Norskfaget i 1. klasse.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Foreldre; viktig ressurs til barnets læring!
Advertisements

Program for systematisk lese- og skriveopplæring på 1. – 4.trinn
Velkommen til 1. klasse-foreldrene
PÅ SAMME LAG for å bedre læringsutbytte for alle
Foreldreskolen del 1 Norskfaget.
Velkommen til foreldremøte i 1.klasse 17.september 2014
FORELDREMØTE 1. KLASSE 11. MARS 2015.
LESEOPPLÆRINGEN Hva er lesing?  Å lese innebærer at eleven må kunne:  avkode tekst  forstå teksten.
Godt språk gjør lesing lettere. Bli kjent med bokstavene. Å lese og forstå det vi leser. Å skrive seg til lesing. Leksearbeid.
Bevegelse I samlingen snaket vi om bevegelse. Hva tenker barna når vi sier ordet bevegelse? De reiser seg og forklarer at når vi gjør sånn og sånn med.
Uke okt.-30.okt. Uke okt.-30.okt. Ord å forklare: Klokhet/ visdom Ord å forklare: Klokhet/ visdom.
Velkommen til foreldremøte. Sakliste  Forventninger  Timeplanen  Fag  Læringsmål  Lekser  Ukeprøve  Klassemiljø  Sosiale tiltak  Info fra FAU.
Foreldremøte 1. trinn. Oppstarten - Nye rutiner - Nye venner - Friminutt - Matboks - Refleksvest - Innesko - Gymsokker - Skiftetøy - Påkledning - Tur.
Mål for perioden: Sos: Lytte etter beskjeder. Vise omsorg og hjelpe andre. No:. Lese med god flyt og innlevelse. Lære at en fortelling har begynnelse,
Uke 9 27.feb- 4.mars Uke 9 27.feb- 4.mars Verdiord: Tålmodighet.
Ukeplan for 1. trinn Uke september – 02. oktober 2015.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE!. KLASSEMILJØ God arbeidsro i timene Der det er barn, er det utfordringer. Veldig fin klasse som helhet og bare skjønne unger,
1. runde Bli enig om hvem som starter. Den første som starter MÅ begynne FØRSTE ORD på A. Når dere hører denne lyden…. er det nestemann sin tur til å.
Foreldremøte 1. trinn. Oppstarten - Nye rutiner - Nye venner - Friminutt - Matboks - Refleksvest - Innesko - Gymsokker, sklisokker - Skiftetøy - Påkledning.
Foreldremøte 2. trinn Velkommen. Agenda  Presentasjon  Praktisk informasjon  Fagene: norsk – matematikk - engelsk  Trafikk  Samling klassevis.
Mappevurdering Mappe innebærer at elevene tar vare på ulike former for arbeid, slik at de kan dokumentere både den kompetansen de Definisjon Mappevurdering.
Lesing og minoritetselever LUT 2, 8. sept 2009 Marit S. Solem.
Velkommen til foreldremøte 2.trinn Onsdag 30. september 2015.
Uke april Uke april Verdiord: Lydighet.
Skole/hjem samarbeid 3.trinn. Lekser Tilpasset opplæring (nettsider o.l) To leksepermer – Norsk og matte – Engelsk Husk å levere lekser: – Engelsklekse:
Foreldremøte 2A 13.september Vaulen skole. Oppstarten.
Velkommen til foreldremøte Program: Del 1 – FAU-representant og klassekontakter Del 2 Matematikk o ”Russisk” matematikk ved Oddvar Lomeland o Matematikk-kofferten.
Uke sep-18.sep. Ord å forklare: Modig/tappe r.
IC Glimt fra klasserommet Rutiner: - Garderobe – orden - Mappe og leksebok - Innesko - Hilse dør og rolig musikk - Dagen - Sugerør – dagens tall - Engelsk.
For å støtte barnet sitt i leseutviklingen
En faktor i utvikling av teori om sinnet og sosial kompetanse
Multiplikasjon - Leksjon 2: Hoderegningsstrategier store multiplikasjonsstykker Lekse til tirsdag.
ELEVUNDERSØKELSEN Høsten 2016.
Hvordan støtte barnet i leseutviklingen
Plan for 1.klasse Verdiord: Troverdighet Uke – 15. september.
Informasjon om eksamen
VELKOMMEN TIL HØSTENS FORELDREMØTE I 2C
Vurdering for læring ”Eleven skal få råd og tilbakemeldingar som fortel korleis han/ho kan få auka lesefart og leseforståing” Mål for aksjonsperioden:
Velkommen til foreldremøte på 3. trinn!
Framgangsmåte i mobbesaker
Åtte skrivetips for bibliotekarer
Hvordan støtte barnet i leseutviklingen
Velkommen til foreldremøte
Skriving 1 Skriveutvikling og planlegging av skrivesituasjoner
Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
Fagartikkel Hvordan arbeide med et kapittel i Fabel. Anne-Grete Fostås
Kapittel 46 Utviklingssamtale.
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Leseopplæring 1. trinn FYLL GJERNE PÅ MED EKSTRA INFORMASJON FOR SKOLEN/TRINNET LESEOPPLÆRINGEN LOKALT: INNFØRING AV BOKSTAVER REKKEFØLGE PROGRESJON LESING.
Leseutvikling og læringsstrategier
Velkommen til foreldremøte
Velkommen til foreldremøte i
Den matematiske samtalen
KOMPETANSE FOR MANGFOLD
Matematikk på ungdomstrinnet
Velkommen til førskoledager HASLE SKOLE på Brynseng
Sinne Kraivalee Arnesveen.
Praktisk i 1.klasse
j. Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
NorskPluss Alfa Læremiddel for unge og voksne innvandrere med lite eller ingen skolegang som trenger grunnleggende lese- og skriveopplæring på norsk Hovedkomponenten.
SAMM Systematisk Arbeid Med Motivasjon i ungdomsskole
Fysisk og psykisk helse
Vi beklager, men opptaket mangler for første del av talen
Aktiv lytting gjennom fem steg.
Leseopplæring Kurs 6 Utviklet av Oslo VO Rosenhof, publisert med støtte fra IMDI.
Hvordan lærer vi best? Kurs 4
Forberedelse til praksis
Svømming på Rjukanbadet resten av dagen
Inkluderende bruk av digitale hjelpemidler.
Utskrift av presentasjonen:

Norskfaget i 1. klasse

Mål for 1.trinn Kunne lese og skrive alle bokstavene i alfabetet. Kunne lytte ut første, siste og midterste lyd i et ord. Kunne lese ord og enkle setninger med forståelse. Kunne skrive enkle ord og setninger. Utvide elevenes ordforråd.

BokstavLYD og bokstavNAVN BokstavNAVN – når vi snakker om bokstaven BokstavLYD – MÅ bruke lyden for å få til å lese Starter med en lyd i uka Uker uten ny bokstav: øve på å lese og skrive de bokstavene vi har lært. Prøve å lese ord vha bokstavNAVN (flip): RIK,stol Vise forkortelser – forvirrende uten punktum KRL, NRK (FORKLARE ungene når dere støter på det..)

Lesing Vi begynner med leselekse når klassen har lært de 4 første bokstavene «Knekke lesekoden» – kunne trekke sammen lyder til ord (Må kunne koble lyd og bokstav) Når vi jobber med større elever som strever med lesing, finner vi ofte ut at bokstavene ikke sitter helt Vi var ute for å gå en tur i fjellet. Det var ganske fint vær da vi gikk hjemmefra, men etter hvert skyet det til. Denne eleven kan 27 av de 29 bokstavene – mangler bare 2 – får kjempeproblemer med å lese Øver litt ekstra hjemme og på skolen – tetter ”hull” - vil ikke at noen skal dette av lasset

Leselekse Sitt sammen med barnet «Synge» lydene sammen «Hoppe» i teksten Snakk om innholdet i leseleksa og bildene. Leselekse blir på ark og i «småbok» Les hele ord Noen ganger kan det være lurt å få barnet til å lese hele ord. En begynnerleser vil stave seg gjennom ord ved å si lyd for lyd for eksempel s-o-l. Det kan være strevsomt å lese på denne måten, og vi som kan lese, leser heller ikke slik. En måte å få barnet til å lese hele ord på, er å be det om å se på ordet, lese det inni seg og så si det høyt. Slike øvinger er særlig godt egnet til ord som enten går igjen mange ganger i teksten, eller på ord som vi uttaler annerledes, eksempelvis ”jeg” og ”det”. 6. Les høyt sammen med barnet Noen ganger kan det være lurt å lese leseleksa høyt sammen med barnet. Slik får barnet en følelse av at det kan lese og du som voksen får vist hvordan lesingen skal høres ut. Det er viktig å tilpasse stemmen din slik at du leser svakere når du hører barnet greier seg mer og mer alene

Kunne bokstavene…. Øv og øv på bokstavnavn, bokstavlyd og skriving. Test dere kan gjøre hjemme: At eleven kan skrive bokstaven når du sier den (Hente fram fra hodet + rett skriveretning) At eleven kan si lyden når han ser bokstaven Når vi har lært flere bokstaver, er det lurt å sjekke ”de gamle” også Og eventuelt fortsette å øve på den / de som ikke ”sitter” helt – si lyden samtidig som de skriver. Øve: En voksen skriver stor L + sier lyden – elev gjentar osv Testing med feil svar: Eleven blir mer usikker – var det s eller l den het? (feilkoblinger i hjernen)

Utfordringer i det norske språket Lydrette ord: Sol Bil Ord som ikke er lydrette – «lureord» - jeg, som, det, de Stumme lyder Therese Stund Stumme lyder – lett å forklare Dobbel konsonant - ikke viktig i 1. klasse, men snakk om det hvis det er naturlig.

Skriving Rett skriveretning og høyde etter hvert som vi ”lærer” en bokstav – start oppe Kan godt ”tyvstarte” hjemme på skriveretning Motorikken blir bedre etter hvert…….. Pass på blyant-grepet Skriveretning – få ark – fordi vi skal binde sammen senere (flipp: Vidar – feil d) Få alfabet med skriveretning - Henge synlig – noen lesebokstaver i tillegg – fargelegge etter hvert (rød /blå) Bokstavhus – vise (A3 – kopi) Motorikk – valgt å fokusere mest på de små pga lesingen – ulempe: De er vanskeligere å skrive. Dere vet når eleven har gjort sitt beste – vi regner med at de leksene som kommer tilbake til skolen er kontrollert og godkjent hjemme – og setter stjerne på (ta heller kontakt hvis dere vil ha hjelp fra oss til å få slutt på slurv)

Skriving forts. Prøv å forstå det eleven skriver (Be eventuelt eleven om å lese det for deg..) Påpek IKKE skrivefeil. Svar og forklar når eleven spør hvordan et ord skrives Skriv eventuelt ordene eleven vil skrive på et ark – så kan eleven kopiere Jeg er glad i deg (iæi ær gla i eplr) - Har skjønt at hun skal skrive bokmål

Litt om lekser Foreldrene / de foresatte har ansvar for leksene – ikke eleven. Ønsker at dere sitter sammen med eleven og gjør leksene. Gi beskjed dersom det er for vanskelige/ lette lekser Skryte: Jobbet godt med sommer-leksene. Ikke knyttet sko til en eneste elev

Hva kan dere gjøre hjemme? Barnets leseutvikling er både skolen og foreldrenes ansvar Pass på at bokstavene blir ”spikret” etter hvert. Ta kontakt hvis eleven strever – få opplegg hjem Lag rim sammen Les ark fra Pedagogisk senter, Kristiansand Følg med på ukeplanen Dataprogram – vise linker senere

Gi barnet en god lesestart! Det å kunne mange ord er enormt viktig for å bli en god leser. Noen barn spør selv hva et ord betyr Andre er lite interessert Alle trenger å lære nye ord Tips: - øv barnet opp til å spørre når det ikke skjønner et ord - forklar ord som du tror barnet ikke skjønner

Gi barnet en god lesestart! Be barnet fortelle noe som har skjedd i løpet av dagen. Les for barnet så ofte som mulig, helst hver dag. Snakk om hva dere leser. Besøk biblioteket og finn bøker dere kan lese hjemme.

Stasjoner To ganger i uka Klassen deles i to grupper 4 elever på hver stasjonsgruppe En lærerstyrt stasjon, 3 selvstendige Lærer, konstruksjon (lego, jovo), se i bok, plastelina/puslespill, oppgave med bokstaven vi øver på, data / i-pad

Spørsmål?