Sykehusreformen – Et hamskifte i styring av helsetjenesten

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Når sykehus blir butikk – 1
Advertisements

Makt og Global Styring Ole Jacob Sending NUPI. Globalisering –Globalisering: • Verden blir ”mindre” (tid/rom) • Spredning av ideer og problemer • Ofte.
Samhandlingsreformen – status og utfordringer Grenlandstinget 20. januar 2012.
Opplæring – i et helsepolitisk perspektiv
”Samhandlingsreformen”
Avslutningskonferansen Evalueringen av Kunnskapsløftet Avslutningskonferansen 31. oktober 2012 Forvaltningsnivåenes og institusjonenes rolle.
Velferdskonferansen, Folkets hus 14. September 2010
Naturressurser og infrastruktur: - Hva er det offentlige eierskapet verdt? Linn Herning, Rådgiver, For velferdsstaten Velferdskonferansen september.
Side 1 Veier videre for 9K Jørund K Nilsen Laholmen 14. mars 2003 Veier videre for 9K.
Samhandlingsreformen i et kommunalt perspektiv
L. A. Heløe: Samhandlingsreformen
Senter for helseadministrasjon
Kommuner for folks behov Tid for systemendringer Kommunal- og regionalminister Erna Solberg KS ordførerkonferanse i Oslo
Hva er god kvalitet i eldreomsorgen? Faglig Forum for helse og sosialtjenesten, Oslo juni 2003 Politisk rådgiver Roger Iversen, KRD.
HVORDAN SKAL VI STYRE SYKEHUSENE? Innstilling fra utvalg nedsatt av Høyre.
Regional utvikling Norge II Bjørnar Sæther SGO 1001.
Forvaltning for demokrati og fellesskap Fagseminar AFIN 16. september.
1 1 Kommunenes nye byggesaksbehandling – nye kontrollformer: Byggesaksarbeidet i endring Presentasjon Norges Forskningsråd 12. november 2004 Sosialpsykolog.
Regionalt brukerutvalg opplæringsdag Januar 2016 Stig A. Slørdahl.
Virksomhetsplan Prosessgrunnlag veiledere. Hvorfor virksomhetsplan?
Siv.ark. MNAL Cecilie F. Øyen Norges byggforskningsinstitutt Byggesaksreformen Sluttkonferanse for evaluering av byggesaksreformen i plan- og bygningsloven.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
EIERSKAP Behov og muligheter for politisk styring av selskaper og samarbeid i kommunene Bent Aslak Brandtzæg, Terje Kili og Ailin.
New Public Management på norsk, byråkratikritikk og byråkratisk håndtverk Professor Tom Christensen, Institutt for statsvitenskap, Universitetet i Oslo.
Kunnskapsløftet er utdanningsreformen som ble implementert i Reformen innebar en rekke endringer i skolens innhold, struktur og organisering fra.
Helsevesenet – del II Reformer i spesialisthelsetjenesten Jon Magnussen IIIC Høst 2015.
Accountability – med tilstandsrapportering som eksempel ”6- Fylkeskommunesamarbeidet” Oslo
SiS – Førde Samhandlingsreformen fra ord til handling Politisk rådgjevar Tord Dale.
Hva driver egentlig det offentlige med? Det offentlige utfører: Viktige fellesoppgaver (som politi og brannvesen) Omfattende regulering av økonomisk virksomhet.
Norwegian Ministry of Health and Social Affairs Effektivisering av norsk helsevesen Helseminister Tore Tønne Polyteknisk Forening
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
HVA SKJER I HELSE-NORGE (OG SOM ANGÅR OSS ALLE)? STENER KVINNSLAND.
Kommunereformen – status
Det kommunale og fylkeskommunale risikobildet
Vurdering av modenhet i salgsstyrken
PRAKTISKE OPPGAVER.
Handlingsplan for habilitering av barn og unge
Markedseksponering - muligheter og begrensinger
Må verdier telles for å telle?
Helseforetak – bedrift eller forvaltning?
Rapport: Å ville utvikle skolen
IKT: Utfordringer for demokratisk styring og kontroll
Fra eier til ombud - ny rolle for politikere etter statlig overtakelse av sykehusene Kaare Granheim.
Implementering av nytt ITSM-system
Rådgiversamling 2. november 2016
KS veileder i BU organisering av Eiendom og tekniske tjenester.
Hvorfor er det vanskelig å ta gode beslutninger?
SAMHANDLINGSREFORMEN Rett behandling - til rett tid - på rett sted
Evaluering av ”Fritt Fram”
Ideologier Syn på hvordan et samfunn skal styres og utvikles
KS veileder i BU organisering av Eiendom og tekniske tjenester.
Samhandlingsreformens betydning for St. Olavs Hospital;
Klimamål i et kommuneperspektiv Status og utvikling i kommunalt klimaarbeidet Aggregering til klimamål og tiltakspotensial for et samlet kommune-Norge?
EIERSKAP politisk styring av selskaper og samarbeid i kommunene
Kari Ludvigsen og Hilde Danielsen
Den lovgivende makten i Norge
Temasak - Organisering og styring av spesialisthelsetjenesten
Gruppe 3: samarbeid i partnerskap
Skoleeier i utvikling av skolen. Ordfører Nina Sandberg
Den skandinaviske modellen – et skjørt politisk kompromiss eller et stabilt økonomisk system? Kalle Moene.
Kommunesektorens bruk av FoU
1. Innledende påstander om organisasjoner
Regionalplan for Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene og Setesdal Austhei = Heiplanen Hva, hvorfor, litt hvordan. Muligheter 1.
Reformarbeidet i offentlig sektor
Den gylne regel Prioritering av psykisk helsevern og TSB
Per – Erik Torp Seniorrådgiver, Husbanken
Hvordan lager du en åpen kravspesifikasjon og behovsbeskrivelse når du skal lage en IKT-løsning Valg av kontrakt Det offentlige i Norge kjøper inn varer.
Hva skjedde i Oslofjorden
KILDER TIL LIVSKVALITET, Regional folkehelseplan Nordland
Strategisk kompetansestyring i kommunene
Utskrift av presentasjonen:

Sykehusreformen – Et hamskifte i styring av helsetjenesten Per Kristian Vareide SINTEF Unimed Sykehusreformen – Et hamskifte i styring av helsetjenesten

Hvorfor statlig eierskap nå? Mer og mer av planfunksjonen ble overført til regionalt nivå. Sykehusene gikk i retning av økt fristilling fra den fylkeskommunale forvaltningen. Introduksjonen av ISF medførte langt mindre muligheter for fylkeskommunen til å styre og prioritere gjennom budsjettet. Politisk styring av sykehusene fikk aldri stor legitimitet i befolkningen. Stortingsrepresentanter markerte seg gjerne i helsepolitiske spørsmål. Alt i alt medførte dette at det fylkeskommunale eierskapet eroderte.

Utfordringer etter reformen Reformens skjebne ligger ikke i departementet Reformen er avhengig at ”aktørene” i helsetjenesten, og særlig lederne, tar oppdraget og setter en ny standard for ledelse. ”Svarteper-spillet” om penger og fordeling av underskudd endres ikke om en av ”spillerne” byttes ut. ”Spillets” regler må endres. Hvis ikke blir det regionale foretaket den ”nye fylkeskommunen” Virkemidlene er svært sammensatte, og gjenstand for fortolkning. Det som var intensjoner behøver ikke å blir realiteter. Hva er problemene (som ikke løses av reformen): Behovet for en sammenhengende tiltakskjede (mer enn sykehus). Behov for prioriteringer (vi kan ikke bevilge oss ut av ”helsekrisen”) Behov for demokratisk styring (helsetjenesten fordeler knappe goder)

“New Public Management” NPM er en overskrift for mange ulike endringstrekk. Ikke alle endringer er innbyrdes konsistente. Ny-orientering av offentlig tjenesteyting skjer imidlertid i større eller mindre grad i hele den vestlige verden. Det er et særtrekk for de land som har bygd opp et velferdstilbud med sterkt offentlig engasjement. Den offentlige tjenesteyting har vært satt under press i en rekke land. Kritikken mot den eksisterende offentlige tjenesteyting har vært knyttet til: Ineffektiv ressursbruk - særlig når det settes press på å kontrollere kostnadsnivå Byråkratisk forvaltningspreg - for lite endrings-dyktig og -villig. Lite lydhør ovenfor brukernes ønsker, krav og behov.

NPM - for økt effektivitet Finansiell kontroll. Totalkostnader ”Mer helse per krone” Sterkere fokus på ledelse og ledelsesautoritet Enhetlig ledelse Totalansvar Mer vekt på å måle resultater (audit): SAMDATA SMM Lydhørhet ovenfor konsument/bruker Kundefokusert Pasienten i sentrum, pasienten først, pasientfokusert sykehus Deregulering av arbeidsmarkedet Økt rom for lokale forhandlinger Profesjonenes selvregulering reduseres Mer makt til ledelsen Monopoler oppheves

NPM - for desentralisering Markedsorientering - forretningsenheter Skille mellom ”kjøper” og ”selger” Fra tradisjonell hierarkisk styring til kontrakter Sentral strategienhet - stort operativt nivå ”Out-sourcing” - skille mellom kjerneaktivitet og støtteaktivitet Overgang fra standardiserte organisasjonsformer til større variasjon og fleksibilitet

New Public Management i sykehus: Institusjonalisert preg Sykehus styres i stor grad nedenfra og innenfra. En endring av styring ovenfra alene vil ha vanskeligheter med å endre sykehusenes særpreg. Styringsutfordringen ligger i kombinasjonen av styring ovenfra og styring nedenfra Et demokratisk underskudd? Fra desentralisert politisk styring til sentralisert politisk styring? Etablering av embetsverk eller økt ”forbrukermakt” til pasientene? Økt bruk av markedsmekanismer ISF har medført økt aktivitet og større bevissthet om koding, men til syvende og sist er det avsatt en ramme til bruk for sykehus. Det finnes få eksempler på at markedsprinsipper har fungert godt for sykehus.