Hva skjer når hjernen svikter? Demens, psykiatri og atferd v/ Trine Dalen Bergersen psykologspesialist.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
”The Downwind Turn” Mange piloter har sterke meninger om dette med å svinge inn i medvind !
Advertisements

De dårige følelsene. Veiene ut..
Ei dramatisering Mathias– fritt etter Johan Herman Wessel
Rusmiddelbruk hos pasienter med tidlig bipolar lidelse
Unge & Rus.
SETT I SAMMENHENG MED ATFERD
KJØNNSROLLER Hva er det?.
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år
Olaviken tilbyr spesialisthelsetjeneste-tilbud ved å drive:
Rusmisbruk og helseskader
Rusmiddelmagi 1 Rusmidler tillegges ofte magiske egenskaper. Det er f.eks. vanlig å si at rusmidler gir en behagelig følelse, gir godt humør, øker.
12 Reflekterende lesing.
Muskelsykdommer = sjeldne sykdommer
Behandlingstilbudet for mennesker med spiseforstyrrelser, IKS erfaringer Møte i NKNS Notater til innspill til diskusjon, basert på IKS erfaringer.
Bruk av alkohol og medikamenter blant eldre (60+) i Norge.
Nevropsykiatri Andres Magnusson.
Samfunnsfagene. Medie- og informasjonskunnskap 1 og 2 Det som gjør dette faget annerledes: Det er mye praktisk arbeid. Mange muligheter: artikler, radioprogram,
Demens – husk de som glemmer. Fra tuberkulose til demens.
Hovedpoenger i boka: Vi har ikke tatt inn over oss hvor stort problem dette er – og hvor hjelpeløse barn er. Systemer lagd av voksne, for voksne, som snakker.
Introduksjon (demografi, sykdomspanorama, alderspsykiatrisk utdanning) Veka Overlege Dagfinn Green.
FAST STOFF VÆSKE og GASS
DETTE MÅ JEG KUNNE - gode tjenester til personer med utviklingshemming Del 1 Hva er utviklingshemming? 1.
Demensaksjonen Fra tuberkulose til demens Hva er demens? Demens er en samlebetegnelse på sykdommer som rammer hjernen. Hukommelsessvikt Problemer.
INFOHEFTE FOR FORELDRENE «LØFT ER TØFT». INNLEDNING: I gjorde vi i Skaubo AS en stor satsning hvor alle ansatte i alle barnehagene gikk på kurs.
Hukommelse og glemsel. Hukommelse All den informasjon vi har med oss fra tidligere opplevelser, erfaringer og læringssituasjoner Hvordan virker hukommelsen.
Den forundrede forvandlede Del 2 i serien «Fortellingen om Far»
BUDDHISMEN 4. STØRSTE RELIGION CIRKA 550 MILLIONER.
Kriser, tap og sorg. Hva er et menneske? Mennesket er et relasjonsvesen Mennesket er en helhet (ånd, sjel og legeme) Mennesket har behov for mening Mennesket.
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år 20.november 1989: Barnekonvensjonen vedtas i FN. Barnekonvensjonen sier hvilke rettigheter alle barn har.
Læreren som sosialiseringsagent og relasjonsbygger. Kommunikasjon med barn og andre mennesker. Forelesning A1A og A1B S.100 den Bjørn Damsgaard.
Demens. Hjerneorganisk syndrom kjennetegnet ved Ervervet kognitiv svikt Svikt av emosjonell kontroll Sviktende funksjonsevne i forhold til dagliglivets.
Sokrates.
En faktor i utvikling av teori om sinnet og sosial kompetanse
NERVESYSTEMET Kapittel 3.
Vold på arbeidsplassen
En verden av usikkerhet
Presentasjon av DARTFISH
Frem.
Den tredelte hjernen Forklar dampbåtmetaforen, om de tre hjernedelene og hvordan disse delene samarbeider. Hvis det oppleves krevende kan dere se neste.
Trym Nordstrand Jacobsen
Verdier Ikke fem punkter på en lapp, men det som kjennetegner livet og hvordan det leves. Utfordres eller befestes av vår etikk. Ofte ser vi at gode verdier.
Identitet handler om hva du tror er den dypeste og mest virkelige virkeligheten, om hvem eller hva som beskriver denne virkeligheten, hvordan du forholder.
Hvordan samtale om barnas seksuelle utvikling -erfaring fra helsestasjonen og hvordan forebygge at grensene krenkes. Barns seksualitet 0-6 år Sissel Irene.
Roller og forventninger
Hvordan forberede meg til tentamen?
PIA - HVEM ER VI? Oppvekstkomitemøte
Kapittel 1 Helse og sykdom
Ny studie ved Universitetet i Oslo:
Elektrisk rullestol Per-Ola Rike Psykolog og phd-stipendiat
Anita forteller (FORSIDE) om søndagsskolen og de sinte mennene.
KOMPETANSE FOR MANGFOLD
Sinne Kraivalee Arnesveen.
Oppgave 42 Finn feilene i setningene, og gi forslag til riktige setninger. Her finnes det selvsagt mange muligheter og ikke én fasit.
Den tredelte hjernen Forklar dampbåtmetaforen, om de tre hjernedelene og hvordan disse delene samarbeider. Hvis det oppleves krevende kan dere se lysbilde.
Livsstilsendring Uke 6.
Denne presentasjonen er ment for ungdom
Denne presentasjonen er ment for barn 9-12 år
Norsk Forening for Kognitiv Terapi Ferdighetstrening
Kompetanse Pasientsikkerhet Styring og ledelse
Norsk Forening for Kognitiv Terapi Ferdighetstrening
Sokrates.
Yngre personer med demens
Velkommen til foreldremøte
Fysisk og psykisk helse
Vi beklager, men opptaket mangler for første del av talen
Lær mer – vis din støtte til alle som er berørt av demens
UNGDOM OG LOVBRUDD Om kriminalitet og konsekvenser
Livsstilsendring Uke 6.
Når ansatte i velferdstjenestene blir slått, hetsa og tråkka på – hvem tar ansvaret? Inger Marie Hagen.
Validering- å lytte til følelsene
Utskrift av presentasjonen:

Hva skjer når hjernen svikter? Demens, psykiatri og atferd v/ Trine Dalen Bergersen psykologspesialist

Disposisjon Hjernens forskjellige deler og deres funksjoner Hjernens forskjellige deler og deres funksjoner Demens som hjerneskade, hvorfor ting blir som de blir Demens som hjerneskade, hvorfor ting blir som de blir

Hjernen vår

Frontal lappene KONTROLL ORGANISERING

Parietal lappene Persepsjon

Temporal lappene SPRÅK MINNE

Occipital lappene SYN

Lille- hjernen BALANSE KOORDINASJON

Det limbiske system FØLELSER

Visste du… … at nervesignaler går med veldig forskjellig fart? Noe så sakte som 0.5 m/s, mens andre så raskt som 120 m/s. … at nervesignaler går med veldig forskjellig fart? Noe så sakte som 0.5 m/s, mens andre så raskt som 120 m/s. 120 m/s er det samme som 432 km/t!

Hva er en hjerneskade? Hjerneskade er skade i den levende hjerne-massen, eller en ubalanse mellom de kjemiske stoffene som befinner seg i hjernen. Hjerneskade er skade i den levende hjerne-massen, eller en ubalanse mellom de kjemiske stoffene som befinner seg i hjernen. Det kan skyldes et slag mot hode, mangel på oksygen, manglende blodforsyning til hjernen eller gjennom en infeksjon. Det kan skyldes et slag mot hode, mangel på oksygen, manglende blodforsyning til hjernen eller gjennom en infeksjon. Skaden kan også skje når det ikke er noe direkte påvirkning på hodet, slik som whiplash-skader, så påvirkning på hodet, slik som whiplash-skader, så hodeskade er egentlig et dårlig ord. hodeskade er egentlig et dårlig ord.

Man kan også få hjerneskade ved.. Demenser Demenser Alder ….men også av: Alkohol- og rusmisbruk Parkinsons sykdom Creutzfeldt-Jakob’s sykdom AIDS MS (multippel sklerose) Når disse blir tatt med, så er ikke hjerneskader så sjeldne!

Hvordan løser vi dette?

Forskjellig demens gir forskjellig atferdsendring FORDI – forskjellig type demens starter opp på forskjellige steder i hjernen og hvert hjerneområde styrer forskjellig type atferd! FORDI – forskjellig type demens starter opp på forskjellige steder i hjernen og hvert hjerneområde styrer forskjellig type atferd! SÅ – hvis vi vet hvilket område i hjernen som er påvirket, kan vi bedre forstå atferden som oppstår og om det er sannsynlig at atferden styres av demensen pasienten lider av SÅ – hvis vi vet hvilket område i hjernen som er påvirket, kan vi bedre forstå atferden som oppstår og om det er sannsynlig at atferden styres av demensen pasienten lider av

”Min mann bedro meg med mine to døde tanter” En sann historie fra Alderspsykiatrien En sann historie fra Alderspsykiatrien

Skadested og –omfang bestemmer hva som faktisk kan nylæres, korrigeres og gjennomføres

”Saken om tannbørsten som ble borte” Mysterium i fire akter, naboen gjorde det! Mysterium i fire akter, naboen gjorde det!

Uansett hvor skadet hjernen er prøver den å forstå verden i sammenheng og tenke logisk

Sex in the Shower Dampende hett! Opplev sykepleiere! Pasienter! Varmt vann! Dampende hett! Opplev sykepleiere! Pasienter! Varmt vann! …og bleieskift…?? …og bleieskift…??

”Bestemor goes bad!” Sint bestemor trakasserer barnebarn Sint bestemor trakasserer barnebarn

KORRIGER det som er mulig AVLED når en får det til HA TOLMOD med det voksne, syke mennesket

Takk for meg!