Pilotering av tilsyn Introduksjonsprogrammet Gro Sevheim, rådgiver

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Voksenopplæringens overganger
Advertisements

FYLKESMANNEN I HEDMARK Oppvekst- og utdanningsavdelingen
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Samarbeid mellom barnehage og barneverntjeneste
Opplæring for representanter i skolemiljøutvalget
Tema 6 VURDERING OG DOKUMENTASJON
Møte med RKK Info -Dialog -Samarbeid De beste skolene ligger i Nordland.
INDIVIDUELL PLAN Presentasjon ved Kristin Langtjernet
Landskonferanse IKVO 2010 Bjørn Holden IMDi Analyse og tilskudd
Barns rettigheter regulert i de generelle bestemmelsene.
4 NYE HELSELOVER Lov om pasientrettigheter Lov om psykisk helsevern
Personalseminar Avdeling for IT Høgskolen i Østfold 18.mars 2005
Nasjonalt Introduksjonsregister (NIR) Hva, Hvem, Når (og Hvor)
Bø hotell 4. desember 2012 Solveig Hals
Skoleeierforum «De beste skolene ligger i Nordland»
IMDis samling med fylkesmannsembetene 26. februar 2013
Inntak etter individuell vurdering Skoleåret 2009/2010.
Prøvenemnda for elektrikerfaget virkeområde Midt-Troms
Nasjonalt introduksjonsregister
Sivilombudsmannen Den sakkyndige vurderingen-innholdet:
Eksamen i Kunnskapsløftet
1 Norskopplæring Statssekretær Cathrin Bretzeg Stavanger
IKVOs landskonferanse oktober 2006 Voksenopplæringens plass i det kommunale integreringsarbeidet Statssekretær Libe Rieber-Mohn.
Ny etterutdanning i elevvurdering Nils Ole Nilsen.
FOKUS: SØK Byggesaksseminar
Udir – Retten til et godt psykososialt miljø etter opplæringsloven kapittel 9a Skolen pålegges å behandle henstillinger fra elever eller foreldre.
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling Folkestyre – kompetanse - samarbeid.
Universitetet i Tromsø
innholdet i enkeltvedtak
Introduksjonsordningen
Forskriften har regler om
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Bygg og anleggsteknikk Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
Resultat av konsernrevisjon Sykehuset Østfold
KS seminar om bosetting og integrering av flyktninger
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Helse og oppvekstfag Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
Tilsyn med kommunale helse- og omsorgstjenester til voksne personer med psykiske lidelser og samtidig langvarig rusmiddelmisbruk. Seniorrådgiver Arild.
Nasjonalt Introduksjonsregister (NIR) Hva, Hvem, Når (og Hvor)?
Ole Henry Halleraker Rektor
Praksisseminar 31.oktober Henvendelse til praksisstedet. Taushetsløfte Praksisperioden Målsetting Formelle krav - roller Forventninger Veiledning Evaluering.
Fylkesmannen i Møre og Romsdal Statlig tilsyn med kommunesektoren Samordning Bakgrunn: NOU 2004 nr 17 – Aaslandutvalget Ot.prp nr. 97 (2005 – 2006) Kapittel.
1 Nasjonalt introduksjonsregister NIR. Kommunal- og regionaldepartementet 2 NIR-forskriften Kapittel 1: Generelt om formål, virkeområde og definisjoner.
i introduksjonsordningen Pernille Baardson seniorrådgiver IMDi Sør
Norges brannskole 6. juni 2007 Forvaltningsloven og offentlighetsloven. Advokat Åsunn Lyngedal.
Kommunens plikt til å forfølge ulovlige forhold
Veiledningsprosjektet Anne Eilen Temte rådgiver Helse- og sosialavdelingen Fylkesmannen i Østfold.
VURDERING Forskrift til Opplæringsloven, § 3. Formålet med vurderingen Fremme læring Uttrykke kompetanse.
Velkommen til Drømtorp vgs Foreldremøte Vg2. Agenda Presentasjon av skolen Visjon/målsettinger Resultater Forventninger Nyttig informasjon Eksamen Lærlingeordningen.
 Erkjennelse av at det en har gjort så langt ikke er tilstrekkelig  En kan ikke gjøre mer av det som ikke fungerer  Ønske om bedre samarbeid og samhandling.
VURDERING Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Koordinerende enhet KE er beskrevet i khol kap : Kommunen skal ha en koordinerende enhet for habiliterings- og rehabiliteringsvirksomhet. Denne.
Egenvurdering av økonomisk stønad og råd og veiledning til unge mellom 17 og 23 år Laholmen 16. juni 2016 Nina Westby Evensen.
1 I NTRODUKSJONSLOVEN OG S AKSBEHANDLINGSREGLENE I FORVALTNINGSLOVEN Regelverksamling 27. september 2016.
1 Introduksjonsloven 27. september 2016 Ann-Elin Djuvik Kro Fylkesmannen i Rogaland.
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling
Inntak , fortrinn og individuell behandling

Pasient- og brukerrettighetsloven kap. 4A
Personvern som del av enkeltsaksbehandling i offentlig forvaltning
METODE VED GJENNOMFØRING AV TILSYN
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Vurdering og klage på standpunkt
Øraker skole EKSAMEN Ungdomsskolen 10. trinn
Forskningsopplegg og metodekombinasjon Tommy Tranvik, AFIN
Juristsamling - Ålesund
Opplæring Koordinatorer 1. november 18
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Rapport: Personalforvaltning i videregående skole
Vil du bli språkhjelper?
Eksamen Sluttvurdering- regelverk Skolebasert kompetanseutvikling
Gjeldende regelverk om vurdering
Utskrift av presentasjonen:

Pilotering av tilsyn Introduksjonsprogrammet 2016 Gro Sevheim, rådgiver

Tilsyn med introduksjonsloven § 23 Fylkesmannen skal føre tilsyn med kommunenes oppfyllelse av plikter etter kapitlene 2 til 4 og registrering av deltakelse i introduksjonsprogram, opplæring i norsk og samfunnskunnskap og norskopplæring for asylsøkere i personregister etter § 25 første ledd. Reglene i kommuneloven kapittel 10A gjelder for tilsyn etter første ledd Departementet kan gi forskrifter med nærmere bestemmelser om tilsynet

Formålet med tilsynet Sikre etterlevelse av loven Et bidrag til å sikre kvaliteten i kommunens tjenesteproduksjon Tilsynet skal bidra til etterlevelse av loven. Kommunen har internkontrollplikt etter introduksjonsloven § 24. Et bidrag til kommunens arbeid med å sikre kvaliteten i sin tjenesteproduksjon.

Tilsyn med introduksjonsloven Tilsynet skal gjennomføres etter reglene i kommuneloven kap 10A: § 60 b Fylkesmannen kan føre tilsyn med lovligheten av kommunens eller fylkeskommunens oppfyllelse av plikter pålagt i eller i medhold av lov der departementet i lov er gitt myndighet til å føre tilsyn Alt tilsyn med kommunen fra Fylkesmannen skal gjennomføres i tråd med kommuneloven. Vi kartlegger: Hva er godt nok i forhold til lov og forskrift? (lovkrav) Er kommunens praksis på området god nok? (dokumentasjon) Tilsynet skal gjennomføres etter reglene i kommuneloven kap. 10A. tilsynet gjelder lovlighet, ikke kvalitet. Under tilsynet kartlegger vi om kommunens praksis gjennom dokumentasjon og ser det opp mot lovkravet. Er det godt nok i forhold til lov og forskrift. Og da bruker vi igjen kontrollspørsmålene som jeg nevnte i sted, kan man svare ja eller nei.

Tilsynstemaet for pilotering i 2016 Individuell plan for deltakere i introduksjonsprogrammet§6 og§19 første ledd.

Valg av kommuner Skjønnsmessig vurdering Hvorfor valgte vi de kommunene – blir gjort ut fra en skjønnsmessig vurdering. Fordele tilsynsbyrden Lenge siden forrige tilsyn Det utarbeides en tilsynskalender for hele embetet, dvs alle avdelingene hos Fylkesmannen for å fordele kommuner og temaer. For å unngå at alle avdelingene kommer til en kommune.

Valg av metode for tilsynet Valgte et skriftlig og et stedlig tilsyn Vi valgte i utgangspunktet et skriftlig og et stedlig tilsyn for å kunne se disse opp mot hverandre. Etter å ha gjennomført stedlig tilsyn med det første kommune, valgte vi å gjennomføre stedlig tilsyn på begge. Vanskelig å få klarhet i om planen var utarbeidet sammen med deltakeren, hadde det vært uenighet, klageadgang, hadde deltakeren hatt en reell medvirkning på utarbeidelsen av den Ipen. Hatt tilgang til kvalifisert tolk for å kunne ha medvirkning og samtidig ta et informert valg.

Utvelgelsen av deltakere Alder Nivå i norsk Fase i introduksjonsprogrammet Kjønn Statsborgerskap Vi brukte informasjon hentet fra Norsk introduksjonsregister (NIR) Et tilfeldig utvalg av 5 deltakere i introduksjonsprogrammet Kriteriene – spredning i alder, ulikt nivå i norsk fra spor 1 til spor 3, ulike faser i introduksjonsprogrammet, kjønn og at statsborgerskapet var knyttet til ulike land.

Hovedfunnene i de foreløpige rapportene Kommunene kartlegger deltakerne Fatter vedtak om tildeling av introduksjonsordningen Deltakerne får individuell plan, men blir ikke fastsatt ved enkeltvedtak Innholdet i den individuelle planen må begrunnes Individuelle planen skal være individuelt tilpasset og utarbeidet med deltakeren. Kartleggingssamtale, blir brukt tolk ved behov. Kartleggingen viser utdannelse, arbeidserfaring og videre ønsker for introprogrammet IP – ikke fattet vedtak, kun vedtak om deltakelse i introduksjonsprogrammet. IP blir utarbeidet sammen med deltakeren, får muntlig informasjon om klageadgang. Kommunene må begrunne sin vurdering for valg av mål og tiltak for den enkelte deltakeren. Må foreligge innen 3 måneder etter bosetting, jevnt over er kommunene flinke til dette, men funnet enkelte brudd. Ipen skal være individuelt tilpasset og utarbeidet i samråd deltakeren og det var kommunene flinke på.

Deltakeren må bli veiledet om hensikten med individuelle planen Må inneholde hovedmål og delmål Individuelle planen må inneholde de tre obligatoriske elementene – norskopplæring, samfunnskunnskap og tilknytning til arbeidslivet Tidsfaser må komme fram av den individuelle planen Intervjuene våre viser at ikke alle deltakerne er kjent med og har forstått hva den Ipen er og hva som er hensikten med den. Viktig at deltakeren får informasjon om formålet. Noen av deltakerne hadde kort botid i Norge, så vi så at jo lengre de hadde vært i introduksjonsprogrammet, jo større eierforhold hadde deltakeren til sin IP Ipen må inneholde hovedmål og delmål, her ser vi at kommunen får dette godt til. Ipen må ha de tre obligatoriske elementene – norskopplæring, samfunnskunnskap og tilknytning til arbeidslivet. Ipen må vise når de ulike tiltakene skal gjennomføres, tidsfaser

Gjennomføring av tilsynet 1. Fylkesmannen innhenter dokumentasjon og opplysninger fra kommunen 2. Fylkesmannen lager en foreløpig tilsynsrapport Skriftlig varsel fra Fylkesmannen til kommunen om åpning av tilsynet. I det skriftlige varslet får kommunen beskjed om hvilken dokumentasjon vi ønsker å motta og når det skal sendes inn Vi avtaler tidspunkt for intervju med kommunen og deltakerne, i den forbindelse har vi et åpningsmøte for programrådgivere og kommunen. Lovgrunnlaget blir gjennomgått. Etter intervju og gjennomlesing av dokumentasjon kan det være at vi ser at vi trenger mer eller mangler dokumentasjon på enkelte områder. Den foreløpige tilsynsrapporten blir sendt ut og kommunen får en frist for å komme med tilbakemelding. Det kan være at kommunen mener at vi ikke har forstått den innsendte dokumentasjonen. 3. Kommunen får den foreløpige tilsynsrapporten for gjennomlesing og får mulighet til å uttale seg

a) Ved lovbrudd gis kommunen en frist til å rette forholdene 4. Fylkesmannen tar hensyn til kommunens uttalelse og skriver endelig tilsynsrapport a) Ved lovbrudd gis kommunen en frist til å rette forholdene b) Ingen lovbrudd – tilsynet avsluttes 5. Fylkesmannen tar hensyn til kommunens uttalelse og skriver en endelig tilsynsrapport Ved lovbrudd får kommunen en frist for å rette opp forholdene Og kommunen sender inn erklæring om at dokumentasjon som viser at lovbruddet er rettet. Hvis det ikke fantes lovbrudd, blir tilsynet avsluttet 6. Kommunen sender inn en erklæring om retting, og dokumentasjon som viser at lovbruddet er rettet