattet Rydde kraftig opp Være femte hjul på vogna Komme i vanskeligheter Råne Kjøre rundt i gatene uten formål Eie et dollarglis Være original i det man foretar seg Gjøre vei i vellinga Ha en flott amerikansk bil Gå egne veier Være den som styrer, angir retning

Diskusjonsoppgave - bilbeltebruk I innslaget hørte dere at i perioden 2005 til 2014 ble 1352 personer drept i trafikken, og at 558 av disse ikke brukte bilbeltet. Søsteren til Camilla fortalte også at dersom Camilla hadde hatt på seg bilbeltet ville hun sannsynligvis overlevd kollisjonen med minimale skader. Hvilke årsaker kan det være for at noen ikke tar på seg bilbelte – hva tror dere de tenker? Tror dere de er klar over farene?

Diskusjonsoppgave - bilbeltebruk Det brukes mange virkemidler for å få folk til å bruke bilbelte, for eksempel at man får bot dersom man blir stoppet i kontroll uten å ha på bilbelte. I tillegg lages det reklamer som skal minne oss på konsekvensene av å ikke bruke bilbelte. Er det bare oss selv vi kan skade om vi ikke bruker bilbelte, eller er det andre som blir rammet? I så fall hvem?

Diskusjonsoppgave - bilbeltebruk I mange av dagens biler plinger det kraftig dersom man kjører uten å ha på seg bilbelte. Hvorfor tror dere bilprodusentene har laget denne funksjonen i bilene sine utover akkurat det å minne oss om å ta på bilbeltet? (Tips: hva «vinner» bilprodusentene på at mange har på seg bilbelte?)
 Enkelte har også sagt at foreldre bør låne bort sine nyere biler til ungdommene - slik at de kjører biler som plinger når man ikke har på bilbeltet framfor å kjøre eldre bilmodeller uten denne funksjonen. Hva tenker dere om dette?

 Er det andre ting man burde vurdere for å få flere til å bruke bilbelte, for eksempel at bilen ikke startet hvis man ikke hadde på bilbeltet eller at man ble belønnet for å bruke belte? Hvilke andre forslag har dere for å få folk til å ta på beltet?

Grubleoppgave – sikkerhet i bil Det er ulovlig å kjøre bil uten å ha på bilbelte. Hva slags hastighet tror dere det må være på bilen, forutsatt at man ikke har bilbelte på, hvis det skal sammenlignes med Å løpe så fort man kan
inn i en vegg uten å ta seg for Å falle ut fra 3. etasje Et fritt fall på 32 meter FASIT

Grubleoppgave – sikkerhet i bil Det er ulovlig å kjøre bil uten å ha på bilbelte. Hva slags hastighet tror dere det må være på bilen, forutsatt at man ikke har bilbelte på, hvis det skal sammenlignes med Å løpe så fort man kan inn i en vegg uten å ta seg for Å falle ut fra 3. etasje Et fritt fall på 32 meter 20 km/t 50 km/t 90 km/t

Grubleoppgave – sikkerhet i bil Tenk dere at baksetepassasjeren var en voksen mann, som ikke hadde på seg bilbelte, og at dere frontkolliderte i 50 km i timen. Hva slags dyr tror dere passasjeren kunne sammenlignes med dersom han traff dere i bakhodet? Katt Hest Elefant FASIT

Grubleoppgave – sikkerhet i bil Tenk dere at baksetepassasjeren var en voksen mann, som ikke hadde på seg bilbelte, og at dere frontkolliderte i 50 km i timen. Hva slags dyr tror dere passasjeren kunne sammenlignes med dersom han traff dere i bakhodet? Katt Hest Elefant

Grubleoppgave – sikkerhet i bil Løse gjenstander i bil er også farlige. Tenk dere en halvlitersflaske med brus. Hva tror dere kollisjonsvekten (den vekten den får ved at den beveger seg framover ved en kollisjon) i følgende hastigheter: 30 km/t 50 km/t 70 km/t 90 km/t FASIT

Grubleoppgave – sikkerhet i bil Løse gjenstander i bil er også farlige. Tenk dere en halvlitersflaske med brus. Hva tror dere kollisjonsvekten (den vekten den får ved at den beveger seg framover ved en kollisjon) i følgende hastigheter: 30 km/t 17,7 kg 50 km/t 29,5 kg 70 km/t 41,3 kg 90 km/t 53,1 kg