SOSIALRÅDGIVNING I SKOLEN

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Høyring om retten til nødvendig rådgjeving og kompetanse for rådgjevarar. FRIST 1.NOVEMBER Forskriftsendringar: Retten til nødvendig rådgjeving (forskrift.
Advertisements

Bakteppe. Definisjon av rehabilitering
Oppfølging og vurdering som grunnlag for læring
Endring av forskrift til opplæringsloven kapittel 17 og forslag til anbefalt formell kompetanse og anbefalte kompetansekriterier for rådgivere.
Fremtidsbilder og familiens betydning Noen hovedfunn og perspektiver.
RÅDGIVERROLLEN Refleksjon over rådgivers roller og funksjoner.
Motivasjon og begeistring. Foreldre er viktige i skolen
Sosialpedagogiske styringssignaler:
Ansvar og prosesser i skolen
Hva skal til for å gi ungdom og voksne et bedre grunnlag for yrkes- og utdanningsvalg? Rådgiving og karrièreveiledning.
«Ferdig rehabilitert, men ikke ferdig»
Hovedprinsipper i forslaget til endring av forskrift til opplæringsloven og forskrift til privatskoleloven Vurdering.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE 11.SEPTEMBER 2013 Stikkord og dato.
Rolighetsmoen barnehage
HOVEDMÅL  Redusere den 428 mottakere av økonomisk sosialhjelp i aldersgruppen 18 til 24 år med 50 % eller 214 personer innen STRATEGIER 1.Forebygge.
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
IPS Molde Individual Placement and Support
Ungdom og valg- hvordan påvirker rådgivningen valg?
Ny forskrift til opplæringsloven § 9-2 Retten til nødvendig rådgiving
MaHa DELT RÅDGJEVING Rådgjevarsamling I Magnus Barfot.
IPT - Telemark Kartleggingsprosjekt IPT Paul Alfsen Njål Myrseth.
Forebygging av frafall/ bortvalg - Ingen tryllestav! Noen utfordringer sett med utgangspunkt i evaluering av tiltak i arbeidet mot frafall.
Fylkesnettverk for karriereveiledning i Nord-Trøndelag Namsos, april 2013.
Velkommen til samling om rådgiving 23. – 24. oktober 2013.
Karriereveiledning i et livslangt perspektiv – sammenhengen mellom NAV og skolesystemet Rune Kristensen, NAV Rana arbeid Tromsø 20. april 2007.
Ved et veiskille? Landskonferansen 2003 Studieforbundet natur og miljø.
VIP Introduksjon til nye kontaktlærere. Undersøkelser viser at Unge ønsker mer kunnskap om psykisk helse og at opplæringen skal foregå på skolen. Elever.
Samarbeid mellom skole og hjem
Noen sentrale kjennetegn ved plan- og budsjettprosessen: Det ble jobbet lite med mål og strategier. Kortsiktighet, dårlig sammenheng mellom planer, budsjett.
Velkommen til Osloskolen Skolestart 2014/2015
En introduksjon. Et program for barn og unge for læring av sosial og emosjonell kompetanse. Forebygging av problematferd i barnehage og skole. Skaper.
Rådgivertjenestens rolle og mulighet Oppfølging av utsatte grupper Bodø rådgiver Sissel Leet Skeide.
Samling om rådgivning og karriereveiledning
UTDANNINGSVALG i det 13.årige skoleløpet. Hele skolens ansvar! Elev Foresatt Lærer Karriereveileder Rektor Skoleeier Lokalt næringsliv.
Motivasjon = Begeistring Tillitsvalgte foreldre er viktige i skolen!
FUG-konferanse for tillitsvalgte
Om barne- og familievernet
DELTAKELSE, TILHØRIGHET OG VENNSKAP - muligheter og utfordringer
Rådgiverkoordinatorforum i Bodø 27.januar 2015
Rådgivningstjenesten Politisk nestleder Simen Irgens oktober 2013 Rett Kompetanse.
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
Refleksjonsnotat om din profesjonell utvikling som rådgiver
Karriereveiledning i grupper
”Et prosjekt som skal gjøre hverdagen din enklere”
Hva viser årets barometer? Ole Petter Pedersen, 25. juni 2015.
Helsefremmende skoler og barnehager Bjørn-Are Melvik Bodø Den store roen Foto: Bjørn-Are Melvik.
Om å undervise, tilrettelegge veilede, kartlegge, teste, prøve og vurdere elever i en læringsaktivitet Berit Bratholm:
«Forsøk med NAV-veileder i videregående skoler» Etableringsmøte i Nord-Trøndelag Åse Tea Bachke, Arbeids- og velferdsdirektoratet Baard Johannessen,
Miljøterapi i kunnskapssamfunnet Verdal
ELEVTJENESTEN. RÅDGIVINGSTJENESTEN Utdanning og yrkesveileder: Hege Aanderaa: tlf Sosialpedagogisk rådgiver: Kristine Steiro: tlf
Velkommen til informasjonsmøte Eikeli videregående skole.
 Utfordringer skoleåret 2014/ Flere elever enn tidligere allerede i systemet (BUP, psykisk helsesøster, UPA ) - Økende tendens med selvskading –
Fremtidens tjenester – et skapende blikk inn i glasskulen God samhandling barn og unge – Nettverk i Agder. Tirsdag 25. august 2015 Av Anders Johan W. Andersen.
«Forsøk med NAV-veileder i videregående skole» er et samarbeidsprosjekt mellom Arbeids- og velferdsdirektoratet og Utdanningsdirektoratet. Forsøket finansieres.
VURDERING Forskrift til Opplæringsloven, § 3
s. 1 Rådgivernettverkssamling i Bodø Hvordan ivareta krav til kvalitet i rådgivningstjenesten ?
ELEVTJENESTEN. RÅDGIVINGSTJENESTEN Sosialpedagogisk rådgiver: Kristine Steiro: tlf Elevinspektør: Anne Berit A. Roksvåg: tlf Utdanning.
Hva synes dere er det viktigste innholdet i fagene?
Inkluderingskompetanse og bruk av arbeidsplassen for unge med behov for ekstra oppfølging Fagseminar 23 mai 2017 Kompetansesenter for arbeidsinkludering.
Helsesøsterkongressen 2017
hvordan kan det gjennomføres?
Sundvolden NAV-veiledere i VGS.
Fagfornyelsen og kjerneelementer i fag
Kristianslyst skole 3. september 2018
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
RPHO regional plan for et helhetlig opplæringsløp
Krav om sensorveiledninger – bakgrunn og intern oppfølging
Samarbeid hjem – skole (en veileder)
Fagfornyelsen og kjerneelementer i fag
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

SOSIALRÅDGIVNING I SKOLEN Rådgiversamling BODØ 25. OKTOBER 2017 Sosialpedagogisk rådgivning i skolen, 25.10.17

SosialPEDAGOGISIK rådgivNING Rolle OG oppgaver HEL ELLER DELT TJENESTE? Sosialpedagogisk rådgivning i skolen, 25.10.17

En oppsummering av praksis – ikke forskning Hefte som bakgrunn En oppsummering av praksis – ikke forskning Sosialpedagogisk rådgivning i skolen, 25.10.17

SOSIALRÅDGIVNING I SKOLEN – DELT TJENESTE, ROLLE OG OPPGAVER Bakgrunn Min: Drammen vgs: Delt tjeneste, 6 rådgivere, ca 330 % ressurs + div andre i elevtjenesten Og deres? Dialog

SOSIALRÅDGIVNING I SKOLEN – DELT TJENESTE, ROLLE OG OPPGAVER OPPLÆRINGSLOVEN § 9-2: Rett til nødvendig rådgivning om utdanning, yrkestilbud og yrkesvalg og om sosiale spørsmål Hva er nødvendig? Er sosiale spørsmål underordnet? Hva dominerer? Er delt rådgivningstjeneste lurt?

SOSIALRÅDGIVNING I SKOLEN – DELT TJENESTE, ROLLE OG OPPGAVER FORSKRIFT TIL OPPLÆRINGSLOVEN § 22-1: Generelt om retten til rådgivning To typer Være kjent for elever og foresatte Være tilgjengelig for elevene Informasjon, rettledning, oppfølging og hjelp til å finne seg til rette på skolen…. Individuelt eller gruppe Elvens behov skal avgjøre formen

SOSIALRÅDGIVNING I SKOLEN – DELT TJENESTE, ROLLE OG OPPGAVER § 22-1 – SAMFUNNSOPPDRAG: Utjevne sosiale forskjeller Forebygge frafall Integrere etniske minoriteter KREVENDE GREIER? GJELDER DETTE BEGGE FAGFELTENE? Ha et helhetlig perspektiv på eleven Se de to typene i sammenheng Hjelp til å utvikle seg videre, uavhengig av kjønnsroller

SOSIALRÅDGIVNING I SKOLEN – DELT TJENESTE, ROLLE OG OPPGAVER § 22-2 – SOSIALPEDAGOGISK RÅDGIVNING Finne seg til rette Hjelp med personlige, sosiale og emosjonelle vansker… …. som kan ha noe å si for opplæringa…. ANDRE LEDD: Kartlegge problemene og omfanget av dem Kartlegge hva skolen kan bidra med og det er behov for hjelp utenfra Hjelp til å finne og få kontakt med denne hjelpen Tett kontakt med hjelpeinstanser og hjemmet

SOSIALRÅDGIVNING I SKOLEN – DELT TJENESTE, ROLLE OG OPPGAVER ROLLEFORSTÅELSE: Koordinator? Formidler? Overordnet ansvar innad? Støttespiller/advokat? Kartlegge og iverksette? Ikke terapeut - ikke ta ansvar fra andre etater Ikke overdrive egen betydning? Hjemmet viktig Systemjobbing? Forebygging – nettverk - tverrfaglighet

SOSIALRÅDGIVNING I SKOLEN – DELT TJENESTE, ROLLE OG OPPGAVER TO VIKTIGE PERSPEKTIV Vi må dele ansvaret vi har med flere! Innover i skolen Og utover Vi kan ikke drive behandling!

SOSIALRÅDGIVNING I SKOLEN – DELT TJENESTE, ROLLE OG OPPGAVER SOSIALRÅDGIVER HAR IKKE ANSVAR FOR FAGLIGE VANSKER! Endring fra 2009 Er det kjent? Er det vanskelig? Hvordan blir det i forhold til tilrettelegging og spes.ped? Hvem har dette ansvaret da?

SOSIALRÅDGIVNING I SKOLEN – DELT TJENESTE, ROLLE OG OPPGAVER KONTAKTLÆRER SPESIALPEDAGOGEN PPT OT

SOSIALRÅDGIVNING I SKOLEN – DELT TJENESTE, ROLLE OG OPPGAVER Elevens psykososiale miljø Naturlig del av ansvaret til sosialrådgiver? § 9a – 3 Elevenes subjektive opplevelse Mange andres ansvar også Mobbeombudet

SOSIALRÅDGIVNING I SKOLEN – DELT TJENESTE, ROLLE OG OPPGAVER …. som kan ha noe å si for opplæringa…. Hva betyr det? Hvilke utfordringer kan det gi oss?

SOSIALRÅDGIVNING I SKOLEN – DELT TJENESTE, ROLLE OG OPPGAVER Se de to typene i sammenheng…..? Hva betyr det? Hvordan gjøres det i dag? Hvordan gjør dere det? Kan man få til det med delt rådgivningstjeneste?

SOSIALRÅDGIVNING I SKOLEN – DELT TJENESTE, ROLLE OG OPPGAVER Prosjekt delt rådgivningstjeneste – sluttrapport (2003): Prosjektet har vært en ubetinget suksess i den forstand at prosjektskolene har opplevd at yrkes- og utdanningsrådgivningen har blitt styrket, samtidig som dette ikke har gått ut over kvaliteten på det sosialpedagogiske arbeidet. På mange måter kan vi si at det i mange prosjektskoler er i ferd med å vokse fram en ny rådgiverrolle. Individuell støtte Nettverk og tiltakskjede

SOSIALRÅDGIVNING I SKOLEN – DELT TJENESTE, ROLLE OG OPPGAVER Slik prosjektet har vært designet, er det umulig å si sikkert om det er delingen eller den generelle oppryddingen i rådgivningstjenesten som har vært det viktigste for å oppnå positive resultater. Prosjektet viser likevel etter vår mening at deling er en fordel. Deling gir det nødvendige fokus, OG det nødvendige rom for å ta de nødvendige grep for videre utvikling av rådgivningstjenesten. Delingen har i alle fall ikke skadet hverken yrkes- og utdanningsrådgivningen eller det sosialpedagogiske arbeidet i skolene som har vært med i forsøket. Tvert imot gir en klar majoritet av de vi har spurt uttrykk for at begge deler har blitt styrket ved en deling.

Gode Råd (SINTEF 2008) Om delt rådgivingstjeneste: Mange har valgt det, men… Dette har imidlertid ikke vært ukontroversielt. Mange hevder at en slik deling kan være uheldig, og svekke muligheten til å gi en helhetlig rådgivning, en rådgivning som favner ”hele mennesket”, hvis tjenesten er delt. Yrkes- og utdanningsrådgivning er også avhengig av sosialpedagogisk innsikt i den enkelte elev. Rådgivning er en holistisk aktivitet, og kan ikke på meningsfylt vis deles. Særlig i små skoler er dette også et ressursspørsmål; man vil rett og slett ikke ha økonomiske rammer for to rådgivere.

SOSIALRÅDGIVNING I SKOLEN – DELT TJENESTE, ROLLE OG OPPGAVER Rådgiverrollen: Mellom tidstyv og grunnleggende kompetanse SINTEF: Mordal, Buland, Mathisen (2015) Er delt rådgivningstjeneste lurt? Deling/ikke deling av sosialpedagogisk rådgiving og utdannings- og yrkesrådgiving påvirker naturlig nok rådgiveres forståelse av egen rolle. Der man ikke har delt, tenderer rådgiverrollen å bli tungt preget av det sosialpedagogiske feltet. Der man deler, ser vi en klar spesialisert rolleforståelse, man blir henholdsvis «karriereveileder» og sosialpedagogisk rådgiver. Der man ikke har delt kan det se ut til at den sosialpedagogiske rollen ofte blir den mest markerte.

SOSIALRÅDGIVNING I SKOLEN – DELT TJENESTE, ROLLE OG OPPGAVER Det er derfor klart at delt rådgivingstjeneste ikke betyr at de to rollene er totalt adskilt fra hverandre. En vellykket deling skjer ikke med øks, som det også ble påpekt i evalueringen av forsøket med delt rådgivingstjeneste Noen skoler har kommet langt i etableringen av felles, og noen ganger også samlokaliserte elevtjenester der alle relevante aktører arbeider sammen. Ved at rådgivere, PPT, helsesøster, OT og andre har et etablert arbeidsfellesskap, oppnår man også en betydelig grad av dialog rundt utøvelsen av de ulike funksjonene. Rådgivere vi har intervjuet har lagt vekt på hvordan man da kan trekke inn nødvendig kompetanse på tvers, tilpasset det enkelte tilfelles behov.

SOSIALRÅDGIVNING I SKOLEN – DELT TJENESTE, ROLLE OG OPPGAVER Der man ikke har delt, tenderer rådgiverrollen å bli tungt preget av det sosialpedagogiske feltet Er det kjent? Utfordringer med dette?

SOSIALRÅDGIVNING I SKOLEN – DELT TJENESTE, ROLLE OG OPPGAVER Fordeler med deling? KOMPETANSE PROFESJONALISERING, SPESIALISERING ANDRE YRKEGRUPPER INN I SKOLEN TYDELIGERE ANSVARSOPPGAVER Utfordringer? Tid Helhet Annet?