Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Jorden sluttet å rotere

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Jorden sluttet å rotere"— Utskrift av presentasjonen:

1 Jorden sluttet å rotere
Hva hvis? Jorden sluttet å rotere

2 Jordrotasjon Planeter roterer. Solsystemet ble til for 4,5 milliarder år siden fra en roterende sky. Da planetene ble dannet overtok de rotasjonen – helt fram til i dag. Ved ekvator er rotasjonshastighet mer enn 1600 km i timen

3 Scenario Jorden roterer gradvis saktere – vanligvis 2 sekunder pr år, men i dag vil reduksjonen bli mye større. Det vil ta fem år, men til slutt har Jorda sluttet helt å rotere. Hva vil skje med verdenshavene, hva med kontinentene, lufta vi puster inn, hva vil skje med oss?

4 Innledning Hver natt varer i seks måneder. Hver dag varer også seks måneder. Planeten stekes av en nådeløs sol. Det er verden der byene er slukt opp av havet. Det er en verden med en desperat framtid. Vi må kjempe for å overleve i et fremmed landskap. Dette er historien om hva som kan skje hvis planeten slutter å rotere. Hvordan en forandring kan forandre alt.

5 Dag 1 Forandringen i rotasjonen er nesten umerkelig, mindre enn 1 km pr time. Vi ser de første tegn på trøbbel. De fleste fly navigerer ved hjelp av GPS – nå er dette blitt et problem. Fly avbryter. Datamaskiner prøver å lande fly langt fra flyplassene. Hvordan fungerer GPS og hvorfor skaper det problemer for navigasjonen?

6 Dag 1 fortsetter I byene er det få som merker de små forskjellene som rammer flytrafikken. Men en ustoppelig kjedereaksjon er satt i gang. Vi justerer våre klokker for å synkronisere oss med naturen. Dagene blir lengre, men det skjer sakte. Vi rekker å tilpasse oss. Men hva om det var mørkt om morgenen og lyst midt på natten, hva om våre ideer om tiden ble endret

7 En uke etter Problemene øker i alle byer i verden. Dagene blir stadig lengre. Børsene er i fritt fall. Hva skjer med en verden basert på et døgn som er 24 timer hvis dagen blir lengre? Hvorfor blir dagene lengre? Hva kan grunnen være for at det er nedgang på børsene? Hvilken betydning kan det ha for deg at dagen blir lenger?

8 To uker etter Rotasjonen er nå nesten 15 km saktere pr time. Kommersiell flygning er redusert til det mest nødvendige. Hva er hovedgrunn til at det er lite fly i lufta? Hvilke andre transportmidler tror du benyttes mest?

9 To uker etter - verdenshavene
Tiden er det første problemet, men etter to uker oppstår et mer kritisk problem. Rotasjon holder vannet på plass. Når kraften svekkes beveger havene seg og flyter fra ekvator mot polene. Hvilken kraft er det som svekkes? Hva skjer med landområder rundt ekvator og lengre nord når vannet flytter seg?

10 To uker etter - atmosfæren
En saktere rotasjon har en annen farlig konsekvens. Når havnivå endres skjer det samme med lufta vi puster inn. Atmosfæren er spredt jevnt utover og roterer synkront med jorda. Når rotasjonen går saktere følger den samme vei som havet og flyter mot polene. Hvilken praktisk betydning har dette?

11 2 uker etter - lufttrykk Det blir stadig verre å puste. På 1500 m.o.h føles det som å være på 4500 m.o.h. Hvilke problemer skaper dette i praksis? Hvor mange meter over havet mener man at grensa for å overleve ligger på?

12 Fire måneder etter Vi roterer 225 km pr time saktere enn tidligere. Hver dag er nesten 28 timer lang; to timer mer med dagslys og to timer mer med nattemørke. Hvordan tror du en slik endring av døgnet ville påvirket din hverdag?

13 Fire måneder etter - jordskjelv
Et nytt problem oppstår, jordskjelv på steder hvor det vanligvis ikke er skjelv. Jorda har tre lag; en flytende kjerne, en mantel og en hard ytre skorpe. Disse roterer sammen. Når rotasjonen svekkes vil de rotere i ulike hastigheter og vi får friksjon. Jorda rives i stykker fra innsiden. Når det kommer jordskjelv på nye steder – hvilke konsekvenser tror du det har?

14 Fire måneder etter - verdenshav
Mindre sentrifugalkraft gjør at havene forskyves og fortsetter mot polene – og nå er det hele km dypt ved Arktis. Hva skjer andre steder når så mye vann samles ved polene?

15 Fire måneder etter Skipsfarten har stoppet opp. Store havnebyer er lagt øde. Nye farer oppstår. Død som følge av solstråling. Sola blir dødelig. Hva er det som vanligvis beskytter oss mot dødelige stråler og hvorfor er dette skjoldet nå svekket?

16 1 år etter Jorda går 340 km pr time saktere enn tidligere. Planeten fortsetter å forandre seg. Verdenshavene flytter seg fortsatt. For et år siden kunne man gå fra England til Frankrike – det blir ikke mulig igjen. Store deler av Europa er svelget av et nytt hav. Historiske byer ligger nå på havets bunn. Hvor kommer dette vannet fra?

17 1 år etter – de som har overlevd
Folk reiser til områder hvor lufta er til å puste i, men ingen mat blir levert i denne verden. Det de spiser må de dyrke selv. Hvorfor blir det ikke levert mat? Hva annet er nødvendig at de har i nærheten?

18 2,5 år senere Nå roterer jorda bare i 320 km pr time. Hele land ligger under vann, i andre land er lufta for tynn til å puste inn. Folk sliter nå med å få nok søvn. Hver dag er nå mer enn 2,5 ganger så lang og det samme gjelder nettene. Hvor lang er en dag nå? Hvorfor får man søvnproblemer? Hva skjer med mennesker som ikke får sove?

19 2,5 år senere - dyreliv Den avtagende jordrotasjonen har negativ effekt på dyr også. Nå blir dagene lengre, ikke kortere og det har betydning for dyrenes vandringer. Trekkfugler dør. Hva slags vandringer er det snakk om? Hvorfor vandrer de ikke når dagene blir lengre? Hvorfor dør trekkfuglene?

20 4 år senere Jorda roterer nå i litt over 60 km pr time. Sola holder seg på himmelen i 13 dager om gangen. De fire årstidene er borte. Klima defineres nå av lyst og varmt eller mørkt og kaldt. Under de lange nettene kan temperaturen falle til minus 55 grader. Hvorfor er de fire årstidene borte?

21 4,5 år senere Dage er nå 768 timer lang. Rotasjonen er nesten ikke merkbar. Sola holder seg på himmelen i 16 dager om gangen. To nye hav har dannet seg – det nordlige og det sørlige. Hvor tror du det er land nå – og hvor på dette landet tror du det er beboelig? Hvordan tror du det er med all teknologien vi har i dag i en slik situasjon?

22 5 år senere Jorda har sluttet å rotere, men går fortsatt rundt sola.
Hvor lange er dagene og nettene nå – og hvorfor? Sola er som en spotlight og under lyset stiger temperaturen til 55 grader, og om natta minus 55 grader. Hva tror du skjer med havområdene?

23 En plutselig reduksjon av jordrotasjonen skaper en ny framtid
En plutselig reduksjon av jordrotasjonen skaper en ny framtid. Dette vil ikke skje i virkeligheten, men likevel viser dette tanke-eksperimentet den skjøre balansen som holder planeten i live.


Laste ned ppt "Jorden sluttet å rotere"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google