Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Litterære virkemidler

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Litterære virkemidler"— Utskrift av presentasjonen:

1 Litterære virkemidler
Knep som vi kan bruke for å gjøre tekstene våre mer leservennlige. (= Bedre å lese). Sidene i Parallellboka

2 Gjentagelse Gjentagelse betyr at et ord, en setning eller en situasjon blir gjentatt flere ganger i en tekst. Gjentagelse må brukes bevisst, det er ikke nok å bare gjenta ett ord. Eksempel: «Det var mørkt ute, mørkt som en sein høstnatt i november».

3 Kontrast Kontrast betyr motsetning. Kontraster er det gode, det onde, snill og slem. Husk eventyrene og bruk av kontraster. Eksempel: «Jeg så ut av vinduet. Snøen lå hvit på jordene, himmelen var svart av mørk og tunge skyer».

4 Sammenlikning og metafor
Vi får sammenlikning når noe sammenliknes. Brukt i flere sjangere, mye brukt i dikt. «Det var mørkt ute, veien var svart som kull.» Metafor = et språkbilde, en sammenlikning uten ordet som. Eksempel: «Han er sterk, ja, han er en løve».

5 Besjeling En type metafor er besjeling.
Dette er å gi naturen eller døde ting liv og menneskelige egenskaper. Eksempel: «Jeg lå i senga og hørte regnet tromme på taket».

6 Linjedeling Når vi skriver en fortelling eller en artikkel, skriver vi linjene helt ut. Unntak: Når vi stopper for et avsnitt.

7 Humor Det er vanskelig å si hva som er morsomt. Folk kan ha forskjellig oppfatning av hva som er morsomt. Å skrive morsomt eller humoristisk kan bety å skrive slik at leseren smiler «inni seg». Tips: Overdrivelser: Sitat fra læreboka: «Jeg snakket med Hansen i går. Han har fått nytt gebiss. -Hvordan vet du det?- -Det kom fram under samtalen-».

8 Ironi Vi sier en ting og mener det motsatte: Eksempel:
«Det er skikkelig moro å stå opp klokka 6 midt på vinteren, spise en tørr brødskive og måke seg vei i snø og slaps ned til skolen i minus 15.» «Tenk å få gjøre lekser kveld etter kveld, sitte til klokka 12 på natta og løse oppgaver. Ja, det er topp».


Laste ned ppt "Litterære virkemidler"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google