Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hva hvis? Oljen plutselig ble borte. Scenario I 150 år har vi utvunnet den fra bakken. Et drøyt, allsidig drivstoff som har gjort vår moderne verden mulig.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hva hvis? Oljen plutselig ble borte. Scenario I 150 år har vi utvunnet den fra bakken. Et drøyt, allsidig drivstoff som har gjort vår moderne verden mulig."— Utskrift av presentasjonen:

1 Hva hvis? Oljen plutselig ble borte

2 Scenario I 150 år har vi utvunnet den fra bakken. Et drøyt, allsidig drivstoff som har gjort vår moderne verden mulig. Oljen som driver bilene, flyr flyene og driver fabrikkene… Vi har utvunnet mer enn en billion fat, omtrent like mye skal være igjen….men plutselig viser det seg at det er ikke mer å hente. Det får katastrofale følger, vår verden vil forandre seg.

3 De første dagene - drivstoff Vi har fortsatt noen oljereserver lagret, men det produseres alt for lite. Lange køer ved bensinpumpene – og mange bensinstasjoner er tømt for drivstoff.  Hvor mye er du villig til å betale dersom det er siste gang du kan fylle tanken?  Hvorfor er drivstoff så viktig?

4 De første dagene - transport Biler, båt, fly, tog – alle går på drivstoff laget av olje. Tog stanser, flyavganger innstilt. Mennesker og varer er strandet.  Hvorfor er transport så viktig?  Hvilke konsekvenser har det for deg at transport stanser opp?  Hva slags transport bør man prioritere?

5 De første dagene - økonomi De økonomiske effektene kommer raskt. Usikkerhet stenger børshandelen. Oljeaksjer er verdiløse. Jobbene i oljeindustrien er nå borte. Flere tusen andre fabrikker stenger også dørene. Millioner mister jobbene sine.  Hvorfor stenges også andre typer fabrikker?  Hvilke konsekvenser har det for samfunnet at mange mister jobben?

6 Etter en uke.. Arbeidsledigheten er oppe i 30%. De mest grunnleggende behov kan ikke møtes verden over. Sentrallagre med mat er stengt. Storbyer rammes av at varer ikke leveres. Gårdene har for mange munner å mette. Ei ku spiser 45 kg fôr hver dag, en gris 3,5 kg. Nå leveres det ikke lenger fôr. Dyrene vil gå sultne.

7 Etter en uke - matvarer  Tenk på den nærmeste matvarebutikken der hvor du bor – hvor avhengige er de av å få varene tilkjørt?  Hva tror du vil skje med butikken?  Hvordan tror du folk vil reagere hvis det plutselig ble vanskelig å få tak i matvarer?  Hvilke matvarer tror du det først går tomt for, og hvorfor?

8 En uke - kraft 40% av jordas strøm kommer fra kullkraftverk. Togene som tidligere fraktet kull går ikke lenger. Store sykehus har reservegeneratorer, men de drives med diesel – også avhengig av olje. Strømstans og strømrasjonering innføres. De mørke nettene skjuler en verden i forandring. Lov og orden har kollapset.  Hvorfor har strømstans betydning for lov og orden?

9 En måned - transport Et land bygd for biler er i desperat behov for alternativer. Åkerland hvor man tidligere dyrket frukt og grønnsaker brukes nå til å dyrke raps. Olje kan utvinnes av raps og brukes som drivstoff. Mais kan bli etanol, et alternativt drivstoff for bensindrevne biler. I Brasil har de gjort dette lenge allerede. De lager etanol av sukkerrør. Tusen elbiler er allerede på gatene i USA, på en planet uten olje kan de meget godt være framtiden

10 En måned - transport Dieselmotorer kan drives på matolje, både ny og brukt, og er mer effektive enn de som går på bensin. I noen steder av verden bruker man andre råstoffer for å lage drivstoff, for eksempel raps, korn og mais.  Hva ville veie tyngst; å bruke disse produktene til å lage drivstoff slik at man bl.a. kan få kjørt ut matvarer til befolkningen eller å bruke dem til mat?

11 Biodrivstoff og plastprodukter Regjeringer står overfor vanskelige valg -skal raps, sukkerrør og soyabønner brukes som drivstoff eller mat. Sult er ikke det eneste problemet. Sykehus går tom for ting som lages av olje, f.eks. gummihansker, legemidler, vaselin, plastfrakker.

12 Biodrivstoff og plastprodukter  Å lage drivstoff av landbruksprodukter har også en tidsavhengig utfordring – hvilken?  Sykehusene mangler en del plastprodukter som de har i dag – hvilke konsekvenser vil dette få?  Se på hva du bruker som er laget av plast – hva kan du erstatte disse med?

13 Fem måneder etter I Saudi-Arabia er det økonomisk katastrofe, 90 % av inntektene kom fra oljen - nå har den økonomien kollapset. Japan importerte tidligere 60 % av maten, nå vil befolkningen i et av verdens mest velbergede land vil sulte.  Hva burde slike land tenke på i dag for å unngå økonomisk kollaps dersom oljen plutselig tar slutt?

14 1 år etter Sulten er verre enn tidligere. Havnene ligger øde. Internasjonal handel finnes stort sett ikke lenger. Verdens hærer har mistet sin styrke. Vi dyrker så mye av det vi kan selv.  Hva er grunnen til at det ikke er internasjonal handel?  Hvorfor har verdens hærer mistet sin styrke?  Hvorfor dyrker vi så mye av det vi kan selv?  Tror du folk bor mest i byer eller på landet?

15 40 år etter Hvordan tror du verden ser ut i forhold til;  Bosetting?  Matvareproduksjon?  Transport?  Handel?  Forurensing?

16 Oljen førte til økning av befolkning, økt matproduksjon og økt handel. Uten olje har vi fått en forandring - alt ser annerledes ut. At en eneste ting ble forandret, forandret alt.


Laste ned ppt "Hva hvis? Oljen plutselig ble borte. Scenario I 150 år har vi utvunnet den fra bakken. Et drøyt, allsidig drivstoff som har gjort vår moderne verden mulig."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google