Kapittel 10 Prosjektvett Tilleggsfil. Bruk verktøyet riktig.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kapittel 2: Investeringsanalyse
Advertisements

Nettleien 2013 Oppdatert Innholdsfortegnelse •NVEs inntektsrammer • Nettoppbygging • Strømprisen og nettleiens sammensetning •Hva påvirker.
© 2004 Gabler & Partners AS Hva koster en pensjonskasse  Pensjonskasse på mill  Driftskostnader 5 mill  Datasystem, oppgjør, utbetalinger, ledelse,
Verkstedet som ”bank og pengeinnkrever”
Varemerkeprogrammet Sikkerhet og forbrukertrygghet
Anvendelse av verktøyene
Økonomi. Økonomi Økonomi Salgsbudsjett - Viser en oversikt over det totale salget, og hvordan dette varierer fra mnd til mnd. Budsjettet varer gjerne.
Produktvalg Læringsmål:
Firmanavn Forretningsplan. Målsetting Erklær firmaets langsiktige mål klart og tydelig. –Prøv å bruke ord som hjelper med å styre veksten til firmaet,
Kapittel 8 - Utskiftingskalkyler
Kapittel 7: Prosjektanalyse og evaluering
Kapittel 7: Gjeldsgrad og verdi
Kapittel 6: Gjeldsgrad og risiko
Kostnader i pensjonsordningene Pensjonsforum Jan Otto Risebrobakken.
Kapittel 12 – Noen begreper
Levanger kommune Rådmannen Presentasjon av foreløpig forslag – formannskapet Budsjett 2006 – rådmannens forslag.
Kapittel 2: Investeringsanalyse
Forelesning i mikroøkonomi.
Fra forskning til forretning Oslo, 13. Mai 2003 Perler for svin eller gråstein til gull Jo Klaveness Professor i farmasi Innhold: Dagens situasjon Viktige.
4.4 Immaterialrett Hovedproblemstillinger: Hvordan virker immaterialrettigheter (særlig patentrett)? Hvilke rettigheter bør vi ha? Hvordan bør rettighetene.
ASSS- MAKRO Arne Kiil- Bristol
Prosjektanalyse Øyvind Bøhren og Per Ivar Gjærum
BØK310 Bedriftsøkonomi 2a Rasmus Rasmussen 1 BØK310 Bedriftsøkonomi 2a Kapittel 8 Kapitalkostnad.
BØK310 Bedriftsøkonomi 2a Rasmus Rasmussen 1 BØK310 Bedriftsøkonomi 2a Kapittel 4 Grovvurdering.
BØK310 Bedriftsøkonomi 2a Rasmus Rasmussen 1 BØK310 Bedriftsøkonomi 2a Kapittel 11 Prosjektvett.
Hva er penger? Penger er gyldig betalingsmiddel for økonomiske transaksjoner. Både sedler og bankkort regnes som penger Penger har tre funksjoner i økonomien.
© Cappelen Akademisk Forlag Kapittel 8 Beregning av avkastningskrav.
Kapittel 3 Diskontering. Læringsmål Etter å ha jobbet med lærebok og hjemmeside til kapittel 3 skal du kunne: 1.Forklare begrepene kapitalkostnad, tidskostnad,
Å starte bedrift. Forretningsplan Forretningsidè Markedsvurdering Markedsføring Lokaler og utstyr Organisering Økonomi.
© Cappelen Akademisk Forlag Kapittel 2 Beregning av sluttverdi, nåverdi og annuitet.
Økonomistyring Kjell Magne Baksaas, Øystein Hansen og Trond Winther Gyldendal Akademisk Prosjektanalyse © Gyldendal Akademisk Innholdet i dette dokumentet.
Kapitalforvaltning i stiftelser Stiftelsesforum 2014.
Bedriften er en, eller en av få, produsenter og tar hensyn til at produktprisen er en funksjon av X; p= p(X), som faller når tilbudet øker p’(X)
Økonomistyring Kjell Magne Baksaas, Øystein Hansen og Trond Winther Gyldendal Akademisk Produktvalg © Gyldendal Akademisk Innholdet i dette dokumentet.
Kapittel 2 – Tilbud og etterspørsel. I kapittel 2 skal du lære: Hvilke forhold som bestemmer etterspørselen etter en vare Hvilke forhold som bestemmer.
Monopol og markedsmakt
Kapittel 10 Prosjektvett. Læringsmål Etter å ha jobbet med læreboken og hjemmesiden til kapittel 10 skal du kunne: 1.Redegjøre for de ni punktene i prosjektvettplakaten.
Presentasjon av forretningsplan
Kapittel 3 Diskontering Tillegg
Kapittel 5 Monopol, monopolistisk konkurranse og prisdiskriminering
Effektiv rente ved kjøp på avbetaling
[Firmanavn] Forretningsplan.
[Firmanavn] Forretningsplan.
Bedriftens kostnader Rett eller galt?
Kapittel 2 Budsjettering Tillegg
Fremtidig budsjettutvikling ved UiS
Kapittel 2: Investeringsanalyse
Kapittel 2: Investeringsanalyse
Kapittel 14: Styring av arbeidskapital
Kapittel 7 Aktivitetsbasert kalkulasjon (ABC)
Kapittel 2: Investeringsanalyse
Kapittel 6: Inntektsdannelsen
Kapittel 7 Aktivitetsbasert kalkulasjon (ABC)
Investering og finansiering INEC 1800
Kapittel 8 - Utskiftingskalkyler
Kapittel 8 - Utskiftingskalkyler
Kapittel 12 Prissetting Læringsmål
Kapittel 6: Prosjektanalyse og evaluering
Kapittel 7: Prosjektanalyse og evaluering
Kapittel 1: Hva er investering og finansiering?
Kapittel 14 Kostnad –resultat–volumanalyser
Kapittel 14 Produktvalg Læringsmål:
Kapittel 15 Produktvalg Læringsmål:
Kapittel 13 Prissetting Forklare hva som menes med kundeverdi
Presentasjon av forretningsplan
Nes etappe 2, Alternative løsninger
Investering og finansiering INEC 1800
Kapittel 2: Investeringsanalyse
Økonomistyring KRV-analyser
Økonomiplan Seniorrådet Levanger 3. juli 2019
Utskrift av presentasjonen:

Kapittel 10 Prosjektvett Tilleggsfil

Bruk verktøyet riktig

Metode for å anslå antall reinsdyr

1: Klargjør mål og restriksjoner

2: Let etter alternativer Skallebank Etter fem års forskning og utvikling har det store legemiddelfirmaet du jobber i oppnådd medisinsk suksess med prosjektet ”Skallebank”. Det nyutviklede produktet har en helt unik kjemisk sammensetning og vurderes som mye bedre enn alle andre tilgjengelige midler mot hodepine. Prosjektet har så langt medført årlige utbetalinger på ca. 20 millioner kroner i hele utviklingsperioden. Dette er vesentlig mer enn forventet da prosjektet ble startet i år Det vurderes nå i 2006 å søke verdenspatent for Skallebank. Dette forventes å kreve en engangsinvestering på 20 millioner kroner, samt en årlig avgift og juridisk bistand på 10 millioner kroner (målt i faste priser). Patent vil gi henimot sikker beskyttelse i 10 år.

Basert på tidligere markedsundersøkelser for et tilsvarende produkt har ledelsen anslått etterspørselskurven for de nye hodepinetablettene som følger: Dette er pris til forbruker. Nettopris til produsent er omtrent halvparten av pris til forbruker. Variable produksjonskostnader er budsjettert til kr 10 per eske. Årlige faste kostnader (eks. renter og avskrvininger) er budsjettert til 30 mill kroner per år. Det er nødvendig å investere 50 millioner i anleggsmidler for å kunne produsere tabletten Skallebank industrielt.

Bedriften ønsker å sammenligne patenteringsmuligheten med flere alternativer. Hvis man prissetter som monopolist uten pantentering regner man med at det vil ta fire år før det foreligger en billig piratkopi av tabletten. Av strategiske hensyn vil ikke din bedrift ønske å gå inn i noen priskrig med slike pirater. Dersom selskapet velger en pris 30 % lavere enn monopolprisen, blir piratene mindre aggressive. Det forventes da å ta syv år før det foreligger en billig piratkopi. a.Gi styret i bedriften et velbegrunnet råd om patenterings- og prissettingsspørsmålet b.For å vinne erfaring til fremtidige utviklingsprosjekter er du spesielt bedt om å vurdere prosjektet sett som helhet c.Diskuter hvordan din lønnsomhetsanalyse påvirkes av at bedriften allerede i dag har flere brukbare produkter mot hodepine. d.Redegjør kort for hvordan patentlovgivning kan øke en bedrifts vilje til å investere i produktutvikling.

Last ned regnearket SkallebankSkallebank

b. Prosjektet sett som helhet

c: Skallebank og Tømmermann Selskapet har sannsynligvis allerede produkter mot hodepine. Sannsynligvis vil Skallebank ha negative ringvirkninger mot Tømmermann Redusert salg av Tømmermann innebærer at grensekostnaden for Skallebank øker og dermed også prisen Redusert dekningsbidrag for Tømmermann skal belastes Skallebank.

d: Patentering og produktutvikling For at noen skal være villige til å investere i produktutvikling, må det være mulig å sikre seg en betydelig del av de verdiene som fremkommer dersom produktutviklingen er vellykket. Mulighet for patentering kan bidra til at den som skaper verdier, også kan kapre dem.

3: Kartlegg konsekvenser og vurder viktighet Ulike metoder for å skaffe opplysninger

4: Fjern skylapper Splint og bjelke

7: Risiko, sikkerhetsillusjon

Prestholt 2,9 km Prestholt 3 km

8: Hev blikket Hvem (eller hva) skal ut?