PLANVERKTØY FOR AV IMPLEMENTERING AV UU

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kompetanseprogram for fylkeskommuner og kommuner om universell utforming innenfor plan- og bygningslovens virkeområde Et samarbeid mellom KRD, MD, Deltasenteret,
Advertisements

Jørn Engebretsen Fagleder byggesak, Re kommune
UU og Fylkesmannens rolle
Kommunens rolle som samfunnsutvikler er under endring
Fylkesmannen i Buskerud Study trip Estonian municipalities Hvordan arbeider vi med universell utforming hos Fylkesmannen i Buskerud? Ved rådgiver.
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Samfunnsutvikling, funksjonshemming, universell utforming og lovverk.
Standardisering av reguleringsbestemmelser – Innherred samkommune.
Ny plan- og bygningslov og nye muligheter for uu-arbeidet
Kommunal planlegging Orientering – Innherred samkommune – Samkommunestyret sak 16/04, – Johannes Bremer LEVANGER KOMMUNE KOMMUNAL PLANLEGGING.
Universell utforming i friluftsområdene 5. og 6. Juni 2012; Istindportalen og Bardufosstun Universell utforming i friluftsområdene 5. og 6. Juni 2012;
Kjell Erik Øie Statssekretær
Samspill mellom de nye plantypene
Kort om forsøk om samordning av innsigelser - FOSIN -Nordland Plankonferansen 11. desember 2013.
Tema: Deltasenterets arbeid med oppfølging av råd for funksjonshemma
Lovens formål Rundskriv Q-21/2012
Embetsoppdrag 2004 Resultatområde Regional planlegging Resultatkrav: Fylkesmannen skal påse at nasjonal politikk formidles og ivaretas i behandlingen av.
FYLKESMANNEN I HEDMARK
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Introduksjon til medvirkning PÅL LYNGSTAD , Bergen, pilotseminar i medvirkning etter pbl 1.
Reguleringsplaner.
EIDSKOG KOMMUNE Vi tør å handle annerledes Eidskog skal være en løsningsorientert foregangskommune som viser vei. Visjon.
Universell utforming Av Christian Hellevang. Flere nye lover DTL fra 1.januar 2009: foreløpig: § 3. Aktivitets- og rapporteringsplikt og § 9 Plikt til.
Ny handlingsplan for økt tilgjengelighet i Presentasjon - Soria Moria erklæringen - Statsbudsjettet for 2007.
Gode boligområder for oss alle
Ny plandel i plan- og bygningsloven. 2 Miljøverndepartementet februar 2008 Ny plandel i PBL Ny plandel av plan og bygningsloven Lovforslaget lagt fram.
Pilotsamling Ullensaker kommune – Universell Utforming
Universell utforming og reguleringsbestemmelser
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef.
Pilotfylkesamling Innledning Gardermoen 11. juni 2009 Einar Lund, Miljøverndepartementet.
Royal Norwegian Ministry of the Environment Frist for behandling av private forslag om regulering12 uker Rapporteringsplikt i reguleringssaker som tar.
Universell utforming fra ide til realitet Husbankens jubileumskonferanse Førde 3.oktober 2006 Seniorarkitekt Eli Holmefjord Clarke.
Folkehelse og universell utforming
Aktørenes roller i planprosessene
Opplæringspakken for barnerepresentantene Juridisk forankring av hensynet til barn og unge.
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Dokumentasjon, fremstilling og formidling
Informasjon og nyheter: Ny plandel til plan- og bygningsloven Framtidens byer - Fornebu Seniorrådgiver Øyvind Aarvig.
Universell utforming i offentlige anskaffelser
AREALIS I 9-K - samarbeid med Fylkesmannen Eidsfoss AREALIS I FULL SKALA - VESTFOLD FYLKE Tiltak og resultater Temakart som beslutningsgrunnlag.
Universell utforming Fagsjef Toril Laberg Fagpolitisk konferanse
Barnerepresentanten’s (BR’s) rolle Kenneth Arntzen Barnerepresentant Levanger kommune.
1 Temadag kommunedelplan Tromsdalen Enhetsleder Øivind Holand.
Reguleringsplaner OMRÅDE – OG DETALJREGULERING Grete Sildnes
Reguleringsplan - planprosess
Universell utforming i TEK 10 - og Tromsø kommune.
1 Innledning på plankonferansen Utbygging av IC-triangelet innen sammen om bedre og mer effektive planprosesser.
Universell utforming UU i kommunene. Hva er Universell Utforming (UU)..?? Universell utforming i kommunale planer Praktisk diskusjon.
Planlegging. I kommunene er målene formulert på ulike måter, men de fleste har mål som er knyttet til følgende tema: Levekår og livskvalitet Boliger.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Arealplanlegging Kommunestyret Fagområde - Plan Medarbeidere: Wenche Hagestuen Dale, kommuneplanlegger Gunhild Haugum, arealplanlegger - 2.
Fra idé til ferdig veg Roar Midtbø Jensen, VD NVF 8. September 2010.
Samfunnssikkerhet i ny plan- og bygningslov Geir Henning Hollup Fylkesmannen i Østfold.
Dialog i plansaker Bodø 21. april Pbl. § 1-1, andre ledd Planlegging etter loven skal bidra til å samordne statlige, regionale og kommunale oppgaver.
Eksempler på en god reguleringsplan Kristoffer L. Seivåg Byplan.
1 Kommuneplanen En helhetlig kommuneplan består av: –Samfunnsdel –Arealdel – «Arealplanen» Hensikt: Samordne den fysiske, økonomiske, sosiale, estetiske.
Konsekvensutredning og kunnskapsgrunnlaget Rådgiver Marianne Siiri, plan og miljø plannettverDato Foto: Peter Hamlin.
Plansamling - Hadeland Samhandling - effektive planprosesser Runa Bø – 3. november 2016 Bilde.
Arealforvaltning etter plan- og bygningsloven
Kommuneplanen En helhetlig kommuneplan består av: Samfunnsdel
Kommunal planlegging.
Samhandling for effektive planprosesser
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
Innføring i lovverket som gjelder barn og unge i planlegging
Kilde: Ragnar Grøsfjeld
Fylkesmannen i Buskerud
UU og Fylkesmannens rolle
Universell utforming i regional og kommunal planlegging
Av direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Utskrift av presentasjonen:

PLANVERKTØY FOR AV IMPLEMENTERING AV UU Ebba Friis Eriksen, rådgiver, avdeling for regional utvikling, Akershus fylkeskommune/ styremedlem, Forum for fysisk planlegging, Kommunalteknisk forening Jeg skal senere si noe om mine arbeidsoppgaver i fylkeskommunen. Kommunalteknisk forening har foruten fylkesavdelinger ulike fagfora: 2 er av særlig interesser for dere: Forum for byggesak og Forum for fysisk planlegging. – Og så kan jeg jo nevne Forum for veg og samferdsel!

Universell utforming betyr at produkter, byggverk og uteområder som er i alminnelig bruk, skal utformes på en slik måte at alle mennesker skal kunne bruke dem på en likestilt måte så langt det er mulig uten spesielle tilpasninger eller hjelpemidler.

Forankret i: bl.a. Plan- og bygningsloven? Rundskriv T- 5/99 B Rikspolitiske retningslinjer for universell utforming (UU) (Høring, frist 15.mars 2008) Regjeringens handlingsplan for økt tilgjengelighet. Universell utforming er per i dag ikke tatt inn som begrep i Plan- og bygningsloven med teknisk forskrift. Men det er varslet at UU vil bli tatt inn i PBL som er til revisjon.

¨ Plannivåer Nasjonalt nivå __________________________________________________ Regionalt nivå _________________________________________________ Kommunalt nivå Stortingsmeldinger Rundskriv Rikspolitiske bestemmelser (RPB) Rikspolitiske retningslinjer (RPR)R) Statlig reguleringsplan eller arealdel til kommuneplan Det er av avgjørende betydning å ta hensyn til prinsippene om UU på overordnet nivå. Hvor skal boligområdene plasseres i forhold til service og sentrumsfunksjoner og kollektivknutepunkt? Hvor skal det avsettes areal til butikk? Universell utforming bør forankres i arealdelen, både tekstdel og i arealdel. UU mål ivaretas i alle faser! Og det skal være medvirkning i tidlige og sene faser! Det nytter ikke bare med medvirkning i siste fase,- eller i forbindelse med byggesak. Premissene legges for de beste løsningene og den beste estetikken legges i starten! Eksempel fra Frogner stasjon i Sørum,- HC-plasser falt nesten ut,- eller ble flyttet lengre vekk i siste fase da forutsetningen ble endret i siste byggeplan. Fylkesplan godkjent ved kongelig resolusjon Plansamarbeid mellom kommuner og fylkeskommuner Kommuneplan med arealdel Reguleringsplan Bebyggelsesplan (Illustrasjonsplan, hvis kommune-styret har gjort vedtak om slik)

Fylkeskommunen og UU: Fylkeskommunen uttaler seg til kommuneplaner, reguleringsplaner og bebyggelsesplaner bl.a.: som fagmyndighet ift kulturminnevern som regional planmyndighet med basis i fylkesplan, fylkesdelplaner rikspolitiske retningslinjer (RPR) for utvalgte innsatsområder – deriblant universell utforming oppgaver etter friluftsloven Jeg er her med to hatter: Jeg skal presentere litt fra temapakken Universell utforming i plansaker,- så uttaler fylkeskommunen seg til plansaker –kommuneplaner, reguleringsplaner og dispensasjonssaker § 7. UU er et fokus som vi i stadig større grad har vektlagt siden rundskrivet T – 5/99 B kom i 1999! Jeg pleier å si at min jobb er AT Akershuskommunene ivaretar UU, og hvordan de gjøre det er i hovedsak opp til kommunene! Særlilg vektlegger vi viktigheten av UU i forbindelse med store offentlige byggeprosjekter og steder der mange møtes! Men når RPR for UU en gang kommer vil nok vi skjerpe fokus enda mer!

UU –mange grupper å ta hensyn til Bevegelseshemmede: nedsatt bevegelighet, kraft, utholdenhet (gravide, tvillingbarnevogn osv.) Orienteringshemmede: Synshemmede, hørsel, nedsatt forståelse, lese og skrivevansker Miljøhemmede: (allergi og astma) reagerer på ulike stoffer i miljøet.

Eks. på viktige UU vurderinger i regulerings og bebyggelsesplaner Lokalisering og utforming Offentlige bygg, møteplasser, steder der mange mennesker ferdes Transportsystem, parkering, avstand fra hovedinngang til parkering Beplantingstype Stigningsforhold på gangveier Rekreasjonsområder Hensynet til UU skal vurderes på reguleringsplannivå!! Noe annet kan være grunnlag for innsigelse og klage ihht rundskriv T – 5/99 B Stigningsforhold på gangveier, beplantingstype og avstand fra parkering til hovedinngang er typisk viktige vurderinger.

Pilotkommunen Ullensaker UU krever samhandling på tvers Jobber med å finne samarbeidsmåter som fungerer på tvers av sektorene i en hektisk hverdag. Prosjektleder på plan er ergoterapeut Tror ikke det finnes fasitløsninger på samarbeidsformer. Men det er viktig å trekke inn det kommunale rådet for funksjonshemmede som nå skal finnes i alle kommuner.

Krav om UU i utbyggingsavtaler Prinsippvedtak i Ullensaker, krav om utbyggingsavtaler med ivaretagelse av UUfor mer enn 5 boenheter. http://www.universell-utforming.miljo.no/file_upload/ullensaker_prinsippvedtak.pdf Vedtaket krever at utbygger bygger etter prinsippet om universell utforming. I tillegg foreslås det at utbygger ved søknad om rammetillatelse eller igangsettingstillatelse skal dokumentere at hensynet til universell utforming er ivaretatt. Pilotkommunen Ullensaker vil kreve utbyggingsavtale for all utbygging med fem eller flere boenheter, eller bygninger med et samlet bruttoareal på over 500 m2, eller ervervsområder på mer enn to dekar.  Administrasjonen går inn for at prinsippet om universell utforming også skal gjelde ved rehabilitering av bygg.

Piltoprosjektet Finstad – boliger for alle Planlegging og bygging Samarbeid med Skanska, Husbanken om å utvikle UU i hele prosjektet for området Finstad i Ski, Akershus. For akseptable stigningsforhold - nødvendig å tenke høyder tidlig i prosjektet! Pi Samarbeidsprosjektet får støtte fra Nordisk Minsterråd og Miljøverndepartementet, strekker seg over seks år , og har som mål å samle erfaringer fra implementering av universell utforming i planlegging bygging av 400 boliger på Finstad i Ski kommune. For å få til akseptable stigningsforhold har man måttet tenke høyder tidlig i prosjektet. Byggehøyder og adkomstveier er nøye beskrevet i bebyggelsesplanen. Prosjektet nærmer seg sluttbehandling.

Det kan sjekkes om det er behov for presisering av disse hensynene reguleringsbestemmelsene.

PLANPROSESSEN Kunngjøring §§ 27 og 30 Gjøre oppmerksom på vesentlige følger for UU Sikre at relevante innstanser blir med i planprosessen

PLANPROSESSEN Utarbeidelse av planutkast Ivareta UU i planbeskrivelsen I reg. best. bla rekkefølgebestemmelser (Vurdere om UU skal sikres UU i plankartet - særlig når planen er detaljert) Deltagelse fra aktuelle organisasjoner Hensynet til UU skal vurderes på reguleringsplannivå – Noe annet kan være grunnlag for innsigelse!!! Min erfaring fra noen år tilbake er at krav om UU kan bli møtt med et snev av arroganse fra konsulenter og arkitekter. Som stille krav om reguleringsbestemmelse med bjørk, or og hassel ??? Slike krav om reguleringsbestemmelser ble møtt med både motstand og lett arroganse. Jeg vektlegger medvirkning og/eller det å innhente kunnskap man ikke innehar. I plansammenheng må man man innhente kunnskap om blant annet VA, stigningsforhold på veier, barn- og unge, universell utforming for å få til de beste helhetsløsningene. Dette er en kompetanse som har blitt mer og mer viktig,- og som drastisk har endret planleggerrollen i forhold til for 20 – 30 år siden. Det er viktig å ha en faglig sikkerhet og stolthet,- men det er også viktig å ha en ydmykhet for andres kunnskap og kompetanse,- og for nye krav som stadig kommer. De som har slik evne til å beholde faglig sikkerhet kombinert med å lytte til at andres kompetanser tror jeg er de beste planleggerne.

1. gangsbehandling og høring Treffe vedtak ift interessekonflikter og UU Ved behov: Synliggjøre interessekonfliktene ved høring Gi alle parter anledning til å uttale seg Manglende ivaretagelse av UU i reguleringsplan kan, og dette vil forsterkes når RPR UU kommer danne grunnlag for innsigelse fra overordna myndighet EKS Norges Varemesse. Manglet i planprogram Manglet i KU – Akershus fylkeskommune forutsatte at det ble ivaretatt i reguleringsplanen. Det ble ikke ivaretatt der heller –Betinget innsigelse. I 2000 var det nok en generell skepsis til UU var noe som hørte hjemme i reguleringsplaner. Dette har endret seg mye etter den tid! AFK sikret AT det blei ivaretatt – kommunen hvordan. Men her kom det inn sent i prosessen – først etter 1. gangsbehandling! I dag: er sikret som retningslinjer til kommuneplanens arealdel i Skedsmo kommune!

Et par ord til slutt: Tiltakshaver/ prosjektleder må ta faglig ansvar å sikre at UU ivaretas. Ivaretagelse av uu så tidlig som mulig i planprosessen betyr de beste helhetlige og estetiske løsninger! De beste universelle løsningene er de som ikke synes – de ”bare” fungerer! Hovedløsningen fungerer for alle!

Temapakke med hjelpemidler, sjekklister og rutiner Tilgjengelig på www.kommunalteknikk.no - øverst til høyre: velg Forum for fysisk planlegging (FFP) –– velg nyheter: Universell utforming http://www.kommunalteknikk.no/getfile.php/482067.896.ewsuxxrucb/Universell+utforming+planbehandling.pdf Det jobbes med eksempelsamling for UU – ferdig vinteren 2008