NYTT RUNDSKRIV OM FRAVÆR!

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
A KSEPTERER DU HVA SOM HELST?. Hvor finner vi rettigheter?  Skolen på papiret finner vi i hovedsakelig i:  Opplæringslova  Opplæringslova har en forskrift.
Advertisements

Fylkesmannens roller Sektormyndighet, veileder og pådriver Samordning
FORSKRIFTSENDRING Gjennomgang av sentrale deler av forskriften Konkrete eksempler på vurderingspraksis v/ lærere fra skolen.
Kontaktmøte for Vg Del 1: Samling i kantina med informasjon fra rektor og Elevtjenesten (rådgivere, PPT, helsesøster og miljøarbeider) Del 2:
Velkommen til foreldremøter for Vg1 Lærelyst for livet: Det beste i hver enkelt. MESTRING ENGASJEMENTRESPEKT.
Føring av fravær på vitnemålet. Innskjerping fra skolestart : Kunnskapsdepartementet fastsetter med virkning fra 1. august 2010 strengere krav.
Rutine-beskrivelser for oppfølging av og tiltak ved elevfravær i Ringsaker kommune Mørkved skole skoleåret 2012/13.
Foreldremøte 26.september 2012
Individuell vurdering
Foreldremøte VG1, VG2 ogVG3 St. Paul gymnas 11. september.
Forskriften har regler om
Foreldremøte 8.september trinn
Foreldremøte 8.september trinn
Klasse: Tillitsvalgte elever: Kontaktlærere:
Foreldremøte 10.trinn 4.februar 2015
Velkommen til samarbeid! Bjerke videregående skole Bjerke
VELKOMMEN TIL ÅS VIDEREGÅENDE SKOLE Ås videregående skole – et mangfoldig læringsfellesskap der vi gjør hverandre gode.
-Ein tydeleg medspelar Fraværsgrense Udir Hensikten er å motivere elevene til jevn innsats, og å forhindre skulk.
Individuell vurdering for elever med rett til spesialundervisning Hamar
Velkommen til Porsgrunn videregående skole.
Ås videregående skole Visjon: Et mangfoldig læringsfellesskap der vi gjør hverandre gode Velkommen til Ås videregående skole Visjon: Et mangfoldig læringsfelleskap.
Velkommen til Foss videregående skole Utdanningsprogram for studiespesialisering: Realfag Språk, samfunnsfag og økonomi Utdanningsprogram for musikk, dans.
VELKOMMEN TIL ÅS VIDEREGÅENDE SKOLE Ås videregående skole – et mangfoldig læringsfellesskap der vi gjør hverandre gode.
Velkommen til Rælingen vgs Møte med foresatte torsdag
RUNDSKRIV KMA Varsel og vedtak om ikke vurdert samt varsel om nedsatt karakter i orden/atferd – fylkets maler.
Velkommen til Rælingen vgs Møte med foresatte mandag
Velkommen til informasjonsmøte for foreldre / foresatte til elever i Vg1- idrett 2. september 2014.
Velkommen til informasjonsmøte for foreldre / foresatte til elever i Vg 2 3. september 2014.
Aust-Lofoten videregående skole1 RUNDSKRIV UDIR – Individuell vurdering i grunnskolen og videregående opplæring etter forskrift til opplæringslovens.
Fraværsgrense i videregående opplæring 1  Fra skoleåret er det innført en fraværsgrense på 10% i de videregående skolene  Hensikten er å redusere.
OM FRAVÆR OG KARAKTERER NYE REGLER. MØTEPLIKT Du har møteplikt på skolen hver dag og hver time i alle fag. Du skal delta aktivt i opplæringa og bidra.
Fraværsregelen. Rammeverk Udir Fylkesrådmannens lokale presiseringer av Ligger på skolens hjemmeside
Velkommen til informasjonsmøte for foreldre / foresatte til elever i Vg1 11. september 2013.
Kunnskapsdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 6 Kunnskapsdepartementet Fraværsgrense i videregående skole Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.
VURDERING Forskrift til Opplæringsloven, § 3
OM FRAVÆR OG KARAKTERER NYE REGLER. MØTEPLIKT Du har møteplikt på skolen hver dag og hver time i alle fag. Du skal delta aktivt i opplæringa og bidra.
Ås videregående skole Visjon: Et mangfoldig læringsfellesskap der vi gjør hverandre gode Velkommen til Ås videregående skole Visjon: Et mangfoldig læringsfelleskap.
Første time: 14 av 24 elever er på plass Fraværsgrense 10 % fra høsten 2016.
Liten skole Skole med lange tradisjoner Elever fra hele Norge Skolen eies av de ansatte; ikke utbytte Skolepengene; kr. 8000,- fordelt på to innbetalinger.
Velkommen til Åmot ungdomsskole. Ungdomsskolens egenart Skolens satsingsområder Permisjoner Fravær – vitnemål Vurdering - utviklingssamtalen.
Informasjonsmøte for foresatte vg3
Velkommen til informasjonsmøte
Sagt om utdanning….
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE
Fraværsgrense i videregående skole
Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Utruste til et godt liv gjennom trygghet, kunnskap og humør
Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Velkommen til informasjonsmøte
Velkommen til Laksevåg videregående
Ski videregående skole
Vi hjelper deg til å lykkes og vi inspirerer deg på veien!
Velkommen til informasjonsmøte for foreldre / foresatte til
Velkommen til informasjonsmøte
Velkommen til kontaktmøte for Vg
Foresattemøte
Velkommen til foreldremøte
Skoleåret 2016/2017.
Vurdering og klage på standpunkt
Velkommen til foreldremøte 10. trinn
Velkommen til Laksevåg videregående skole
Møte for foresatte Vg
Velkommen Kontaktmøte Vg3,
Velkommen til foreldremøte
Moderne – Fleksibel - Ambisiøs
Felles Velkommen til nytt skoleår v/rektor
Gjeldende regelverk om vurdering
Velkommen til informasjonsmøte
Velkommen til Hartvig Nissens skole!
Velkommen til Rælingen vgs
Utskrift av presentasjonen:

NYTT RUNDSKRIV OM FRAVÆR! «10% regelen»

HENSIKT Elevene skal motiveres til jevn innsats og forhindre skulk. Fraværsgrensen gjelder ikke det dokumenterte fraværet «det er lov å være syk» Myndighetene vil skulk til livs.

KONSEKVENSER Det er ikke en skulkekvote. Har du valgt en plass på vgs, må du møte opp. Oppmøteplikten er 100%. Klar hovedregel: Elever med mer enn 10% udokumentert fravær i et fag, får ikke karakter. Rom for skjønn: Elever kan i spesielle tilfeller ha inntil 15% udokumentert fravær og likevel få karakter. (..»dette er en snever unntaksbestemmelse…. side 4 i rundskrivet)

2 Det er likevel to kategorier av fravær som kan unntas: 1 Hva omfattes av fraværsgrensen? Alt fravær fra opplæringen, uavhengig av grunn, skal i utgangspunktet telle med i fraværsprosenten. Det er likevel to kategorier av fravær som kan unntas: 1 Elever er borte uten at det regnes som fravær f.eks: Rådgiving på skolen, møte med PPT, avtale med lærer om organisert studiearbeid, elevrådsarbeid, møte med rektor eller andre ansatte. 2 Elever kan likevel få halvårsvurdering med karakter og standpunktkarakter hvis eleven kan dokumentere at fraværet ut over 10% skyldes: Helse og velferdsgrunner, arbeid som tillitsvalgt, politisk arbeid, hjelpearbeid, lovpålagt oppmøte, representasjon i arrangement på nasjonalt eller internasjonalt nivå, for eksempel idrett eller kultur (jf § 3-47)

Fraværsregelen versus Vurderingsforskriften: «Fraværsgrense vil altså ikke føre til at læreren mister grunnlaget for vurdering, men den vil påvirke om læreren, uavhengig av vurderingsgrunnlag, kan gi halvårsvurdering med karakter og/eller standpunkt. En lærer kan på den annen side mangle grunnlag for vurdering, selv om en elev ikke har overtrådt fraværsgrensen, for eksempel ved høyt dokumentert fravær.» (side 8 i Rundskrivet)

PRAKTISERING AV FRAVÆRSGRENSE: Over 15% Elever som totalt sett har mer enn 15 prosent udokumentert fravær i et fag, vil ikke få karakter i faget. Inntil 15 % Rektor kan bruke skjønn for udokumentert fravær inntil 15%. Reglene tar høyde for at det kan være sammensatte årsaker til at elever er borte fra undervisningen. Mer enn 10% Elever som har mer enn 10% udokumentert fravær i et fag vil som Udokumentert hovedregel ikke få karakter i faget. Fraværsregelen omfatter f ikke dokumentert fravær som sykdom og andre helse- og velferdsgrunner.

Praktiske konsekvenser for skolen: Skolen må informere godt både elever og foresatte om den nye fraværsregelen. Skolen må handle tidlig for å forebygge fravær Foreldre (til elever under 18 år) og elever har rett på varsling hvis det er fare for mangel på karakter. For udokumentert fravær kan de for noen fag bety varsel allerede etter første dobbeltime med fravær. (varsling i forkant er ikke nytt, men varsel må sendes mye tidligere enn vi har tradisjon for å gjøre). Skolen må ha et godt system for registrering av fravær. Det må framgå tydelig hva faglærer skal gjøre, hva kontaktlærer gjør og hvor myndigheten til å godkjenne dokumentasjonen, innvilge søknader mv ligger. Elever som mister retten til terminkarakter eller standpunkt mister ikke retten til undervisning og underveisvurdering. Skolen må ha et godt system for å følge opp elever som mister karakterer pga for høyt udokumentert fravær.

Grenser for varsel og grenser for når eleven ikke får karakter 1.termin Uketimer Årstimer (45 min) 1.termin (45min) 5% grense for varsel 10% grense for når eleven ikke får karakter 1.termin 6 224 106 11 5 187 84 9 3 112 50 2 75 34 4 1 37 17 2.termin Uketimer Årstimer (45 min) 5% grense for varsel 2.termin 10% grense for når eleven ikke får karakter 2.termin 6 224 12 23 5 187 10 19 3 112 2 75 4 8 1 37 Merk: i 2.termin vurderes det totale fraværet – dvs. fraværet i 2. termin pluss fraværet i 1. termin

HVORDAN FØLGER VI OPP? Skolen informerer alle elevene første skoleuke. Foresatte informeres på foreldremøtene for Vg1, 29. og 30. august og på foreldremøtene for Vg2 i høst. Skolen har lagt ut ny forskrift og søknadsskjema på skolens hjemmeside. Fylkeskommunen har utviklet en ny funksjon i SkoleArena med egen kode for udokumentert fravær. Denne skal være ferdigstilt til skolestart. Skolen utarbeider en oversikt over hvem som gjør hva i oppfølging av arbeidet med udokumentert fravær.