Terje Skjeggedal og Roald Lysø

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Jacob Aars, Uni Rokkansenteret
Advertisements

Mulighetenes Oppland Hvilke lovverk bør du som rådsmedlem ha kjennskap til? En kort gjennomgang av de mest sentrale lovene.
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Evaluering – KS arbeid for fylkeskommunene Sigrun Vågeng, fylkesordførernes sommermøte, Kristiansand 8-9 august 2011.
1 VRI Trøndelag Opplevelsesnæringer Et historisk og teknologisk midtpunkt, men samtidig en kreativ og nyskapende region! Hvordan kan vi formidle,
Oppfølging av NTP og forvaltningsreformnen 29.oktober 2009 Bjørn H. Kavli.
Folkehelse i Plan 29. august 2007 Lillehammer INTRODUKSJON TIL DRØFTING Asle Moltumyr HOD/MD/SHdir.
Kort om forsøk om samordning av innsigelser - FOSIN -Nordland Plankonferansen 11. desember 2013.
1 Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken Hamar, 5. desember 2005 Framtidas regioner og kommuner - regjeringas målsettinger, forsøk og erfaringer så langt.
FRIVILLIGHETSMELDING Hedmark fylkeskommune 1. Verbalforslag årsbudsjett 2011 “Fylkestinget ber fylkesrådet utarbeide en frivillighetsmelding med fokus.
Dialog om kommunal og regional planstrategi Marit Moe, KS Midt-Norge/Nord-Trøndelag, rådgiver
1 Dag Henrik Sandbakken statssekretær, 12 K strategiseminar, Langesund 2006 Nye regioner, kommunenes muligheter?
Side 1 Veier videre for 9K Jørund K Nilsen Laholmen 14. mars 2003 Veier videre for 9K.
Universell Utforming – regional samling Velkommen til Oslo
Gruppeoppgave Uu-pilotfylkeordningen fra 2009 Oppgave 1: Uu-pilotfylkeordningen 1.Gi innspill til forventninger, kriterier, mv. for et uu-pilotfylke.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Regional transportplan Agder
Faglige råd Partssamarbeidet i fag- og yrkesopplæringen ______________________________________________________________________________.
Statsråden 1 Sem - erklæringen Samarbeidsregjeringen vil arbeide for at avgjørelser skal fattes så nær dem det angår som mulig. Det lokale selvstyret skal.
Hvordan kan offentlig sektor – kommuner, fylker, stat – jobbe for små og mellomstore bedrifter– trenger vi en ny regionalinndeling ? Innlegg av kommunal-
Bærekraftig utvikling Kommunal- og regionalminister Erna Solberg.
Tanker rundt samarbeidet i Trøndelag Nye muligheter i ny plan- og bygningslov v/Alf Daniel Moen.
Nordlandskartdagene GeoNordland 2005 Satsing på Arealis og Geovekst Magnar Bakksjø Enhet for plan og miljø Kultur- og miljøavdelingen.
Kommunestruktur… generalistkommuner Norske kommuner ansvar for langt flere oppgaver enn mellom- og søreuropeiske kommuner 2.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Evaluering av ledelses- og styringsstrukturen ved Det matematisk- naturvitenskapelige fakultet Innledning – hvorfor og hvordan evaluere? av dekanus Hans.
Idrettsrådets ansvar og rolle
”What you measure is what you get” Gardermoen 31. Januar 2002
Sentral støtte til lokal innsats Direktør Bjørn-Inge Larsen.
Hvordan kan regionalt nivå bidra til verdiskaping og regional utvikling? Hva er ambisjonene for neste regionalmelding? Kommunal- og regionalminister Erna.
Prosjektledesamling nHS, Molde okt 2005
Guri Kaurstad, Kari Bachmann, helge Bremnes, Gøril groven
File name – Page 1 Frosta, Levanger og Verdal - felles kommunestyre 14. oktober Jørund K. Nilsen Frosta, Levanger og Verdal - felles.
1 Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Stavanger, 21. april 2005 Om kommunegrenser og regioner - hvordan skal vi forme framtidens Norge?
Kreativ planlegging for en kreativ region?. Evalueringen av Felles fylkesplan Startet rundt årsskiftet 2004/2005 Har fulgt planprosessen fram til høsten.
1 Odd Godal Seniorrådgiver Norske kommuner og fylkeskommuner som internasjonale aktører – har det noen betydning.
Regional planstrategi
Verdiskapingsforum Østfold Forventninger Aktuelle saker Aktuelle arbeidsmetoder.
- På vei mot universitet1 ”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering” - implementere nHS i organisasjonen Leif Aage Eilertsen Prosjektledersamling, Oslo.
Deltakelse i europapolitisk samarbeid. Hvorfor engasjere seg? Intensjonen med å delta i europeisk regional- politikk på kort og lang sikt er å bidra i.
Planstrategitorg 21. september 2011 fylkesvaraordfører Svein Christoffersen Styringsutfordringer, prioriteringer og samhandling.
SVV 2010 Forvaltningsreformen Overordnet organisering.
Fagforbundets kvalitetsbegrep  Alle innbyggere skal gjennom det offentlige ha tilgang på tilpassede velferdstjenester av god.
Næringslivets utfordringer og muligheter i Namdalen – fra et regionalt perspektiv Terje Sørvik fylkesråd for miljø og regional utvikling.
Hedmark fylkeskommune Presentert for UFT på høstmøtet , Trysil Hotell.
Følgeevaluering av Opplevelseskortet i Møre og Romsdal Heidi Haukelien og Christine Hvitsand 1.
Kommunal planstrategi Folkevalgtopplæring Sigdal Kommune Tyrifjord Hotell
Hva har skjedd i Forollhogna siden området ble vernet for 11 år siden – verneverdier, næring, bosetting. Utfordringer videre Forollhognakonferansen 29.
Evaluering av TSB fusjonen i Helse Midt-Norge i 2013/2014
Guri Kaurstad, Kari Bachmann, helge Bremnes, Gøril groven
”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering”
Forvaltnings- og regionreformen Trøndelagsrådet 31. januar 2006
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
Enhetsfylke i Møre og Romsdal
Evaluering av ”Fritt Fram”
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
FAGGRUPPER OG PROSJEKTGRUPPER
Asker Kommune Helse og omsorg
Hva jobbet vi med i går? Kommunen i systemet Rollene og spilleregler
Evaluering av organisasjonsform samisk høgskole
Regionreformen – status og veien videre
NTP prosessen og samarbeid med andre fylker
utfordringer i en ny region
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Sammen for livet eller et liv i samkommunen
Evaluering av USITs organisering, USIT 3.1
Økonomi Moss kommune som arbeidsgiver
Dialogmøte Regional ordning kompetanseheving barnehage
Utskrift av presentasjonen:

Terje Skjeggedal og Roald Lysø Enhetsfylke i Hedmark Samarbeidsrådet. Evaluering av forsøk med enhetsfylke i Hedmark. Terje Skjeggedal og Roald Lysø Trøndelag Forskning og Utvikling as

Trøndelag Forskning og Utvikling as Om oppdraget Forsøket foregår i perioden 2004–2007, med mulig forlengelse ut 2009. Evalueringa starta i mai 2005. Oppdragsgivere er Kommunenes Sentralforbund og Hedmark fylkeskommune. Følgeevalueringa baserer seg både på dokumentstudier, spørreundersøkelser og intervjuer, samt dialog og drøftinger med sekretariatet og enhetsrådet for å drøfte innhold og prioriteringer og for å gi tilbakemeldinger og innspill til forbedringer. Trøndelag Forskning og Utvikling as

Trøndelag Forskning og Utvikling as Om forsøket Hedmark fikk ikke det politiske forsøket de søkte om, men et administrativt forsøk som ikke flyter oppgaver fra staten til fylkestinget. Det er etablert en felles, samordna ledelse, enhetsrådet. Enhetsrådet er en felles arena hvor fylkeskommunen og fylkesmannen skal drøfte synspunkter på saker av felles interesse og søke å komme fram til felles anbefalinger. Enhetsrådet er sammensatt av fylkesordfører, fylkesrådsleder og to fylkesråder fra fylkeskommunen, og fylkesmann, assisterende fylkesmann og to avdelingsdirektører fra fylkesmannen. Samarbeidspartnerne bytter på å lede enhetsrådet etter en fastsatt turnus med skifte hvert halvår. Turnusordninga styrer hvem som har hovedansvar for administrativ og praktiske tilrettelegging og oppfølging av møter i rådet. Sekretariatet er delt mellom fylkesmannen og fylkeskommunen. Partene står hver for seg ansvarlige for å forberede og følge opp saker som de tar opp i rådet. Forsøket endrer ikke den formelle beslutningsstrukturen i de to organisasjonene. Trøndelag Forskning og Utvikling as

Er målene for enhetsfylket nådd? Virksomheten til enhetsrådet har vært prosjektorientert. Prosjektene spenner vidt, fra næringsutvikling til tradisjonelle forvaltningsoppgaver Deltakelsen i forsøket er oppgave- og saksavgrensa, og det er først og fremst styrking av samarbeidet mellom avdelinger og ansatte som framheves som endringene ved forsøket i forhold til tidligere. Vi har ikke kunnet gå direkte inn i prosjektene og vurdert dem, men vårt inntrykk er at det har vært økende aktivitet, særlig på tvers av de to organisasjonene. Slik sett er forsøket vellykka. Trøndelag Forskning og Utvikling as

Er målene for enhetsfylket nådd? Styrke utviklinga i Hedmark. Vårt inntrykk er at forsøket har tilført utviklingsarbeidet nye muligheter som styrker fylkets rolle i partnerskap for regional utvikling.45 % i kommunen og nesten like mange i fylkeskommunen og hos fylkesmannen mener dette har blitt bedre med enhetsfylket. Tilby godt tilgjengelige og effektive tjenester. Forsøket har hatt mindre betydning for tjenestetilbudet. Om lag 80 % i kommunene og i fylket ser ingen endringer når det gjelder oversikten over fylkes tjenester, kompetansen i fagavdelingen og samhandlinga mellom enhetsfylket og kommunene, næringslivet og organisasjonene. Effektivisere den regional statlige og fylkeskommunale forvaltninga. Forsøket har ikke tilført vesentlige forbedringer. Både i fylket og i kommunene er det om lag 75 % som ikke ser endringer. 10-15 % ser forbedringer, mens rundt 10 % mener effektiviteten har blitt dårligere. Derimot har samarbeidet på tvers av fagavdelinger og mellom fylkeskommunale og statlig ansatte blitt vesentlig bedre. 35-40 % av de ansatte opplever forbedringer med enhetsfylket. Trøndelag Forskning og Utvikling as

Samarbeidsråd – og hva så? Forsøket har formalisert og videreutvikla samarbeidet mellom toppledelsen i fylkeskommunen og hos fylkesmannen, først og fremst gjennom arbeid med prioriterte prosjekter og formalisering av samarbeidsrutiner for en del oppgaver. Formaliseringa av felles ledelse er for svak til at Hedmarksmodellen kan være en modell for ny organisering av offentlig forvaltning på regionalt nivå. Forsøket viser først og fremst hva som kan oppnås ved samarbeid mellom fylkesmann og fylkeskommune med utgangspunkt i dagens oppgave- og ansvarsfordeling. Samarbeidet kan videreføres uavhengig av forsøket med enhetsfylke. Enhetsrådet, eller en mer dekkende betegnelse: samarbeidsrådet, har funnet en form som kan videreføres uten vesentlige endringer. Dersom den nye stortingsmeldinga om forvaltningsreformen (des. 2006) fortsatt åpner for enhetsfylke som modell, må det være fornuftig å forlenge forsøket ut 2009. En eventuell forlengelse av forsøket vil gi anledning til å foreta en kritisk oppsummering og vurdering av organisering og rutiner og vurdere endringer av forsøket slik at modellen blir et virkelig enhetsfylke. Trøndelag Forskning og Utvikling as