Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Velkommen til Newton-rommet

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Velkommen til Newton-rommet"— Utskrift av presentasjonen:

1 Velkommen til Newton-rommet

2 Vi på Newton-rommet gleder oss til dere kommer på besøk
Vi på Newton-rommet gleder oss til dere kommer på besøk! For at dere skal klare å løse oppgavene dere får her på rommet, er det viktig at dere jobber med noen bestemte ting før dere kommer hit.

3 Hva er en enhet? Det er ikke sikkert at noen av elevene har hørt begrepet enhet før. Her du ta det opp og «smatte» litt på ordet. Hva tror elevene ligger i begrepet? Ikke kom med fasitsvar her.

4 Hvor langt? Hva er fornuftig å si når vi skal forklare noen hvor langt et hus er? Få en diskusjon rundt dette. Enn en fyrstikkeske? Kan man måle en fyrstikkeske i meter? Kan man måle lengden av et hus i cm? Er det fornuftig? Kan elevene komme med andre eksempler?

5 Hvor tung? Av og til er det sånn at vi veier oss. Hva er det vi sier når man snakker om hvor tung man er? Enn når du var nyfødt? Hva ble du målt i da? Veier vi det samme hele tiden og over alt? Her kan man kanskje få til en liten diskusjon om hva vekta forteller om oss, hva vi består av og hvilke krefter som virker på oss i den sammenheng (tyngdekraften). I modulen vil vi bruke begrepet vekt om massen elevene skal måle gjennom de praktiske oppgavene, fordi det er noe elever på 3. trinn kan relatere til i det daglige språket.

6 Hvor tung? Noen elever vil nok si at det er lurt å veie elefanten i kilogram, men da kan det være fint å introdusere enheten tonn. Hva vil et tonn si? Hvor mange kilogram er det? Ei fjær er jo veldig lett. Ei fjær vil kunne måles i gram. (Enkelte fuglefjær vil kunne være så lette at de kan veies i milligram.)

7 Hvor fort? Å snakke om hvor fort noen/noe beveger seg, kan være litt vanskelig. En snegle kan bevege seg noen centimeter når den er på farten (cm/t). Når et menneske løper, snakker man om meter per sekund (m/s). En bil beveger seg i kilometer i timen (km/t eller km/h).

8 Hvor fort? Er det noen som har kjørt båt? Er det noen som vet hva man sier når man snakker om hvor fort en båt beveger seg på vannet? Knop. 1 knop = 1,852 km/t eller 1852 m/t

9 Hva er en enhet? Når vi skal måle en størrelse eller en egenskap, bruker vi enheter. Da sammenligner vi en størrelse med en størrelse av samme art. For eksempel: Vekt måles i g, kg Vi setter på en enhet til tallene, slik at vi skal forstå hva tallene betyr. Det finnes forskjellige enhetssystemer i verden. Vi skal ikke gå nærmere inn på dem, men det er allerede bestemt en standard på en meter og et gram. Det er denne standarden vi bruker som utgangspunkt når vi måler og veier.

10 Underlag Den ene veien har tørr og fin asfalt, mens den andre veien har is og holke. Hvis to biler, som kjører like fort og er like tunge, bremser for å stoppe bilen, på hvilken vei vil bilen stanse først etter man har tråkket inn bremsen? Hvorfor er det slik?

11 Milo gleder seg til å møte dere.
Vel møtt! Dette er Milo, og han er en robot som dere skal bygge og jobbe med når dere kommer på Newtonrommet. Da skal vi jobbe med vekt og friksjon.

12 Isaac Newton Her er en liten filmsnutt (1 min og 40 sek) om Isaac Newton med litt bakgrunnsstoff om hvem han var som person.


Laste ned ppt "Velkommen til Newton-rommet"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google