Åndeleg omsorg, ryddigheit og kvalitetssikring - eit helsetenesteperspektiv Geir Sverre Braut Helse Stavanger (SUS) / Høgskolen på Vestlandet og Statens.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forslag til ny lov om kommunale helse- og omsorgstjenester Seniorrådgiver Liv Telle Stjørdal,
Advertisements

Nettverkssamling, Larvik
Direktør Jan Fredrik Andresen Statens helsetilsyn
Retningslinje- og implementeringsarbeid
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Kari Reine, mor og jurist Landskonferansen om Down Syndrom 2012
NY LOV OM HELSEPERSONELL
YRKESETISKE RETNINGSLINJER FOR SYKEPLEIERE
Ny forskrift om legemiddelhåndtering v/ seniorrådgiver Ellisiv Hegna
Krav til Ansettelse av utenlandsk arbeidskraft
Faglig forsvarlighet – ”Ledelsens rolle og ansvar for sikre tjenester”
 Utfordringer etter at «Opptrappingsplan for rus» er over..  Lovhjemler, rettigheter, organisering, mv Yngve Osbak, prosjektleder Fylkesmannen.
Gratulerer med dagen ”Brukerens hjem – din arbeidsplass”
Barn som pårørende.
2002 Toril Bakke FAGLIGE RETNINGSLINJER Toril Bakke HELSELSEPERSONELLOVEN: § 4 : Helsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til.
Barn som pårørende.
Kravet til faglig forsvarlighet og omsorgsfull hjelp
Velkommen til Tilsynsutvalgopplæring
Veiledningsplikten til spesialisthelsetjenesten
Den nasjonale helserettskonferansen 10. og 11. mars 2008
Heidi Merete Rudi, ass direktør Statens helsetilsyn
Samhandlingsreformen – pårørendes stilling, muligheter og begrensninger 21. April 2012, Helsfyr, Oslo av Alice Kjellevold.
God ledelse er avgjørende for kvalitet i helsetjenesten
Fritid med Bistand.
Ny betalingsforskrift på kommunal medfinansiering og kommunal betaling for utskrivningsklare pasienter.
Sammen om mestring Veileder i lokalt psykisk helsearbeid og rusarbeid for voksne.
Tilsyn, innsyn og vidsyn - hva skal til for å sikre gode og trygge tjenester? Direktør Jan Fredrik Andresen Statens helsetilsyn Kvalitetskonferansen 2015.
Tilsynsoppdraget Modul 4 Opplæring for tilsynspersoner.
Samtykkekompetanse og helsehjelp til pasienter som motsetter seg helsehjelp Internundervisning - geriatri Tirsdag *** Rådgiver/jurist Helle.
LANDSOMFATTENDE TILSYN 2015 TILSYN MED KOMMUNENS HELSE- OG OMSORGSTJENESTER TIL MENNESKER MED UTVIKLINGSHEMMING.
Barnog ungdom som pårørende, 2009 Barn som pårørende Spesialrådgiver/ spesialsykepleier Randi Værholm Kreftforeningen Barnog ungdom som pårørende, 2009.
Samtykke. Problemstillinger – Testasjonshabilitet – kan vedkommende skrive testament? – Stemmerett. Kan vedkommende stemme ved et valg? – Bilkjøring?
Fritid med Bistand V/ Seniorrådgiver Anders Midtsundstad
Nye lover fra 1. juli 2016 og Forskrift fra 1. januar 2017
Helse- og omsorgstjenester
Krav til sikring av personopplysninger
Opplæringslova kapittel 9A
Kvalifikasjonsrammeverket
Journalføring.
Helsepersonelloven § 4. Forsvarlighet
Dag Wiese Schartum, AFIN
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Funn fra landsomfattende tilsyn i Buskerud Klækken,
Endringer i psykisk helsevernloven 2017
God vakt. Konferanse, Tønsberg 16
Krav til sikring av personopplysninger i hht pol § 13 og pof kap. 2
Kontaktlege/-psykolog
LEVE BETRE!.
PROFESJONELL YRKESUTØVELSE
montessoriforbundet, februar 2018
Om fordeling av ansvar og oppgaver mellom UNN og kommunene
Refleksjoner rundt bruk av alternative behandlingsmetoder
Lov om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa (opplæringslova)
Kontaktlege/-psykolog
Rett til spesialisthelsetjenester versjon (kan bli endret noe)
Taushetsplikt del 2 Yrkesmessig taushetsplikt 21. mars 2012
Helse- og omsorgstjenestelovens Kap. 4A
Medarbeiderundersøkelsen UiT 2011
Innledning om KFF-KSS.
Om opprykk til førstelektor
Arbeidsmetodikk Navn Dato.
Det har aldri vore skapt så mange nye arbeidsplassar i Sogn og Fjordane
Kurs for brukere av KFF-KSS
Hva er intensjonene bak KE, sett fra et overordnet faglig perspektiv?
Hvordan skriver vi så folk forstår?
Status for opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering i Hordaland Møteplass for habilitering og rehabilitering 23. oktober 2018.
Oddvar T. Faltin teamleder helse- og omsorgstjenester Likepersonsamling, Nasjonalforeningen for folkehelsen Gardermoen, 17. november 2018.
Diskusjonsframlegg frå styret
LÆREPLAN I FELLES PROGRAMFAG I VG1 BYGG- OG ANLEGGSTEKNIKK
Avdeling for utdanning seniorrådgiver Hege Skarsfjord
Utskrift av presentasjonen:

Åndeleg omsorg, ryddigheit og kvalitetssikring - eit helsetenesteperspektiv Geir Sverre Braut Helse Stavanger (SUS) / Høgskolen på Vestlandet og Statens helsetilsyn Haugesund, 28. mars 2017

Helsebegrepet WHO: Helse er ein tilstand av fullkome fysisk, mentalt og sosialt velvære og ikkje berre fråvære av sjukdom eller lyte. Diskusjon på 1990-talet om «åndeleg» også skulle koma med. Kyrkjerådet, 2015: Ordet «helse» slik det blir brukt i dag er ukjent i det bibelske materialet. «Helse» er brukt fire gonger i Det gamle testamentet i Bibelselskapets nyaste tekst, og då på det som peiker i retning av kjeldene for det gode livet. I bibelsk forstand tyder helse heilskap og velvære, og at alle gode relasjonar er intakte. Det er dette som ligg i ordet «shalom» som ofte er omsett til «fred». Veldig enkelt kan ein seia at både «helse» og «frelse» handlar om å ta vare på og (gjen)oppretta heilskap og relasjonar.

Les meir her: https://kyrkja.no/globalassets/kirken.no/om-kirken/samfunnsansvar/diakoni/helse_kirke_hefte_2015.pdf

Rolleforståing Rolle: Settet av forventningar til ein person i ein gitt situasjon. Men kven sine forventningar skal gjelda? Før: Hjelp/omsorg No: Hjelp/omsorg OG fagkunnskap Dette stiller skjerpa krav til både den einskilde hjelparen og leiarskapet

§ 4 - kjernekravet i helsetenestelovgjevinga        Helsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til faglig forsvarlighet og omsorgsfull hjelp som kan forventes ut fra helsepersonellets kvalifikasjoner *), arbeidets karakter og situasjonen for øvrig.        Helsepersonell skal innrette seg etter sine faglige kvalifikasjoner, og skal innhente bistand eller henvise pasienter videre der dette er nødvendig og mulig. Dersom pasientens behov tilsier det, skal yrkesutøvelsen skje ved samarbeid og samhandling med annet kvalifisert personell. Helsepersonell har plikt til å delta i arbeid med individuell plan når en pasient eller bruker har rett til slik plan etter pasient- og brukerrettighetsloven § 2-5.        Ved samarbeid med annet helsepersonell, skal legen og tannlegen ta beslutninger i henholdsvis medisinske og odontologiske spørsmål som gjelder undersøkelse og behandling av den enkelte pasient. *) Kvalifikasjoner? – Formalkompetanse eller realkompetanse?

Kravet om forsvarleg verksemd (hotl § 4-1) § 4-1. Forsvarlighet        Helse- og omsorgstjenester som tilbys eller ytes etter loven her skal være forsvarlige. Kommunen skal tilrettelegge tjenestene slik at: a. den enkelte pasient eller bruker gis et helhetlig og koordinert helse- og omsorgstjenestetilbud, b. den enkelte pasient eller bruker gis et verdig tjenestetilbud, c. helse- og omsorgstjenesten og personell som utfører tjenestene blir i stand til å overholde sine lovpålagte plikter og d. tilstrekkelig fagkompetanse sikres i tjenestene. Kongen i statsråd kan i forskrift gi nærmere bestemmelser om kommunens plikt etter første ledd bokstav d.

God praksis og forsvarleg verksemd Forsvarleg praksis Uforsvarleg verksemd

Forsvarleg verksemd: Rettesnor og målestokk Ikkje alle avvik frå god praksis gir uforsvarleg verksemd

Dette må dei fagkunnige vera trygge på Leiinga og dei tilsette må vita kor ein har risiko og svake punkt Les meir om dette i Prop 91 L (2010-2011) side 263ff og 270ff

Kjernen i kvalitetssikring: Personleg eller institusjonelt ansvar ? Fagleg forsvarleg verksemd Tradisjonelt sterk Framleis ganske svak Den profesjonelle sjølvråderetten Internkontrollen i organisasjonen Eksisterer denne kontakten? ( Helsepersonell som individ og som profesjonsgrupper ) ( Jf. Krav om internkontroll i lovgjevinga )

Fagleg arbeid – tverrfagleg arbeid – profesjonalitet For å arbeida fagleg godt, må ein kjenna: Historia, det prøvde og det uprøvde i faget Språket, modellane og tenkjemåtane i faget Metodane og arbeidsmåtane i faget Tverrfagleg arbeid krev: Sams problemformulering Sams metodeval Sams arbeidsinnsats …… og den profesjonelle må kjenna skilnaden mellom: Eigne behov og tenestemottakaren (pasienten, brukaren) sine behov Rolla som hjelpar/tenesteytar i forhold til rolla som tenestemottakar Dette må utdanningane sikra

Fagleg arbeid – tverrfagleg arbeid – profesjonalitet For å arbeide fagleg godt, må ein kjenna: Historia, det prøvde og det uprøvde i faget Språket, modellane og tenkjemåtane i faget Metodane og arbeidsmåtane i faget Tverrfagleg arbeid krev: Sams problemformulering Sams metodeval Sams arbeidsinnsats …… og den profesjonelle må kjenna skilnaden mellom: Eigne behov og tenestemottakaren (pasienten, brukaren) sine behov Rolla som hjelpar/tenesteytar i forhold til rolla som tenestemottakar Dette krev mykje av leiarskapet

Brev frå Helsedirektoratet 20 Brev frå Helsedirektoratet 20. mars 2014 om krav til utdanning for å gjennomføra tiltak etter helse- og omsorgstenesteloven, kapittel 9 (tvang overfor personar med utviklingshemming) For at kunnskapen skal kunne omsettes i praksis og anvendes, må veiledet praksis inngå som en del av utdanningen. Det fremgår av studieplanen for bachelor i folkehelse, som er vedlagt brevet, at studieemnene er relevante, men det er ikke dokumentert at studieprogrammet omfatter veiledet praksis. En bachelorgrad i folkehelse oppfyller dermed ikke utdanningskravet i henhold til § 9-9, tredje ledd. Sjå: http://www.fylkesmannen.no/Hordaland/Helse-omsorg-og-sosialtenester/Nyhende-helse-omsorg-og-sosialtenester/Kva-ma-til-for-a-fylle-utdanningskravet-/

Konklusjon Kjernen i det fagspesifikke, teoretisk og praktisk, må sikrast av utdanningsinstitusjonane, slik at helsearbeidarane blir så trygge at dei torer samarbeida med andre. Rolleforståing og oppdatert praksisdugleik må sikrast i samarbeid mellom utdanningsinstitusjonane og praksisplassane, og av arbeidsgjevarane. Den jamlege kontekstualiseringa, (også rolleglidinga), må sikrast av arbeidsgjevarane, jf. hotl. §4-1, første ledd, bokstav d. Torbjørn Mork: ”Tverrfaglighet uten faglighet blir fort tverrskap”