Norge i omstilling – karriereveiledning for individ og samfunn RAPPORT FRA KARRIEREVEILEDNINGSUTVALGET AVGITT TIL KUNNSKAPSDEPARTEMENTET 25. APRIL 2016.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Styrenes ansvar – utfordringer og utviklingstrekk
Advertisements

Fylkesnettverk karriereveiledning UTDANNINGSVALG
Forventninger og videre arbeid…...
Nordlandsløftet Forum Nordlandsløftet 7. – 8. november, Skagen Hotel
Læring på arbeidsplassen
”Kvalitet i hver kvadratmeter” Hva er gode barnehageledere?
Hva skal til for å gi ungdom og voksne et bedre grunnlag for yrkes- og utdanningsvalg? Rådgiving og karrièreveiledning.
Fylkeskommunenes forvaltningsansvar
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Føringer for fagskolen i Karlsenutvalget NOKUT-konferansen 5. mai 2009 Rolf Jørn Karlsen.
Maritim profesjonsutdanning Forslag til ny nasjonal struktur for maritim offisersutdanning Innstilling fra arbeidsgruppe nedsatt av MARUT Arbeidsgruppens.
Startkurs rådgivere 30 min. om Karrieresenter Telemark:
Arbeidsgivers losteam Arbeid og psykisk helse
Organisering av flyktningarbeidet
Lov om spesialisthelsetjenesten m.m.
Kompetanse og rekruttering. Likeverdig og høy kvalitet i alle barnehager Stortingsmelding om barnehagen i fremtiden, legges frem vår Gi tydelig.
MaHa DELT RÅDGJEVING Rådgjevarsamling I Magnus Barfot.
En helhetlig tilnærming til lærerutdanning
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
Sett under ett Ny struktur i høyere utdanning Stjernøutvalgets innstilling Irene Dahl Andersen.
En smakebit fra Telemark
Fylkesnettverk for karriereveiledning i Nord-Trøndelag Namsos, april 2013.
Regjeringens mål med fagskolesektoren Statsråd for forsknings- og høyere utdannings Tora Aasland 5. mars 2009.
Karriereveiledning i et livslangt perspektiv – sammenhengen mellom NAV og skolesystemet Rune Kristensen, NAV Rana arbeid Tromsø 20. april 2007.
Rådgivernettverk fylkesnivå Fauske, 18 – 19. mars 2013 Foto: Peter Hamlin.
Aktuelt om rådgivertjenesten
Innlegg på konferanse, Tromsø,
Nasjonale prøver.
Bakgrunn, mandat, oppgaver Oppstartsmøte Universitetsdirektør Tor A, Aagedal Råd for samarbeid med arbeidslivet.
Husbankens boligsosiale utviklingsprogram
Ekspertgruppe for finansiering av universiteter og høyskoler Kort om mandatet og gruppens arbeid Torbjørn Hægeland 14. mai 2014.
Synliggjøring og kvalitetssikring av UH-bibliotekene i ny mål-struktur og ved budsjett-rapportering til departementet Stabsdirektør Hans Martin Fagerli,
”Skolens yrkes- og utdanningsveiledning” - tiltak i St. meld. nr. 16 ( ) …og ingen sto igjen Innlegg på konferanse, Bergen, september.
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Regionale forskningsfond
Avdelingsdirektør Gry Høeg Ulverud 27. oktober 2010 ”Voksnes læring - utfordringer”
Karrieresenteret i Nord-Trøndelag Petter Renbjør / Heidi Skaret Barsøe Karriereveiledning av flyktninger Quality Airport Hotel Gardermoen 12. og 14. september.
Norge i omstilling – karriereveiledning for individ og samfunn RAPPORT FRA KARRIEREVEILEDNINGSUTVALGET AVGITT TIL KUNNSKAPSDEPARTEMENTET 25. APRIL 2016.
Rådgiverkonferansen Nytt fra senteret Hva skjer nasjonalt? «Veiledning i offentlig sektor, kull 5, 2015.
Skulpturlandskap Nordland - Ballangen Foto: Vegar Moen Ofoten Studiesenter Siv Lysvold 30. mars 2016.
Norge i omstilling – karriereveiledning for individ og samfunn RAPPORT FRA KARRIEREVEILEDNINGSUTVALGET AVGITT TIL KUNNSKAPSDEPARTEMENTET 25. APRIL 2016.
EVU på UiO Etter- og videreutdanning av lærere som ‘case’ Utdanningskomiteen 25. januar 2016 Eli Ottesen.
PARTNERSKAPSAVTALE FOR KARRIEREVEILEDNING Telemark.
1 Livslang læring. Samhandling hele livet Etter LO-kongressen 2013: ”Lik rett til livslang læring er et grunnprinsipp i LOs utdannings- og kompetansepolitikk,
«Forsøk med NAV-veileder i videregående skole» er et samarbeidsprosjekt mellom Arbeids- og velferdsdirektoratet og Utdanningsdirektoratet. Forsøket finansieres.
FOLK Et femårig regionalt kultur- og helseprosjekt hvor kulturelle aktiviteter benyttes som virkemiddel i folkehelsearbeidet ( – ).
Foto: Thor-Wiggo Skille Riksrevisjonens undersøkelse av oppfølging av ungdom utenfor opplæring og arbeid. Knut M. Nikolaisen 6. November 2015.
Forvaltningsreformen – Konsekvensene for fagskolene Fagopplæringssjef Gunnar Pedersen.
Utdanningslinja Minister for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland Kommunalkonferansen 2009.
Norge i omstilling – karriereveiledning for individ og samfunn RAPPORT FRA KARRIEREVEILEDNINGSUTVALGET AVGITT TIL KUNNSKAPSDEPARTEMENTET 25. APRIL 2016.
Karrieresenteret i Nord-Trøndelag Petter Renbjør / Heidi Skaret Barsøe
Om Nasjonal kompetansepolitisk strategi
Norge i omstilling – karriereveiledning for individ og samfunn NOU 2016:7 Grunnopplæringa – universiteter og høyskoler – NAV – kvalitet kompetanse Lindesnes.
Karrieresenteret i Nord-Trøndelag Petter Renbjør / Heidi Skaret Barsøe
Samarbeid raskere kvalifisering innvandrere til jobb
«Norge i omstilling – karriereveiledning for individ og samfunn»
Orientering om sammenslåing karrieresenter og studieverksted
Evaluering av norsk utdanningsforskning
Aktuelt om rådgivertjenesten
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side
Fagforbundet Vest-Agder
Visste du at: Karrieresenteret i Nord-Trøndelags historie strekker seg 8 år tilbake i tid? Etableringen av senteret var del av et bredt forankret arbeid.
Utvikle en felles plan for faget utdanningsvalg i Vestfold
KOMPETANSETILGANG I REGIONALE ARBEIDSMARKEDER
Karrieresenteret Vestfold Nettverksmøte i Sandefjord –
SUS 6/18 Strategiske utviklingsmål
Delprosjekt 2 – Rapport – Planprosess
Fra utenforskap til ny sjanse – Samordnet innsats for voksnes læring
Karrieresenteret Vestfold Nettverksmøte i Sandefjord –
Kompetansestrategi Agder 2030
Utskrift av presentasjonen:

Norge i omstilling – karriereveiledning for individ og samfunn RAPPORT FRA KARRIEREVEILEDNINGSUTVALGET AVGITT TIL KUNNSKAPSDEPARTEMENTET 25. APRIL 2016 NOU 2016:7 NORGE I OMSTILLING - KARRIEREVEILEDNING FOR INDIVID OG SAMFUNN

Bakgrunn – OECDs anbefaling Sørge for bedre veiledning til unge og voksne knyttet til valg om utdanning og arbeid, gjennom: - et mer helhetlig system for livslang karriereveilednig - et bedre nettbasert tilbud med informasjon og veiledning  Ekspertutvalg for karriereveiledning ble oppnevnt mars 2015 NOU 2016:7 NORGE I OMSTILLING - KARRIEREVEILEDNING FOR INDIVID OG SAMFUNN

Utdrag fra mandatet Vurdere og anbefale hvordan et helhetlig system for livslang karriereveiledning, fysisk og på nett, bør organiseres og utvikles for å gi bedre tilgang til karriereveiledning for alle Utrede spørsmål knyttet til: -økt kvalitet og profesjonalitet i tjenestene -bedre og mer effektiv utnyttelse av ressursene -tilstrekkelig regional fleksibilitet og handlingsrom -grense- og samhandlingsflater mellom de ulike aktørene som tilbyr karriereveiledning -omfanget og prioriterte målgrupper NOU 2016:7 NORGE I OMSTILLING - KARRIEREVEILEDNING FOR INDIVID OG SAMFUNN

Utvalgets hovedanbefalinger - oppsummert  Samordning  Tilgang  Kvalitet  Kompetanse NOU 2016:7 NORGE I OMSTILLING - KARRIEREVEILEDNING FOR INDIVID OG SAMFUNN

Utvalgets situasjonsanalyse Sektorvis utvikling og organisering gir utfordringer både strukturelt, økonomisk og kvalitetsmessig: -Mangler i tilgangen til karriereveiledning -Varierende kvalitet -Svakheter i samordning, forvaltning og finansiering NOU 2016:7 NORGE I OMSTILLING - KARRIEREVEILEDNING FOR INDIVID OG SAMFUNN

Hvordan skape et helhetlig system - Alle må ha tilgang til karriereveiledning, tette hullene i tilbudsstrukturen. - Folk skal kunne velge mellom ulike veiledningstilbud, som for eksempel individuell veiledning, kurs, nettbaserte tilbud og e-veiledning, etter eget behov. - Myndighetene må sørge for samordning sentralt og lokalt så tilbudene henger sammen og ikke overlapper hverandre. - Økt kvalitet og profesjonalitet - gjennom felles forståelse av formål, kompetansestandarder, utdanningstilbud, etiske retningslinjer, evalueringssystem – utarbeide et nasjonalt kvalitetsrammeverk. NOU 2016:7 NORGE I OMSTILLING - KARRIEREVEILEDNING FOR INDIVID OG SAMFUNN Utvalgets anbefalinger

NOU 2016:7 NORGE I OMSTILLING - KARRIEREVEILEDNING FOR INDIVID OG SAMFUNN Et mangfoldig aktørbilde

Svakheter i samordning, forvaltning og finansiering «Silotenkning» og lite samordning, fører til: - lite sammenhengende tilbud til den enkelte - dårlig ressursutnyttelse - for lite koordinert forvaltning og styring fra sentrale myndigheter Svak finansiering - Karrieresentrene i fylkene er underfinansiert sett i forhold til behovet - Ressursene til rådgivning i skolen er for små - Et karriereveiledningstilbud på nett for alle er ikke finansiert NOU 2016:7 NORGE I OMSTILLING - KARRIEREVEILEDNING FOR INDIVID OG SAMFUNN

Styring og samordning -Jevnlig formalisert dialog om utviklingen av karriereveiledningsfeltet på departementsnivå. -Jevnlig formalisert dialog på underliggende etats nivå - forankret på toppledernivå. -Det opprettes et forpliktende nasjonalt kompetansepolitisk partnerskap med de berørte departementene og partene i arbeidslivet. -Tydelig og utvidet mandat til Nasjonal enhet for karriereveiledning i Vox for å utvikle kvalitet, profesjonalitet og helhet. Rolle og arbeidsdeling må samstemmes med NAV og Utdanningsdirektoratet. -Sikre samarbeid mellom ulike aktører som yter karriereveiledning på fylkesnivå gjennom videreføring av fylkesvise partnerskap for karriereveiledning. -For å sikre likeverdig tilbud til alle voksne – lovpålagt plikt for fylkeskommunen om tilstrekkelig karriereveiledningstilbud. NOU 2016:7 NORGE I OMSTILLING - KARRIEREVEILEDNING FOR INDIVID OG SAMFUNN Utvalgets anbefalinger

Mangler i tilgangen til karriereveiledning - Voksne over 19 år har begrenset tilgang til karriereveiledning - Det er for få rådgivere med for lite tid i skolen - Lærlinger har ikke rett til rådgivning - Nyankomne innvandrere har ikke reell tilgang til veiledning knyttet til utdanning og arbeid - Ikke alle Nav-brukere får tilgang til veiledning - Ulik tilgang i høyere utdanning og fagskole NOU 2016:7 NORGE I OMSTILLING - KARRIEREVEILEDNING FOR INDIVID OG SAMFUNN

Kvalitet og profesjonalisering -Utarbeide et nasjonalt kvalitetsrammeverk for karriereveiledning. -Utvikle en rammeplan for karrierekompetanse - for bedre og mer systematisk karrierelæring. -Utvikle kompetansestandarder for ulike roller i karriereveiledningstjenestene. -Etablere et kvalitetssystem med systematisk evaluering og nasjonal statistikk. -Utarbeide felles etiske retningslinjer for karriereveiledningsfeltet. -Styrke forskningen på karriereveiledningsfeltet og bygge sterke fagmiljøer NOU 2016:7 NORGE I OMSTILLING - KARRIEREVEILEDNING FOR INDIVID OG SAMFUNN Utvalgets anbefalinger

Karrieresentre i fylkene - Det må etableres karrieresentre med tilstrekkelig kapasitet i alle fylker. Innebærer en betydelig økning fra i dag. - Karrieresentrenes kjerneoppgave skal være å tilby karriereveiledning til befolkningen. - Dette bør være en lovpålagt oppgave for fylkeskommunen. - Det er nødvendig med en betydelig økt statlig finansiering. - Midlene bør komme fra Kunnskapsdepartementet, Arbeids- og sosialdepartementet og Justisdepartementet (bidrar til både utdanning, arbeid, integrering). - Karriereveiledningstilbudet på nett og ved karrieresentrene ses i sammenheng og bør fremstå helhetlig. - Karriereveiledere ved karrieresentrene skal ha karrierefaglig utdanning på mastergradsnivå. NOU 2016:7 NORGE I OMSTILLING - KARRIEREVEILEDNING FOR INDIVID OG SAMFUNN Utvalgets anbefalinger

Partnerskap for karriereveiledning - For å sikre et helhetlig tilbud til befolkningen trengs det fortsatt samarbeid og samordning i fylkene – partnerskap for karriereveiledning videreføres. - Bør minimum inkludere kommunene, i tillegg til fylkeskommunen og Nav - Lokale avtaler om å benytte karrieresentrenes tjenester forankres i partnerskapet, finansieres spesielt av den aktøren som ønsker å benytte tjenestene. - Partnerskapene bør fokusere på strategisk utvikling av karriereveiledningen i fylket, som en del av kompetansepolitikken. NOU 2016:7 NORGE I OMSTILLING - KARRIEREVEILEDNING FOR INDIVID OG SAMFUNN Utvalgets anbefalinger

NOU 2016:7 NORGE I OMSTILLING - KARRIEREVEILEDNING FOR INDIVID OG SAMFUNN Finansieringskilder for karrieresentrene

Karriereveiledning på nett -Det etableres et nasjonalt nettsted for utdanning og karriere for å bedre tilgangen til relevant, nøytral og kvalitetssikret informasjon, selvhjelpsressurser og e-veiledning. -E-veiledningstjenesten gir mange fler tilgang til profesjonell veiledning og er uavhengig av geografi og er tilgjengelig utenfor vanlig arbeids- og skoletid. -Nettstedet og e-veiledningstjenesten skal rette seg mot hele befolkningen -Etableres med utgangspunkt i utdanning.no NOU 2016:7 NORGE I OMSTILLING - KARRIEREVEILEDNING FOR INDIVID OG SAMFUNN Utvalgets anbefalinger

Det nettbaserte som del av helheten NOU 2016:7 NORGE I OMSTILLING - KARRIEREVEILEDNING FOR INDIVID OG SAMFUNN

Satsing på karriereveiledning i skolen - Skille utdannings- og yrkesrådgivning fra annen rådgivning og kalle det karriereveiledning - Ny stillingskategori: karriereveiledere i egne stillinger i skolen (ikke som del av undervisningsstilling) - Profesjonalisering: alle karriereveiledere må ha karrierefaglig utdanning (kompetansekrav) - Alle som underviser i faget utdanningsvalg må ha karrierefaglig utdanning (kompetansekrav) - Videreutdanning i rådgivning/karriereveiledning må være en del av Kompetanse for kvalitet og inn i lærerutdanningene NOU 2016:7 NORGE I OMSTILLING - KARRIEREVEILEDNING FOR INDIVID OG SAMFUNN Utvalgets anbefalinger

Satsing på karriereveiledning i skolen - Gi lærlinger rett til rådgivning på lik linje med elever - Utrede eget karriereveiledningsfag for elever på studieforberedende program - Et styrket karriereveiledningstilbud på nett skal være tilpasset elever som står foran overgang til høyere utdanning, læretid og arbeidsliv. Også tilrettelagt for bruk i undervisningen. - Styrket finansiering – minimum doblet ressurs fra dagens nivå NOU 2016:7 NORGE I OMSTILLING - KARRIEREVEILEDNING FOR INDIVID OG SAMFUNN Utvalgets anbefalinger

Karriereveiledning i universiteter og høyskoler - Alle høyere utdanningsinstitusjoner må ha et tilbud om profesjonell karriereveiledning til alle studenter. - Karriereveiledning bør inngå som del av studieløpene for alle studenter. - Karriereveiledning bør i større grad være en del av institusjonenes strategier. - Kunnskapsdepartementet bør i større grad legge vekt på karriereveiledning i UH-sektoren. - Karriereveiledningstilbudet på nett er også et tilbud rettet mot studenter i høyere utdanning. - Karriereveiledere i UH-sektoren skal ha karrierefaglig utdanning på mastergradsnivå. NOU 2016:7 NORGE I OMSTILLING - KARRIEREVEILEDNING FOR INDIVID OG SAMFUNN Utvalgets anbefalinger

Karriereorientert veiledning i NAV -NAV bør forsterke sitt utviklings- og profesjonaliseringsarbeid, særlig når det gjelder karriereorientert veiledning. -Veiledere i NAV bør ha karrierefaglig utdanning på minimum 30 studiepoeng. Det bør være noen veiledere med karrierefaglig utdanning på mastergradsnivå. -NAV bør bruke karrieresentrene som tilbyder av kompetansestøtte, kurs og tjenester til brukerne. -Samhandling mellom NAV og karrieresentrene styrkes og NAVs rolle i partnerskap for karriereveiledning forsterkes. -Arbeids- og sosialdepartementet bør kommunisere til Nav at deltakelse i partnerskap og bruk av karrieresentrenes tjenester er ønskelig. NOU 2016:7 NORGE I OMSTILLING - KARRIEREVEILEDNING FOR INDIVID OG SAMFUNN Utvalgets anbefalinger

Karriereveiledning for integrering -Nyankomne innvandrere må få tilstrekkelig tilgang til karriereveiledning i introduksjonsordningen. -Karrierelæring blir del av opplæringen i norsk- og samfunnskunnskap -Programrådgivere i introduksjonsprogram og lærere i norsk og samfunnskunnskap bør ha karrierefaglig utdanning på minimum 30 studiepoeng. -Personer med stor sannsynlighet for å få opphold bør allerede i mottak få tilgang til karriereveiledning. -Karrieresentrene skal tilby karriereveiledning til alle voksne over 19 år, og dette tilbudet må kommuniseres tydelig til nyankomne innvandrere når de bosettes i en kommune. -Kommunen (som ansvarlig for introduksjonsordningene) bør delta i fylkesvise partnerskap for karriereveiledning og benytte karrieresenterets ressurser. NOU 2016:7 NORGE I OMSTILLING - KARRIEREVEILEDNING FOR INDIVID OG SAMFUNN Utvalgets anbefalinger

Øvrige anbefalinger -Fagskolene bør inngå i et helhetlig system for karriereveiledning. De som utøver karriereveiledning i fagskolene bør ha tilstrekkelig utdanning og kompetanse i tråd med utvalgets anbefalinger for nasjonale kompetansestandarder for ulike veilederroller. -Kunnskap om fagskolene skal være et sentralt element i alle karriereveilederes kompetanse. -For folkehøyskolene, forsvaret og kriminalomsorgen anbefaler utvalget at karriereveiledningstjenestene til enhver tid er i samsvar med behovet ved den enkelte institusjon/organisasjon og forholder seg til nasjonale kompetansestandarder for karriereveiledning. NOU 2016:7 NORGE I OMSTILLING - KARRIEREVEILEDNING FOR INDIVID OG SAMFUNN Utvalgets anbefalinger